Arama

Işgın (Rheum rhabarbarum)

Güncelleme: 18 Nisan 2009 Gösterim: 4.369 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Nisan 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Işgın (Rheum rhabarbarum), Polygonaceae (kuzukulağıgiller) familyasından mayıs-haziran aylarında çiçek açan, 100-150 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir dağ bitkisi.

Sponsorlu Bağlantılar
01rhubarbstalks8073902

Yapraklar bitkinin taban kısmında toplanmışlardır. Yaprak, kalp veya böbrek şeklinde, 30-60 mm ebadında, kenarları dişli, damarlar alt yüzden dışarı doğru çıkıktır. Çiçekleri geniş bir bileşik salkım durumunda toplanmıştır. Çanak yaprakları 6 parçalıdır. Meyveleri 10-15 mm uzunluğunda, kırmızımtrak renkli ve kanatlıdır. Toprak altında etli bir rizomu bulunmaktadır.

Kullanıldığı yerler

Taze sürgün ve gövdesi sebze olarak ve şekerle pişmiş tatlı olarak yenir.


rabarberstelen8086132

Toksik etkileri

Işgın yapraklari zehirli maddeler icerir. Yapraklarinda pek cok bitkide bulunan oldurucu ve asindirici etkisi olan oksalik asit bulunur. Saf oksalik asidin oldurucu dozajinin her bir kilo vucut agirligi icin 375mg oldugu yahut 65kg bir insan icin 25gr oldugu tahmin edilmektedir. Yapraklardaki oksalik asit miktari degiskenlik gostermesine ragmen bunun 0.5% oraninda oldugu soylenebilir. Yani oldurucu dozajda oksalik asit alabilmek icin asagi yukari 5kg yaprak yenilmesi gerekmektedir ki bu da pratikte pek mumkun degildir. Ancak yapraklar oksalik asit yaninda bilinmeyen bir baska toksini de icermektedir.

Kokleri yaklasik 5000 yildir kuvvetli bir laksatif olarak kullanilmaktadir. Kokler ve govde emodin ve rein gibi antrakinonlar bakimindan zengindir. Bu maddeler ishal yapici ve bosaltimi hizlandirici etkileriyle bilinmektedir.

Vikipedi

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
18 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
isgin01

Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

17 Nisan 2009 / asla_asla_deme Botanik