Arama

Nergis (Amaryllidaceae)

Güncelleme: 15 Ekim 2013 Gösterim: 7.478 Cevap: 3
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
7 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

nergisoq7
Sponsorlu Bağlantılar

Alımlı ve hoş kokulu çiçekleri nedeniyle birçok ülkede süs bitkisi olarak yetiştirilen nergislerin, başta Avrupa olmak üzere, kuzey ılıman kuşakta kendiliğinden yetişen 40 kadar türü vardır. Nergisgiller (Amaryllidaceae) familyasının Narcissus cinsini oluşturan bu bitkilerin adı Yunan mitoloji­sindeki Narkissos'un adından gelir. Mitoloji­ye göre sudaki görüntüsüne âşık olup ona kavuşmak için ölümü seçen güzeller güzeli Narkissos'un öldüğü yerden nergisler bit­miştir.
Soğanlı bitkilerden olan nergislerin, topra­ğın hemen yüzeyinden çıkarak bir arada öbekler oluşturan ince uzun, sivri uçlu ve yassı yaprakları vardır. Ortalama 50 cm bo­yundaki bu yaprakların bazı türlerde 1 met­reye kadar uzadığrda olur. Nergislerin rüz­gârlı havalarda nazlı nazlı sallanan eğri bo­yunlu çiçekleri hafifçe yassılaşmıştır. Çiçek­ler, içi boş ve uzun bir sapın ucunda tek tek ya da çoğunlukla ikiden başlayarak altı taneye kadar bir arada açar. Her bir çiçek ortadaki çanak ya da boru biçimli bir yapıyı çevreleyen altı taçyapraktan oluşur. Genellikle bu orta bölüm koyu sarı, taçyapraklar sarımsı beyaz ya da tümüyle sarıdır. Çiçeklerin sapa bitiştiği yerde zarsı ya da kâğıtsı bir kılıf bulunur.
Nergis çiçekleri arıların yardımıyla tozlaşır.
Ortadaki "çanağın" içine girerek gövdesine yapışan çiçektozlarını başka çiçeklere taşıyan arılar tozlaşmayı ve döllenmeyi sağlar. Ama, örneğin yağışlı havalar gibi, arıların çiçeklere konmadığı zamanlarda çiçekler kendi kendi­ne tozlaşır; erkekorganlardan saçılan çiçek­tozları aynı çiçeğin dişiorganına konarak çiçe­ği döller. Böylece arıların olmadığı durumlar­da bile çiçek döllenerek tohum vermeyi sür­dürür.
Bahçecilikte nergisler soğandan üretilerek çoğaltılır. Bir nergis soğanı bitki solduktan sonra sökülmeyip toprakta bırakılacak olursa gelecek yıl yeniden çiçek ve yaprak verir. Bugün, kesme çiçek ya da bahçe çiçeği olarak yetiştirilen nergislerin melezleme yoluyla üre­tilmiş 10 binden çok çeşidi vardır. Doğada kendiliğinden yani yabani olarak yetişen ner­gislerden daha iri olan bu süs çeşitlerinin bazısı katmerli çiçekleriyle dikkati çeker. Bazı türlerinden ise parfüm sanayisinde kulla­nılan hoş kokulu bir yağ çıkarılır. Bunların başında "fulya" adı verilen, baygın kokulu bir nergis türü (Narcissus jonquilla) gelir.
Nergisler alımlı çiçeklerinden ötürü lale, sümbül ve gül gibi, şiirlere ve halk ozanlarının türkülerine konu olmuştur.

Ayrıca Bknz

Nergis Yetiştiriciliği

MsxLabs & TemelBritannica

Son düzenleyen asla_asla_deme; 26 Mayıs 2010 14:08
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Nergis
Vikipedi & MsXLabs.Org
Sponsorlu Bağlantılar

Nergis

260px Narzisse
Yabani nergis (Narcissus pseudonarcissus)




Bilimsel sınıflandırma

Alem:Plantae (Bitkiler)
Sınıf:Liliopsida
(Bir çenekliler)
Takım:Asparagales
Familya:Amaryllidaceae
(Nergisgiller)
Cins:Narcissus

Nergis, nergisgiller (Amaryllidaceae) familyasından Narcissus cinsinden bitki türlerinin ortak adı.
Bu bitkilerde sap 20-80 cm kadar yükselebilmektedir. Soğanlı olan bu bitkilerde taç yaprakları beyaz veya sarının karışımları şeklindedir.
Anavatanı Avrupa olan bu bitkilerin en çok tür zenginliğine İspanya ve Portekiz'de rastlanmaktadır. Ancak doğal olarak tüm Akdeniz kıyılarında, hatta bunun uzantısı olan Japonya'ya kadar aynı enlem dereceleri arasında görülmektedir. Dünyada Avrupa, Kuzey Amerika, Kuzey Afrika ülkelerinde tarımı yapılmaktadır.

Narcissus poeticus, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde özellikle Karaburun ve Mordoğan'da yetiştirilmektedir. Mordoğan, nergisin anayurdu olarak sayılmaktadır.


Türler

Narcissus tazetta
Narcissus bulbocodium
Narcissus poeticus
Narcissus poeticus
Narcissus pseudonarcissus
Narcissus hispanicus

bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
3 Nisan 2009       Mesaj #3
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
nergis5mt9

Nergis
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
15 Ekim 2013       Mesaj #4
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Nergis
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Birçeneklilerin nergisgiller familyasından otsu bitki, zerrin (Narcissus).
Soğanla üretilen bir süs bitkisidir. İlkbaharda çiçek açar. Güzel kokulu ve kimi türlerinde beyaz, kimilerinde sarı olan çiçekleri ayrı ya da bir köksap üzerinde şemsiye durumunda bulunur; açılmadan önce bir kılıfla örtülüdür. Meyvesi kapsül tipindedir.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...

Benzer Konular

30 Ağustos 2009 / Daisy-BT Sinema tr
18 Aralık 2009 / _KleopatrA_ Ziraat
30 Ekim 2009 / BrookLyn Taslak Konular
13 Kasım 2012 / Efulim Sinema tr
21 Ekim 2015 / Jumong Sinema tr