Arama

Dağ Çamı (Pinus mugo)

Güncelleme: 15 Ağustos 2009 Gösterim: 4.055 Cevap: 1
probLem girL - avatarı
probLem girL
Ziyaretçi
14 Ağustos 2009       Mesaj #1
probLem girL - avatarı
Ziyaretçi
Dağ çamı

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

800px Pinus mugo 1

Dağ çamı (Pinus mugo), çamgiller (Pinaceae) familyasından Orta ve Güney Avrupa'nın dağlık bölgelerinde yetişen bir çam türü.
5-10 m boylu piramidal bir yapıya sahiptir. Dallar çevrel olarak dizilmiştir. İğne yapraklar koyu yeşil, 3-8 cm uzunlukta ve sık dizilmiş, ucu küt, kalın, sert, düz veya tırpan biçiminde ve ikilidir. Ağaç üzerinde 5-10 yıl kadar kalır. Kozalaklar 2-6 cm uzunlukta, yumurta biçiminde, kısa saplı, tek veya 2-3 tanesi bir arada bulunur, 3. yılda olgunlaşır.
Güneşli yerleri sever, soğuk ve rüzgarlara karşı dayanıklıdır. Ancak kurak, taşlık ve kayalık yerlerde yetişenlerde odun fazla reçineli, sulak yerlerde yetişenlerde ise az reçinelidir.



Elçin - avatarı
Elçin
Ziyaretçi
15 Ağustos 2009       Mesaj #2
Elçin - avatarı
Ziyaretçi
Boyu 10, ender olarak 25 m'ye kadar ulaşan bir ağaç, fakat çoğunlukla yuvarlak veya yere yatık bir çalı halindedir. Gri-esmer kabuk ufak levhalar halinde çatlaklıdır. Kısa sürgünlerde 2'li olarak yer alan yapraklar 3-8 cm boyunda, kenarları ince dişlidir. 2-7 cm uzunluğundaki kozalak çok kısa saplıdır. Dik, yan veya sarkık durur. Kozalak pullarının kalkanı piramidal, çıkık ve basıktır. Göbek siyah bir halka ile çevrelenmiştir.

Sponsorlu Bağlantılar
Vatanı Avrupa'nın dağlık yerleridir. Doğasında ekonomik olmaktan çok, yüksek dağlarda çığların oluşumunu, toprak kaymalarını önleyen koruyucu özelliği vardır. Park ve bahçelerde asli tür yanında çok sayıda kültivarı yetiştirilir. Derin, iyi drenajlı, gevşek toprakları sever. Kısmen gölgeye dayanabilen birkaç çamdan birisidir.


Benzer Konular

16 Mayıs 2011 / KiTiaRa Botanik
4 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular
4 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Botanik
4 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Botanik
4 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular