Arama

İşsizlik ödeneği kimlere verilir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 15 Ağustos 2013 Gösterim: 14.884 Cevap: 8
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Eylül 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İşsizlik ödeneği kimlere verilir?
İşsizlik maaşı kimlere ödenir?
İşsizlik maaşı kimlere verilir?
İşsizlik parası kimlere verilir?
İşsizlik sigortası kimlere verilir?


Ben bu sene eğitim fakültesinden mezun oldum. KPSS'den yeterli puan alamadığım için atanamadım. Ücretli çalışmayı da düşünmüyorum. KPSS'ye seneye tekrar gireceğim. Daha önce bir yerde çalışmadım fakat geçen sene emeklilik yaşının yükselmesi sebebiyle herkes bir yerde çalışıyor gözüküp sigortasını başlamıştı, biz de öyle yaptırmıştık. 1-2 den sonra yatırmadık da zaten.

Şimdi başvursam işsizlik ödeneği alabilir miyim?
EN İYİ CEVABI Efulim verdi
İş arayan

Sponsorlu Bağlantılar
1. İşkur'un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilir miyim?
İş arayanlar, internet üzerinden iş arayan olarak kuruma (işkur'a) başvurabilir, ardından iş arayabilir, işe başvuru-davet-görüşme süreçlerini internet aracılığıyla gerçekleştirebilirler.

2. İşkur'un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilmem için neler yapmalıyım?

İnternet üzerinden işlem yapabilmek için "kullanıcı kaydı" oluşturmalısınız. Kullanıcı kaydı, sistem üyeliği anlamına gelmektedir ve sizin internet üzerinden, kendi adınıza işlem yapabilmenizi sağlayacaktır.
Kullanıcı kaydı oluşturduktan sonra, t. C. Kimlik numara'nızı ve şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilir ve kurum hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Sistem girişi, ekranın (web sayfasının) sağ üst köşesindeki "iş arayan girişi" bağlantısına tıkladıktan sonra, t. C. Kimlik numarası ve şifre girilerek yapılabilir.

3. Kullanıcı kaydımı nasıl oluşturabilirim?

Kullanıcı kaydınızı, ana sayfamızdaki iş arayan için olan "üye ol" bağlantısına tıklayarak veya sağdaki "kısayollar" bölümünden "sistem / iş arayan üyeliği" bağlantısına tıklayarak oluşturulabilir.
Üyelik sırasında, T. C. Kimlik numaranızı bilmiyorsanız, nüfus vatandaşlık işleri genel müdürlüğü'nün sitesinden (üyelik ekranındaki bağlantıyı takip ederek) bulabilirsiniz. Girmiş olduğunuz kimlik bilgileri kimlik paylaşım sistemi'inde doğrulanacaktır. Cep telefonu, elektronik posta adresi gibi iletişim bilgilerinizi ve belirlediğiniz şifreyi girerek kullanıcı kaydınızı tamamlamış olursunuz ve sisteme giriş yapabilirsiniz.

4. Kullanıcı kaydımı tamamladım ancak hesabımı etkinleştirebilmem için sistem tarafından gönderilen onay kodu bana ulaşmadı. Ne yapmalıyım?

Öncelikle kaydınızı yaparken tercih etmiş olduğunuz e-mail adresi veya cep telefonu numaranızın doğruluğundan emin olmalısınız. Bu bilgilerin doğru olduğundan emin iseniz en yakın işkur birimi ile şahsen veya telefonla bağlantı kurarak onay numaranızı alabilir ve "hesap etkinleştirme" işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

5. İş arayan olarak başvuru yapabilmem için kullanıcı kaydımı oluşturmam yeterli mi?

Yeterli değildir. Kullanıcı kaydı sisteme üye olmayı sağlar. Açık işlere başvuru yapabilmek için, "online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme" menü adımındaki bölümü doldurmalısınız.

6. Başvuru/kayıt düzenleme bölümünü nasıl doldurabilirim?

Anasayfamızın sağ üst köşesindeki iş arayan girişine tıklandıktan sonra, t.c kimlik numarası ve şifre girilerek sisteme giriş yapılır.
"online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme" menü adımına tıklanır. Burada girmeniz beklenen bilgiler genel olarak özgeçmişinizi ve iş tercihlerinizi içermektedir. Sizden girmeniz beklenen bilgiler, kendinizi işverene tanıtmak için girilmesi gereken zorunlu ve isteğe bağlı bilgilerden oluşmaktadır.
Bulunulan sayfadaki bilgi girişi tamamlandıktan sonra, bir sonraki sayfaya "ileri" bağlantısı kullanılarak devam edilir.
Öğrenim bilgilerinizi ve meslek bilgilerinizi girmeniz zorunludur. Birden fazla girilebilen bilgilerinizi girerken "ekle" komutunu kullanarak, her bir bilgiyi tek tek eklemeniz gerekmektedir. Örneğin: okul bilginizi girerken, bitirmiş olduğunuz her bir okulun (ilk, orta, ünirversite, v.b) öğrenim seviyesi, adı, bölümü, başlama ve bitirme yıllarını girdikten sonra, "ekle" komutunu kullanarak kayıt bilgilerinize ekleyebilirsiniz. "ekle" komutunu kullanmadığınız takdirde, girmiş olduğunuz bilgiler kaydedilmeyecektir.
Eğer daha önce kpss sınavına girmiş iseniz, sınav sonuçlarınız otomatik olarak sistem tarafından yüklenecektir.
"ileri" bağlantısını kullanarak en son sayfaya geldiğinizde (en son sayfanın adı "işlem sonu"dur), "kaydet" komutunu kullanarak, girmiş olduğunuz bütün bilgiler kaydedilir.
Böylece iş arayan kaydınız tamamlanmış olur. Böylece, artık, "online işlemler à istihdam à açık iş ilanları" menü adımından açık işleri listeleyip başvuru yapabilir ya da "online işlemler à istihdam à bana uygun işler" adımından size uygun olan açık işlere başvurabilirsiniz.

7. Sistemin oluşturduğu bilgilerle oluşan özgeçmiş haricinde, kendi hazırladığım özgeçmişi de sisteme yükleyebilir miyim ?

Microsoft word veya pdf formatında hazırlamış olduğunuz özgeçmişlerinizi, "online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme" menü adımındaki "özgeçmiş ekleme (cv)" sekmesinden sisteme yükleyebilir siniz.
Jpg veya gıf formatındaki fotoğrafınızı ise; "online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme" menü adımındaki "fotoğraf yükleme" sekmesinden sisteme yükleyebilirsiniz.

8. Açık işleri (işgücü istemleri) nasıl görebilirim?

Ana sayfada "açık iş ilanları" bağlantısı veya sağda "genel bilgiler" altındaki "açık iş durumu" bağlantısı tıklanarak açık işlerin listelendiği sayfaya ulaşılır. Bu sayfada, mevcut açık işler, belli kriterler girilerek sorgulanabilir.

9. Hangi işlere başvurduğumu nasıl görebilirim?

İşgücü istemlerine yönelik hareketlerinizi, sağdaki "kısayollar" bölümünün altındaki "başvurularım" bağlantısına tıklayarak ulaşılan sayfadan takip edebilirsiniz.

10. İşgücü istemlerine (açık işlere) nasıl başvurabilirim?

Sağda "genel bilgiler" altındaki "bana uygun işler" bağlantısına tıklayarak ulaştığınız ekrandan, daha önceden girmiş olduğunuz bilgilere göre, size uygun olan açık işleri listeleyebilirsiniz. Açılan sayfada "ara" komutuna tıkladığınızda, size uygun işler sistemden sorgulanmış olacaktır. Çıkan listede, işgücü istemi numarasına tıkladığınızda, işgücü isteminin detaylı bilgisine ulaşabileceksiniz. İşgücü istemini inceledikten sonra, bu sayfada sol alt köşeden "başvur" komutunu kullanarak iş başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru tamamlandıktan sonra, işlemin tamamlandığına ilişkin bir mesaj verilir.
Başvurunuzun durumunu takip etmek için ise, "başvurularım" adımını kullanabilirsiniz.

11. Sisteme üye oldum. Ancak şifremi unuttum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

İşarayan girişine tıkladıktan sonra, "şifremi unuttum" kısayolunu kullanıp, kimlik bilgilerinizi doğrulayarak yeni bir şifre belirleyebilirsiniz.


İş veren

1. İşkur'un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilir miyim?
İşverenler, işveren olarak kuruma başvurduktan sonra internet üzerinden işgücü istemi'nde (iş ilanı) bulunabilir, ardından davet-görüşme süreçlerini internet üzerinden gerçekleştirebilirler.
2. İşkur'un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilmem için neler yapmalıyım?
İnternet üzerinden işlem yapabilmek için "kullanıcı kaydı" oluşturmalısınız. Kullanıcı kaydı, sistem üyeliği anlamına gelmektedir ve sizin internet üzerinden, kendi işyeriniz adına işlem yapabilmenizi sağlayacaktır.
Kullanıcı kaydı oluşturduktan sonra, T.C. Kimlik numara'nızı, şifrenizi ve işyeriniz için verilen işkur numarası'nı kullanarak sisteme giriş yapabilir ve kurum hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Sistem girişi, ekranın (web sayfasının) sağ üst köşesinden "işveren girişi" bağlantısına tıklandıktan sonra, T.C. Kimlik numarası, şifre ve işveren üyeliği sırasında verilen işkur numarası girilerek yapılabilir.

3. İşveren kaydımı nasıl oluşturabilirim?

İşyerinizin sistemde daha önce kayıtlı olup olmadığını, sağda "kısayollar" altında bulunan "işveren olarak kayıtlı mıyım?" Ekranından sorgulamalısınız.

4. 1.Eğer kurumumuzda kaydı olan bir işveren iseniz

İşveren veya işveren adına işlem yapacak kişilerin (işveren yetkililerinin) "kısayollar" altında bulunan, "sistem üyeliğine" tıklayarak sistemde kullanıcı kaydını oluşturması, (sisteme üye olması) gerekmektedir.
"kullanıcı kaydımı nasıl oluşturabilirim?" Bölümünü inceleyerek kullanıcı kaydının oluşturulması ile ilgili detaylı bilgi alabilir siniz.

5. 2.Eğer kurumumuza ilk defa kayıt yaptıran bir işveren iseniz

Anasayfamızdaki işveren için olan "üye ol" bağlantısına tıklanarak veya sağdaki "kısayollar" bölümünden "işveren üyeliği" bağlantısına tıklanarak oluşturulabilir. İşyerinizle ve işyeri yetkilisi olarak kendi kimlik bilgilerinizi ekrandaki ilgili alanlara doldurduktan sonra, işveren kaydı tamamlanır.

6. İşveren kaydı oluşturulmasından sonra, işveren olarak sisteme giriş yapabilir miyim?

İşyeri kaydı oluşturulmasından sonra kurum personeli tarafından işyerinin onaylanması işlemi yapılmadan işveren olarak sisteme giremezsiniz. İşyeri kaydınızın onaylanması için işyerinizin bulunduğu il/şube müdürlüğümüz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Onay işlemi tamamlandıktan sonra, T. C. Kimlik numaranız, şifreniz ve işyeriniz için verilen işkur numarası ile sisteme giriş yapabilirsiniz..

7. İşveren olarak sisteme giriş şifremi değiştirebilir miyim?

Şifre işverene ait değil, kişiye aittir.bu nedenle kişi değiştirebilir. Dolayısı ile işveren olarak değil, kişi olarak şifre değiştirilmelidir. Bu nedenle şifre değiştirme işlemi için "sistem üyeliği / iş arayan girişi" kullanılmalıdır.

8. İşveren olarak, sistemde işgücü istemi (iş ilanı) oluşturabilir miyim?

İşgücü istemi oluşturmak için, sisteme işveren olarak giriş yapmanız gerekmektedir. Sağda "kısayollar" bölümünün altındaki "işgücü istemi oluştur" bağlantısını takip edebilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfadan işgücü istemi oluşturabilirsiniz.
İşgücü istemini hızlı oluşturmak isterseniz, "işgücü istemini detaylı oluşturmak istiyorum" bağlantısını kullanarak detaylı işgücü istemi oluşturma ekranına geçebilir siniz. Detaylı işgücü istemi oluşturma sayfasında işlemlerinizi tamamladıktan sonra, "işlem sonu" sonu sekmesinden işgücü istemini kaydetmeyi unutmayınız.
İşgücü istemi doldurulurken, görüşme ve çalışma adresleri (işgücü istemi için) otomatik olarak işveren kaydı sırasında girilen adreslerden doldurulmaktadır. Otomatik gelen bu adresleri, ihtiyaca bağlı olarak, değiştirebilirsiniz.

9. İşveren olarak uygun iş arayanları seçip, davet edebilir miyim?

İşveren olarak, halen yayınlanmakta olan iş ilanınıza uygun iş arayanları listeleyebilirsiniz. İş arayanlar, işe uygun iş arayanlar arasından rastgele olarak ve rastgele sırada listelenirler. Listelenen iş arayanların özgeçmişlerini, "detay" bağlatısını kullanarak inceleyebilir, uygun gördüklerinizi iş ilanına seçebilirsiniz.
Seçme işleminden sonra, iş arayanın seçmeyi onaylaması beklenir. Seçilen iş arayanlara, işe seçildiklerine dair, tercih ettikleri iletişim adreslerine (email, cep telefonu, v.b) mesaj gönderilir. Bu mesajın iş arayana ulaşmasını takiben, iş arayanın işi onaylaması durumunda davet-görüşme süreci devreye girer. Davet görüşme süreci için detaylı bilgiyi bir sonraki başlıktan öğrenebilirsiniz.

10. İşveren olarak, iş arayanların başvurularını görebilir ve değerlendirebilir miyim?

Sağda "kısayollar" bölümünün altından, "işgücü istemi işlemleri" bağlatısına tıklayınız. Ulaşılan sayfadan, "ara" komutunu kullanarak ilgili işgücü istemininin listelenmesini sağlayınız. İlgili işgücü isteminin satırında, işaretine tıklayarak bu işgücü isteminin satırını seçiniz. Satır seçildikten sonra, yukarıdaki "aday gör" komutu aktif durumu gelecektir, bu komuta tıklayınız. Karşımıza çıkan sayfa "aday listesi" sayfasıdır, bu sayfadan işgücü istemine başvuran, seçilen, davet edilen ve görüşülen iş arayanların listesini görebiliriz. Ayrıca, iş arayanları davet edebilir ve görüştüğünüz kişilerle ilgili son kararınızı buraya doldurabilirsiniz.
İşveren işe başvuranları veya seçmeyi onaylayanları, ilgili sekmeyi seçtikten sonra, görüşmek istediği kişinin bulunduğu satıra görüşme tarihi ve saat dilimi girerek görüşme davetinde bulunabilir. Sekmelerden oluşan bütün ekranlarımızda olduğu gibi, bu ekranda da, yaptığınız değişikliklerin kaydedilmesi ve sonuçta beklediğniz işlemlerin gerçekleşmesi için, "işlem sonu" sekmesine giderek "kaydet" komutunu çalıştırmanız gerekir.
Yukarıdaki yöntemle davet ettiğiniz adaylara (başvuran ya da seçilen iş arayanlar), tercih ettikleri iletişim adresi üzerinden "işe davet mesajı" gönderilir.

11. İş arayanlarla yaptığım görüşmenin sonuçlarını sisteme işleyebilir miyim?

İş görüşmesi sonucunda, davet edilen adayla ilgili sonuç "davet edilenler" sekmesindeki adayın bulunduğu satıra doldurulur ve "işlem sonu" sekmesinden kaydedilir.
Görüşülen adaylarla ilgili sonuçlara, "görüşülenler" sekmesinden ulaşılabilir ve ihtiyaç duyulması durumunda, daha önceden girilen sonuçlar üzerinde güncelleme yapılabilir. Yapılan değişikliklerin kaydedilmesi için yine "işlem sonu" sekmesinden kaydetme işlemi yapılmalıdır.
İşveren, iş arayanın özgeçmişini inceleyebilir ve iş arayanla ilgili kısa notlarını adayın olduğu satırı kullanarak kaydedebilir. Bu kısa notlar, sadece işverenin kendisi tarafından görülebilmektedir.

12. Birden fazla işyeri için yetkili bir kullanıcıyım, sistem girişinde yetkilisi olduğum bütün işyerleri için aynı şifreyi kullandığımı fark ettim, şifremi değiştirdiğimde yetkilisi olduğum diğer işyerleri için giriş yaparken eski şifreyi mi kullanmalıyım?

Birden fazla işyeri için "tek şifre" kullanabilirsiniz. Ancak şifre değişikliğinden sonraki bütün sistem girişlerinizde "yeni" şifrenizi kullanmalısınız. Şifreniz t. C. Kimlik numarası'yla birlikte değerlendirilerek sisteme girişiniz onaylanmaktadır. Birden fazla işyeri için yetkili iseniz, yetkili olduğunuz bütün işyerleri için aynı şifreyi (şifre değiştirirseniz yeni şifrenizi) kullanmalısınız.
Ayrıca; T.C. Kimlik numaranızı ve şifrenizi kullanarak bireysel olarakta (iş arayan girişini kullanarak) giriş yapabilir ve bireysel (şifreniz, ikamet adresiniz, e-mail adresiniz, cep telefonunuz gibi) bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz. İşkur portal sistemi, sizinle bireysel bilgileriniz üzerinden iletişime geçecektir.

13. Bir işyerinin yetkili kullanıcısıyım. İşyeri çizelgesi girişini yapıp sisteme kaydettikten sonra hatalı giriş yaptığımı fark ettim. Ne yapabilirim?

Sisteme aylar bazında kaydetmiş olduğunuz çizelgelerinizden sadece en son ay girmiş olduğunuz çizelge üzerinde güncelleme yapma hakkına sahipsiniz.çizelgenizi silip yeniden girmek istiyorsanız en yakın İşkur birimine uğramalısınız.

