Arama

Cep Telefonu Bilgisayarınızın Modemi Olsun

Güncelleme: 11 Temmuz 2013 Gösterim: 31.863 Cevap: 0
SaKLI - avatarı
SaKLI
VIP VIP Üye
11 Haziran 2008       Mesaj #1
SaKLI - avatarı
VIP VIP Üye
Cep Telefonu Bilgisayarınızın Modemi Olsun
Telefona modem yükleme nasıl yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org
cepmodem
Cep telefonu üzerinden İnternet'e çıkmak çoğu kullanıcı için hala zor bir yöntem. Telefon seçimi, operatör farkları, telefonla bilgisayarı bağlama alternatiflerini kısaca ele alıyoruz.

İki yıl ön

Ücretsiz GPRS imkanı sunan operatörler vasıtasıyla bilgisayarı cep telefonu üzerinden Internet’e bağlamak bir anda popüler olmuştu. Tarifeler değişince ve ADSL’nin de yaygınlaşmasıyla ilgi azaldıysa da son dönemde, özellikle dizüstü bilgisayar satışlarının artmasıyla ve GPRS EDGE ile yeni cep modellerinin ADSL’ye rakip Internet hızlarına kavuşmasıyla GPRS üzerinden Internet tekrar ilgi çekmeye başladı.
Masaüstünde normal ya da ADSL modemler ile çevirmeli bağlantı kurmak, ya da ethernet kartıyla mevcut bir Internet bağlantısını paylaşmak temel seçenekler. Dizüstünde ise yaygınlaşmaya başlayan kablosuz WiFi bağlantı seçeneği de Internet erişimini sınırlardan kurtarmaya çalışıyor. Ama fiziksel sınırlar olmadan Internet’e erişmek, en azından WiMAX gelene kadar gerçekte GPRS ile mümkün.

GPRS Yetenekli Telefon İlk Adım
Cep telefonları GSM şebekesi üzerinden GPRS protokolü ile veri transferi yapabilmekte, böylece Internet üzerinden e-posta transferi, web ve wap sitelerini gezmek mümkün olabilmekte. Tabii ki bunların mümkün olması için, telefonun GPRS bağlantı yeteneğinin olması gerekmekte, ki bu destek artık neredeyse tüm ceptellerde bulunmakta.
Fakat GPRS bağlantısı kurabilmesine rağmen, akıllı telefonlar olarak adlandırdığımız telefonlar dışında kalan çoğu telefon yukarda saydığım web sayfaları gezme gibi yeteneklere sahip olmuyor.
Kendileri size web sitesi gezme olanağı sunmasa da, bilgisayara bir modem gibi bağlanarak veri transfer edebildiklerinden masaüstü ya da dizüstü sisteminizle GPRS’li telefon üzerinden web sitelerini gezmekten online oyun oynamaya Internet’i sınırsız kullanma olanağı sunuyorlar.
Anlaşıldığı gibi cep üzerinden Internet’e çıkmak için telefonda gereken ilk özellik GPRS. İkinci adım telefonu bilgisayarla buluşturmak. Telefona program yüklemek, resim alışverişi yapmak gibi veri transferi işlemlerini kızılötesi, Mavidiş, veri kablosu veya bellek kartı okuyucu üzerinden yapıyor olsanız da, telefonun modem olarak bilgisayara bu seçeneklerden hangisiyle bağlanabildiğini öğrenmeniz gerekiyor.
Bazı modeller veri kablosuyla Internet’e çıkabildiği gibi bazıları sadece Mavidiş veya sadece kızılötesi gibi sınırlamalarla geldiğinden bağlantı arabirimini seçmeden önce bunu bilmek gerekiyor.

Operatörden GPRS Hizmeti Almak
Telefonunuz GPRS özellikli ise operatörün veri transfer hizmetini hattınız için açtırmak atılması gereken ikinci adım. Dünya’da GPRS uygulamaya başlayan 3. operatör Telsim’in abonelerinin hatlarında GPRS’i etkinleştirmeleri gerekiyor. (Fiyatlar bu yazı hazırlandığı döneme aittir.) Etkinleştirme için 10 YTL ücret alınırken iki tarife seçeneğinden biri seçiliyor. Ayda 50 MB’ın üstünde veri alışverişi yapacaklara uygun olan sınırsız tarife aylık 50 YTL iken, kullanım bazlı tarife ise Türkiye’nin en ucuz GPRS tarifesi olarak her bir kilobyte 1500TL (0,0015YTL) olarak ücretlendiriliyor.
Avea ve turkcell deiseise etkinleştirme yapılmasına gerek yok. Ücretler ise birbirine çok yakın. KB başına Avea’da 0,0017 YTL, Turkcell’de ise 0,0018 YTL ücret alınıyor. 5, 10, 25 ve 50 MB gibi belli miktarlar aşıldıkça KB ücreti tüm operatörde düşüyor. Örneğin 50 MB üstü kullanımda KB başına 0,0005 YTL ücret alınıyor. Bu tarifeler faturalı hatlar için geçerliyken faturasız hatlarda GPRS bağlantısı daha pahalıya patlıyor. Örneğin Turkcell’de 60 KB 1 kontör olarak ücretlendiriliyor ve kullanıcı belli süre aralıklarında yeni bir oturum açmış gibi algılanıyor. Böylece 5 dakika arayla 20 KB’lik iki e-postanızı okusanız iki kontör harcamış olabiliyorsunuz.
Telefonunuza özel ayarlar Turkcell ve Avea’da telefon modeli belirtilerek kısa mesajla istenebiliyor. Gelen mesaj açılarak ayarlar kolayca yüklenmiş oluyor. Telsim ve Avea’nın web sitelerinde, telefon ayarları farklı modeller için detaylı olarak anlatılıyor.
Bu işlemler ile GPRS iletişimi etkinleştirilmiş oluyor.

Telefonla Bilgisayarı Buluşturmak
Bu bölümde önceki aylarda detaylı olarak telefon-bilgisayar bağlantı seçeneklerini karşılaştırmıştık. Telefonun içeriğini bilgisayar üzerinden değiştirmek için bellek kartlı telefonların bellekleri kart okuyucularla değiştirilebiliyor, fakat bu telefonla modem bağlantısı kurma yolu olarak adlandırılamaz. Geriye kalan seçenekler, kızılötesi, Mavidiş ve USB veri kablosu. Telefonunuz bunlardan bir yada birkaçını destekler. Eğer telefonla USB kablosu verilmişse ek bir harcama yapmanıza gerek olmaz.
Ama eğer, dizüstü bilgisayarınızda varolan kızılötesi veya Mavidiş bağlantı noktanız yoksa, gerek dizüstü gerekse de masaüstü sistemleri telefonla buluşturmak için 45-50 YTL civarında fiyata satılan USB kablolu Mavidiş ya da kızılötesi adaptörler almanız gerekecektir.
Telefonu kızılötesi adaptöre oldukça yakın yerleştirmek ve oynatmamak gerekirken Mavidiş adaptörle bilgisayardan 10 metre kadar mesafe içinde telefonu istediğiniz noktada kullanabilirsiniz. İki bağlantı türü arasında veri transferi açısından hız farkı olsa da, Internet bağlantısının erişebileceği en yüksek hız, kızılötesinin veri transfer hızından oldukça düşüktür. Bu nedenle hız, seçiminizde bir kriter olmayacaktır.
Tercihiniz tabii ki telefonunuzda hangi özelliğin olduğu, ikisi de varsa modem bağlantısı kurmak için bunlardan birisinin zorunlu olup olmadığı bilgileri üzerine yapılmalıdır.

