Arama

Tatlı Su Bitkileri

Güncelleme: 29 Nisan 2009 Gösterim: 8.677 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Tatlı Su Bitkileri
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Tatlı sularda yetişen bitkiler köklü ve köksüz olmak üzere iki ana gruba ayrılır Köklü olanların (örneğin nilüferler) suyun altında uzanan gövdeleri vardır ve kökleri ile tabana tutunurlar. Köksüz olanlar ise suyun yüzeyin­de ya da suyun yüzeyine yakın olarak serbest­çe yüzerler; ama hiçbir vere tutunmadıkları, bu yüzden de akıntının etkisiyle kolaylıkla sürüklenebildikleri için ırmaklarda değil, ço­ğunlukla göl ve gölcüklerde yetişirler.
Suda yaşayan bitkiler çeşitli özellikleriyle bulundukları ortama uyum sağlamıştır. Örne­ğin düğünçiçeklerinden, gölcüklerde ve su arklarında yetişen Ranunculus aquatilis çalımsı ve dallanmış sualtı yapraklarına sahiptir; oysa bununla çok yakın akraba olan, ama ır­maklarda yetişen Ranunculus fluitans akıntı­da yok olmayıp kolaylıkla sürüklenebilmek için, suyun akış yönünde uzanan ince, uzun yapraklar geliştirmiştir.
Tatlı sularda, köklü ve köksüz olarak ayırt edilen bu üstün yapılı bitkilerin yanı sıra gözle görülemeyecek kadar küçük bitkiler ya da bitki benzeri canlılar da yaşar. Bunların ba­şında tekhücreli suyosunlan gelir. Tekhücreli su bitkileri aynı ortamda bulunan mikrosko­bik su hayvanlarına besin oluşturur. Bu minik hayvanlar da daha büyük hayvanlar tarafın­dan yenir.
Söğüt, kavak, kızılağaç gibi nem seven ağaç­lar ve saz, kamış, ayakotu gibi suyu seven bitkiler su kıyılarında ya da yakınlarında yetişir. Kökleri durgun sudan zarar gören kavaklar göl kıyılarında pek görülmezken, söğütler durgun su kıyılarının süsü olmuştur. Bu bitkiler özellikle ördek, meke, kamışçın gibi kuşlara beslenme, gizlenme ve barınma olanağı verir. Batağan gibi bazı kuşlar ise suda yüzen bitkilerin üzerinde yuvalarını ya­par ve yavrularını büyütür. Su sivrifaresi, su sıçanı ve kunduz gibi memeliler kıyılardaki oyuklarda yaşar, büyük ölçüde sudaki iribaş­ları, kınkanatlıları ve balıkları avlayarak bes­lenirler.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

8 Temmuz 2016 / Eylül Genel Mesajlar
18 Kasım 2007 / H€L€N Ziraat
10 Ocak 2008 / Pasakli_Prenses Botanik
17 Ağustos 2009 / Misafir Taslak Konular