Arama

Marijuana (Cannabis indica)

Güncelleme: 14 Nisan 2015 Gösterim: 23.471 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
24 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Esrar

Sponsorlu Bağlantılar
Esrar (Marijuana), kenevir bitkisinin Cannabis indica türünün çiçekleri ve tohum yataklarından elde edilen, vücutta kullanıldığında sarhoşluk ve keyif veren bitki parçalarının ve uyuşturucunun halk arasındaki adıdır.
Esrar coğrafyasına göre farklı isimlerle adlandırılır. Kuzey Amerika`da esrara marihuana (marijuana) denir. Bu İspanyolca adı taşımasının nedeni ABD`ye Meksika`dan gelmiş olmasıdır. Ayrıca Jamaika`daki genel adı da ganjadır. Türkiye'de ot, cigaralık, çift kâğıtlı, gogo gibi adlarla, Paris'te ise gannavuri olarak bilinir. Ancak bu tanımlamaların bazıları, esasında kenevirin tercümesidir ve bu yüzden kenevir ve esrar Türkçe'de hep birbirine karıştırılır.

Dünyada yaygın olarak kullanılan bir madde olan esrar birçok farklı adla bilinir. Sokak tabirleri, derman, lahana dolması,ot, plaka, mühür, sarıkız, anten, sarma, paspal, gıya, gogo, gonca, kuru, cigara, cigaralık, deli gonca, ahna, henry, patates, keçi, yeşil, kendir, elek altı, siyah, saddam, kenevir, jelatin, mal, mayın ,sarı çiçek, sündüz , cam macunu, kına, kuriş, kubar (yaprakların preslenmiş hali), mum, dalga esrar için kullanılan diğer isimlerdir.


Etkileri

Sürekli olarak düşündürür, güldürür, beyini uyuşturur, aptalca konuşturur, aşırı derecede acıktırır, sık sık su içtirir, gözler kızarır ve halsizleştirir. vücutta belli bölgelerde özellikle ayaklarda ve ense taraflarında şiddetli uyuşmalar oluşturur ve devamlı düşündürdüğü için zamanın daha yavaş akmasını (düşünsel olarak)sağlar, duyulari, ozellikle tat alma duyusunu hassaslastirir.( ilk kullanımında )

Eldesi

Esrar, kenevir bitkisinin Cannabis indica türünün dişi eşeyli bitkilerinin tohum yataklarının (sömek) işlenmesiyle elde edilir. Bitkinin yapraklarının kurutulup bastırılması suretiyle hazırlanan ve aktif maddesini bu kısımlardan salgılanan reçine içindeki kannabinoidlerin oluşturduğu bir maddedir. Kannabinoidlerin içinde esrarda en fazla bulunan ve esrarın farmakolojik etkilerinden sorumlu olan etkin ana madde THC/tetrahidrokannabinol’dür. Dişi kenevir bitkisinin yüksek oranda THC içeren kısımları gölgede kurutulur, daha sonra ufalanıp elenir. Bu eleme sonucu elde edilen ince toz halindeki maddeye "toz esrar", bu dozun ısıtılıp kalıplaştırılmasıyla elde edilen plaka şeklindeki haline de "takoz esrar" denir. En ince toz ipek elekten geçirilince altta kalan esrar birinci kalite esrardır. Buna esrar piyasasında kubar ismi verilir.
Yenilerek, içilerek ve dumanı veya buharı içe çekilerek tüketilir. Sarhoşluk ve keyif verici etkisi vardır. Bitki, tarih boyunca tarım, ilaç, kâğıt, tekstil vb. birçok sektördeki ürünleriyle insanlığa hizmet etmiş olsa da, 20. yüzyıl ortalarında kullanımı ve satışı birçok ülkede yasaklanmıştır. Türkiye'de ekimi izne bağlıdır.

Tarihte esrar kullanımı

Esrarın kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Keyif verici ve sarhoş edici etkisinden başka, onlarca sektörde hammadde olarak kullanılır. İnsanlık tarihinde genellikle psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan tıbbi ilaçların bileşenlerinden biri olarak yer alırdı. Keyif verici etkisi nedeniyle kullanımı çok yaygındır.
1920'lerden sonra Amerika'nın pamuk üretimi artmış, kendi pamuğunu dünyaya satmak için pamuğun karşısındaki en güçlü rakibi olan kenevir bu tarihten sonra esrara ABD`nin öncülüğünde küresel bir yasak getirilmiştir. 1937`de çıkan "Marihuana Vergi Yasası" ile ABD`de esrar mutlak biçimde yasaklanmış, önceleri Muggles (marijuana) isimli bir parça besteleyen Louis Armstrong bu yasaktan sonra Kaliforniya`da esrar bulundurmaktan göz altına alınmıştır.

Türk tarihinde kullanımı

Divan edebiyatında birçok şair esrar ile ilgili rubailer, şiirler yazmışlardır. Türklerin İslamiyetten önceki Şaman döneminde de yoğun olarak kullanılırdı[kaynak belirtilmeli]. Şamanların esrar etkisi altında geleceği gördüğüne inanılırdı. İslamiyet döneminde de özellikle müritlerini kendi amaçları istikametinde kullanmak isteyen bir takım "sahte şeyhler" ve çeşitli kesimler tarafından kullanılmıştır.


esrar zarar


Marijuana

Son düzenleyen nötrino; 14 Nisan 2015 17:13 Sebep: Kırık bağlantı!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Nisan 2015       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Marihuananın Kanser Hücrelerini Öldürücü Etkisi

Sponsorlu Bağlantılar
marihuana kanser hucrelerini oldurebilira44b1LNpD0eIfH nu Vyqw?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150414164301519&ampmetarectangle

"Marihuana, kanser hücrelerini öldürme özelliğine sahip!" Bu iddia; Amerika'da hükümet destekli bir araştırma grubunun yayınladığı makalede yer aldı. Yayın yönetmenliğini Amerikalı eski gazeteci Neil Patel'in yaptığı Daily Caller'da yayınlanan bilgiye göre Amerikan Ulusal Uyuşturucuyla Mücadele Enstitüsü, marihuananın tıbbi yararları hakkında yapılan bu araştırmaları ciddiye alıyor. Ancak diğer uyuşturucu maddeler kapsam dışında tutuluyor.

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Independent'ta da yer alan habere göre Enstitü, bugüne dek hayvanlar üzerinde yaptığı deneylerde marihuananın kanserli hücreleri küçültme ve yok edebilme kapasitesine sahip olduğunu açıkladı.

Deneylerde özellikle beyin tümörlerinin ciddi anlamda küçüldüğü iddia ediliyor. Aynı araştırma kapsamında marihuananın, kanser tedavisinde kullanılan radyasyonun kanseri yok edici etkisini artırdığı da ileri sürüldü.Konunun parlamentoya kabul edilmek üzere sunulması için henüz erken olduğu düşünülse de Amerika'nın bazı eyaletlerinde marihuana kullanımının yasal olduğu biliniyor.


Kaynak: Ntvmsnbc / Independent (14 Nisan 2015)


Benzer Konular

22 Ağustos 2012 / Misafir Botanik
26 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular
16 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular