Arama

Bayır Turpu (Armoracia rusticana)

Güncelleme: 26 Kasım 2009 Gösterim: 3.588 Cevap: 0
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
26 Kasım 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Bayır Turpu - Bayır Turpu Hakkında - Bayır Turpu Özellikleri - Turpgiller

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bayır turpu (Armoracia rusticana), hardal ve lahanaların da yer aldığı turpgiller familyasından bir yıllık bitki. Anavatanı muhtemelen Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'dır fakat bütün dünyaya yayılmıştır. 1.5 metreye kadar uzayabilen bu bitki genelde büyük ve beyaz olan kökü için yetiştirilir.

260px Armoracia rusticana


Bayır Turpu (Armoracia rusticana)

Bayır turpunun kökü tatsız olmasına karşın kesildiğinde ya da doğrandığında parçalanan hücrelerden yayılan enzimler bitkide bulunan sinigrin adı verilen maddeyi gözü ve sinüsleri yakan hardal yağına dönüştürür. Doğrandığında hemen kullanılmadığı yahut sirke ile karıştırılmadığı takdirde ısı ve havanın etkisi ile kök kararır ve hoş olmayan oldukça buruk bir tat alır.
Tadı hardala benzer ve yemeklerde kullanılır. Japonya'da yetişen daha kuvvetli bir çeşidi vasabi (Wasabia japonica) Japon mutfağının ayrılmaz parçasıdır.


images

Benzer Konular

5 Aralık 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap
22 Haziran 2010 / _Yağmur_ X-Sözlük