Arama

Yılbaşında çam ağacı süsleme adeti nereden gelir?

Güncelleme: 18 Aralık 2012 Gösterim: 50.209 Cevap: 7
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
19 Kasım 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Yılbaşında Çam Ağacı Süsleme Adeti Nereden Geliyor? Yılbaşı günlerinde, evin bir köşesinde, minik bir çam ağacı bulundurmak ve onu süslemek adetinin kökeninin Almanya olduğu ileri sürülür. Almanların cennet ağacı adını verdikleri ve Adem ile Havvanın gizemli hikayesine dayanarak üzerini elmalarla donattıkları ağaç köknardı. 15. yüzyıldan sonra bu ağaçlara sadece meyve değil ekmek, bisküvi gibi yiyecekler de asılmaya başlanmış, Protestanlığın yayılması ile birlikte bunlara yanan mumlar da eklenmiştir. Adet Avrupaya yayılırken aynı zamanda göçmenler tarafından Amerikaya da taşınmıştır. Aslında ağaçların ruhani törenlerde önemli bir sembol olarak yer alması adeti çok eskilere, Hıristiyanlık öncesi zamanlara, hatta putlara ve doğaya tapınıldığı zamanlardaki Mısır ve Çin uygarlıklarına kadar uzanır. O devirlerde doğanın yeşilliği ve ağaçlar sonsuz hayatın sembolleriydiler. Benzer şekilde Kuzey Avrupa ülkelerinde de yine Hıristiyanlıktan çok daha önceki zamanlarda ağaçlar ruhani bakımdan kutsal kabul ediliyorlardı.
Kuzey Avrupada kış aylarında sadece bir kaç saat süren gündüzler 21 Aralıktan itibaren uzamaya başlarlar. Uzun karanlık günlerin bittiğinin, gittikçe daha aydınlık günlerin geleceğinin müjdesi olan Aralık ayının bu günleri de törenlerle karşılanırdı. Bu adet Avrupada güneye indikçe değişerek yayıldı. Romalılar zamanında takvimin başlangıcının, dünyanın yaratıldığı ay olduğuna inanılan ve tabiatın canlanmasının müjdecisi olan Mart ayından Ocak ayına kaydırılması ile kutlanacak tarihler konusunda kafalar iyice karıştı. Zamanla Kuzey Avrupa ülkelerinin karanlığın bitişi ayin ve kutlamaları, Hıristiyan dünyasınca Hz. İsanın doğum günü kabul edilerek ki bu kesin değildir.
Sponsorlu Bağlantılar
Noel kutlamalarına dönüştürüldü. Bu arada ağaçlar, özellikle çam ağaçları bu kutlamanın simgesi olmaya devam ettiler. Her ne kadar yılbaşı günlerinde bir çam ağacının süslenmesi tüm dünyada adet olduysa da bu günün dini bakımdan bir özelliği yoktur. Dünyanın Güneş etrafındaki bir turunu tamamladığı coğrafi bir konumdur. Uygarlık ve teknolojinin ilerlemesi ile çam ağacı üzerindeki mumların yerlerini yanıp sönen minik renkli ampuller, elma, ekmek ve bisküvinin yerini rengarenk süsler aldı. Günümüz insanı ağaçlara tapmamasına rağmen onların kıymetini daha iyi biliyor. Bir kaç günlük eğlence için çam ağaçlarını kesmiyor, plastik taklitlerini kullanıyor.



Kaynak:bilgicik.com

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Aralık 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ hiç de öyle söylemiyor.Çam süsleme adeti orta asya türklerinin bir bayramı nedeniyle yapılıyormuş .Lütfen bu konuyu daha iyi araştırınız.Yani çam süsleme adeti biz türklerden çıkma.
Sponsorlu Bağlantılar
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Aralık 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
"Noel Ağacı Türk Geleneğidir" Konusu

noelagacisusu

Noel bir Hristiyan geleneği olarak bilinir. Noel'de ağaç süslemek de... Pek de öyle değilmiş gerçek; binlerce yıl önce Türkler AKÇAM süslermiş.

Noel bir Hristiyan geleneği olarak bilinir. Noel'de ağaç süslemek de... Pek de öyle değilmiş gerçek; binlerce yıl önce Türkler AKÇAM süslermiş. Konuyla ilgili olarak dünyaca ünlü Sümerolog Prof. İlmiye Çığ hocanın makalesini dikkatlice okumakta yarar var... Medeniyetler nasıl da birbirini etkilemiş binlerce yıl boyunca...

Çam Süsleme Geleneği:

Hıristiyanları n İsa'nın doğuşu olarak kutladığı Noel bayramı, çok eski Türklerin yeniden doğuş bayramıdır.
Türklerin, tek Tanrılı dinlere girmesinden önceki inançlarına göre, yeryüzünün tam ortasında bir AKÇAM ağacı bulunuyor.
Buna hayat ağacı diyorlar. Bu ağacı, motif olarak bizim bütün halı, kilim ve işlemelerimizde görebiliriz.
Türklerde güneş çok önemli. İnançlarına göre gecelerin kısalıp gündüzlerin uzamaya başladığı 22 Aralık'ta gece gündüzle savaşıyor. Uzun bir savaştan sonra gün geceyi yenerek zafer kazanıyor.
İşte bu güneşin zaferini, yeniden doğuşu, Türkler büyük şenliklerle AKÇAM ağacı altında kutluyorlar.
Güneşin yeniden doğuşu, bir yeni doğum olarak algılanıyor.
Bayramın adı NARDUGAN
(nar=güneş, tugan, dugan=doğan) Doğan güneş.
Güneşi geri verdi diye Tanrı Ülgen'e dualar ediyorlar.
Duaları Tanrıya gitsin diye ağacın altına hediyeler koyuyorlar, dallarına bantlar bağlayarak o yıl için dilekler diliyorlar Tanrıdan.
Bu bayram için, evler temizleniyor. Güzel giysiler giyiliyor. Ağacın etrafında şarkılar söyleyip oyunlar oynuyorlar. Yaşlılar,büyük babalar, nineler ziyaret ediliyor, aileler bir araya gelerek birlikte yiyip içiyorlar.
Yedikleri; yaş ve kuru meyveler, özel yemek ve şekerleme. Bayram, aile ve dostlar bir araya gelerek kutlanırsa ömür çoğalır, uğur gelirmiş.
Akçam ağacı yalnız Orta Asya'da yetişiyormuş.
Filistin'de bu ağacı bilmezlermiş. Bu yüzden olayın Türklerden Hıristiyanlara geçtiği ve bunu da Hunların Avrupa'ya gelişlerinden sonra onlardan görerek aldıkları söyleniyor. İsa'nın doğumu ile hiç ilgisi yok.
"Doğum, Güneşin yeniden doğuşu"
Sümerolog
Prof. Muazzez İlmiye ÇIĞ

KIRLANGIC - avatarı
KIRLANGIC
Ziyaretçi
2 Ocak 2010       Mesaj #4
KIRLANGIC - avatarı
Ziyaretçi
yılbaşında çam ağacı süslemek türklerin adeti söz konusu olamaz bunları diyen kesinlikle yanlış bilgi vermiş olur sibiryadan bu yani ne orta asya türklerinde nede kafkas türklerinde böyle bir adet yoktur kafkas türklerinde çam ağaçları için bi kutlama günleri oluyor bu yılbaşında değil yazın oluyor kafkas türkleri çam ağacını çok sever ama yılbaşı ile alakası yoktur kesinlikle yanlış bir bilgi
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Aralık 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kaynaksız yorum yaparak, yanlış bilgi vermeyin.

Dünyâca ünlü Türk Sümer bilimci Muazzez İlmiye ÇIĞ, araştırmalarına ve güçlü kaynaklara dayanarak yeni yılı kutlamanın ve ağaç süsleme âdetinin Türklere dayandığını bilim dünyâsına da kanıtlamıştır.

Lütfen, kendisinin eserlerini alıp, okuyunuz.
deep435 - avatarı
deep435
Ziyaretçi
31 Aralık 2010       Mesaj #6
deep435 - avatarı
Ziyaretçi
söylenenlerin tamamı tatmin edici cevaplar değildir.
sağlam bir kaynaktan aldığım bilgiye göre ilk defa konyada selçuklu hükümdarı alaaddin keykubat tarafından kutlandığı türklere de buradan sonra geldiği söylenmektedir. süslenen ilk çam ise halen konya merkezinde zafer çarşısı girişinde korunmaktadır. lütfen kimseyi yanlış bilgilendirmeyelim. araştıranlar dediğimin doğru olduğunu görecektir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Ocak 2011       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
hıristiyanların bir kısmının inanışına göre kıyamet kopmadan önce isa mesih yeryüzüne bir yıldız şeklinde inecekmiş. yine bildiğim kadarıyla bu yıldız bir çam tepesine konacakmış. hıristiyanların bu nedenle çamı keserek evlerinin en güzel köşesine koydukları ve gösterişli ve güzel görünmesi için süslediklerini duymuştum. ayrıca çmağacının tepesine tektıkları yıldız isa yı simgeliyormuş. isa nın en gösterişlive en güzel ağacın tepesine ineceği inancı yüzünden ağacı sülüyorlarmış. bu sadece duyduğum bir şeydir. doğruluğu araştırılmalı bence.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Aralık 2012       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
bazı bilgiler çok güzel. teşekkürler. Gerçi bana göre çam ağacı, kış dediğimiz sıkıntılardan etkilenmeyen her daim Allah'la olduğu için sıkıntıların kendisine tesir etmediği, Allah'la diri bir ağaç gibi gelir. Bana nefsinden ölüp Allah'la diri kalan kişileri hatılatır...

Benzer Konular

13 Kasım 2018 / Misafir Türkiye Cumhuriyeti
7 Aralık 2016 / mavi Cevaplanmış
18 Ekim 2008 / volture Genel Mesajlar
1 Ocak 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular