Arama

Amerika Melezi (Larix laricina)

Güncelleme: 4 Aralık 2009 Gösterim: 3.629 Cevap: 0
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
4 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Amerika Melezi

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Amerika melezi (Larix laricina), çamgiller (Pinaceae) familyasından yaprak döken doğal olarak Kuzey Amerika'da yayılış gösteren bir melez türü.


Amerika Melezi (Larix laricina)


Morfolojik Özellikleri


20 m boy, 60 cm kadar çap yapabilir. Tacı dar, dallar seyrektir. Genç ağaçlarda kabuk gri, düzgün, sonradan çatlaklı ve kırmızımsı kahverengi olur. Dallar yatay uzanmış veya hafif yükselmiştir. Sürgünler turuncu-kahverengi olup pürüzsüzdür. Koyu kırmızımsı tomurcuklar iğne yapraklar tarafından çevrelenmiş bir yapının hemen altında yer alır. Kısa sürgündeki yapraklar 1-2 cm x 0.5-0.8 uzunluğunda, 0.3-0.5 mm kalınlığında, alt yüzeyi yana yatmış, üstü yuvarlağımsıdır. Rengi soluk mavimsi-yeşil, reçine kanalları kenarda yer alır. Kozalaklar uzun sürgünler de bazen sapsız genellikle eğilebilen saplar üzerinde bulunur ve 2-5 × 2-2.5 mm kadardır. Sayısı 10-30 kadar olan kozalak pulunun kenarı tam, dip tarafı ince çizgili ve ipeksi tüylüdür. Brahtelerin ucu 1 mm uzunluğunda dikenlidir, olgunlaşmış kozalak pullarında gizlenmiştir. Kozalaklar önceleri parlak kırmızı menekşe, olgunlaşınca sarımsı kahverengiye döner. Tohumlar 2-3 mm, tohum saran kanatlar 4-6 mm'dir.
Genç ağaç
Tamarack


Ekolojik Özellikleri

Nemli organik topraklar ile sfagnum veya ağaçlık turba gibi, özellikle besinli-yoksul, pH değeri 4.3-5.8 sahip yerlerde görülür. Yarı gölge ağacıdır.

Dağılımı

Anavatanı ABD ve Kanada'dır. Boreal ormanlarında 0-1200 m rakımlarda ıslak, sfagnum bataklıkları ve bataklıklarda, nemli yüksek arazideki mineral topraklarda bulunur.
Kabuk ve yapraklar
399px Larix laricina bark


Bitki Sosyolojisi

Yüksek turbalıklarda ve besince yoksul yerlerde kara ladin (Picea mariana); besince zengin yerlerde yine kara ladin, balsam göknarı (Abies balsamea), batı mazısı (Thuja occidentalis) ve sert odunlu ağaçlarla birlikte görülür.

Fenoloji

Tomurcuklar nisan sonunda patlamaya başlar. Yapraklar Nisan ve Mayıs arasında, çiçekler geç Nisan ve erken Mayısta açarken; tohumlarda Eylül'de olgunlaşır, Ocak ayına kadar kozalak üzerinde kalır. Yapraklar Eylül-Ocak arasında tamamen dökülür.

Hastalık ve Zararlılar

Melez testere sineği, çoğu ağacın ölümünü neden olan zararlı hayvanlardandır ve büyük alanlar üzerinde, ağaçların yaprakları dökmesiyle periyodik salgın hastalıklara davetiye çıkarır. Casebearer bazı alanlarda geniş ölümlere yol açar. Birkaç kabuk kanatlı böceği Amerika melezini istila eder ama nadiren ciddi zararlara sebep olur.

Üretimi

Tohumların çimlenmesi için nemli mineral veya organik toprak gerekir. Böylece yaşamını garanti altına almış olur. Açık bataklıklarda fideler çoğunlukla, sfagnum yosunlarında bulunur.

Odun Yapısı ve Kullanım Alanı

Odunu sert ve dayanıklıdır bu yüzden demiryolu travesi yapımında kullanılır. Yavaş büyüyen ağaçlar olduğundan odunu yüksek miktarlarda reçine içerir. Onu çürümeye karşı dirençli yapar ama hamur odunu olarak değerini azaltır.

Bileşimi

Kabuklar ayakkabı derisinde kullanılan bir çeşit tanen içerir.

En Büyük ve En Yaşlı Ağaç

Şu ana dek görülen en yüksek boylu ağacın yüksekliği 33 m, çapı 110 cm, tacı 14 m ölçülmüştür. Bilinin en yaşlı ağaç 371 yaşındadır.

Benzer Konular

31 Ağustos 2008 / Bia Turizm
31 Mart 2017 / ThinkerBeLL Tarih
27 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Botanik
28 Ocak 2016 / KYU Soru-Cevap
22 Mart 2010 / ThinkerBeLL Zooloji