Arama

Süt neden kaymak tutar?

Güncelleme: 4 Ağustos 2012 Gösterim: 1.947 Cevap: 0
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Ağustos 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Süt neden kaymak tutar?

Sponsorlu Bağlantılar
İnek sütünün yüzde 87'si sudur. Geri kalanı yağ, protein ve laktoz adı verilen süt şekeri olup, bileşiminde ayrıca kalsiyum, fosfor gibi mineraller ve pek çok vitamin bulunur. Sütün içindekiler değişik fiziksel durumlarda bulunurlar. Yağ, sütün içinde emülsiyon halindedir. Bir süt damlasına mikroskopla bakıldığında yüzeye çıkan küçük kabarcıklar halinde yağ tanecikleri görülür. Laktoz ve proteinler ise eriyik halindedirler. Sütte üç tür protein bulunur. Bunlardan 'kazein' süte beyaz rengini verir. Diğer ikisi yani 'albümin' ve 'globülin' kaynamış sütteki kaymağı oluşturan ana maddelerdir. Sıcakla birlikte yoğunlaşırlar, pıhtılaşırlar. Kaynamış sütün yüzeyinde oluşan tabaka, sütün yüzeyindeki suyun hızla buharlaşması sonucu, proteinlerin, kalsiyumun ve yüzeye gelen yağ taneciklerinin burada birleşmeleri ve gittikçe yoğunlaşmaları ile oluşur. Bu tabakada suyun oranı yüzde 29'a düşmüş yağ oranı ise yüzde 67,5'e çıkmıştır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.

Benzer Konular

4 Eylül 2013 / Şeb-i Yelda Hz. Muhammed
4 Eylül 2015 / _KleopatrA_ X-Sözlük
22 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük
17 Ağustos 2012 / buz perisi X-Sözlük