Arama

Gevrek Söğüt (Salix fragilis)

Güncelleme: 9 Nisan 2009 Gösterim: 2.102 Cevap: 1
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
7 Nisan 2009       Mesaj #1
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Gevrek söğüt
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

800px Salix fragilis 001


Gevrek söğüt (Salix fragilis), söğütgiller (Salicaceae) familyasından anavatanı Avrupa, Asya ve Türkiye olan olan bir söğüt türü.
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Plantae
    • Bölüm: Magnoliophyta
    • Sınıf: Magnoliopsida
    • Takım: Malpighiales
    • Familya: Salicaceae
    • Cins: Salix
    • Tür: S. fragilis
    • Binominal adı: Salix fragilis L.
Morfolojik özellikleri
20 m’ye kadar yükselir, gövde 1 m çap yapar. Kabuk koyu, çatlaklı, tacı yuvarlak veya ince uzundur. Dallar kahverengimsi yeşil, kalın, düz, parlak, önceleri tüylü, sonraları tüysüz, kolay kırılır. Tomurcuklar ince uzun, ucu sivridir. Kulakçıklar vardır veya yoktur. Yaprak sapı 2-7 mm, tüylü veya tüysüz, yapraklar mızraksı veya geniş mızraksı, 8-10 × 1-1.6 cm'dir. Üst yüzü soluk, tüysüz, alt yüzü donuk yeşil, orta damar tüylü; dibi kama şeklinde, kenarı dişli, ucu uzun ve sivridir. Erkek kedicikler 3-5 cm × 4-6 mm'dir. Çiçek sapı 1 cm, 0-3 yaprakçıklı, ekseni tüylüdür. Brahteler sarı veya donuk sarıdır. Erkek çiçekler 2 stamenli (erkekorgan), filamentlerin dibi bazen tüylüdür. Anterler ise sarıdır. 2n = 76, bazen 38, 114.

Ekoloji ve Fenoloji
Çiçek ve yapraklar nisan ayında açar. Çiçekler iki evciklidir. Tohumlar Mayıs ve Haziran aylarında olgunlaşır. Ortalama ömrü 200 yıl kadardır. En iyi gelişmeyi drenajı kötü, taşmış, derin topraklarda yapar. Fakat ağır topraklarda bol güneş ister. Kireçli topraklarda da iyi gelişme gösterir.

Odun yapısı ve kullanımı
Odunu, pembemsi, yumuşak, hafif, gevrektir (kolay yarılır) ve kolay eğrilir. Çocuk oyuncakları yapımında ve de mangal olarak kullanılır. Ayrıca halk tarafından hastalıkların tedavisinde kullanılır. İçeresinde aktiv bir karışım olan salisilik asit bulunur.

Üretimi
Tohumlar rüzgarla dağılır. Tohumlar kısa ömürlüdür. Çelikle çok kolay üretilir. Mart aylarında yarı odunsu çelikler toprağa dikilmek suretiyle kolayca köklendirilir.

Kültivarlar
Salix fragilis cv.'Bullata' - Büyük çalı veya küçük bir ağaçtır; 3-6 m'ye kadar uzanır. İlk yıllarda sarı-yeşil renklidir. Yapraklar mızraksı koyu yeşildir. Çıplak saplı gösterişli büyük kedicikleri ile dikkat çeker.
Salix fragilis cv.'Belgium Red' - 15-20 m uzunluğunda büyük bir ağaçtır. İlk yıllarda doygun kırmızı renklidir.

msxlabsx

Son düzenleyen BrookLyn; 7 Nisan 2009 11:43
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
9 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
260px Salix alba leaves

Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

8 Haziran 2009 / Kral_Aslan X-Sözlük
14 Ocak 2013 / Pasakli_Prenses Botanik
18 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Botanik
2 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular
1 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Botanik