Arama

Açık Tohumlular (Pinophyta)

Güncelleme: 12 Haziran 2015 Gösterim: 6.948 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Açık Tohumlular (Pinophyta)
MsXLabs & Büyük L.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  260px-Fichtennadel.jpg
Gösterim: 390
Boyut:  19.0 KB
Ak ladin iğne yapraklar
AÇIK TOHUMLULAR, Yumurtacıkları, sonra tohumları, kapalı tohumlu bitkilerde olduğu gibi önce bir yumurtalık içinde, sonra kapalı bir meyvede değil, az ya da çok açık pulcuklar üzerinde bulunan tohumlu bitkiler. (Açık tohumlular bir alt şube oluştururlar.) Alt tebeşir dönemindeki çok zengin ve çok çeşitli fosil bir floranın kalıntıları olan bugünkü açık tohumluların hemen hemen hepsi ağaçtır. Bunlarda ham besisuyu halka benekli trakeitlerde dolaşır, yapraklar genellikle her mevsimde vardır ve çoğunlukla iğne ya da ibre biçimindedir. Açık tohumluların birçok türü reçinelidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı yerlerdedir.
Son düzenleyen nötrino; 12 Haziran 2015 12:17 Sebep: Vikipediden alıntı içerik kaldırıldı!
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
3 Ağustos 2008       Mesaj #2
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
AÇIK TOHUMLULAR (Çiçeksiz Bitkiler-Gymnospermae)

Sponsorlu Bağlantılar

Kapalı tohumlular gerçek çiçek üretirler ve sayıları 250 milyona yakın türden oluşan bir bitkiler alemidirler... Meşe, kayın, gürgen, karağaç gibi yapraklı ağaçlar bu gruba dahildir...
Açık tohumlular ise çiçeksiz bitkiler olarak anılırlar ve bu bitkilerde geniş bir canlılar topluluğudur. Çam, Göknar, Sedir, Ladin gibi kozalaklı ağaçlar, Sikaslar, Ginko gibi türler bu gruba dahildir...


Çiçeksiz bitkilere örnek;
Bataklık Servisi


Çiçeksiz Bitkilerin yaprakları, iğne gibi değişik biçimlerde karşımıza çıkar. Bu bitkilerin yaprak biçimleri ile ilgili bazı örnekleri aşağıda görmektesiniz;

Çiçekli bitkilerin tek sap ve tek yaprak yüzeyinden meydana gelen yapraklarına genel anlamda sade yapraklar denilmekte, tek sap üzerinde parçalı bir yapıda, yaprakçıklara ayrılmış biçimdeki yapraklara da bileşik yapraklar adı verilmektedir.
Bileşik yapraklar kendi içinde; üçlü, çift tüysü, tek tüysü, katlı tüysü, elsi... gibi değişik biçimlerde görülür. Aynı şekilde yaprakların dizilişine göre de; karşılıklı, almaçlı, sarmal, çevrel, haçsı gibi değişik formlar vardır...





Çiçeksiz bitkiler, belirgin bir üreme organ› (çiçeği) olmayan bitkilerdir. Kök, gövde ve yaprak gibi kısımlar iyi geliflmemifltir. Bazı çiçeksiz bitkilerde kök, gövde ve yaprak değişlikliğe uğrayarak başka yapılara dönüşmüştür.
Çiçeksiz bitkilerin iletim borusu taşıyanlarına damarlı, iletim borusu bulunmayanları na damarsız çiçeksiz bitkiler denir.
Çiçeksiz bitkilerde tohum oluflumu gözlenmez. Sporla çoğalırlar. Genelde su içinde yaşarlar. Karada yaşayanlarsa nemli ortamlarda bulunur.
Boynuz otu, kara ve su yosunları damarsız çiçeksiz bitkilere örnektir.
Kara yosunları nemli yerlerde, ağaç altlarında ve ağaçların kuzeye bakan gövdeleri

üzerinde yaşarlar. Gerçek kökleri yoktur. Kök benzeri uzantıları vardır. Bunlara rizoit denir. Gövde kısa ve toprağa yapışıktır. Yaprakları kadife gibidir. iletim boruları yoktur. Gövde uçlarında sporları taşıyan spor keseleri vardır. Kara yosunları sporla çoğalırlar.
Kibrit otu, at kuyruğu ve eğrelti otları damarlı çiçeksiz bitkilere örnektir.
Eğrelti otları, damarlı çiçeksiz bitkilerin en gelişmiş olanlarıdır. Sulu yerlerde yetişirler. Yapraklarının alt yüzünde kahverengi spor keseleri vardır. Bunlara sorus denir. Spor keseleri olgunlaflınca çatlar ve sporlar etrafa yayılır. Yağmur, rüzgâr veya canlıların yardımı ile taşınan sporlar uygun ortamlarda çimlenerek yeni bir eğrelti otu oluştururlar. Buna efleysiz çoğalma denir.
Genç eğrelti otunun alt yüzeyindeki keselerde erkek ve difli üreme hücreleri bulunur.
Bu bitki türlerinin üremelerini tamamlayabilmesi için sperm ve yumurta üretiminin de gerçekleşmesi gerekir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Nisan 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Açık Tohumlular

Tohum tomurcuğunu taşıyan tohum yaprakları açık olan, tohumları bunların yüzeyinde serbest olarak yer alan bitkilerin genel adı (Gymnospermae).

Çiçekli bitkilerin ayrıldığı iki büyük daldan biri olan açıktohumluların tümü çok yıllık, çoğu da her zaman yeşildir. Çiçekli bitkilerle çiçeksiz bitkiler arasında geçiş tipleri sayılırlar.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Haziran 2015       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Açık Tohumlu Bitkiler

Açık tohumluların döllenmeleri çok değişiktir ve bu özellik kimi botanikçilerce onları alt bölümlere ayırmakta kullanılır. Natris denilen grupta (gingko) çiçek tozu, çiçek tozu kesesinin iç çeperine tutunur daha sonrasında kirpikli iki spermatozoit verir; bunlar yüzerek oosferlere ulaşırlar; vektonatris denilen grupta (sikas, zamia) çiçek tozu, bir çiçek tozu borusu oluşturur; bundan da hemen oosferlerin yanı başında kirpikli iki anterozoit doğar; vektris grubunda çiçek tozu borusu doğrudan yumurta hücresine ulaşır ve bazen bir yıl sonra (çam) kapalı tohumlu bitkilerdeki kadar küçük spermatozoitler oluşturur. Bununla birlikte, hatta bazı üstün yapılı olanlarında bile, döllenme daima "basit”tir, yani sadece besidokusu bulunmayan yumurta hücrelerini etkiler, besidokusu görevini haploit bir endosperm üstlenir. Birçok yumurta hücresi döllenmiş olsa bile, olgun tohum daima bir tek bitki taslağı içerir, fazla bitki taslaklarının dumura uğraması kuraldır. Açık tohumlularda çeneklerin sayısı değişik olmakla birlikte çoğunlukla ikiden fazladır.

Kaynak:Büyük Larousse

Benzer Konular

3 Haziran 2017 / Misafir Cevaplanmış
17 Temmuz 2012 / Misafir Botanik
17 Aralık 2007 / Misafir Siyasal Bilimler
8 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük