Arama

Kroton (Codiaeum variegatum)

Güncelleme: 29 Kasım 2009 Gösterim: 3.358 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Temmuz 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kroton (Codiaeum Variegatum)
kroton1
Sponsorlu Bağlantılar
Genel Özellikleri
Anavatanı Doğu Hindistan, Malezya, Pasifik Adaları’dır.Yaprakları yeşil ile birlikte sarıdan kırmızı alacaya değin değişen renklerde, geniş veya dar, çok çeşitli büyüklük ve şekiller gösteren çalı formlu bitkilerdir.
Codiaeum cinsinin doğada 15 türü bulunmaktadır. Süs bitkileri yetiştiriliciliğinde kültüre alınmış Codiaeum’lar C.variegatum pictum’un değişik çeşitleridir.

İklim İstekleri
Gelişme döneminde 21C’nin üzerinde, kış aylarında ise 16-18C sıcaklığa gereksinim gösterir. Kısa bir süre için 10-13C’ye dayanır. Ani sıcaklık değişmelerinde yaraklarını döker. Yüksek orantılı nem ister.
Yazın aydınlık, ama doğrudan güneş görmeyen yarı gölge yerlerde bulundurulmalı, kışın ise aydınlık ve güneşli bir yerde muhafaza edilmeli, mümkünse yapay ışık verilmelidir.

kroton2
İklim İstekleri
John Innes saksı kompostu No.2’de iyi gelişir. Yani daha yüksek düzeyde besin maddesi istendiğinde boynuz ve tırnak unu ile kalsiyum fosfat ve potasyum sülfat oranları 2 kat artırılır.
Ayrıca,hacim olarak 5 kısım yaprak çürüntüsü, 3 kısım turba, 2 kısım kum ve 1 kısım yanmış ahır gübresinin karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir.
Üretim Tekniği
Kroton’nun üretimi çelikle yapılır.Çelikler uç sürgünleri ve kuvvetli yan sürgünlerinden 7.5 cm uzunluğunda olmak üzere, tepe çeliği tarzında ve Mart-Haziran ayları arasında hazırlanırlar. Özsuyun akışını önlemek için kesim yerlerinde odun kömürü tozu sürülür. Daha sonra hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı 22-26 C olmalıdır. Çelikler 3-4 hafta içerisinde köklenirler.
Gübreleme
Saksı Değiştirme her yıl Şubat-Mart ayında yapılır. Mart-Ağustos ayları arsı 2 haftada bir kez 1.5-2g/1 kompoze gübre verilir.
Sulama
Kroton yüksek orantılı neme ve Mart-Ağustos ayları arasında bol miktarda suya gereksinim gösteren bir bitkidir. Orantılı nemi düşük olan yerlerde kısa zamanda yapraklarını döker.
Bu nedenle yazın sıcak günlerde yapraklara su püskürtülmelidir. Kışın dinlenme süresince, Ekim’den Ocak’a kadar verilen su miktarı biraz azaltılmalıdır. Eğer bitki çok iyi durumda ise veya büyük bitkiler isteniyorsa budama gerektirmez.

kroton3
Budama
İyi gelişmemiş veya seyrek yapraklı bitkiler,Mart ayında topraktan itibaren 5 cm kalacak şekilde kesilmelidir.Yara yerine çürümelerini önlemek için odun kömürü tozu sürülür.
Hastalık ve Zararlıları
Önemli hastalıkları Yaprak Dökülmesi, Kurşuni Küf ve Antraknoz; Zararlıları ise Kırmızı Örümcekler, Thrips’ler, Kabuklu ve Unlu Bitler’dir.
İç mekan süs bitkilerinde yaprakların nekroz oluşmadan önce yaprak dökülmelere yol açan nedenler şunlardır;
Kışın saksı toprağının çok nemli tutulması, çiçekli halde iken bitkiye çok su verilmesi, saksı toprağının çok kuru bırakılması, yeterli havalanmaya olanak vermeyen sıkışmış saksı toprağı, saksı değiştirme sırasında bitkinin çok fazla budanması, bitkinin hava akımına bırakılması, kışın bitkilerin düşük sıcaklıklara maruz bırakılması.
Antraknoz
Belirtileri, yaprak uçlarının önce sarımtırak sonra esmer ve en sonra da koyu kahverengi bir renk aldığı uç yanıklığı şeklinde belirir.
Kurak yörelerde , kaloriferli ve havasız ortamlarda yetişen bitkilerde neden olan yapraklarda kavrulma ve yaprak dökümü Antraktoz ile karıştırılmaması gerekir.
Mücadelesi, Sporların yayılmasını önlemek için hastalıklı yapraklar toplanıp yok edilmelidir.
Kurşuni küf;
Yaprak, gövde ve çiçeklerde etkilidir. Fazla nemli ortamlarda bu bitki kısımlarının üstlerini gri küf tabakası kaplar. Bulaşmalar çiçeklerde küçük koyu renkli lekeler halinde görülür.
Uzun süre devam eden %85’in üzerindeki orantılı nem ve özellikle 15-25 C sıcaklıklarda hastalığın yayılması için en uygun ortamdır.
Mücadelesi ve alınacak önlemler için;
Yayılma koşulları olan sıcaklık ve nem oranlarını uygun düzeyde tutmak,
Hastalık parazit olduğu için bitkiyi yaralayan ve zarar veren her türlü faktörden kaçınılmalı,
Captan 50 , su ile karışabilen toz halindeki ilaç yani formülasyonu w.p. olarak, 10lt ‘ye 1lt suya doz uygulanarak 15 gr uygulanmaktadır.
Dichlofluanid 50, w.p. 10/1 dozda 20g preparat uygulanır.
Vinclozolin 50, w.p. 10/1 dozda 7.5g preparat uygulanır.

kroton4
Kırmızı Örümcekler,
Akar adı ile tanınırlar. Çıplak gözle zor fark edilirler. Vücutları oval yumuşak ve yapılı, üzerlerinde seyrek uzun kıllar bulunur.
Akarlar, bitkilerin yapraklarının özellikle alt kısmını sokup bitki öz suyunu emerler. Ayrıca emme sırasında salgıladıkları zehirli maddelerden dolayı yapraklarda beyaz, sarı ve kahverengimsi lekeler oluşur. Bitkinin yapraklarının tümünü kurutabilir.
Mücadelesi, akarları öldüren Propargite 73 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 8-10 cc’lik 10/1 suya preparat veya Dicofol 20 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 15 cc’lik 10/1 suya preparat hazırlanarak uygun bir pülverizatör ile bitkiye püskürtülmelidir. İlaçlama sırasında özellikle yaprakların alt kısmına ilaçlanmasına dikkat edilmelidir.
Thrips’ler silindirik vücutlu 0.7-0.9 mm boyunda esmer, açık sarımsı renkli küçük böceklerdir. Kanatlarının kenarlarında uzun kirpikler bulunur.
Bitkilerin yaprak, sap ve çiçeklerini sokup emerek yapraklarda beyaz lekelerin oluşmasına ve yaprakların sararmasına neden olurlar.
Mücadelesi, Bromophos 40 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 8cc’lik 10/1 suya preparat veya Omethoate 50 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 10cc’lik 10/1 suya preparat, Formothion 33 E.C. ( sıvı görünümünde % 20-50 arasında etkili madde içeren) 8cc’lik 10/1 suya preparat hazırlanarak uygun bir pülverizatör ile bitkiye püskürtülme yapılarak ilaçla tedavi uygulanabilir.
Kabuklu bitler; koşnil adı da verilmektedir. Vücutları çıplak ya da mumsu bir tabaka ile kaplı olabilmektedir. Oldukça kalın kabuklu veya örtülü olabilir.Renkleri sarımsı, kahverengi, beyaz, gri, donuk kırmızı ve siyah olabilir.
İnce uzun hortumuyla bitkinin yaprak ve saplarını sokarak bitki öz suyunu emerek beslenir. Salgıladıkları tatlı madde sayesinde fumajin mantarlarının çoğalmasına neden olur. Yapraklar sararır, kurur ve dökülür.
Mücadelesi,
Azinphos-methyl 25, W.P.(Su ile karışabilen toz halinde), 10/1 doz 20 g preparat
Methidathion 40, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 7.5 cc preparat,
Chlorprifos-ethyl 48, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat,
Ethion 48, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 15 cc preparat, şeklinde etkili olan ilaçların uygulaması yapılmalıdır.
Unlu bitler;
Kabuklu bitlerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık göstermektedir. Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür.
Kabuklu bitlerle bitkilerde benzer zararlar göstermeleriyle birlikte ilaçlarla mücadelesi şu şekilde yapılmaktadır;
Azinphos-methyl 35, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat,
Dichlorvos 50, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat,
Diazinon 20, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat,
Malathion 50, , E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat seklinde hazırlanıp bitkiye verilir.

Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
29 Kasım 2009       Mesaj #2
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Kroton - Kroton Bitkisi - Kroton Özellikleri - Kroton Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Kroton (Codiaeum variegatum), (Kroton veya "rengârenk kroton") diye adlandırılır, sütleğengiller (Euphorbiaceae) familyasının üyesidir. Yabani olarak yetişen krotonlar 3 m yüksekliğe erişebilir. Uzun parlak, renkli yaprakları ile ev bitkisi olarakta yetiştirilir. Oldukça dayanıklı yaprakları, yıldızları andıran küçük sarı çiçekleri vardır. Yapraklarında yeşil, turuncu, sarı, kırmızı, mor ve pembe renkleri görülebilir.

450px Colpfl05

Bahçede yetişen kroton doğal olarak güney Asya, Endonezya ve diğer Doğu Pasifik adalarında görülür. Orman ve fundalık alanda yetişir.

Kroton (Codiaeum variegatum)

Bu güzel süs bitkisini tropikal kuşakta ve sera dışında yetiştirmek, sağlıklı tutmak için sıcak ve nemli tutmak gerekir. Ani sıcaklık değişimleri ve kuru ortam ölümlerine sebep verir. Işık ihtiyaçları fazla yoktur. Direk güneş ışığından kaçınmalıdır. Güneş alan bir odada pencere kenarına koymadan endirek ışıkla yetinebilir. Nemli, zengin, humuslu, iyi drenajlı toprak gerektirir. Yaz aylarında toprağını sürekli nemli tutmak, yapraklarına her gün su püskürtmek, bulunduğu ortamı nemli tutmaya çalışmak ona iyi gelecektir.
images