Arama

Menekşe (Viola)

Güncelleme: 26 Mayıs 2010 Gösterim: 3.525 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
28 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Menekşe (Viola)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Menekşe, menekşegiller (Violaceae) familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. 400 ile 500 arası türü bulunmaktadır. Dünyanın bir çok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Ayrıca Hawai ve Güneydoğu Asya'da da yetişebilir. Doğada aydınlık, fakat gölgede ve nemli bölgelerde yetişir.

Viola alpina

800pxviolaalpinaa2

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
    • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
      • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
        • Takım: Malpighiales
          • Familya: Violaceae (Menekşegiller)
            • Cins: Viola L.
Baharla birlikte nemli çayırları ve ormanları dolduran menekşeler albenili renkleri ve mis kokularıyla en çok sevilen kır çiçekleridir. Dünyanın hemen her yanına dağılmış bu bitkiler ortalama 5-10 santimetre­ye kadar boylanır. Bazı türleri toprağın yüze­yinde sürünen gövdeleri sayesinde yeni bitki­ler verir. Uzun saplı yaprakların arasından boy veren zarif çiçekleri mor, mavi ve eflatun gibi renklerle bezenmiştir. Beş taçyapraktan oluşan bu çiçeklerin taçyapraklarından ikisi geriye kıvrık olarak üstte, birer tanesi sağ ve sol yanlarda, öbürlerinden daha büyük ve arka tarafı mahmuz gibi çıkıntılı olan beşincisi ise altta yer alır. Bu çiçekler çok alımlı olmalarına karşılık tohum üretemez. Bunların görevini yaza doğru oluşan, ama hiç açılma­yan çiçekler üstlenmiştir. Bu kapalı çiçeklerin içindeki erkekorganların çiçektozu dişiorganın başçığına düşer, yani çiçek kendi kendine tozlaşır (bak. Tozlaşma) ve döllenir; böylece bitki tohum verir. Menekşelerin tohumları üç gözlü tohum kılıfları içinde yer alır.
Menekşegiller (Violaceae) familyasının, Vi­ola cinsini oluşturan bu bitkilerin 500 kadar türü vardır. Bunların bazısı biryıllık, bazısı da çokyıllık bitkilerdir. En iyi tanınan menekşe türlerinden kokulu menekşenin (Viola odora­ta) Türkiye, İran ve Suriye'de İS 900'den beri süs bitkisi olarak yetiştirildiği sanılmaktadır. Süs amacıyla üretilmelerinin yanı sıra Fransa ve İtalya'da parfüm sanayisinde değerli uçucu yağı (menekşe esansı) için yetiştirilmektedir.
Menekşe çiçeklerinden bazı ülkelerde şerbet ve şekerleme yapılır, yaprakları ise salata olarak yenir. Ayrıca çiçek ve yaprakların halk arasında öksürük kesici ve yumuşatıcı ilaç olarak kullanımına da rastlanır.
Gene menekşegiller familyasında yer alan hercaimenekşeler de menekşelere çok yakın akraba türlerdir. Buna karşılık, adına "menekşe" sözcüğü yakıştırıl-dığı halde afrikamenekşelerinin gerçek me­nekşelerle hiçbir yakınlığı yoktur.

Ayrıca Bknz

Menekşe Yetiştiriciliği

Son düzenleyen asla_asla_deme; 26 Mayıs 2010 14:11
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

13 Ağustos 2009 / The Unique Sanat
16 Temmuz 2009 / asla_asla_deme Botanik
30 Kasım 2015 / TiglonBoYs Spor ww
7 Temmuz 2015 / Safi Asker ww
7 Temmuz 2015 / Safi Müzik ww