Arama

Palmiye (Arecaceae palmae)

Güncelleme: 10 Haziran 2012 Gösterim: 3.353 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Sıcak bölgelerde parkları ve yol kenarlarını süsleyen palmiye ağaçlarının do­ğada kendiliğinden yetişen 2.500'ü aşkın türü vardır. Palmiyeler dallanmamış düzgün bir gövdenin tepesinde demetler oluşturan yap-raklarıyla öbür ağaçlardan kolaylıkla ayırt edilir. Aslında, bu genel tanıma uymayan dallanmış ya da sürünücü gövdeli palmiye türleri de vardır.
Palmiyeler en çok Asya'da, Afrika'da, Avustralya'da, Kuzey ve Güney Amerika'da ve Pasifik Adalan'nın tropik kesimlerinde bulunur. Bazı türleri kupkuru çöllerde yetişir, bazıları ise nemli toprakları sever.
Sponsorlu Bağlantılar
Boyları birkaç santimetreden 30 metreye ya da daha yükseklere ulaşabilen bu ağaçların gövdeleri enine kesildiğinde, öteki ağaçlarda olduğu gibi ağacın yaşını belirten yıllık halka­lar görülmez. Tıpkı bir yelpazeyi ya da kuştüyünü andıran parlak derimsi yapraklan oldukça büyüktür; öyle ki bazı türlerde uzun­luğu 12 metreyi bulabilir. Genellikle yeşilimsi beyaz ya da sanmsı, bazı türlerde ise turuncu ya da kırmızı olan küçük çiçekleri ağacın tepesine yakın bir yerde salkımlar halinde açar. Bazı türlerin tomurcukları sert bir kılıfın içinde gelişir; daha sonra çiçek açılmaya başladığında dökülür. Palmiyelerde erkek ve dişi çiçekler genellikle ayrı ağaçların üzerinde bulunur.

palmiyeqq4


[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]

Palmiye türlerinde çok değişik meyve tiple­rine rastlanır. Bunların bir bölümü ekonomik açıdan değerlidir. Örneğin hurma ve hindis­tancevizi meyvelerinden besin maddesi olarak yararlanılır. "Fildişi ağacı" denen bir palmiye türünün (Phytelephas macrocarpa) sert to­humları oymacılıkta ve düğme yapımında fildişi yerine kullanılır. Yağ palmiyesinin (Elaeis guineensis) kırmızı meyvelerinden ise hem yemek, hem de sabun yapımında kullanı­lan sıvı bir yağ çıkarılır. Asya'nın güneydoğu kesimlerinde yetişen arekcevizinin (Areca ca­techu) tohumları yerli halk tarafından sakız gibi çiğnenir. Tohumlar çiğneme sırasında kırmızı bir boya çıkarır. Hint Okyanusu'ndaki Seyşel Adalan'na özgü yaklaşık 30 metre boyunda bir palmiye türü (Lodoicea maldivi-ca) ise uzunluğu 30 santimetreyi bulan meyveleriyle tanınır.
Palmiyelerin meyvelerinin yanı sıra, başka bölümlerinden de yararlanılır. Bazı türlerin gövdeleri ve yaprakları henüz körpeyken yenebilir, bazılarından ise oldukça sert ve sağlam bir kereste elde edilir. Yaprakları yerel olarak kulübelerin çatılarını örtmekte kullanıldığı gibi, yaprak ve gövdeden çıkarı­lan liflerden de sicim, halat, paspas, kâğıt, dokuma, sepet, şapka ve fırça yapımında yararlanılır. Sagu palmiyesi adıyla anılan bazı palmiye türlerinin gövdelerindeki özden ise sagu nişastası denen değerli bir besin maddesi çıkarılır. Özsuyundan şeker, pekmez ve şarap yapılan palmiye türleri de vardır. Başta kral palmiyesi (Roystonea regia) olmak üzere, alımlı görünümlerinden ötürü bazı palmiye türleri yaygın biçimde süs ağacı olarak dikilir

Ayrıca Bknz

Palmiye Yetiştiriciliği

MsxLabs & TemelBritannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 26 Mayıs 2010 14:01
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Palmiye
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Birçeneklilerin palmiyegiller familyasındaki ağaçların genel adı. Tropikal bölgelerde doğal olarak yetişirlerse de kimi türleri anayurtları dışına da çıkarılmıştır. Gövdeleri silindiriktir; ya az dallanır ya da hiç dallanmaz. Kimilerinin ana gövdesi toprak altındadır. Yaprakları büyük, tüysü ya da yelpaze gibi parçalıdır. Çiçekleri başak ve bileşik salkım durumlarında olur. Genellikle bircinsli, ikievciklidir. Meyveleri üzümsü, çekirdekli, sulu ya da nuks tipindedir. Palmiyegillerin 200'den fazla cinsi, 4.000 kadar türü vardır. Doğal olarak yetiştikleri yerlerde yaprak ve liflerinden dokumacılıkta, dam örtüsü olarak vb. yararlanılır. Kimilerinin meyveleri yenir ya da tepe sürgünleri sebze gibi pişirilir. Yağından yararlanılanlar da vardır. Anayurtları dışında süs bitkisi olarak kullanılırlar. Hurma (Phoenix dactylifera) ve hindistancevizi (Cocos nucifera) ağaçları da palmiyegillerdendir.

theMira

Benzer Konular

18 Aralık 2009 / _KleopatrA_ Ziraat
18 Şubat 2012 / Efulim Taslak Konular
19 Şubat 2010 / Misafir Zooloji
27 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük