Arama

Kediler Nasıl Görürler?

Güncelleme: 21 Eylül 2008 Gösterim: 11.117 Cevap: 0
HeliX - avatarı
HeliX
Ziyaretçi
21 Eylül 2008       Mesaj #1
HeliX - avatarı
Ziyaretçi
Kediler gün ışığından çok rahatsız oluyorlar, özellikle de öğle güneşinden. Bu nedenle onları öğle vakti hep kestirirken görüyorsunuz. Oysa kediniz, ayın olmadığı simsiyah gecelerde olağanüstü bir görme yeteneğiyle öne çıkıyor. Sizin el feneriyle bile çok dikkatli dolaştığınız yerlerde o, tek gözünü kapatıp havada üç takla bile atabilir. Gözleri 20 metre uzaklıktaki bir sıçanın kuyruğunu seçecek kadar keskinleşir. Kedilerin görme yeteneği üzerinde uzmanlaşmış olan Fransız veteriner Didier Schmidt-Morand, kedilerin renkler konusundaki bu eksikliği üzerine şunları söylüyor:

Sponsorlu Bağlantılar
‘‘Kediler, biyolojik olarak geceleri yaşamak için programlanmış hayvanlar. Geceleri de renk ayırt etmek gerekli değil...’’

Schmidt-Morand'ın belirttiğine göre kedinin görme yeteneği, yalnızca avcılık içgüdüsüne hizmet ediyor.

Kedinin gözü, harekete son derece duyarlı ve beyni aynı anda bizimkinden çok daha fazla imge algılayabiliyor. Örneğin bizim televizyon ekranında algılayamadığımız elektronik işaretleri kedi görebiliyor.

Hayvan davranışları konusunda uzman olan belçikalı veteriner Joel Dehasse ise, kedinin bir tek obje üzerinde yoğunlaştığını iddia ediyor. Diyelim bir sopa iye oynarken, ne az sonra çarpacağı masanın bacağını, ne de sahibinin elini görebiliyor. Görme yeteneğinin tek amacı var: Hareket halindeki objeyi izlemek.

Denasse'a göre, kedinin koku alma duyusu o denli gelişmiş ki onun yalnızca kokulardan oluşan bir dünyada yaşadığı söylenebilir. Kedinin yaşam ortamı, yemek yediği kap, uyuduğu yastık ve pislediği kumla sınırlıdır. Bunlar arasındaki kısa yolculuklarında asla güzergâhından şaşmaz. Ancak bu sınırları da bıraktığı kokularla belirler. Bu arada kediniz size sürtündüğünde okşanmak istediğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz; büyük bir olasılıkla o, sizi gözden kaybetmemek için giysilerinize kokusunu bırakıyordur.

Gecenin kralı:
Gece, kedinin krallığıdır. Karanlık bir bahçeyi aydınlanmış gibi görür. Seçici görme yeteneğine ilaveten görüş acısını bizimkinden çok daha geniştir. Bizim görüş mesafemiz 160 dereceyle sınırlanırken, onunkisi 187 dereceye varır. Bu özelliğinden ötürü düşman tarafından gafil avlanması mümkün değildir.

Harekete duyarlı:
Kedinin gözü ve beyni, her hareketi, hareket halindeki her şeyi kare kare ayrıştırır. Örneğin bu küçük çocuk kedi için dekordan tamamiyle kopuk, çünkü hayvan tüm dikkatini onun üzerinde yoğunlaştırıyor. Ağaçları bir yığın olarak algılıyor; çünkü kedi hareketi durağan nesnelerden çok daha iyi algılayabiliyor. Kedigillere özgü bu yetenek avcının en iyi silahıdır.

Bulanık görür:
Yemek kabını kedinin burnunun dibine kadar uzatmanız hiç gerekmez. Çünkü o presbittir, yani yakını bulanık görür. 50 santimetreye kadar her şeyi bulanık görür. Ancak bu nedenle paniklemeyin; sevgili kedinizin gözlüğe ihtiyacı yok, gözlükten çok daha güçlü algı kapıları var: Bıyıklar. Koku duyusunun da son derece gelişmiş olmasından ötürü yemek kabındaki yiyecekleri anında anlayabilir."



Benzer Konular

13 Eylül 2014 / Teamoore Soru-Cevap
21 Eylül 2008 / HeliX Zooloji
22 Eylül 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
2 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
29 Mart 2012 / TakımLider Genel Mesajlar