İşsizlik Sigortası

1. Kimler, işsizlik sigortası kapsamındadır?
  • 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar,
  • 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde açıklanan sandıklara tabi sigortalılar,
  • İstekleri halinde;
    o 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar,
    o Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler,işsizlik sigortasının kapsamında bulunmaktadır.
2. İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilme koşulları nelerdir? Hangi belgeler ile nereye başvuru yapılabilir?
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler; hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda www.iskur.gov.tr portalı üzerinden başvurarak iş almaya hazır olduğunu bildirmek koşulu ile işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlandırılmaktadır.
Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

3. İşsizlik sigortası primleri hangi kazanç üzerinden ve hangi oranda kesilmektedir?

İşsizlik sigortası primi, sigortalının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80 ve 82 nci maddelerinde belirtilen prime esas aylık brüt kazançlarından % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır.

4. Yersiz alınan ve iadesi istenen İşsizlik sigortası primleri hangi Kurumdan talep edilmelidir?

İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından Sosyal Güvenlik Kurumu, diğer her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından Türkiye İş Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.
İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından, sigortalı ve işyeri bazında kayıtların tutulmasından, toplanan primler ile uygulanacak gecikme zammı, faiz ve cezaların Fona aktarılmasından, teminat ve hak edişlerin prim borcuna karşılık tutulmasından, yersiz olarak alınan primlerin iadesinden Sosyal Güvenlik Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.
Yersiz olarak alınan primlerin iadesi ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

5. Sigortalı işsizlere hangi hizmetler sunulmaktadır?

Sigortalı işsizlere Kanunda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde, İŞKUR tarafından aşağıda belirtilen ödemeler yapılmakta ve hizmetler sağlanmaktadır;
  • İşsizlik ödeneğinin verilmesi,
  • 5510 sayılı Kanun gereği genel sağlık sigortası primlerinin ödenmesi,
  • Yeni bir iş bulma,
  • Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilmesi.
6. İşsizlik ödeneği ne kadar süre ile ödenmektedir?
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.

7. İşsizlik ödeneği miktarı nasıl hesaplanmaktadır?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine göre onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir.


8. Sigortalı işsizler, işsizlik ödeneklerini İŞKUR'a başvurduktan sonra ne zaman, nasıl ve nereden alabilirler?
İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılır. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.

9. İşsizlik ödeneği hangi hallerde kesilmektedir?

İşsizlik ödeneği almakta iken;
  • Kurumca teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.
  • Gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilen sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.
  • Kurum tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyen sigortalı işsizlerin işsizlik ödenekleri kesilir. Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanır. Şu kadar ki, bu suretle yapılacak ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçemez.
10. Ölen Sigortalı İşsizlere ait fazla ödemeler tahsil edilir mi?
Ölen sigortalı işsizlere ait fazla ödemeler geri tahsil edilmez.

11. İşsizlik ödeneğinden herhangi bir kesinti yapılacak mıdır?

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.

12. Son 120 günde kesinti sayılmayan haller nelerdir?

Hizmet akitleri 4447/51 inci madde kapsamında sona eren sigortalı işsizlerin, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte;
  • Hastalık,
  • Ücretsiz izin,
  • Disiplin cezası
  • Gözaltına alınma,
  • Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,
  • Kısmi istihdam,
  • Grev,
  • Lokavt,
  • Genel hayatı etkileyen olaylar,
  • Ekonomik kriz,
  • Doğal afetler,
Nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, son 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmamaktadır.

13. Sigortalı işsizlerin, işsizlik ödeneği alırken sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün müdür?

5510 sayılı Kanun gereğince, işsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamına alınmış olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.

14. Sigortalı işsizin, işsizlik ödeneği alırken bir işte çalışmaya başlaması halinde yapması gerekenler nelerdir?

İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.

Yurtiçi İşe Yerleştirme

1. İşkur'a nasıl kayıt olabilirim? Kurumumuza kayıt yaptırabilmeniz için ikamet ettiğiniz yerdeki İl Müdürlüğümüze T.C. kimlik numaranızı belirleyen bir belge ile şahsen müracaat etmeniz yada www. İskur.gov.tr internet adresinden kayıt olmanız gerekmektedir.

2. İşkur kaydımın geçerlilik süresi nedir?

İşkur kayıtlarının aktif olarak işlemde kalma süresi, son işlem tarihinden itibaren normal kayıtlarda bir yıl, engelli ve eski hükümlüler için iki yıldır. Aktif kayıtların pasife alınması veya işlemden kaldırılması sistemimiz tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. Pasife alınmış veya işlemden kaldırılmış olan kayıtlarınızı internet üzerinden veya kuruma şahsen başvurmak suretiyle aktife alabilirsiniz.

3. İş başvurusunu internet üzerinden yapabilir miyim?

İş arayanlar, internet üzerinden iş arayan olarak kuruma (işkur'a) başvurabilir, kendine uygun açık işleri sorgulayabilir, açık işlere başvuru yapabilir, başvurularını takip edebilir, davet-görüşme süreçlerini internet aracılığıyla gerçekleştirebilirler.

4.Kamu kurum ve kuruluşlarının daimi işçi kadrolarına işçi olarak nasıl girebilirim?

Bunun için;
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa Daimi İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği,
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek engelliler Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği,
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek Eski Hükümlülere uygulanacak Sınav Yönetmeliği,
hükümleri çerçevesinde İŞKUR ve ÖSYM Başkanlığının işbirliği ile düzenlenen Merkezi Sınava girilmesi gerekmektedir. Söz konusu sınava katılabilmek için; en az ortaöğretim (lise ve dengi okul) mezunu olma şartı getirilmiş bulunmaktadır. Eğitim seviyesi ve mesleki durumu nedeniyle merkezi sınava giremeyenler ise, işveren tarafından noter huzurunda çekilecek kur'a ve yapılacak mülakat ile belirlenmektedir.
İŞKUR aracılığı ile işe yerleştirilmek istemeniz halinde öncelikle ikametgahınızın bulunduğu yerdeki ünitemize şahsen müracaat ederek kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt için, nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport gibi geçerli belgelerden biri istenir. Meslek tespitinizde beyanınız esas alınır. Beyanların gerçek dışı olmasından İŞKUR'a hiçbir sorumluluk yüklenemez.

5.KPSS'ye girdim ve 60 puanın üzerinde puan aldım. Kamu kurum ve kuruluşlarının işçi taleplerini nereden takip edebilirim? Bu kurum ve kuruluşlara işe yerleştirme işlemleri nasıl gerçekleştirilmektedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarından alınan daimi işçi talepleri Kurumumuzca;
  • Resmi gazete'de,
  • Kurumun internet adresinde (http://www.iskur.gov.tr),
  • Kurum ilan panolarında, yayınlanmaktadır.
170 numaralı Türkiye İş Kurumu özel hizmet telefonu aranmak suretiyle de Kurumda bulunan kamu talepleri hakkında bilgi alınabilmektedir.
Durumuna uygun talep olan adayların, en yakın Türkiye İş Kurumu ünitelerine yada www.iskur.gov.tr internet adresinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvurular puan durumuna göre açık iş sayısının iki katı oranında, müracaat edenler arasından en yüksek puanı alandan başlamak üzere liste oluşturularak, talebi veren kamu kurumuna mülâkat/sözlü yapılmak üzere gönderilmektedir.
6.KPSS'de başarılı olmak işe yerleştirilme için yeterli midir?
KPSS'de başarılı olmak, kamu kurum ve kuruluşlarında işe alınmada tek başına bir hak teşkil etmemektedir. İşe yerleştirilmek için, işgücü taleplerinde belirtilen talep şartlarına durumu uyan adayların, talebin Resmi Gazete'de ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde, kayıtlı bulundukları Kurumumuz ünitesinden ya da www.iskur.gov.tr internet adresinden işgücü talebine başvuru yapmaları gerekmektedir.
Kurumumuzca, talep koşullarına durumu uyan başvuranlar arasından, en yüksek puan alandan başlamak ve açık iş sayısının iki katını geçmemek üzere oluşturulan liste, talep sahibi kamu kurum ve kuruluşuna gönderilmektedir. İşe alınacakların belirlenmesi talep sahibi kamu kurum ve kuruluşunca yapılmaktadır.

7. KPSS Sınav sonuçları ne kadar süre geçerlidir?

Kamu kurum ve kuruluşlarının işgücü taleplerinde 2008 yılında yapılmış olan KPSS Sınav sonuçları geçerli olup bir sonraki sınav sonuçları açıklanıncaya kadar 2008 KPSS sonuçlarının geçerliliği devam etmektedir.

8. KPSS'den muaf tutulmayı gerektirecek öncelikli durumlar nelerdir?

11/04/2006 ve 26136 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar İçin Yapılacak Merkezi Sınava Girecekler İle Eğitim Düzeyleri İtibarıyla Merkezi Sınav Dışında Kalanlar Ve Bunların İşe Yerleştirilmelerine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ'in Merkezi sınav uygulanmayacaklar başlıklı 7 nci maddesine göre, durumları aşağıda belirtilenler merkezi sınavdan muaftırlar:
  • Tabii Afetlerde Zarar Gören Afetzedelerin İşe Gönderilmelerinde ve İşe Alınmalarında Öncelik Tanınması Hakkındaki 26/2/1985 tarihli ve 85/9422 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı* çerçevesinde işe alınacaklar,
  • Türk Vatandaşlığına Kabul Edilen Afgan Göçmenlerinin İşyerlerinde Öncelikle İşe Alınmalarına Dair 31/3/1983 tarihli 83/6291 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde işe alınacaklar,
  • 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamına giren madenlerin çıkartılması veya bunun için gerekli olan işletme ve arama faaliyetleri sebebiyle taşınmaz malları tamamen kamulaştırılanlara, kamu kurum ve kuruluşlarının, daimi işçi taleplerine göndermede öncelik tanınmasına ilişkin Bakanlar Kurulunun 7/6/2002 tarih ve 2002/4671 sayılı Kararı çerçevesinde kamulaştırmayı yapan kamu kurum ve kuruluşu tarafından kamulaştırmanın yapıldığı yerde işe alınacaklar,
  • Terörle Mücadele Sırasında Malul Sayılmayacak Şekilde Yaralananlar ile Üstün Başarılı Olanların ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Yükümlülük Süresi Uzatılan Yedek Subay, Erbaş ve Erlerin İşe Alınmalarında Öncelik Tanınması Hakkındaki 29/1/1999 tarihli ve 99/12354 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde işe alınacaklar,
  • Kamu kurum ve kuruluşları, Kurumun önceden iznini almak kaydıyla, kömür ve maden işletmelerinde yer altı işlerinde çalıştırılacak işçileri noter gözetiminde yapılacak kur'a ile istihdam edilecekler,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında daimi kadrolu işçi olarak çalışmış olup da bu kurum ve kuruluşun kendi disiplin mevzuatı uyarınca görev veya meslekten ihraç ya da 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunun 25/II nci maddesi gereğince hizmet akdinin feshi dışında bir nedenle ayrılmış olanlardan daimi işçi kadrolarında istihdam edilmek isteyenler.
9. İlköğretim ve altı düzeyde eğitime sahip olmaları nedeniyle KPSS'ye katılmayanların işe yerleştirme işlemleri nasıl yapılmaktadır?
Bu durumda olanların işe yerleştirilmeleri noter huzurunda çekilecek kura ile yapılmaktadır.
Bu durumda olanlara ilişkin alınan talepler de;
  • Resmi Gazete'de,
  • Kurumun internet adresinde (http://www.iskur.gov.tr),
  • Kurum ilan panolarında, yayınlanmaktadır.
  • 170 numaralı Türkiye İş Kurumu özel hizmet telefonu aranmak suretiyle de Kurumda bulunan kamu talepleri hakkında bilgi alınabilmektedir.
Talep koşullarına durumu uygun olan adayların en yakın Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri yada www.iskur.gov.tr internet adresinden işgücü talebine başvurmaları gerekmektedir.
Başvuran adayların listesi ilgili kamu kurum ve kuruluşuna gönderildikten sonra noter huzurunda çekilecek kur'a sonucu açık işin iki katı oranında mülakata girecekler ile yedek liste belirlenmekte ve kamu kurum kuruluşu bu kişileri yapacakları mülakatla işe almaktadırlar.

10. Kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilecek engelli ve eski hükümlülerin işe alınmalarında nasıl bir yöntem izlenmektedir?
22/04/2006 tarih ve 26147 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan , Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek engelli ve Eski Hükümlülere Uygulanacak Sınav Yönetmeliği gereğince ortaöğretim (lise ve dengi okul) ve üzeri okul mezunu engelli/eski hükümlüleri merkezi sınav sonucuna göre işe almaları hükmü getirilmiştir. Bu nedenle kamu kurumlarına engelli ve eski hükümlü istihdamı bu Yönetmelik hükümlerine göre ve KPSS ile yapılmaktadır.
Talepler;
  • Resmi Gazete'de,
  • Kurumun internet adresinde (http://www.iskur.gov.tr),
  • Kurum ilan panolarında, yayınlanmaktadır.
  • 170 numaralı Türkiye İş Kurumu özel hizmet telefonu aranmak suretiyle de Kurumda bulunan kamu talepleri hakkında bilgi alınabilmektedir.
Talep koşullarına durumu uygun olan adayların kayıtlı oldukları İŞKUR İl Müdürlüklerinden yada www.iskur.gov.tr internet adresinden işgücü talebine başvurmaları gerekmektedir.
Kurumca başvuranlar arasından en yüksek puan alandan başlanılarak talebin iki katı oranında hazırlanan liste sözlü/mülâkat yapılmak üzere işyerine gönderilmektedir.

11. Törer mağdurlarının işe yerleştirilme usulü nedir?
3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun Ek 1 inci maddesi gereğince kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde istihdam edilecek şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan kamu görevlileri, er ve erbaşlar ile geçici ve gönüllü köy korucuları varsa eşlerinin, yoksa çocuklarından birisinin, çocukları da yoksa kardeşlerinden birisinin muvafakatıyla Kamu kurum ve kuruluşlarına işe yerleştirilmeleri İçişleri Bakanlığınca yerine getirilmektedir.

12. Eski hükümlü ifadesinin kapsamı nedir ve eski hükümlülerin İŞKUR'a kaydı için istenen belgeler nelerdir?
Kurum mevzuatına göre eski hükümlü; altı aydan daha uzun süreli hürriyeti bağlayıcı bir suçtan veya ceza süresine bakılmaksızın Devlet Memuru olmaya engel bir suçtan hüküm giymiş ve cezalarını infaz kurumlarında tamamlamış veya cezası tecil edilmiş yahut şartlı salıverme yoluyla tahliye edilmiş olanlar ile özel kanunlarında belirtilen şartlardan dolayı istihdam edilmeleri olanağı bulunmayanlar veya ömür boyu kamu hizmetinden yasaklı bulunanlardır.
Eski Hükümlülerin; İl/Şube Müdürlüğüne bizzat başvurduğunda Cumhuriyet Başsavcılığından alınmış "Eski Hükümlü Belgesi" veya Cumhuriyet Başsavcılıklarınca tasdik edilen "Tahliye Edilen Eski Hükümlüye Ait Durum Bildirme Formu" veya "Adli Sicil Belgesi" ile birlikte onaylı mahkeme ilamının aslı veya onaylı örneğini ibraz etmesi gerekir.

13. Hangi eğitim gruplarına mensup olanlar, kamu kurum ve kuruluşlarına normal, engelli, eski hükümlü statüde işçi olarak yerleştirilmek amacıyla Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girebilir?
Kamu kurum ve kuruluşlarına işçi olarak alınacaklara uygulanacak sınavlara (KPSS) lise ve dengi okul mezunları ile 2 yıllık ve 4 yıllık yüksek okul mezunları katılabilmektedir.

14. Tüm engelli/eski hükümlüler Merkezi Sınav kapsamında mıdır?
Zihinsel engelliler ile okur-yazar- İlköğretim (ilkokul,ortaokul) mezunu engelli/eski hükümlüler merkezi sınav (KPSS) kapsamı dışında tutulmuşlardır.

15. Zihinsel engelliler ile okur-yazar ve ilkokul mezunu engelli/eski hükümlülerin kamu kurum ve kuruluşlarınca işe alınmaları ne şekilde olur?
Kamu kurum ve kuruluşlarından bu kapsamda yer alanlara ilişkin Türkiye İş Kurumuna intikal eden işgücü taleplerine durumu uyan başvuranlar noter huzurunda kuraya tabi tutulmakta, her açık iş için iki kişi olmak üzere kur'ada kazananlar kamu kurum ve kuruluşunca mülakat/sözlü yapılmak suretiyle işe alınmaktadır.

16. engelli olup da iş arayanlar, mutlaka İŞKUR aracılığıyla mı işe yerleştirilmelidir?
Kamu kurum ve kuruluşları, 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde istihdam edecekleri engelli işçileri, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek engelli ve Eski Hükümlülere Uygulanacak Sınav Yönetmeliği" hükümleri doğrultusunda Kurumumuz aracılığı ile karşılamak zorundadır.
4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde engelli kontenjan açığı bulunan 50 ve üzeri işçi istihdam eden özel sektör işyerleri ise istihdam edecekleri engelli işçileri Kurumumuz aracılığı ile karşılayabilecekleri gibi kendileri işe almak suretiyle de açık kontenjanlarını kapatabilmektedirler. İşe aldıkları işçileri Kuruma 15 gün içerisinde tescil ettirmeleri gerekmektedir.

17. Kamu ve özel sektör işyerlerinin, engelli çalıştırma konusundaki yükümlülükleri ve bu yükümlülüklere uymamanın yaptırımları nelerdir?
4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde, "İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler." hükmü bulunmaktadır.
engelli kontenjan açığınız varsa bulunduğunuz ildeki il müdürlüğümüze müracaat ederek kontenjanınızı kapatmanız gerekmektedir.
Alınan tüm önlemlere rağmen engelli kontenjanlarını kapatmayan işyerleri hakkında 4857 sayılı İş Kanununun 101 inci maddesinde belirtilen idari para cezası Türkiye İş Kurumu İl müdürünce uygulanır, (2009 yılı için çalıştırmadığı her engelli ve çalıştırmadığı her ay için 1.519 TL.) buna rağmen kontenjan açığını kapatmayan işverene kontenjan açığını kapatıncaya kadar idari para cezası uygulanmaya devam edilir.

18. Özelleştirme nedeniyle işten çıkarıldım. Kamu kuruluşunda tekrar çalışmak istiyorum, nereye başvurabilirim?
Kamu kurum ve kuruluşlarında daimi işçi statüsünde çalışırken özelleştirme nedeniyle işten çıkarılmış iseniz daha önce çalıştığınız işyerinden daimi işçi statüsünde çalışırken ayrıldığınıza dair belgeyle bulunduğunuz yerdeki İşkur ünitesine öncelikli olarak kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Durumunuza uygun talep yayınlandığında ikametgahınıza en yakın İl/Şube Müdürlüğümüzden yada www. İskur.gov.tr internet adresinden söz konusu işgücü talebine başvurmanız gerekmektedir.
19. Merkezi Sınav sonrasında işe yerleştirme işlemleri nasıl gerçekleştirilecektir?
Normal işçilerde, sınavda başarılı olabilmek için en az 60 puan almış olmak gerekirken, engelli ve eski hükümlü olarak sınava girenler için taban puan bulunmamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarından alınan normal, engelli ve eski hükümlü işçi ihtiyaçlarına ilişkin işgücü talepleri, Resmi Gazete'de, Kurum internet sayfasında (www.iskur.gov.tr) ve Kurum ilan panolarında ilan edilmektedir. Durumu talep şartlarına uygun olan adayların ilanda belirtilecek süre içerisinde, en yakın İŞKUR ünitesine müracaat etmeleri ya da www.iskur.gov.tr internet adresinden işgücü talebine başvurmaları gerekmektedir.

20. Eğitim durumu itibarıyla Merkezi Sınava katılamayanların kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştirme işlemleri nasıl olacaktır?
Eğitim durumu itibarıyla merkezi sınava katılamayanlar kura yöntemi ile işe yerleştirilmektedir. Kurumumuzca yayınlanan taleplere durumu uygun olan adayların en yakın İŞKUR ünitesine başvurmaları yada www.iskur.gov.tr internet adresinden işgücü talebine başvurmaları gerekmektedir. işgücü taleplerine durumu uyan başvuranlar noter huzurunda kuraya tabi tutulmakta, her açık iş için iki kişi olmak üzere kurada kazananlar kamu kurum ve kuruluşunca mülakat/sözlü yapılmak suretiyle işe alınmaktadır.

21. İlanda "lise veya dengi okul mezunu olmak" şartı bulunan ilana önlisans veya lisans mezunu olanlar başvurabilir mi?
Merkezi Sınav üç düzeyde (lise ve dengi, önlisans, lisans) gerçekleştirilmekte olup; işgücü talep şartları talebi veren kamu kuruluşunca belirlenmektedir. Önlisans veya lisans mezunu iken lise ve dengi okul mezunu şartı taşıyan bir işgücü talebine müracaat edilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu bağlamda, mezun olduğunuz son eğitim düzeyinden bir alt eğitim düzeyindeki bir işgücü talebine başvurulması da mümkün değildir.

22. Devlet memurları için sözlü sınav yapılmazken daimi işçiler için neden sözlü sınav yapılmaktadır?
Daimi işçi sınavı, sadece genel yetenek ve genel kültür konularından oluşan bir sınavdır. Bu nedenle adayların mesleklerinde yeterli olup olmadıklarının ölçülmesi gerekmektedir. Bu da mülâkat/sözlü sınav yoluyla işverene seçme imkanı tanımayı amaçlamaktadır.

23. Askerlik esnasında alınan başarı belgesi kamuda işe yerleştirmede öncelik tanır mı? Ayrıca askerliğin fazladan yapılmasının tanıdığı haklar nelerdir?
Terörle Mücadele Sırasında Malul Sayılmayacak Şekilde Yaralananlar ile Üstün Başarılı Olanların ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Yükümlülük Süresi Uzatılan Yedek Subay, Erbaş ve Erlerin İşe Alınmalarında Öncelik Tanınması Hakkındaki 29/01/1999 tarihli ve 99/12354 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde işe alınacaklar için, Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararına göre;
  • Yükümlülük süresi uzatılan yedek subay, erbaş ve erler, birlik komutanlıkları yahut bağlı bulundukları askerlik şubesi başkanlığından alacakları bir belge,
  • Terörle mücadele sırasında malul sayılmayacak derecede yaralananlar, askeri hastanelerce kendilerine verilen sağlık kurulu raporu ve terörle mücadelede yaralandığını belgeleyen komutanlık yazısı ile,
  • Terörle mücadelede göstermiş oldukları üstün başarı nedeniyle takdire layık görülenler, en az tugay komutanlıklarınca (jandarma genel komutanlığı için en az alay komutanlıklarınca) kendilerine verilen takdir belgeleri,
ile kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Ast birliklerce düzenlenen ya da daha sonra tugay ya da alay komutanınca onaylanan belgeler kabul edilmeyecek, ayrıca söz konusu belgede terörle mücadele amacıyla yürütülen operasyonlarda üstün başarı gösterdiği vurgulanmış olacaktır.
Kayıt esnasında işe yerleştirme usul ve esasları tarafınıza açıklanacaktır.

24. Kıbrıs gazisi eş ve çocukları kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştirmede öncelik hakkına sahip midir?
Kıbrıs gazileri, eş ve çocuklarının işe yerleştirmede öncelikleri bulunmamaktadır.

25. Özelleştirme sonucu işsiz kalıp da kamu kurum ve kuruluşlarında 657 Sayılı Kanunun 4/C maddesi kapsamında çalışmakta olanlar işe yerleştirmede öncelik hakkına sahip midir?
Kamu kurum ve kuruluşlarında daimi işçi kadrosunda çalışırken özelleştirme nedeniyle işten çıkarılanlar ile bu durumda olup da 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi kapsamında sözleşmeli personel olarak çalışanların öncelikli olarak kayıtları alınmakta ve işgücü taleplerine başvuruları kabul edilmektedir.

26. Kamu kurum ve kuruluşlarına memur olarak işe yerleştirilme işlemleri nasıl yapılmaktadır?
Kamu kurumlarına memur statüsünde yapılan alımlar Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapıldığından bu konuda ayrıntılı bilgiyi Devlet Personel Başkanlığından edinebilirsiniz.

  • Yurtdışı İşe Yerleştirme
  • Özel İstihdam Büroları
  • İş ve Meslek Danışmanlığı
  • İşgücü Yetiştirme
^ Daha fazlası için linke tıklayınız > İşkur
Son düzenleyen Efulim; 15 Ağustos 2013 15:03 Sebep: Msj düzeni verildi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Aralık 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
İşsizlik ödeneği kimlere verilir?

Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye İş Kurumu tarafından hazırlanan sorular ile İşsizlik Sigortası:


(Sigortalı İşsizlere Yönelik Hizmetler)
Bir işyerinde sigortalı olarak çalışırken, kendi istek ve kusurunuz dışında işinizi kaybetmiş olmanız, her şeyin bittiği anlamına gelmeyecektir ! İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilmek için öncelikle ayrıldığınız işyerinin bağlı olduğu İŞKUR müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız. Bu sayede, işsizlik sigortası primi ödediğiniz süre ile orantılı olarak, İŞKUR'ca;

- Aylık gelir kayıplarınızın bir bülümü işsizlik ödeneğiyle karşılanacaktır.
- Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeniz için, hastalık ve analık sigorta primleriniz sosyal güvenlik kuruluşuna yatırılacaktır.
- Yeniden bir iş bulmanızda yarımcı olunacaktır.
- İşgücü piyasası ve mesleklere ilişkin danışmanlık hizmeti verilecektir.
- İşgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerde eğitim imkanı sağlanacaktır.

1- İşsizlik Sigortası Nedir ?
Bir işyerinde sigortalı olarak çalışırken, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmiş olanlara; işsizlik ödeneği, eğitim hizmeti, işe yerleştirme hizmeti, sağlık hizmetleri, danışmanlık hizmetleri vermek amacıyla, sigortacılık tekniğiyle faaliyet gösteren ve devlet tarafından oluşturulmuş olan zorunlu bir sigorta koludur.


2 - İşsizlik Sigortası Primleri Kimler Ödemektedir ?
01.06.2000 tarihinden itibaren sigortalı olarak çalışanlar adına her ay işsizlik sigortası primleri, diğer sigorta primleri gibi SSK'ya yatırılmaktadır. Bu primler, sigortalılar ile işverenler tarafından ödenmekte, sigortalı çalışanların ödediği prim tutarı kadar da her ay devlet katkıda bulunmaktadır. İşsizlik sigortası sisteminde; sigortalılar %2, işverenler %3 ve devlet %2 oranında prim ödemekteyken, 2002 yılında çalışanlar %1, işverenler %2, Devlet ise %1 oranında işsizlik sigortası primi ödeyecektir.


3 - Hak Kazanma Koşulları Nelerdir ?
Sigortalı bir işyerinde çalışırken;

- Kendi istek ve kusurunuz dışında işinizi kaybetmiş olmanız,
- Son üç yıl içinde, en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş bulunmanız,
- İşten ayrılmadan önceki son 120 gün sürekli çalışmış olmanız,
- İşverence düzenlenen İşten Ayrılma Bildirgesi ile birlikte İŞKUR müdürlüğüne başvurmanız, gerekmektedir.

4 - İşten Ayrılma Bildirgesini Kim Düzenler ?
İşverenler, 31 Ocak 2002 tarihinden itibaren, herhangi bir nedenle hizmet akdi sona eren her işçi için, üç nüsha İşten Ayrılma Bildirgesi düzenler. İşveren bu bildirgenin bir nüshasını 15 gün içinde işyerinin bağlı olduğu İŞKUR müdürlüğüne ulaştırmak, bir nüshasını size vermek, bir nüshasını ise işyerinde saklamak zorundadır.


5- Yararlanmak İçin Nereye ve Nasıl Başvuracaksınız ?
İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilmek için; - İşvereninizin düzenlediği İşten Ayrılma Bildirgesi ve kimlik belgenizle birlikte, 30 gün içerisinde İŞKUR müdürlüğüne başvurarak, kayıt yaptırmanız ve Talep Dilekçesini doldurarak vermeniz gerekmektedir. İŞKUR müdürlüğü başvurunuzu inceleyerek, işsizlik ödeneğini hak etmiş iseniz ödeme kararını, hak etmemiş iseniz nedeni ile birlikte ret kararını tarafınıza bildirecektir. İşvereniniz süresi içinde bildirgenizi düzenlemez ise, işten ayrıldığınız tarihten itibaren 30 gün içinde kimlik belgenizle birlikte, işyerinizin bağlı olduğu İŞKUR müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.


6- İşsizlik Ödeneği Ne Zaman Başlar ve Ödenir ?
İşinizin sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren işsizlik ödeneğiniz başlar. Başvuru tarihini izleyen ayın sonunda İŞKUR'ca adınıza açılacak banka hesabına yatırılır. Tarafınıza gönderilecek ödeme kararında, işsizlik ödeneğinizin miktarı, süresi, banka adı ve hesap numaranız yer alacaktır. İşsizlik ödeneğiniz, hak ettiğiniz ve işsiz kaldığınız sürece her ayın sonunda banka hesabınıza yatırılacaktır.


7 - İşsizlik Ödeneği Ne Kadar Süreyle Ödenecektir ?
İşsizlik ödeneği son üç yıl içinde;

- 600 gün prim ödemiş iseniz, 180 gün (6 ay),
- 900 gün prim ödemiş iseniz, 240 gün (8 ay),
- 1080 gün prim ödemiş iseniz, 300 gün (10 ay), süre ile ödenecektir.

8 - İşsizlik Ödeneğiniz Ne Şekilde Hesaplanacaktır ?
Son dört aylık prime esas kazançlarınız toplamı dikkate alınarak, günlük ortalama net kazancınız bulunur. Bu miktarların yarısı size ödenecek olan işsizlik ödeneğinizin günlük miktarıdır. Hesaplanan miktarın 30 günlük tutarı, her ayın sonunda size ödenecek işsizlik ödeneğidir. En düşük işsizlik ödeneği asgari ücretin yarısından az olmayacağından 81.291.000 TL'dir. Yasa gereği, en yüksek işsizlik ödeneği ise, asgari ücretin netinden fazla olmayacağından 162.582.000 TL'dir.


9 - İşsizlik Ödeneğinin Kesileceği Haller Nelerdir ?
İşsizlik ödeneği alırken;

- Gelir getirici bir işte çalıştığınız yada yaşlılık aylığı aldığınız tespit edilmesi,
- İŞKUR tarafından önerilen bir mesleki eğitime katılmamanız veya devam ederken eğitimi yarıda bırakmanız,
- İŞKUR'un çağrılarını dikkate almamanız, hallerinde işsizlik ödeneğiniz kesilecektir.

10 - Hangi Hallerde Yararlanmanız Mümkün Değildir ?
- İşinizden İSTİFA ederek ayrılmanız,
- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlarınız nedeniyle işveren tarafından işinize son verilmiş olması,
- İş sözleşmenizin grev, lokavt gibi nedenlerle askıya alınmış olması,
- İşten ayrılmadan önceki son üç yıl içerisinde, en az 600 gün işsizlik sigortası priminizin bulunmaması veya geriye doğru son 120 günün sürekli olmaması,
- Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almanız, hallerinde, işsizlik ödeneğinden yararlanmanız mümkün değildir.

11 - İşlemlere Karşı İtirazlar Nereye Yapılacaktır ?
İşsizlik sigortası işlemlerine ilişkin itirazlarınızı, İŞKUR müdürlüklerine işlemin tarafınıza tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yapmanız gerekmektedir. Bu itirazlarınız İŞKUR'ca 30 gün içinde sonuçlandırılır.




Son düzenleyen Efulim; 15 Ağustos 2013 14:56 Sebep: Misafir alıntıları kaldırıldı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mayıs 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
eşim bir iş yerinde ortak olarak gözüküyor.özel bir firmada da çalışıyor.iş akdi fesh olursa işsizlik sigortası alabilirmi?
eğer alamaz ise ben de özel bir şirkette çalışıyorum eşimin yerine ben şirket ortaklığına girsem ne kadar masrafımız olur.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ekim 2010       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
5 yıldır özel bir hastanede hemsire olarak calısmaktayım.evlilik nedeniyle sehir degişikliği yapacagım.hem nikah parası hemde işsizlik maasından yararlanabilirmiyim.simdiden tesekkürler
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Aralık 2010       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben çalışırken işime devamsızlık yaptım ve işime son verdiler işsizlik maaşı ala bilirmiyim
BUKET - avatarı
BUKET
Ziyaretçi
9 Şubat 2012       Mesaj #6
BUKET - avatarı
Ziyaretçi
BENİM TOPLAM GÜN SAYIM 366 GÜN VE ÇALIŞTIĞIM İŞ YERİ KAPANDI BU İŞ YERİNDE 3 AY ÇALIŞTIM BEN İŞSSİZLİK MAAŞINDAN YARARLANABİLİRMİYİM???
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Haziran 2012       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
iş yerinden ayrılalı 15 gün oldu işkura başvurdum sigorta primi 736 gün ne zaman alırım ödeneği acaba
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Haziran 2012       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
15 gün önce işyerinden ayrıldım işkura başvurdum işsizlik maaşımı ne zaman alırım
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
15 Ağustos 2013       Mesaj #9
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
İş arayan

1. İşkur'un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilir miyim?
İş arayanlar, internet üzerinden iş arayan olarak kuruma (işkur'a) başvurabilir, ardından iş arayabilir, işe başvuru-davet-görüşme süreçlerini internet aracılığıyla gerçekleştirebilirler.

2. İşkur'un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilmem için neler yapmalıyım?

İnternet üzerinden işlem yapabilmek için "kullanıcı kaydı" oluşturmalısınız. Kullanıcı kaydı, sistem üyeliği anlamına gelmektedir ve sizin internet üzerinden, kendi adınıza işlem yapabilmenizi sağlayacaktır.
Kullanıcı kaydı oluşturduktan sonra, t. C. Kimlik numara'nızı ve şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilir ve kurum hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Sistem girişi, ekranın (web sayfasının) sağ üst köşesindeki "iş arayan girişi" bağlantısına tıkladıktan sonra, t. C. Kimlik numarası ve şifre girilerek yapılabilir.

3. Kullanıcı kaydımı nasıl oluşturabilirim?

Kullanıcı kaydınızı, ana sayfamızdaki iş arayan için olan "üye ol" bağlantısına tıklayarak veya sağdaki "kısayollar" bölümünden "sistem / iş arayan üyeliği" bağlantısına tıklayarak oluşturulabilir.
Üyelik sırasında, T. C. Kimlik numaranızı bilmiyorsanız, nüfus vatandaşlık işleri genel müdürlüğü'nün sitesinden (üyelik ekranındaki bağlantıyı takip ederek) bulabilirsiniz. Girmiş olduğunuz kimlik bilgileri kimlik paylaşım sistemi'inde doğrulanacaktır. Cep telefonu, elektronik posta adresi gibi iletişim bilgilerinizi ve belirlediğiniz şifreyi girerek kullanıcı kaydınızı tamamlamış olursunuz ve sisteme giriş yapabilirsiniz.

4. Kullanıcı kaydımı tamamladım ancak hesabımı etkinleştirebilmem için sistem tarafından gönderilen onay kodu bana ulaşmadı. Ne yapmalıyım?

Öncelikle kaydınızı yaparken tercih etmiş olduğunuz e-mail adresi veya cep telefonu numaranızın doğruluğundan emin olmalısınız. Bu bilgilerin doğru olduğundan emin iseniz en yakın işkur birimi ile şahsen veya telefonla bağlantı kurarak onay numaranızı alabilir ve "hesap etkinleştirme" işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

5. İş arayan olarak başvuru yapabilmem için kullanıcı kaydımı oluşturmam yeterli mi?

Yeterli değildir. Kullanıcı kaydı sisteme üye olmayı sağlar. Açık işlere başvuru yapabilmek için, "online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme" menü adımındaki bölümü doldurmalısınız.

6. Başvuru/kayıt düzenleme bölümünü nasıl doldurabilirim?

Anasayfamızın sağ üst köşesindeki iş arayan girişine tıklandıktan sonra, t.c kimlik numarası ve şifre girilerek sisteme giriş yapılır.
"online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme" menü adımına tıklanır. Burada girmeniz beklenen bilgiler genel olarak özgeçmişinizi ve iş tercihlerinizi içermektedir. Sizden girmeniz beklenen bilgiler, kendinizi işverene tanıtmak için girilmesi gereken zorunlu ve isteğe bağlı bilgilerden oluşmaktadır.
Bulunulan sayfadaki bilgi girişi tamamlandıktan sonra, bir sonraki sayfaya "ileri" bağlantısı kullanılarak devam edilir.
Öğrenim bilgilerinizi ve meslek bilgilerinizi girmeniz zorunludur. Birden fazla girilebilen bilgilerinizi girerken "ekle" komutunu kullanarak, her bir bilgiyi tek tek eklemeniz gerekmektedir. Örneğin: okul bilginizi girerken, bitirmiş olduğunuz her bir okulun (ilk, orta, ünirversite, v.b) öğrenim seviyesi, adı, bölümü, başlama ve bitirme yıllarını girdikten sonra, "ekle" komutunu kullanarak kayıt bilgilerinize ekleyebilirsiniz. "ekle" komutunu kullanmadığınız takdirde, girmiş olduğunuz bilgiler kaydedilmeyecektir.
Eğer daha önce kpss sınavına girmiş iseniz, sınav sonuçlarınız otomatik olarak sistem tarafından yüklenecektir.
"ileri" bağlantısını kullanarak en son sayfaya geldiğinizde (en son sayfanın adı "işlem sonu"dur), "kaydet" komutunu kullanarak, girmiş olduğunuz bütün bilgiler kaydedilir.
Böylece iş arayan kaydınız tamamlanmış olur. Böylece, artık, "online işlemler à istihdam à açık iş ilanları" menü adımından açık işleri listeleyip başvuru yapabilir ya da "online işlemler à istihdam à bana uygun işler" adımından size uygun olan açık işlere başvurabilirsiniz.

7. Sistemin oluşturduğu bilgilerle oluşan özgeçmiş haricinde, kendi hazırladığım özgeçmişi de sisteme yükleyebilir miyim ?

Microsoft word veya pdf formatında hazırlamış olduğunuz özgeçmişlerinizi, "online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme" menü adımındaki "özgeçmiş ekleme (cv)" sekmesinden sisteme yükleyebilir siniz.
Jpg veya gıf formatındaki fotoğrafınızı ise; "online işlemler à istihdam à başvuru/kayıt düzenleme" menü adımındaki "fotoğraf yükleme" sekmesinden sisteme yükleyebilirsiniz.

8. Açık işleri (işgücü istemleri) nasıl görebilirim?

Ana sayfada "açık iş ilanları" bağlantısı veya sağda "genel bilgiler" altındaki "açık iş durumu" bağlantısı tıklanarak açık işlerin listelendiği sayfaya ulaşılır. Bu sayfada, mevcut açık işler, belli kriterler girilerek sorgulanabilir.

9. Hangi işlere başvurduğumu nasıl görebilirim?

İşgücü istemlerine yönelik hareketlerinizi, sağdaki "kısayollar" bölümünün altındaki "başvurularım" bağlantısına tıklayarak ulaşılan sayfadan takip edebilirsiniz.

10. İşgücü istemlerine (açık işlere) nasıl başvurabilirim?

Sağda "genel bilgiler" altındaki "bana uygun işler" bağlantısına tıklayarak ulaştığınız ekrandan, daha önceden girmiş olduğunuz bilgilere göre, size uygun olan açık işleri listeleyebilirsiniz. Açılan sayfada "ara" komutuna tıkladığınızda, size uygun işler sistemden sorgulanmış olacaktır. Çıkan listede, işgücü istemi numarasına tıkladığınızda, işgücü isteminin detaylı bilgisine ulaşabileceksiniz. İşgücü istemini inceledikten sonra, bu sayfada sol alt köşeden "başvur" komutunu kullanarak iş başvurusu yapabilirsiniz. Başvuru tamamlandıktan sonra, işlemin tamamlandığına ilişkin bir mesaj verilir.
Başvurunuzun durumunu takip etmek için ise, "başvurularım" adımını kullanabilirsiniz.

11. Sisteme üye oldum. Ancak şifremi unuttum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

İşarayan girişine tıkladıktan sonra, "şifremi unuttum" kısayolunu kullanıp, kimlik bilgilerinizi doğrulayarak yeni bir şifre belirleyebilirsiniz.


İş veren

1. İşkur'un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilir miyim?
İşverenler, işveren olarak kuruma başvurduktan sonra internet üzerinden işgücü istemi'nde (iş ilanı) bulunabilir, ardından davet-görüşme süreçlerini internet üzerinden gerçekleştirebilirler.
2. İşkur'un hizmetlerinden internet üzerinden yararlanabilmem için neler yapmalıyım?
İnternet üzerinden işlem yapabilmek için "kullanıcı kaydı" oluşturmalısınız. Kullanıcı kaydı, sistem üyeliği anlamına gelmektedir ve sizin internet üzerinden, kendi işyeriniz adına işlem yapabilmenizi sağlayacaktır.
Kullanıcı kaydı oluşturduktan sonra, T.C. Kimlik numara'nızı, şifrenizi ve işyeriniz için verilen işkur numarası'nı kullanarak sisteme giriş yapabilir ve kurum hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Sistem girişi, ekranın (web sayfasının) sağ üst köşesinden "işveren girişi" bağlantısına tıklandıktan sonra, T.C. Kimlik numarası, şifre ve işveren üyeliği sırasında verilen işkur numarası girilerek yapılabilir.

3. İşveren kaydımı nasıl oluşturabilirim?

İşyerinizin sistemde daha önce kayıtlı olup olmadığını, sağda "kısayollar" altında bulunan "işveren olarak kayıtlı mıyım?" Ekranından sorgulamalısınız.

4. 1.Eğer kurumumuzda kaydı olan bir işveren iseniz

İşveren veya işveren adına işlem yapacak kişilerin (işveren yetkililerinin) "kısayollar" altında bulunan, "sistem üyeliğine" tıklayarak sistemde kullanıcı kaydını oluşturması, (sisteme üye olması) gerekmektedir.
"kullanıcı kaydımı nasıl oluşturabilirim?" Bölümünü inceleyerek kullanıcı kaydının oluşturulması ile ilgili detaylı bilgi alabilir siniz.

5. 2.Eğer kurumumuza ilk defa kayıt yaptıran bir işveren iseniz

Anasayfamızdaki işveren için olan "üye ol" bağlantısına tıklanarak veya sağdaki "kısayollar" bölümünden "işveren üyeliği" bağlantısına tıklanarak oluşturulabilir. İşyerinizle ve işyeri yetkilisi olarak kendi kimlik bilgilerinizi ekrandaki ilgili alanlara doldurduktan sonra, işveren kaydı tamamlanır.

6. İşveren kaydı oluşturulmasından sonra, işveren olarak sisteme giriş yapabilir miyim?

İşyeri kaydı oluşturulmasından sonra kurum personeli tarafından işyerinin onaylanması işlemi yapılmadan işveren olarak sisteme giremezsiniz. İşyeri kaydınızın onaylanması için işyerinizin bulunduğu il/şube müdürlüğümüz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Onay işlemi tamamlandıktan sonra, T. C. Kimlik numaranız, şifreniz ve işyeriniz için verilen işkur numarası ile sisteme giriş yapabilirsiniz..

7. İşveren olarak sisteme giriş şifremi değiştirebilir miyim?

Şifre işverene ait değil, kişiye aittir.bu nedenle kişi değiştirebilir. Dolayısı ile işveren olarak değil, kişi olarak şifre değiştirilmelidir. Bu nedenle şifre değiştirme işlemi için "sistem üyeliği / iş arayan girişi" kullanılmalıdır.

8. İşveren olarak, sistemde işgücü istemi (iş ilanı) oluşturabilir miyim?

İşgücü istemi oluşturmak için, sisteme işveren olarak giriş yapmanız gerekmektedir. Sağda "kısayollar" bölümünün altındaki "işgücü istemi oluştur" bağlantısını takip edebilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfadan işgücü istemi oluşturabilirsiniz.
İşgücü istemini hızlı oluşturmak isterseniz, "işgücü istemini detaylı oluşturmak istiyorum" bağlantısını kullanarak detaylı işgücü istemi oluşturma ekranına geçebilir siniz. Detaylı işgücü istemi oluşturma sayfasında işlemlerinizi tamamladıktan sonra, "işlem sonu" sonu sekmesinden işgücü istemini kaydetmeyi unutmayınız.
İşgücü istemi doldurulurken, görüşme ve çalışma adresleri (işgücü istemi için) otomatik olarak işveren kaydı sırasında girilen adreslerden doldurulmaktadır. Otomatik gelen bu adresleri, ihtiyaca bağlı olarak, değiştirebilirsiniz.

