Arama

Bezelye (Pisum sativum)

Güncelleme: 25 Temmuz 2015 Gösterim: 4.543 Cevap: 4
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
17 Eylül 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BEZELYE. Baklagillerden olan bezelye (Pi-sum sativum), gerek besin değeri, gerek toprağı azotça zenginleştirmesi açısından çok yararlı bir bitkidir . Avrupa'nın güneyi ile Asya'nın güneybatısın­dan bütün dünyaya yayıldığı sanılan bezelye­nin yüzlerce yıldır tarla ve bahçe ürünü olarak pek çok çeşidi geliştirilmiştir. Bunların çoğu sebze olarak yenir, bir bölümü de yem bitkisi olarak değerlendirilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Çeşidine göre boyu 30 santimetreden 2 metreye kadar değişen bezelye otsu ve sarılıcı bir bitkidir. Gövdesi dik duramayacak kadar güçsüz olduğundan, bileşik yapraklarının ucundaki sülüklerle çevresinde bulabildiği desteklere sarılarak tırmanır. Sebze olarak yetiştirilen bahçe bezelyelerinin çiçeği beyaz, tarla ürünü olan yem bezelyelerininki kırmı­zımsı mordur. Yaprakların koltuğundan çıkan gunlaştığından kışın sonlarına doğru ekilir. Buruşuk taneli sırık bezelyesinin meyve veri­mi daha yüksek, tohumları daha büyük ve lezzetlidir. Sığır, koyun ve at yemi olarak yetiştirilen yem bezelyeleri bahçe bezelyele­rinden daha sert badıçlı, tohumları da genel­likle kahverengi ya da beneklidir.

Tek bir çiçek sapının üzerinde kelebek biçi­minde birkaç çiçek birden açar. Bitkinin sebze olarak yenen bölümü, yeşil badıç biçi­mindeki meyvelerin içinde bulunan yeşil ya da sarı renkli yuvarlak tohumlarıdır (bezelye tanesi). Yalnız sultani bezelye denen çeşidi körpeyken toplanıp kabuğuyla (badıcıyla) birlikte, taze fasulye gibi pişirilerek yenir. Bu bezelye çeşidinin badıçları yassı, tohumları küçüktür ve iyice olgunlaşmadıkça kabuğun içindeki zarı sertleşmez. Araka gibi iri taneli çeşitler ise tohumları olgunlaşınca toplanır ve kabuklarından ayrılan iç bezelyeler ya taze sebze olarak yenir, ya da konserve yapılarak saklanır. Dalında kurumaya bırakılan tohum­lardan elde edilen bezelye unundan ise çocuk maması ve bezelye çorbası yapılır.



Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
14 Mayıs 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bezelye
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


260px NCI peas in pod
  • Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
  • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
  • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
  • Takım: Fabales
  • Familya: Fabaceae (Baklagiller)
  • Cins: Pisum
  • Tür: P. sativum
  • Binominal adı Pisum sativum
  • Linnaeus
Bezelye (Pisum sativum), baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri, ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türü. Çoklukla ilkbaharda turfanda bir sebze olarak piyasaya çıkarılan bezelyenin çeşitli türleri vardır. Çiçekleri beyaz, menekşe renginde olabileceği gibi, boyu bodur, yarı yüksek, yüksek olabilir.

Bazı türlerinin yalnız iç taneleri yenebileceği gibi, bazılarının da yeşil kabuklarıyla birlikte iç kabukları yenebilir. Türkiye'de öbür sebzeler ve fasulye kadar olmamakla beraber bol miktarda yetiştirilmektedir.

Gregor Mendel'in genetik araştırmalarında oldukça yararlı olmuştur.

Ayrıca Bkz.=)
Bezelye - Bezelye Nedir - Bezelye Yetiştiriciliği
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #3
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Bezelyenin Sınıflandırılması :

Bakla leguminosae familyasının, papilionoideae alt familyasının Vicia oymağının Pisum genusunun bir türüdür.Kültürü yapılan bezelyenin iki formu vardır; tarla veya yem bezelyesi Pisum arvense L. ve bahçe veya şeker bezelye olarak bilinen Pisum sativum L Bu iki döl birbirleri ile melezlendiğinde fertil döl vermektedir.

Bezelye kullanım şekillerine göre 4 grup altında toplanmaktadır:

1.Yem bezelyesi,sap ve tohumları hayvan yemi olarak kullanılır.
2.Pazar bezelyesi,taze baklaları sebze olarak kullanılır.
3.Sanayi bezelyesi,konserve ve dondurulmuş gıda sanayinde kullanılır.
4.Kuru bezelye,kısmen insan beslenmesinde çoğunlukla hayvan beslenmesinde kullanılır.

Ülkemizde tescil edilmiş bir tane çeşit bulunmaktadır.MARMARA adındaki bu çeşit kuru bezelye üretimi için uygundur.
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
10 Haziran 2011       Mesaj #4
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Bezelye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

800px NCI peas in pod

Bezelye (Pisum sativum), baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri, ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türü. Çoklukla ilkbaharda turfanda bir sebze olarak piyasaya çıkarılan bezelyenin çeşitli türleri vardır. Çiçekleri beyaz, menekşe renginde olabileceği gibi, boyu bodur, yarı yüksek, yüksek olabilir.
Bazı çeşitlerinin yalnız iç taneleri yenebileceği gibi, bazılarının da yeşil kabuklarıyla birlikte iç kabukları yenebilir. Türkiye'de öbür sebzeler ve fasulye kadar olmamakla beraber bol miktarda yetiştirilmektedir.
Yaşam döngüsü kısa ve gözlemlenebilir olduğu için Gregor Mendel'in genetik araştırmalarında oldukça yararlı olmuştur.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
25 Temmuz 2015       Mesaj #5
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
BEZELYE, (Lat. Pisum sativum). Baklagillerden, tırmanıcı, otsu sebze bitkisi. Yaprakları tüysü bileşik, çiçekleri beyaz renklidir. Anayurdu Asya’ dır. Sebze bitkisi olarak dünyanın birçok yerinde, bu arada Türkiye’de de yetiştirilir.
Yararlanılan bölümü, öteki baklagil tohumları gibi nişasta ve proteince zengin olan tohumlarıdır. Bu tohumlar taze olarak tüketilir ya da konservesi yapılır. Ayrıca kurutulup öğütülerek çocuk mamalarına da katılır. “Araka” adıyla bilinen cinsinin taneleri daha iridir.
nkfu.com
🌘 🚀

Benzer Konular

4 Eylül 2008 / H€L€N Ziraat
18 Haziran 2012 / _Yağmur_ Ziraat
15 Ekim 2012 / _Yağmur_ Botanik
15 Ağustos 2012 / BrookLyn Taslak Konular
23 Mart 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular