Arama

Sıcaklık farkından ötürü bir cismin aldığı veya verdiği enerjiye ne denir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 14 Şubat 2015 Gösterim: 5.515 Cevap: 3
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
10 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Sıcaklık farkı nedeniyle alınan ya da verilen enerji nasıl tanımlanır, farklı sıcaklıklara sahip cisimler arasında oluşan enerjiye ne ad verilir?

Bir cismin sıcaklık farkından dolayı aldığı ya da verdiği enerjiye ne denir?
EN İYİ CEVABI nötrino verdi
Isı Enerjisi
  • Sıcak olan bir cismin çevresine yaydığı veya daha soğuk cisimlere aktardığı verilen ve alınan enerjiye 'ısı enerjisi' denir!

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen nötrino; 14 Şubat 2015 17:46 Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
10 Kasım 2008       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
İnceleyiniz
Isı ve Sıcaklık - MsXLabs
Sponsorlu Bağlantılar
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
11 Kasım 2008       Mesaj #3
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Termodinamik, Yunanca’da ısı manasına gelen Thermo-Termo ile 19.yüzyılın ortalarına doğru enerji ve kuvvet uygulanmış cisimlerin etüdü manasına gelen,bugün de kuvvet uygulanmış cisimlerin etüdü olarak kullanılan Dynamic-Dinamik isimlerin birleştirilmesinden meydana gelmektedir.Buna göre Termodinamik,fiziğin ısı ile enerji arasındaki bağıntılarını inceleyen ve enerjinin şekil değiştirmesi ile uğraşan kolu olarak tanımlanır.Termodina mikte bir maddeye iş veya ısı uyguladığımız zaman maddenin hal değiştirmesi için,maddeye ne kadarlık iş veya ısı verilmesi veya çıkarılması gerektiği hesaplanır.Termodina mikte diğer bir hedef de ısının işe çevrilmesi metotları ve soğuk bir kaynaktan sıcak bir kaynağa ısı nakletmek için ne kadarlık bir iş verilmesi gerektiğini tespit etmektir.
Enerji alış-verişi sonunda değişikliğe uğrayan maddelerin fiziksel özelliklerinin incelenmesi de Termodinamiğin konusu içine girmektedir.Bu bakımdan Termodinamik,
Teknik gelişmelerde problemlerin çözümünde ana kanunları ve diğer taraftan fiziğin geçerli kanunları ile tekniğin temel bir koludur.
Buhar ve Gaz Türbinleri,Benzin ve Diesel Motorları,Soğutma Makineleri gibi tüm termik makinelerin çalışma prensiplerinin incelenmesi,Termodin amiğin konuları içine girer.
Burada özellikle,bir denge durumundan diğer bir denge durumuna geçişteki enerji değişimleri ve denge durumundaki madde özellikleri araştırılmaktadır.Bö ylece mesela verilen bir reaksiyonun istenilen yönde gerçekleşip,gerçekle şmeyeceği ve hangi şartlarda gerçekleşeceği önceden söylenebilir.Verilmi ş olan bir reaksiyon başlangıcında ve sıcaklığında elde edilebilecek olan maksimim ürün miktarı hesaplanır.Termodina mik,maddenin hal değişimi hakkında bize hiçbir bilgi vermez.Hal değişim zamanının hesaplanabilmesi için Termodinamik dışında Isı Transfer,Akışkanlar Mekaniği ve Kimyasal Kinetik konularında bilgi sahibi olunması gerekir.
Burada görüldüğü gibi Termodinamiğin konularını Enerji,Enerjinin şekil değiştirmesi ve kullanılması ile fiziksel ve kimyasal etkilerin cisimler üzerindeki özelliklerinde meydana getireceği değişikliklerin incelenip,araştırılm ası oluşturur.O halde Termodinamik,tabiat biliminin çok önemli bir bilim dalıdır ve fiziksel olayların enerji değişimini vermektedir.
Termodinamiğin denge durumu ile uğraşan kısmı,termostatik olarak adlandırılır.Sistemi n denge halleri tarif edilirken,bu denge halinin özelliklerinin verilmesi gerekir.Burada sistemi meydana getiren madde,sürekli bir atom olarak düşünülür.Atom ve moleküllerden meydana geldiği göz önüne alınmaz.
Maddenin çok sayıda moleküllerden meydana geldiği göz önüne alınarak,istatistik maddeler kullanılarak da inceleme yapmak mümkündür.Klasik Termodinamiğin tüm sonuçlarını istatistik mekanikten hareket ederek çıkarma imkanı vardır.Böylece mekaniğin kuvvet,yer,zaman kavramları ile Termodinamik sistemlerin iç enerji,sıcaklık,entr opi,özgül ısı gibi koordinatları arasında bağıntı kurulabilir.Bu da Klasik Termodinamiğin konusunu teşkil eder.
Termodinamik,deneyle rden elde edilen sonuçların genelleştirilmesi ile başlıca dört ana kanun üzerine kurulmuştur.Bu kanunlardan ikisi, 1.ve 2.Ana Kanunlar,doğrudan enerji ile ilgilidir.Diğer bir kanun, 0. ve 3.Ana Kanunlar,doğrudan enerji ile ilgili olmayıp,cisimlerin fiziksel özellikleri ile ilgilidir.
Termodinamik kanunlarını doğrudan matematik yolla ispat etmek mümkün olmamakla beraber,bu kanunlara dayanarak elde edilen sonuçlardan da ,kanunlara aykırı düşen bir olaya da rastlanmamıştır.Uygu lamada Termodinamiğin 1.ve2.Ana Kanunları,makine mühendislerine,enerj inin bir şekilden diğer bir şekle dönüşerek kullanılması ve bu arada ısının faydalı işe dönüştürülmesi yollarını gösterir.
Quo vadis?
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Şubat 2015       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Isı Enerjisi
  • Sıcak olan bir cismin çevresine yaydığı veya daha soğuk cisimlere aktardığı verilen ve alınan enerjiye 'ısı enerjisi' denir!

Benzer Konular

24 Eylül 2013 / ozgurbozkurt Soru-Cevap
11 Aralık 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
6 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
29 Nisan 2014 / Misafir Cevaplanmış
26 Nisan 2014 / Misafir Cevaplanmış