Arama

Turp (Raphanus sativus)

Güncelleme: 21 Kasım 2017 Gösterim: 5.841 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
21 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Turp (Raphanus sativus)

Ad:  turp.jpg
Gösterim: 610
Boyut:  36.4 KB

Turp (Raphanus sativus), Brassicaceae (turpgillerden), yaprakları tüylü, çiçekleri beyaz, sarı, mor renkli bir bitkidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Plantae
    • Bölüm: Magnoliophyta
      • Sınıf: Magnoliopsida
        • Takım: Brassicales
          • Familya: Brassicaceae
            • Cins: Raphanus
              • Tür: R. sativus

Turp


alt yaprakları yayvan ve genişçe, üst yaprakları tırtıklı ya da çentikli olan tüylü bir otsu bitkidir.

Çiçeklerinde çanakyapraklar dik. bunlardan dipteki ikisi kıvrıktır Taçyapraklar mor, beyaz ya da sarıdır; meyvesi hardaladır. Yabanilerinde kökler tozıkkök tipinde, bahçe turplarında yumru tipindedir.

Turplar, kökün olgunlaşması için gerekli süreye ve biçimine göre sınıflandırılır.
1. ilkbahar türleri;
2. yaz türleri;
3. kışlık türler.
Her türün uzun ya da yuvarlak köklü çeşitleri vardır, ilkbahar turpları 20-30 günde olgunlaşır, fakat özelliklerini uzun zaman koruyamaz. Yazlık türler 35-40, kışlıklar 60 günde olgunlaşır ve özelliklerini daha uzun süre korurlar. Türkiye'de üretilen çeşitler, ilkbaharda yetişen ufak fındık turplarıyla çeşitli boy, renk ve biçimde beyaz, boz, kırmızı turplardır. Bunlar arasında aşağıdaki çeşitleri sayabiliriz: fındık turplardan, Saxa, çok erkenci beyaz etli” kırmızı; Excelsior erkenci ve lezzetli; Wurzburger, kırmızı, iri, beyaz sert etli az baharlı; Hatif France, erkenci, yuvarlak, kabuğu kırmızı beyaz; Record, üçte biri kırmızı, üçte ikisi beyaz, iri turplardan kestane turpu yaz turpudur, çok çeşitlidir, yuvarlak, uzun, koni biçiminde olabilir; kara turp güze doğru ekilen baharlı bir turptur, kabuğu siyahtır, uzun koni biçiminde olanı da vardır. Beyaz etli uzun kırmızı turp, güney bölgelerimizde İzmir, Manisa, Muğla, Aydın, Hatay, Adana yörelerinde yaygın olarak yetiştirilir.

Turp genellikle rendelenerek ya da dilinerek çiğ yenir, salataya doğranır. Değişik orandaki baharlı lezzetiyle iştah açıcıdır. C vitamini açısından zengindir.
Turpun olgun tohumları sabit bir yağ (% 35-50) ve glikorafanin diye bir glikozit içerir. Bu tohumlar Avrupa'da tanınmasa da Osmanlı tababetinde geniş bir kullanım alanı bulmuştur Birçok macunun bileşimine girer. Uyarıcı, iştah açıcı, safra söktürücü ve mikroplann üremesini önleyici etkileri vardır. Mısır'da Keops ehramının yapımı sırasında salgın hastalıklardan korumak için işçilere soğan, sarmısakla birlikte turp yedirildiği bilinmektedir.

Kaynak: Büyük Larousse
BAKINIZ:
Turp Yetiştiriciliği
Turp ve Sağlık için Faydaları

Son düzenleyen Safi; 21 Kasım 2017 03:39
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
29 Mayıs 2009       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Turp
dünyanın pek çok yerinde yetiştirilen yaygın bir tarım bitkisidir. Köklerinden ge­nellikle tek başına ya da başka sebzelerle karıştırılarak salata yapılır; bazı yörelerde de körpe yapraklan sebze olarak yenir.
Sponsorlu Bağlantılar

Turp (Raphanus sativus) beyaz ya da mor çiçekler açan kazık köklü bir bitkidir. Kökün üst bölümü bitki geliştikçe etlenip kalınlaşarak yumru biçimini alır. Yumruların tepesin­den yapraklar çıkar. Yapraklar kaba yapılı, tüylü ve kenarlan dişlidir.

Köklerinin biçim, boyut ve renkleri çok çeşitlilik gösterir. Bazıları yuvarlak ya da oval, bazıları ise havucu andınr. Turplar renklerine göre başlıca üç grupta toplanır: Kırmızı turp, beyaz turp ve siyah turp. Dış kabuklan farklı renklerde olsa da tümü beyaz etlidir.

Besince zengin, hafif topraklan seven turp tohumdan üretilir. Genellikle baharın ilk günlerinden başlayarak sonbahara kadar ekim yapılır. "Fındık turpu" da denen ufak kırmızı turplar 1,5 ay gibi çok kısa bir sürede geliştiğinden ekim aynı yıl içinde 4-5 kez yinelenebilir. Oysa, iri yumrular oluşturan beyaz ve siyah turpların gelişmesi çok daha uzun bir zaman alır; bu yüzden de yılda en çok iki kez ekim yapılır.

Eski Mısırlılar'a ait yazıtlarda adı geçen turpun kökenine ve anayurduna ilişkin çeliş­kili bilgiler vardır. Örneğin bazı uzmanlara göre turpun atası olduğu kabul edilen yabani turp (Raphanus raphanistrum) Ortadoğu ve Anadolu'da kendiliğinden yetişir. Yaklaşık 60 santimetreye kadar boylanan bu bitki kalın kökü, sert tüylü gövdesi ve sarı, beyaz ya da mor çiçekleriyle ayırt edilir.
MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen Safi; 13 Kasım 2017 01:54
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Ocak 2013       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TURP
Turpgillerden, otsu bir bitki (Raphanus sativus).

Yaprakları karşılıklı, çiçekleri beyaz, sarı ya da mor renkte ve salkım durumunda, meyvesi acımsıdır. Eti, baharlı ve B vitaminince zengin olan kökleri çiğ olarak yenir ya da salatası yapılır. Turpa keskin ve yakıcı tadını veren hardal yağıdır. Başlıca turp çeşitleri, köklerinin rengine göre ayrılan beyaz, kara ve kırmızı turptur. Çok eski bir tarım bitkisi olan turpun anayurdu Önasya'dır. Buradan Çin'e, Hindistan'a ve Avrupa'ya yayılmıştır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi


Son düzenleyen Safi; 13 Kasım 2017 01:55
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Kasım 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

turp (Raphanus sativus)


turpgiller (Brassicaceae) familyasından, etli yumruları için yetiştirilen biryıllık ya da ikiyıllık tanm bitkisi.

Anayurdunun Asya olduğu sanılan bu kazık köklü bitkinin kökünün üst kesimi büyüme sırasında etlenip gelişerek yumru halini alır. Yumruların dış kabuk renklerine göre turplar başhea üç grupta toplamr: kırmızı turp (fındık turbu), beyaz turp (kestane turbu) ve siyah turp (bayır turbu). Renklerinin yanı sıra biçim ve boyutları da oldukça çeşitlilik gösteren turpların biçimleri yuvarlaktan basık yuvarlak, konik ya da silindiriğe, ağırlıkları ise birkaç gramdan 1-1,5 kg’ye kadar değişir.

Yumruların tepesinde yer alan turp yapraklan birbiri içinden çıkar; en içte en genç yapraklar yer alır. Yapraklar uzun saph, yüzeyleri kabarcıkh ve tüylü, kenarlan ise dişlidir. Genellikle ilk yıl açan beyaz ya da mor damarh çiçekler döllendikten sonra sivri uçlu tohum kapsülleri verir.

Düşük kalorili bir besin olan turp acımsı lezzetinden ötürü iştah açıcı bir etkiye sahiptir. En çok salatalara katıhp çiğ olarak yenir. Fındık turbu denen küçük kırmızı turplar çabuk büyüyen ve çok acımsı olmayan baharhk turp çeşitleridir. Oysa yavaş büyüyen, iri yazhk ya da kışlık çeşitler çok daha acıdır. Turp yapraklan bazı yerlerde sebze olarak tüketilir; tohumlanndan da iştah açıcı, safra söktürücü ilaç olarak yararlanılır.

kaynak: Ana Britannica
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

12 Kasım 2017 / GÜLGECELER Ziraat
19 Mart 2011 / Misafir Cevaplanmış
27 Kasım 2008 / HerHangiBiri Sağlıklı Yaşam
27 Temmuz 2012 / Alvarez Ocean Taslak Konular
12 Haziran 2011 / Misafir Cevaplanmış