Arama

Domates (Solanum lycopersicum)

Güncelleme: 2 Ağustos 2010 Gösterim: 3.384 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
2 Ağustos 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Domates
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

260px Bright red tomato and cross section02

Domates meyvesi
  • Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
  • Bölüm: Magnoliophyta (Kapalı tohumlular)
  • Sınıf: Magnoliopsida (İki çenekliler)
  • Takım: Solanales
  • Familya: Solanaceae (Patlıcangiller)
  • Cins: Solanum
  • Tür: S. lycopersicum
  • Binominal adı Solanum lycopersicum L.
  • Sinonimler Lycopersicum esculantum

240px Domates

Dalında olgunlaşmış domates meyvesi





250px Domates 025

Tüketilmeye hazır olan olgunlaşmış domatesler



Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden anavatanı Güney ve Orta Amerika olan bir yıllık yenebilen bir otsu bitki türü.

Morfolojik özellikleri

1-3 metre boya sahip olan domates bitkisinin hafif odunsu bir gövdesi vardır. 10-25 cm uzunluğunda olan yapraklarının üzerinde 5-9 yaprakçık bulunur. Yaprakları tüylüdür. 1-2 cm uzunluğunda ve genellikle sarı olan domates çiçekleri bir sap üzerinde 3-12 adettir. Genellilke kırmızı, yenilebilen meyvesi yabani bitkilerde 1-2 cm çapında iken, kültür bitkilerinde daha büyüktür.Çoğu vitamin bu meyvede bulunur ve kanseri önleyici yapısı vardır.Bu vitamin ve önleyici minareller domatesin kabuğunda bulunur. Kabuk-vitamin, çekirdek-çoğalma.

Tarihçe

ABD'de 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir. Domatesin ilginç bir tarihi vardır. Bolivya ve Peru da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksikada yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı. Domates Amerika'da ilk defa Thomas Jefferson tarafından yetiştirildi. Ama pek çok insan zehirli olduğuna inanarak yemeyi reddetti, ta ki 1900'e kadar. Uzun zaman önce, pek çok Avrupalı için aşk elmasıydı, çünkü insanları romantik yaptığına inanılıyordu. Dünyada pek bilinmeyen bu meyve çok etkilidir.

Üretim

2005 yılının verilerine göre Dünya'da her yıl 125 milyon ton domates üretiliyor.En geniş üretimi yapan Çin, onu ABD ve Türkiye izliyor.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

27 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
5 Kasım 2008 / Misafir Botanik
22 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
9 Mart 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular