Arama

Akdeniz Bölgesi'nin bitki örtüsü nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 10 Nisan 2018 Gösterim: 194.142 Cevap: 5
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
14 Aralık 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Akdeniz ikliminin bitki örtüsü, Akdeniz Bölgesi'nde görülen iklimin hakim bitki örtüsü nedir?
EN İYİ CEVABI nötrino verdi
Akdeniz ikliminin doğal bitki örtüsü 'maki'dir.Makiler yaz sıcaklığına uyum sağlamış kısa, bodur yapılı ağaç ve çalılardan oluşan bitki topluluklarıdır. Zeytin, defne, süpürge çalısı, taş meşesi, ardıç... tipik maki örnekleridir.

Sponsorlu Bağlantılar
BAKINIZ
Türkiye'nin İklimi ve Bitki Örtüsü
Akdeniz Bölgesi - Genel Bilgi
Son düzenleyen nötrino; 27 Kasım 2015 10:29 Sebep: İç başlık düzeni!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Kasım 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
1-Akdeniz İklimi

Sponsorlu Bağlantılar
Bütün güney ve batı kıyılarımızda görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Sıcaklık ortalamaları Akdeniz kıyılarında sıfırın altına düşmez, don olayı ender görülür. Marmara ve Batı Karadeniz kıyılarında aynı iklim görülmesine rağmen, kışın ısı sıfırın altına düşer, kar yağışı görülür. Yaz kuraklığı da Akdeniz kıyılarındaki kadar belirgin değildir.
Bitki örtüsü maki'dir. Maki yaz kuraklığına dayanabilen; Mersin, Defne, Kocayemiş, Zeytin, Zakkum, Keçiboynuzu gibi kısa bodur ağaçlardan meydana gelen bir bitki topluluğudur.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Kasım 2013       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Akdeniz iklimi bitki örtüsü
Karakteristik bitki örtüsü, kızılçam ormanlarının tahrip edilmesiyle ortaya çıkan makilerdir. Makiler, sürekli yeşil kalabilen, kısa boylu, sert yapraklı, kuraklığa dayanabilen, çalımsı bodur bitkilerdir. Akdeniz ikliminde yağışın az çok yeterli olduğu orta yükseklikteki yamaçlarda iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar (Kızılçam, sarıçam, karaçam ormanları gibi) yer alır.
Avustralya okaliptüsleri ile kurakçıl Amerika bitkilerinden kaktüsler ve agavlar da oldukça geniş alanları kaplar.


Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Akdeniz'in bitki örtüsü nedir?

Alıntı
Ziyaretçi adlı kullanıcıdan alıntı

Akdeniz ikliminde yükseklere çıkıldıkça hangi bitki örtüsü görülür?

Akdeniz Bölgesi'nin bitki örtüsü nedir?
Akdeniz bölgesinde doğal bitki örtüsü sıcak ve kurak yazlardan etkilenmiştir. Bu nedenle kurakçıl bir nitelik taşır ve kolaylıkla bozulma eylemi gösterir. Orman örtüsü çalılık halini almış, çalılıklarda yer yer seyrekleşmiş, hatta ovalık yerlerde büsbütün ortadan kalkmıştır. Günümüzde Akdeniz Bölgesi’nde görülen bitki örtüsü, başlangıçtaki karakterini tümüyle kaybetmiş gibidir.

Akdeniz bölgesinde doğal bitki örtüsü beş gruba ayrılır.
- Kıyıda 500-600 m yüksekliğe kadar olan yerlerde şiddetli yaz kuraklığına uyan, kışın da yeşil kalan makilerdir. Boyları 3-5 m’yi geçmeyen bu bitkiler delice, kocayemiş, sandal ve zakkum en yaygın olanlarıdır. Bu bitkiler terra rossa denen killi demirli ve az kireçli topraklarda yetişir. Kireçli topraklarda yetişen daha seyrek bitki tiplerine garig adı verilir.
- 600-1200m arasında kızıl çam ve meşelerin egemen olduğu karışık ormanlar yada yamaç ormanları ortaya çıkar. Kızıl çamların aralarında yer yer meşelikler, daha yükseklere doğru ise halep çamı ile kara çamlar görülür. Bu kesimde kahverengi orman toprakları yaygındır. Yüksek kesimlerde yağış etkisiyle toprakta yıkanma (podzolleşme) görülür.
- 1200-2100m arasında ise yüksek ormanlar diye adlandırılan ve seydir , köknar ile kayınlardan oluşan orman kuşağı yer alır. Özellikle batı ve orta toroslarda saf sedir ormanları vardır. Bu katın tipik tanıtıcı ağaçları toros köknarı , lübnan sediri , sarı çam ve çeşitli ardıç türleridir. Amanos dağında ise Karadeniz böl’ndeki bitki örtüsüne ve özellikle doğu kıyınına rastlanır. Bu katta podzolik karakterli topraklar yaygındır.
- 2000m’nin üstünde iğne yapraklı ağaçlar seyrekleşir ve bodurlaşır. Bu alan 2100-2300m sonra erer ve Alp çayırları denen , renkli çiçeklerle bezenmiş yazları da kurumayan yüksek otluklara geçilir. Bu katta kestane renkli çayır toprakları yaygındır.
- Göller yöresi ve Tekke yarımadasındaki yüksek ovalarda step bitkileri yetiştirilir. Buradaki stepler gerçekte ot stepleri değil, meşe ormanının tahribi sonucu oluşmuş ağaç stepleridir. Ova kenarlarında, tahripten kurtulmuş ardıç ve kara çam topluluklarına da rastlanır. Steplerde daha çok kireçli kahverengi ve kestane renkli topraklar yaygındır.

Bölgede, tipik Akdeniz bitkisi olmadıkları halde yerel koşullara uyum sağlamış Avustralya okaliptüsleri ile kurakçıl Amerika bitkilerinden kaktüsler ve agavlar da oldukça geniş alanları kaplar.



Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Makilerin özellikleri nelerdir?

Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu da oluşmuş olabilir.
Maki bitkileri Akdeniz ikliminin kurak koşullarına yani ortamdaki yetersiz sudan olabildiğince yararlanmaya uyarlanmış derin köklü, ufak ve sert yapraklı, hatta dikenli ağaçlık ve çalılardır. Bu ufak yaprakların yüzeyi genellikle su kaybını önlemek için mumsu ya da reçineli bir katmanla kaplanmıştır. Makiliklerde rastlanan pek çok ağaç türü arasında başlıca yabani zeytin, funda, katran ardıcı, keçiboynuzu, sakız ağacı, laden, böğürtlen, dağ çileği, zakkum, sandal ağacı, defne, menengiç, mersin, kocayemiş, kermes meşesi, pırnal meşesi sayılabilir. Maki bitki örtüleri genellikle geçit vermeyecek kadar yoğun bir biçimde gelişerek toprağın yüzeyinde oldukça sık bir doku oluşturur. Çoğu su gereksinimini gecenin neminden sağlar. Özellikle denize bakan yamaçlar, yapraksız dikenli çalılıklarla kaplıdır.
Türkiye'de maki tipi bitki örtüsü en çok Akdeniz ve Ege, özellikle Güney Ege kıyılarında yaygındır; Marmara ve Karadeniz kıyılarında ise daha seyrektir. Dünyanın başka bölgelerinde de makiye benzeyen bitki örtüsüne rastlanır, ancak bunlar bulundukları yöreye göre değişik adlar alır. Ege ve Akdeniz ikliminde vardır. Maki kısa boylu bodur ağaçlara denir ve Akdeniz Bölgesinde yer alır.

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Aralık 2013       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Akdeniz Bölgesi'nin bitki örtüsü çoğunlukla kısa boylu çalılardan oluşan makilerdir.
Son düzenleyen nötrino; 27 Kasım 2015 10:35 Sebep: Mesaj düzeni!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Temmuz 2014       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Akdeniz ikliminin doğal bitki örtüsü 'maki'dir.Makiler yaz sıcaklığına uyum sağlamış kısa, bodur yapılı ağaç ve çalılardan oluşan bitki topluluklarıdır. Zeytin, defne, süpürge çalısı, taş meşesi, ardıç... tipik maki örnekleridir.

BAKINIZ
Türkiye'nin İklimi ve Bitki Örtüsü
Akdeniz Bölgesi - Genel Bilgi
Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 00:26
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
10 Nisan 2018       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
.bitki örtüsü makidır
.dağlık bölgelerde dağ çayırı görülür
.bol sıcaklık isteyen besinler yetiştirilir muz kivi kekik zakkum örnektir
.makiler Akdeniz den güney marmaraya doğru azalır
.bitkiler su ihtiyaçlarını gece neminden alır
Son düzenleyen perlina; 10 Nisan 2018 20:19

Benzer Konular

25 Nisan 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
23 Kasım 2016 / melek ünal Cevaplanmış
24 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
1 Mart 2012 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
28 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış