Arama

Yabani Havuç (Pastinaca sativa)

Güncelleme: 7 Aralık 2009 Gösterim: 2.340 Cevap: 0
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
7 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Yabani Havuç

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yabani havuç (Pastinaca sativa), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından havuç ile akraba olan, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen bir kültür bitkisidir.

Yabani Havuç (Pastinaca sativa)

Yabanı havuç, havuçu andırır ancak daha açık renkli ve daha kuvvetli bir tada sahiptir. Havuç gibi onlarında anavatanı Avrasya'dır ve burada çok eski zamanlardan beri tüketilmektedir. Zohary ve Hopf yabanı havuçun kültür bitkisi olarak yetiştirildiğine dair arkeolojik kanıtların hala çok sınırlı olduğunu ve Yunan ve Roma yazılı kaynaklarının ilk kullanıma dair en önemli kaynaklar olduğunu söylerler.
Yabani Havuç
Parsnips 1

Ancak klasik yazılarda yabanı havuç ve havuçu (Roma zamanında beyaz ve mor idi) her iki bitkinin de aynı isimle (pastınaca) anılması yüzünden birbirinden ayırt etmenin güçlüğü hakkında uyarırlar. Yine de her iki bitkinin de Roma döneminde kültür bitkisi olarak yetiştirildiği bilinmektedir.
Morfolojik Özellikleri

1-1,5 m yüksekliği çıkabilen kalın bir bitkidir. Kökler 30 x 10 cm boyutunda gelişimini tamamladığında dolgun lifsi bir yapıda olur. Dipteki yaprak sapları 13 cm uzunluğunda kılıflıdır. Yapraklar dikdörtgensi-yumurtamsı 20–30 × 10–16 cm, tüysüdür. Yaprakçıklar 5–8 × 2,4–4 cm kadar yine dikdörtgensi-yumurtamsıdır.

Çiçek sapı kalınca 5-12 cm uzunluğundadır. Işınsal dağılım gösteren şemsiye çiçek kurulu 1 cm genişliğinde olup 20 çiçeklidir. Meyve 5–6 × 4–6 mm'dir. Çiçeklenme ve tohumların olgunlaşması Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleşir. Kromozon sayıs n = 11'dir.
Alt Türler
  • Pastinaca sativa subsp. sativa
  • Pastinaca sativa subsp. sylvestris
  • Pastinaca sativa subsp. urens


Benzer Konular

28 Temmuz 2011 / asla_asla_deme Botanik
7 Ekim 2013 / _Yağmur_ Botanik
30 Ekim 2009 / ThinkerBeLL Botanik
30 Mart 2010 / Misafir Zooloji
4 Eylül 2012 / buz perisi Taslak Konular