Telefonu Modem Olarak Tanıtmak
Telefonu bilgisayara bağlamak için veri kablosu ya da kablosuz aracılardan biri temin edildikten sonra telefon bilgisayarla buluşmaya hazırdır. Fakat bilgisayara eklediğimiz her yeni donanım gibi cep telefonunun da işletim sistemi tarafından tanınıp düzgün kullanılabilmesi için cep telefonuyla ilgili sürücüler yüklenmesi gerekir.
Windows genellikle sisteme ilk kez bağlanan bir telefonu algılayıp hemen bunu standard modem olarak kurmaya kalkar. Fakat böyle bir kurulum telefonun modem olarak kullanılmasına yeterli olmaz. Bunun için telefonun üreticisinin web sitesinden, telefonla gelen CD’den veya Telsim sitesinden telefonun modem sürücüleri indirilmelidir. Zira Telsim, GPRS sayfalarındaki Ayarlar bölümünde pek çok modelin, hem Windows hem de Linux için gerekli yazılımlarını kullanıcılara sunmaktadır.
ConnectCell adıyla hazırladığı yardımcı yazılımla tüm işlemleri bilgisayarda otomatik gerçekleştirmenizi sağlayan faydalı bir araç geliştirmiştir. Fakat bu araç sınırlı sayıda Nokia, Ericsson, Motorola ve Siemens modelini desteklemektedir.
Diğer alternatif olan üretici web sitelerinde ise, modele özel sayfalara girilince menüde yer alan Destek (support) seçeneğinden Yazılım (software veya download) linki, bilgisayarda kullanılabilecek dosyaları size sunar.
Bazı ceptel modelleri için, yine üretici firma tarafından hazırlanan PC Suite adlı programlar bulunmaktadır. Programın asıl amacı telefonu yönetmek, resim ve melodi transferi yapmak olsa da, çoğu zaman bu Suite paketlerini indirmek gerekebilir, zira modem sürücüsü sadece bu paketin içinde yer alıyor olabilir.

tcellcon
Turkcell, kendi kullanıcıları için sınırlı sayıda ceptel modelinin tüm ayarlarını otomatik yapan ConnectCell adlı yazılımı ücretsiz olarak kullanıma sundu.

Yazılım indirildikten sonra kurulum yapılıp telefon ilk kez bu kurulum sonrası bilgisayara takılır. Eğer modem sürücüleri indirilmeden önce telefon bilgisayara bağlanmış ve Windows donanım kurulumu yapmış ise, telefonla bilgisayar arasında daha önce olduğu gibi bağlantı kurulur ve Bilgisayarım simgesine sağ tıklayıp Özellikler tıklanır. Gelen ekranda Donanım sayfası altında Aygıt Yöneticisi açılır ve modem olarak listelenen cep telefonuna sağ tıklanıp Özellikler seçilir. Gelen pencerede “Sürücü Güncelleştir...” denir. Hedef olarak Internet’ten indirilen ya da CD’den elde edilen sürücü dosyasının açıldığı klasör gösterilir. Böylece Windows telefonu doğru bir şekilde modem olarak kurmuş olur.

Son Adım: Bağlantı Kurmak
Telefon başarıyla sisteme modem olarak kurulduktan sonra geriye kalan tek şey çevirmeli bağlantı oluşturmaktır. Bunun için Denetim Masası’ndan Ağ ve İnternet Bağlantıları açılır ve gelen pencerede Yeni Bağlantı Sihirbazı çalıştırılır. Modem olarak, cep telefonu seçilir ve ilerlenir. Sonraki adımlarda, aranması gereken numara ve kullanıcı adı, şifre bilgileri operatörden alınır. Bunun için operatörün destek hattını aramak en kolay yol olacaktır.
Turkcell’in ConnectCell programı, sınırlı sayıda telefonun gerekli ayarları yapmaktadır. Telsim ise, yine GPRS bağlantısına en baştan beri önem verdiğinin göstergesi olarak sayfalarında “GPRS Bağlantısı için gerekli olan PC ayarları” altında tüm bilgileri vermektedir.
Çevirmeli bağlantıda aramak için girilecek numara GPRS bağlantısı kurulması için sembolik bir rakamdır. Internet’e cep telefonundan çıkmak, herhangi bir numarayı aramayı gerektirmemektedir. Aylık GPRS kullanım ücreti dışında, ne telefon ne de Superonline, TNN gibi firmaların verdiği erişim servisinin benzeri için operatöre ek ücret ödenmemektedir. GPRS ile bağlantı süresi değil transfer edilen veri ücretlendirildiğinden yüksek telefon faturalarıyla karşılaşan, aslında yüksek miktarda veri transferi yapmayan, sohbet odaları gibi hizmetlerle Internet’te uzun süre geçiren kullanıcılar için GPRS uygun bir alternatif olabilir.


Alıntı

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _VICTORY_; 11 Temmuz 2013 09:39 Sebep: Düzenlendi.
..

Benzer Konular

26 Şubat 2018 / BlueNighT Telefon
22 Haziran 2010 / Misafir Telefon
27 Temmuz 2013 / Misafir Soru-Cevap
22 Aralık 2012 / MutLu Prens Soru-Cevap