Arama

Şahtere Otu (Fumaria officinalis)

Güncelleme: 17 Şubat 2009 Gösterim: 3.628 Cevap: 1
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
11 Şubat 2009       Mesaj #1
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Şahtere Otu (Fumaria Officinalis)

Sponsorlu Bağlantılar



Alm. Erdrauch (m), Fr. Fumeterre (f), İng. Fumitory.
Familyası: Gelincikgiller (Papaveraceae).
Türkiyede yetiştiği yerler: Türkiyenin hemen hemen her bölgesinde yetişir.
Mayıs-temmuz ayları arasında, beyaz, pembe veya mor renkli çiçekler açan, 10-40 cm boylarında, bir yıllık otsu bir bitki. Yapraklar uzun saplı, çok parçalı, mavimsi-yeşil renklidir. Çiçekler küçük ve salkım durumlar teşkil ederler. Üst taç yaprağın tabanı mahmuz şeklini almıştır. Meyveleri küçük, küre şeklinde ve tek tohumludur. Boş tarla, yol kenarı ve kırlarda yetişir.
Kullanıldığı yerler: Bitki tanen, şekerler, potasyum tuzları ve alkaloitler taşırlar. Çok eski yıllardan beri kullanılan bir bitkidir. Kanı temizleyici, kuvvet verici, yatıştırıcı, tansiyon düşürücü ve idrar arttırıcı etkilere sâhiptir.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 17 Şubat 2009 12:05
Quo vadis?
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
11 Şubat 2009       Mesaj #2
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Şahtere (Fumaria officinalis)
fumaria officinalis
Sponsorlu Bağlantılar


Diğer İsimleri:
Sarılık otu, Yer çiçeği, Tilki Kişnişi, Yer safrası, Tavuk Ayağı otu


Genel Özellikleri

Şahtere otu bir yıllık bir bitki olup 15-40cm boyunda dikine yükselir, mavimsi yeşil renkte, çok çatallı ve dallarını taşıyamayacak yerlere doğru eğilir. Yaprakları; Ana yaprakları saplı üzerinde dizili yan yapraklardan oluşur ve geriden kanat yaprak görünümünü andırır. Çiçekleri sapların üst kısmında topluca bir arada salkım şeklinde bulunurlar. Kupası 2-3mm büyüklüğünde yumurta veya mızrak şeklinde mavimsi yeşil renkte, taçları borucuk şeklinde 5-10mm uzunluğunda pembe veya kan kırmızısı uç kısmı ise koyu kırmızıdır. Meyveleri küre şeklinde yeşil renkli 2-2,5mm çapında ve 3-4mm uzunluğunda bir sapı vardır. Vatanı Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Asyanın Türkiye, Horasan ve Türkistan bölgeleri olan bitki günümüzde Kuzey Amerika ve Avustralyada da yetişmektedir. Bahçe veya tarlalara ekilen tohumları fazla bir bakıma gerek kalmadan gelişir. Mayıstan Ekime kadar Şahtere otu toplanarak gölgede kurutulur ve kaldırılır, şayet tentürü yapılacak ise taze olarak işlenir. Malesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca örneğin bitki 5 günde kurudu ise, 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneş?te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir. Şifalı bitkilerin Aktarlarda açıkta satılması kalitesini kısa sürede düşürür ve etkisini oldukca azaltır.

kaynak
Quo vadis?

Benzer Konular

16 Temmuz 2009 / KiTiaRa Botanik
18 Haziran 2009 / asla_asla_deme Taslak Konular
24 Aralık 2008 / asla_asla_deme Botanik
14 Mart 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
10 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular