Arama

Fotosentez nedir? Fotosentezi etkileyen unsurlar nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 14 Nisan 2015 Gösterim: 16.760 Cevap: 8
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
15 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Fotosentez nedir, nasıl tanımlanır, fotosentez oluşumu için hangi faktörler gereklidir?
EN İYİ CEVABI nötrino verdi
Fotosentezin Tanımı
  • Yeşil bitkilerin,Güneş enerjisini kullanarak inorganik maddelerden (su, mineral tuzlar, karbondioksit),organik besin maddesi sentezlemesi olayına fotosentez denir.Fotosentez,üstün yapılı bitkilerde genellikle yapraklarda gerçekleşiyordur.Fotosentez için gerekli faktörler ise su, karbondioksit, çeşitli mineral maddeler ve ışıktan oluşur!

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen nötrino; 14 Nisan 2015 09:51 Sebep: İç başlık düzeni!!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mart 2010       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Fotosentezin Tanımı
  • Yeşil bitkilerin,Güneş enerjisini kullanarak inorganik maddelerden (su, mineral tuzlar, karbondioksit),organik besin maddesi sentezlemesi olayına fotosentez denir.Fotosentez,üstün yapılı bitkilerde genellikle yapraklarda gerçekleşiyordur.Fotosentez için gerekli faktörler ise su, karbondioksit, çeşitli mineral maddeler ve ışıktan oluşur!

Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen nötrino; 14 Nisan 2015 10:00
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Mart 2010       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı

Fotosentezde toprağın görevi nedir?

Yeşil bitkiler topraktan aldıkları madensel tuz ve suyu odun borularıyla yapraklara kadar taşırlar. Yapraklardaki klorofiller ise güneş ışığını emerler ve böylece kloroplastlarda fotosentez reaksiyonları gerçekleşir.Kısaca fotosentez oluşumunda gerekli olan inorganik maddeleri(madensel tuzlar, su...vs gibi )yeşil bitkiler topraktan sağlamış olurlar!
Son düzenleyen nötrino; 14 Nisan 2015 09:52
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Nisan 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Fotosentez, klorofil (kromozomlarda) taşıyan canlılarda ışık enerjisi kullanılarak organik bileşiklerin üretilmesi olayıdır. Bu yolla besin üreten canlıların tümüne fotosentetik organizmalar denir ve bunların büyük bir çoğunluğunu bitkiler oluştururlar.

Fotosentetik organizmalar, ışık enerjisinden yararlanarak enerjiyi depolarlar ve organik bileşikler üretebilirler. Bitkiler de diğer canlılar gibi yaşamsal etkinlikleri için gerekli enerjiyi organik maddelerin kimyasal enerjisinden sağlarlar. Bunun için de güneş ışığını kullanarak havanın karbondioksitini indirgeyerek organik besinlerini sentez ederler. Bu işlem CO2'in indirgenmesi ve ancak güneş enerjisiyle gerçekleştiriliğinden "fotosentez" olarak anılır. Bu yolla güneşin ışık enerjisi kimyasal enerjiye dönüştürülür ve organik madde sentezi yapılmış olur.

Yeryüzündeki her canlı, metabolizma etkinlikleri için gerekli olan enerjiyi temelde üç yoldan sağlar. Fotosentez bir özümleme faaliyetidir ve bu yüzden özümleme ya da asimilasyon gibi genel isimlerle de anılır.

Yapraklar, bitkilerin besin üretim merkezidir. Bitki yapraklarını oluşturan hücrelerin içinde kloroplast denilen, çok küçük yapılar vardır. Bu yapıların içindeki yeşil renkli boyar madde (pigment) olan klorofil maddesinin görevi ışık yakalamaktır. Kloroplastlar güneş ışınlarını bir panel gibi toplayıp, kollektör gibi enerjiye dönüştürerek besin üretirler. Üretilen besin yapraklardan, bitkinin beslenmesi gereken diğer bölümlerine götürülür.

Havadaki karbondioksit, güneş enerjisi kullanılarak, nişasta ve diğer yüksek enerjili karbonhidratlara dönüştürülür. Karbon kullanıldıktan sonra ortaya çıkan oksijen ise havaya bırakılır. Bitki daha sonra besine ihtiyaç duyduğunda bu karbonhidratlarda depoladığı enerjiyi kullanır. Bu bitkilerle beslenen canlılar da bitkide bulunan karbonhidratlardan enerji ihtiyaçlarını karşılarlar.

Fotosentezle her yıl yaklaşık olarak 200-500 milyar ton CO2 dönüşüme uğratılmaktadır. Bu nedenle fotosentezin önemi yalnız kalitatif değil ayrıca kantitafitir. Fotosentezle havanın karbondioksiti ve su, karbonhidratlara dönüştürülür. Karbonhidratlar C elementine ek olarak H ve O2 elementlerini de içeren organik besin taşlarıdır.

Fotosentez olayının meydana gelebilmesi için gerekli olan maddeler, ışık, klorofil, karbondioksit, canlı organizmadır.
Son düzenleyen nötrino; 14 Nisan 2015 10:02 Sebep: Gereksiz ayrıntılar kaldırıldı!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Ekim 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
fotosentezin ihtiyacı olan su kökler yardımıyla topraktan alınır ve taşıyıcı yapılarla yapraklara iletilir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Aralık 2010       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
On yedinci yüzyılda yaşamış Belçikalı bir fizikçi olan Jan Baptista Van Helmont bilimsel deneylerinden birinde bir söğüt ağacının büyümesini gözlemledi ve çeşitli ölçümler yaptı. Ağacı önce tarttı, ardından 5 yıl sonra ikinci kez tekrar tarttı ve ağırlığını 75 kg artmış olarak buldu. Bitkinin içinde büyüdüğü kaptaki toprağı tarttığındaysa, bu 5 yıllık zaman içinde sadece birkaç gram azaldığını gördü. Fizikçi Van Helmont, bu deneyinde, söğüt ağacının büyüme sebebinin sadece saksıdaki toprak olmadığını ortaya çıkardı. Bitki büyümek için toprağın çok az bir kısmını kullandığına göre başka bir yerlerden besin alıyor olmalıydı. İşte 17. yüzyılda Van Helmont'un keşfetmeye çalıştığı bu olay, bazı aşamaları günümüzde dahi tam olarak anlaşılamamış olan fotosentez işlemidir. Yani bitkilerin kendi besinlerini kendilerinin üretmeleridir.
Bitkiler besinlerini üretirken sadece topraktan faydalanmazlar. Topraktaki minerallerin yanında, suyu ve havadaki CO2'i de kullanırlar. Bu hammaddeleri alıp yapraklarındaki mikroskobik fabrikalardan geçirerek fotosentez yaparlar. Fotosentez işleminin aşamalarını incelemeden önce fotosentezde son derece önemli bir role sahip olan yaprakların incelenmesinde fayda vardır.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Eylül 2011       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı

5.sınıf düzeyinde fotosentez denklemini yazabilir misiniz?

En basit şekliyle fotosentez denklemi;

Su+Karbondioksit+Işık Enerjisi+Klorofil=>Besin(Glikoz)+Oksijen ya da;

Güneş Işığı+Karbondioksit+Su=>Kimyasal Enerji+Oksijen


Her iki denklemde fotosentez denklemidir Bu denklemlerin kimyasal formül olarak ifadesi Işık+6CO2+6H2O=>C6H12O6+6O2 şeklindedir!

*Bitkiler, fotosentez ile inorganik moleküllerden enerjisi yüksek organik bileşikler oluştururlar.Klorofil ise bitkiye yeşil rengi veren bir pigmenttir!
Son düzenleyen nötrino; 14 Nisan 2015 10:05
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Temmuz 2013       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı

Fotosentez denklemi nasıl ifade edilir?

◾6CO2 + 6H2O => Güneş Işığı/Klorofil => 6O2 + C6H12O6
Denklemin Açılımı => Karbondioksit + Su => Güneş Işığı/Klorofil => Oksijen + Organik Besin şeklindedir!
Son düzenleyen nötrino; 14 Nisan 2015 10:05
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Nisan 2015       Mesaj #9
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bitkiler organik maddelerle beslenmektedir. Tüm bitkiler kendi besinlerini kendileri üretirler. Bu organik maddeleri, üretmek için gerçekleştirdikleri işlemede “FOTOSENTEZ” adı verilir.

Fotosentez, bitkileri diğer canlılardan ayıran en önemli özelliktir. Fotosentez işlemi, bitkilerin yapraklarında bulunan “klorofil” adını verdiğimiz yeşil pigmentlerdir. Klorofil, bitkilerin güneş enerjisini emmesinde çok önemli rol oynamaktadır. Çünkü, fotosentez olayının başlangıcı için, güneş enerjisine ihtiyaç duyulur.

Bitki hücrelerini, insan ve hayvan hücrelerinden ayıran en büyük özellik ise, hücrelerin güneş enerjisini direk olarak kullanabilen yapıda olmasıdır. Bu hücreler sayesinde, bitkiler güneş enerjisini, besin enerjisine çevirirler ve kendi bünyelerinde depolarlar. Fotosentez olayının gerçekleşmesi için, ışık ve ısı temel şarttır. Bu yüzden hiçbir bitki ışık (güneş) olmadan yaşayamaz. Çünkü fotosentez yapamayacakları için, kendi besinlerini üretemezler.

Güneş enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren bitkiler, bunu nişasta olarak depolarlar. Nişasta çok büyük bir enerji kaynağıdır. Ve bitkiler bu enerjiyi, büyümek ve gelişmek için kullanırlar.
Fotosentez olayı kısaca şu şekilde formülize edilebilir;

Güneş Enerjisi + Karbondioksit + Su = Glikoz (şeker)

Buradan da açıkça anlaşılacağı gibi, Fotosentez olayı bitkiler için ne kadar gerekli ise, dünyada yaşayan tüm canlılar için o kadar gereklidir. Çünkü bitkiler, besin üretmek için karbondioksit kullanırlar.

Yani bizim soluduğumuz havayı temizlerler. Evrende her şey inanılmaz bir zincir şeklinde birbirine bağlıdır. Ne insanlar bitkiler olmadan yaşayabilir, ne de hayvanlar. Bitki yoksa, hayatta yoktur.
Son düzenleyen nötrino; 14 Nisan 2015 09:54 Sebep: Gereksiz ayrıntı kaldırıldı!

Benzer Konular

11 Aralık 2013 / TRİPKOLİK Cevaplanmış
16 Ekim 2011 / Ziyaretçi Cevaplanmış
29 Aralık 2012 / Misafir Cevaplanmış
18 Ocak 2013 / Misafir Cevaplanmış
22 Eylül 2013 / Misafir Cevaplanmış