Arama

Kapalı Tohumlular (Magnoliophyta)

Güncelleme: 17 Temmuz 2012 Gösterim: 8.506 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kapalı Tohumlular (Magnoliophyta) - Çiçekli Bitkiler
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  400px-Ranunculus_X_Sturm53.jpg
Gösterim: 488
Boyut:  90.6 KB
Ranunculus spp.

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae - Bitkiler
  • Şube: Magnoliophyta - Kapalı tohumlular
Sınıflar
  • Liliopsida - Bir çenekliler
  • Magnoliopsida - İki çenekliler
Kapalı tohumlular (Magnoliophyta) ya da çiçekli bitkiler, bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şubedir.
Kara bitkileri içindeki en önemli topluluğu, "çiçekli bitkiler" oluşturmaktadır. Yeryüzünün en gelişmiş ve baskın bitkileridir. Morfolojik olarak, ot, çalı gibi değişik formları bulunur. Kapalı tohumluların en belirgin özelliği farkılaşmış çiçekleri ve meyveleridir. Tohum taslakları kapalı bir odacık içinde geliştiği için bu gruba "kapalı tohumlular" denilmiştir. Açık tohumlulardan şu özellikleriyle ayrılırlar:
  • Tohum taslakları tek veya çok sayıda meyve yaprağıyla çevrili bir odacık içindedir.
  • Sekonder odunlarında trakeidlerle birlikte trakeler de bulnur.
  • Çiçekler genellikle hermafrodit olup, hem erkek hem dişi organ aynı çiçek üzerinde bulunur.
  • Çiçek örtü yaprakları (periant), çanak yaprak (sepal) ve taç yaprak (petal) şeklinde farklılaşmıştır.
  • Dişi organda (pistil), ovaryum, stigma ve stilus gibi farklılaşmış kısımlar bulunur.
Terim Bilgisi
Uluslararası bitki bilimsel adlandırma kuralları, familya basamağının üstünde yer alan basamakların adlandırılmasında seçim serbestliği tanır ve bahsi geçen kuralların 16. maddesi, tanımlayıcı ya da içerilen bir cinse bağlı tanıtıcı (jenerik) adlara izin verir. Dolayısıyla, kapalı tohumluların da bölüm olarak adlandırılmasında geçerli olan ve birbirinin yerine kullanılabilen çeşitli bitki bilimsel adlar bulunmaktadır; bunlar şöyle sıralanabilir:

Tanımlayıcı Adlar:
  • Angiospermae: "Kapalı tohumlular" terimi ile çok yakın anlam benzerliği taşıyan ve tanımlayıcılık açısından en çok tercih edilen ad.
  • Anthophyta: Türkçe karşılığı "çiçekli / çiçek açan bitkiler" olan ve tanımlayıcılık açısından ikincil olarak tercih edilen ad.
Cinse bağlı tanıtıcı Ad:
  • Magnoliophyta: Fransız doktor ve botanikçi Pierre Magnol'ün (1638-1715) soyadına atıfta bulunarak adlandırılan Magnolia cinsi ve bu cinsin üyesi olduğu Magnoliaceae familyasının adlarından türetilmiş olan ve kapalı tohumluların bilimsel adlandırılmasında çok sık tercih edilen isim.
Kapalı tohumlular (Angiospermae), tohumlu bitkilerin iki topluluğundan biridir; diğer topluluğu ise Açık tohumlular (Gymnospermae) oluşturur.
Kapalı tohumluların en çok tür sayısı bulunan familyaları şunlardır:
  1. Orchidaceae (orkideler); yaklaşık 25.000 tür
  2. Asteraceae ya da Compositae (papatyagiller); yaklaşık 20.000 tür
  3. Fabaceae ya da Leguminosae (baklagiller); 17,000 tür
  4. Rubiaceae (kökboyaları); yaklaşık 13,183 tür
  5. Poaceae ya da Gramineae (buğdaygiller): yaklaşık 9,000 tür
  6. Euphorbiaceae (sütleğengiller); yaklaşık 5,000 tür
  7. Malvaceae (ebegümecigiller): yaklaşık 4,300 tür
  8. Cyperaceae; yaklaşık 4,000 tür
  9. Araceae (Yılanyastığıgiller); yaklaşık 3700 tür

Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
3 Ağustos 2008       Mesaj #2
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
KAPALI TOHUMLULAR
Açık tohumlularda(Gymnospermler) tohum taslakları ve tohum taslaklarından meydana gelen tohumlar megasporofiller üzerinde açıkta bulunur. Onun için bunlara açık tohumlular adı verilir. Angiospermlerde ise tohum taslakları ve bu taslaklardan meydana gelen tohumlar, megasporofillerin meydana getirdiği bir odacık içerisinde kapalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Kapalı tohumlu bitkilerin çiçeklerinin türevlenmesinde, şu iki teori ileri sürülmüştür:
a)Euanthium teorisi:Kapalı tohumlu bitkilerde normal olarak hermafrodit çiçekler bulunur. Pinacae Familyası üyelerinin bazı erkek kozalaklarından mikrosporofiller kozalak ucuna doğru makrosporofil(karpel, meyve yaprağı) haline dönüşmektedir. Demek oluyor ki böylece erkek kozalak durumunda bazı mikrosporofillerde eşey değişimi ortaya çıkmaktadır. Şu halde hermafrodit bir Angiosperm çiçeğinde trofofiller, farklılaşarak çiçek örtüsü yapraklarını, stamenleri ve karpelleri teşkil etmektedir. Diğer bir deyim ile normal asimileme yaprakları olan trofofiller, çiçek örtüsü yaprakları, stamenler ve karpeller, makrosporofiller ile homolog organlardır.
b)Pseudanthium teorisi:Bu teoriye göre Angiosperm çiçeği, bir çiçek durumu olarak kabul edilmektedir. Diğer bir deyimle eşey organları sporofiller değil, her biri indirgenmiş çiçeklerdir.
Birkaç çiçek bir daire üzerinde sıralanmış kabul edilir. Evrimde bu çiçeklerin yalnız taşıyıcıları kalmak üzere çiçek örtüleri tamamen kaybolmuştur. Mikrosprofiller ikişer ikişer birleşerek dört polen torbalı stamenleri vermiştir. Daha sonra stamenler boyuna yarılmayla sayıca artmıştır. Çiçek örtüsü ile taşıyıcı yaprakların ve stamenlerin farklılaşması ile meydana gelmiştir böylece Angiosperm erkek çiçeği gelişmiştir
Dişi çiçek gelişiminde aynı yolla olduğu, iç braktelerin, petal yerine, birleşerek ovaryumu meydana getirdiği kabul edilmektedir. Bu görüşe göre ovaryum makrosporofiller değil, farklılaşmış braktelerden meydana gelmiştir. Hermofroditlik ise sekonder bir durum olup, erkek çiçekler dairesinin iç kısmında dişi çiçeklerin meydana gelmesi ile ortaya çıkmıştır.
Kapalı Tohumlarda Çiçeğin Genel Yapısı
Örtüleri ve üreme organları yaprak metaformozu ile meydana gelmiş, gövde veya dallardan taşıyıcı yaprakların koltuklarından çıkan kısa sürgünlere çiçek adı verilir. Çiçek organları:Çiçekler büyük oranda değişik bir yapıya sahip olmakla farklı bitki türlerinin çiçekleri arasında esaslı benzerlikler vardır.Her bir çiçek pedisel adı verilen çiçek sapının tepesinden çıkar.Çiçek organlarını ihtiva eden pediselin tepesi genellikle genişlemiştir,bu genişleyen kısma çiçek tablası adı verilir.Tipik olarak dört çeşit çiçek organı daha aynı sıra üzere dizilmiştir.
Çiçeğin tabanındaki ilk dairede sepaller(çanak yapraklar,kaliks) merkeze doğru ikinci dairede petaller (taç yaprak,korolla) yer alır.Kaliks ve korolla aynı renk ve yapıda olduğu zaman ikisine birden periant adı verilir.Sepaller genellikle yeşil ve bir dereceye kadar yaprak şeklindedir.Petaller beyaz veya renklidir.Süsen,lale gibi bazı bitkiler de sepaller,petaller gibi renklidirler ve sadece durumları vasıtası ile ayrılabilirler.
Petallerden sonraki dairede stamenler (erkek organlar) yer alır ve burada genişleyerek uzamış sapa, filament ,tepeleri genişlemiş ve polen taneleri ihtiva eden kısma da arter adı verilir.
Pistil(veya pistiller) çiçeğin merkezine yerleştirilmiştir.genellikle alt kısmında şişkin bölge ovaryum adını alır ve buradan tepeye doğru boru şeklin de uzayan kısma stilüs (boyuncuk), tepe de genişleyen kısmada stigma adı verilir.Ovaryumun enine kesitinde iç yapısının düz bir yaprağın kendi etrafında kıvrılarak iki yaprak ayası kenarınca birleşmesi ile olur.Birleşme bölgesi uzun bir çekinti halinde belirir.Stigma polen tanelerinin toplandığı yapışkan dallanmış veya bazen dallanmamış, tüylü, düz veya pürüzlü bölgedir.Tüylü tip rüzgarla tozlaşma yapan bitkilerin stigmaları için karakteristiktir.
Plasentalanma:Bazı bitkilerde karpel kenarlarının birleşme yerlerinde yer yer plasenta adı verilen etlenmiş yastıklar bulunmaktadır.Tohum taslakları plasentalardan çıkar.Tohum taslaklarının ovaryumda dağılışına plasentalanma denir.


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Temmuz 2009       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kapalıtohumlular (Angyospermae)

Kapalı tohumlu Bitkiler; bitkiler dünyasının en gelişmiş olanlarını nefsinde toplamaktadır. Gelişim yönünden Açıktohumluların (Gymnospermae) üstünde bulunmaktadır.

Bu alt şubenin 300 kadar familyası, 10.000 kadar cinsi, 200.000 ka*dar türü, türlerin de bir çok çeşidi (varyetesi) ve yüzbinlerce formu vardır.

Kuzey yarımkürede yaygın olarak bulunmakla beraber, Güney yarımkürede daha geniş ormanlar, çalılıklar, orman altı bitkiler duru*munda, çok daha zengin türlerle temsil olunurlar. Kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde saf ya da, daha çok görüldüğü gibi, îğneyapraklılarla karışık orman kuruluşlarında bulunurken Güney yarımkürenin nemli ve sıcak çevrelerinde saf ya da karışık yapraklı ormanlar durumunda görülürler.

Kapalı tohumluların özellikleri ve Açık tohumlularla olan bazı ayrılıkları :

1 - Kapalıtohumlu bitkiler otsu ya da odunsu bitkilerdir. Ot, çalı, ağaççık ya da ağaç durumunda bulunurlar. Açıktohumlular ise çalı, ağaççık ya da ağaç durumunda görülürler. Otsu olanlarına rastlanmaz.

2- Açıktohumlular çok boylu ağaç durumunda görüldüğü halde Kapalıtohumlular, Okaliptüsler dışında, fazla boylanmaz.

3- Kapalı tohumlular'da. Tohum tomurcukları (yumurtacık) tek ya da çok meyve yaprağından meydana gelen ve meyve yaprağının birleşmesiyle kapalı durumda olan yumurtalık içinde bulunur. Buna karşılık Açıktohumlular'da meyveyaprağı hiç bir zaman kapalı değildir.

4- Kapalı olan meyve yaprakLarının üst bölümünde dişicik borusu (boyuncuk, iğne, style) bunun ucunda da tepecik (istigmat) vardır.

5- Çiçektozu Gymnospermae'lerde olduğu gibi doğruca mikropile değil tepecik üzerine konar.

6- Çicektozunda gelişen erkek gametofit'ler Angiospermae'lerde iki hücreden ibaret olup birisi generatif, diğeri ise vegetatif'dir. Gymnospermae'lerde böyle olmayıp çok hücrelidir.

7- Kapalıtohumlular'da çiçektozlarının tepecik üzerine taşınması rüzgâr, böcek, kuşlar ya da su aracılığı ile olur. Buna karşılık Açıktohumlu Bitkilerde, Gnetinae'ler dışında olanlarda rüzgârla olmaktadır.

8- Kapalıtohumlular'da döllenme çift olduğu halde, Açıktohumlular'da bir döllenme görülür.

9- Kapalıtohumlular'da Endosperm döllenmeden sonra meydana gelir. Buna karşılık Açıktohumlular'da döllenmeden önce oluşur.

10- Kapalıtohumlular'da Traheid'lerden başka Trahe'lerde bulunur. Bu durum ilk kez Açıktohumlular'dan Gnetinae'lerde görülür. Diğer Açıktohumlu Bitkilerde ise yalnızca Traheid'ler vardır.

11- Kapalıtohumlular'da çiçekler çoğunlukla örtü yapraklarıyle (Perianth) çevrilmiş durumdadır. Özellikle böcek ve kuşlar aracılığı ile tozlanan bitkilerde çiçekyaprakları renklidir. Bundan başka güzel koku*lu ve balÖzu (Nektar) olan çiçeklere'de çokça rastlanır. Bu durum Açıktohumlu bitkilerde görülmez.

12 - Kapalıtohumluların birçok türlerinde besi maddelerinin toplanmış bulunduğu yumrular, soğanlar ve rizom'lar görülür.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
17 Temmuz 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kapalı Tohumlular
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Yumurtacıkları yumurtalık tohumları meyvenin içinde bulunan bitkileri kapsayan genel şube (Angiospermae). Birçenekliler ve ikiçenekliler diye iki sınıfa ayrılır. Renkli taçyaprakları, ince telli, topuz biçiminde sarı başçıklı erkekorganları, boyuncuklu ve tepecikli yumurtalığı olan tipik çiçekler yalnız kapalıtohumlularda bulunur. En önemli özelliklerinden biri çifte döllenmedir. Diğer bir özelliği, yumurtacıklarının kapalı bir kutuda olmasıdır. 300 kadar familyaya, 10 bin kadar cinse, 170 bin kadar türe ayrılır.
In science we trust.

Benzer Konular

12 Haziran 2015 / Misafir Botanik
24 Şubat 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
26 Ekim 2011 / ThinkerBeLL Sosyoloji
8 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük
8 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük