Arama

Güneş Batarken Neden Kırmızı Görünür?

Güncelleme: 15 Nisan 2013 Gösterim: 40.910 Cevap: 3
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Mart 2010       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Güneşin batışında gökyüzünün aldığı sıcak ve parlak kırmızılık ,en usta ressamların bile fırçalarıyla canlandırmayacakları güzellikte bir görünümdür. Bazen bu görünüme dalar,"güneş ne kadar kırmızı" deriz.

Sponsorlu Bağlantılar
Gerçekte güneşin kırmızı renk almadığı hiçbir şekilde değişmediği herkes tarafından bilinir.Sadece günün belirli bir zamanında bu görünüşü alır. Aynı anda binlerce kilometre ötede batıdan güneşe bakan kimseler, onu hiç de bizim gördüğümüz gibi "kırmızı" görmezler.Güneşin batışından esinlenerek şairlerin yaptığı "bakır bir tepsi" ,"ateşten bir küre ", "kocaman,ateş rengi bir çiçek" gibi benzetmeler onlar için söz konusu değildir.Güneş batışını renklendiren, güneş ışığının atmosferimizde aldığı mesafeden başka bir şey değildir.Güneş alçaldıkça,ışıklarının atmosferde aldığı mesafe daha artar.

Burada sırası gelmişken, güneş ışığının bir renk dizisi karışımı olduğunu özellikle belirtelim. Normal olarak, bu renkler karışımı ışık gözümüze beyazmış gibi gelir. Fakat atmosferde hava, toz, su buharı ve başka maddelerin molekülleri vardır. Güneş ışığı bu moleküllerden geçerken, zerrecikler değişik renkleri yayarlar,dağıtırlar. Yeryüzünün atmosferi, moru, maviyi ve yeşili,kırmızı ve sarı renklere oranla daha çok dağıtır. Dolayısıyla,güneş alçaldıkça ışıkları daha kırmızı ve sarı karışımı bir renk alır.

Işığın bu şekilde dağılıp yayılması, gökyüzünün mavi görünmesini de açıklar. Mor ve mavi ışıkların dalga uzunlukları çok kısadır. Atmosfer tarafından,kırmızı ışık dalgalarına oranla 10 kat fazla dağıtılıp yayılır. Yani kırmızı ışınlar atmosferden geçip ulaştığı halde, mavi ışık dalgaları direk olarak gelmez, hava, su ve toz zerrecikleriyle dağılıp yayılırlar.

Gökyüzünü devamlı olarak mavi görmemiz, işte bu olgunun sonucudur.

Kısaca söylemek gerekirse, güneşin batışı esnasında kırmızılaşması diye bir şey söz konusu değildir. Sadece güneş ışıklarıyla ilgili optik bir işlem olmaktadır.Bu işlem sonucu gözümüze ulaşan ışınlar,batarken güneşi kırmızıymış gibi görmemize sebep olur.









Kaynak:Bilgiland
furkantercan7b - avatarı
furkantercan7b
Ziyaretçi
10 Nisan 2011       Mesaj #2
furkantercan7b - avatarı
Ziyaretçi
Güneş ışınları atmosfere girdiğinde atmosferdeki gaz moleküllerine ve toz parçacıklarına çarparak saçılır. Gün ışığı daha önce de on yüz bin milyon defa duyduğunuz gibi değişik dalga boylu birçok ışından oluşur. En kısa dalga boylu mavi ışınlar atmosferin üst tabakalarındaki küçük parçacılar tarafından hemen saçılırlar. Fakat kırmız ışık (ki en büyük dalga boylu ışıktır!) saçılmak için daha büyük parçacıklara çarpmak zorundadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Gökyüzü açık olduğunda, mavi ışık diğer ışıklara oranla en fazla saçılan ışıktır. Bu yüzden de gökyüzü mavi görünür. Mesela gökyüzü yoğun bulutlarla veya dumanla dolu olduğunda, tüm ışınlar nerede ise aynı oranda saçılır. Bu da gökyüzünün gri renkte görünmesine sebep olur.

Gün batımında veya doğumunda ise güneş ışınları atmosfere eğik girdikleri için daha fazla yol katetmek zorunda kalırlar. Bu yüzden daha çok ışın ve renk saçılır ve o posterlere konu olan, şahane gün doğumu ve batımını gözlemleyebiliriz. Çok az saçılmış olan kırmızı ışık ise güneşe ve ufuğa kızıl veya portakal görüntü verir.Msn Dunno


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Mayıs 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
güneşin doğuş ve batış saatlerinde güneş ışınları daha uzun yol kat eder .çünkü ışınlar atmosfere oldukça eğik açıyla girerler. bu sırada güneş ışınları daha kalın bir atmosfer tabakasına geçer .bu sırada mavi tonların çoğu haa monekülleri tarafından soğurulur ve kırmızı,turuncu ve sarı ton renk ışıklar yeryüzüne ulaşır. (beğendiyseniz lütfen tşk mesajı yollayın Msn Happy )
AdSıZ C0 - avatarı
AdSıZ C0
Ziyaretçi
15 Nisan 2013       Mesaj #4
AdSıZ C0 - avatarı
Ziyaretçi
güneş ışığının atmosferin kalın tabakasından geçerken toz parçacıklarına çarparak kırılması bir neden olabilir yardım ettiysem ne mutlu bana Msn Happy

Benzer Konular

31 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
28 Ekim 2017 / Misafir Cevaplanmış
21 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap