Arama

Pancar (Beta vulgaris)

Güncelleme: 10 Haziran 2012 Gösterim: 3.387 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Kasım 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Pancar (Beta vulgaris)

Sponsorlu Bağlantılar

PANCAR, köklerinden yararlanılan bazı ta­rım bitkilerinin ortak adıdır. Akdeniz kıyıla­rında yetişen yabani pancardan (Beta vulga­ris) türediği sanılan bu bitkilerin sebze ve hayvan yemi olarak kullanılan dört çeşidi vardır. Bunlardan ilk üçü kırmızı pancar, şekerpancarı ve hayvan pancarı, dördüncüsü ise öbürlerinden farklı olarak yumruları için değil yapraklan için yetiştirilen pazıdır.
Pancarlar ikiyıllık bitkilerdir, yani ilk yıl yalnızca kalın bir kök ile yaprak, ertesi yıl ise çiçek ve tohum oluştururlar. Ama, bunlar genellikle ilk yıl hasat edildikleri için çiçekli ve tohumlu haline pek rastlanmaz. Yuvarlak, konik ya da silindirik kökler geliştiren kırmızı pancar, adını köklerinin morumsu kırmızı etinden alır.

pancarug6

Protein ve şekerli maddelerin yanı sıra Bı, B:, A ve C vitaminlerini de kapsayan köklerinden yemek ve turşu yapılır. Örneğin, Doğu Avrupa mutfaklarına özgü bir yiyecek olan borç çorbasının ana malzemesi kırmızı pancardır. Yeşil sebze olarak tüketi­len pazının ıspanağa benzeyen iri yaprakların­dan sıcak yemek yapılır. Hayvan pancarı denen çeşit ise, sonbahardan ilkbahar sonları­na kadar, yani bütün bir kış boyunca bozul­madan saklanabilen, besince zengin, değerli bir yem bitkisidir.
Pancar çeşitleri arasında ekonomik açıdan en önemlisi şekerpancarıdır. Beyaz etli kökle­rinden şeker çıkarılan bu bitki dünya şeker üretiminde şekerkamışından sonra ikinci önemli kaynaktır. Şeker çıkarıldıktan sonra geriye kalan posasından, yani küspesinden de hayvan yemi olarak yararlanılır.

[flasht=http://img345.imageshack.us/img345/1771/msxbilgi1ld.swf]width=365 height=20[/flasht]

MsxLabs & TemelBritannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 18 Kasım 2008 00:02
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pancar
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İkiçeneklilerin ıspanakgiller familyasından, iki yıllık, otsu bitki (Beta vulgaris) ve bunun kalın, etli kökü. Yaprakları büyük ve geniştir. Kökünün rengi beyazdan kırmızıya kadar değişir. Serin iklimli yerleri sever. Sebze olarak kullanılan çeşidinin kökü kırmızıdır. Yemlik pancarın kökü sarı renkli, şeker oranı düşük ve kuru maddece zengindir. Çok değerli bir hayvan yemidir. Şekerpancarının kökü ise beyaz renklidir. Islah edilmiş birçok çeşidi yetiştirilmektedir. Dünyanın en büyük pancar üreticisi Rusya'dır (Dünya üretiminin dörtte birinden fazla).

theMira

Benzer Konular

19 Şubat 2009 / Sivoy Tıp Bilimleri
25 Ekim 2010 / _Yağmur_ Botanik
21 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Matematik