9. İşveren olarak uygun iş arayanları seçip, davet edebilir miyim?

İşveren olarak, halen yayınlanmakta olan iş ilanınıza uygun iş arayanları listeleyebilirsiniz. İş arayanlar, işe uygun iş arayanlar arasından rastgele olarak ve rastgele sırada listelenirler. Listelenen iş arayanların özgeçmişlerini, "detay" bağlatısını kullanarak inceleyebilir, uygun gördüklerinizi iş ilanına seçebilirsiniz.
Seçme işleminden sonra, iş arayanın seçmeyi onaylaması beklenir. Seçilen iş arayanlara, işe seçildiklerine dair, tercih ettikleri iletişim adreslerine (email, cep telefonu, v.b) mesaj gönderilir. Bu mesajın iş arayana ulaşmasını takiben, iş arayanın işi onaylaması durumunda davet-görüşme süreci devreye girer. Davet görüşme süreci için detaylı bilgiyi bir sonraki başlıktan öğrenebilirsiniz.

10. İşveren olarak, iş arayanların başvurularını görebilir ve değerlendirebilir miyim?

Sağda "kısayollar" bölümünün altından, "işgücü istemi işlemleri" bağlatısına tıklayınız. Ulaşılan sayfadan, "ara" komutunu kullanarak ilgili işgücü istemininin listelenmesini sağlayınız. İlgili işgücü isteminin satırında, işaretine tıklayarak bu işgücü isteminin satırını seçiniz. Satır seçildikten sonra, yukarıdaki "aday gör" komutu aktif durumu gelecektir, bu komuta tıklayınız. Karşımıza çıkan sayfa "aday listesi" sayfasıdır, bu sayfadan işgücü istemine başvuran, seçilen, davet edilen ve görüşülen iş arayanların listesini görebiliriz. Ayrıca, iş arayanları davet edebilir ve görüştüğünüz kişilerle ilgili son kararınızı buraya doldurabilirsiniz.
İşveren işe başvuranları veya seçmeyi onaylayanları, ilgili sekmeyi seçtikten sonra, görüşmek istediği kişinin bulunduğu satıra görüşme tarihi ve saat dilimi girerek görüşme davetinde bulunabilir. Sekmelerden oluşan bütün ekranlarımızda olduğu gibi, bu ekranda da, yaptığınız değişikliklerin kaydedilmesi ve sonuçta beklediğniz işlemlerin gerçekleşmesi için, "işlem sonu" sekmesine giderek "kaydet" komutunu çalıştırmanız gerekir.
Yukarıdaki yöntemle davet ettiğiniz adaylara (başvuran ya da seçilen iş arayanlar), tercih ettikleri iletişim adresi üzerinden "işe davet mesajı" gönderilir.

11. İş arayanlarla yaptığım görüşmenin sonuçlarını sisteme işleyebilir miyim?

İş görüşmesi sonucunda, davet edilen adayla ilgili sonuç "davet edilenler" sekmesindeki adayın bulunduğu satıra doldurulur ve "işlem sonu" sekmesinden kaydedilir.
Görüşülen adaylarla ilgili sonuçlara, "görüşülenler" sekmesinden ulaşılabilir ve ihtiyaç duyulması durumunda, daha önceden girilen sonuçlar üzerinde güncelleme yapılabilir. Yapılan değişikliklerin kaydedilmesi için yine "işlem sonu" sekmesinden kaydetme işlemi yapılmalıdır.
İşveren, iş arayanın özgeçmişini inceleyebilir ve iş arayanla ilgili kısa notlarını adayın olduğu satırı kullanarak kaydedebilir. Bu kısa notlar, sadece işverenin kendisi tarafından görülebilmektedir.

12. Birden fazla işyeri için yetkili bir kullanıcıyım, sistem girişinde yetkilisi olduğum bütün işyerleri için aynı şifreyi kullandığımı fark ettim, şifremi değiştirdiğimde yetkilisi olduğum diğer işyerleri için giriş yaparken eski şifreyi mi kullanmalıyım?

Birden fazla işyeri için "tek şifre" kullanabilirsiniz. Ancak şifre değişikliğinden sonraki bütün sistem girişlerinizde "yeni" şifrenizi kullanmalısınız. Şifreniz t. C. Kimlik numarası'yla birlikte değerlendirilerek sisteme girişiniz onaylanmaktadır. Birden fazla işyeri için yetkili iseniz, yetkili olduğunuz bütün işyerleri için aynı şifreyi (şifre değiştirirseniz yeni şifrenizi) kullanmalısınız.
Ayrıca; T.C. Kimlik numaranızı ve şifrenizi kullanarak bireysel olarakta (iş arayan girişini kullanarak) giriş yapabilir ve bireysel (şifreniz, ikamet adresiniz, e-mail adresiniz, cep telefonunuz gibi) bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz. İşkur portal sistemi, sizinle bireysel bilgileriniz üzerinden iletişime geçecektir.

13. Bir işyerinin yetkili kullanıcısıyım. İşyeri çizelgesi girişini yapıp sisteme kaydettikten sonra hatalı giriş yaptığımı fark ettim. Ne yapabilirim?

Sisteme aylar bazında kaydetmiş olduğunuz çizelgelerinizden sadece en son ay girmiş olduğunuz çizelge üzerinde güncelleme yapma hakkına sahipsiniz.çizelgenizi silip yeniden girmek istiyorsanız en yakın İşkur birimine uğramalısınız.

İşsizlik Sigortası

1. Kimler, işsizlik sigortası kapsamındadır?
  • 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar,
  • 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesinde açıklanan sandıklara tabi sigortalılar,
  • İstekleri halinde;
    o 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalılar,
    o Ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma aracı işyerleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 günden az olan kişiler,işsizlik sigortasının kapsamında bulunmaktadır.
2. İşsizlik sigortası hizmetlerinden yararlanabilme koşulları nelerdir? Hangi belgeler ile nereye başvuru yapılabilir?
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre, işsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler; hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda www.iskur.gov.tr portalı üzerinden başvurarak iş almaya hazır olduğunu bildirmek koşulu ile işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlandırılmaktadır.
Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

3. İşsizlik sigortası primleri hangi kazanç üzerinden ve hangi oranda kesilmektedir?

İşsizlik sigortası primi, sigortalının 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 80 ve 82 nci maddelerinde belirtilen prime esas aylık brüt kazançlarından % 1 sigortalı, % 2 işveren ve %1 Devlet payından oluşmaktadır.

4. Yersiz alınan ve iadesi istenen İşsizlik sigortası primleri hangi Kurumdan talep edilmelidir?

İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından Sosyal Güvenlik Kurumu, diğer her türlü hizmet ve işlemlerin yapılmasından Türkiye İş Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.
İşsizlik sigortası primlerinin toplanmasından, sigortalı ve işyeri bazında kayıtların tutulmasından, toplanan primler ile uygulanacak gecikme zammı, faiz ve cezaların Fona aktarılmasından, teminat ve hak edişlerin prim borcuna karşılık tutulmasından, yersiz olarak alınan primlerin iadesinden Sosyal Güvenlik Kurumu görevli, yetkili ve sorumludur.
Yersiz olarak alınan primlerin iadesi ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu ile irtibata geçilmesi gerekmektedir.

5. Sigortalı işsizlere hangi hizmetler sunulmaktadır?

Sigortalı işsizlere Kanunda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde, İŞKUR tarafından aşağıda belirtilen ödemeler yapılmakta ve hizmetler sağlanmaktadır;
  • İşsizlik ödeneğinin verilmesi,
  • 5510 sayılı Kanun gereği genel sağlık sigortası primlerinin ödenmesi,
  • Yeni bir iş bulma,
  • Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi verilmesi.
6. İşsizlik ödeneği ne kadar süre ile ödenmektedir?
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.

7. İşsizlik ödeneği miktarı nasıl hesaplanmaktadır?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine göre onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçememektedir.


8. Sigortalı işsizler, işsizlik ödeneklerini İŞKUR'a başvurduktan sonra ne zaman, nasıl ve nereden alabilirler?
İlk işsizlik ödeneği ödemesi, ödeneğe hak kazanılan tarihi izleyen ayın sonuna kadar yapılır. Sigortalı işsizler, TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte her hangi bir PTT şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.

9. İşsizlik ödeneği hangi hallerde kesilmektedir?

İşsizlik ödeneği almakta iken;
  • Kurumca teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddeden sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.
  • Gelir getirici bir işte çalıştığı veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı aldığı tespit edilen sigortalı işsizlerin ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilir.
  • Kurum tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyen sigortalı işsizlerin işsizlik ödenekleri kesilir. Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanır. Şu kadar ki, bu suretle yapılacak ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçemez.
10. Ölen Sigortalı İşsizlere ait fazla ödemeler tahsil edilir mi?
Ölen sigortalı işsizlere ait fazla ödemeler geri tahsil edilmez.

11. İşsizlik ödeneğinden herhangi bir kesinti yapılacak mıdır?

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulamaz, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.

12. Son 120 günde kesinti sayılmayan haller nelerdir?

Hizmet akitleri 4447/51 inci madde kapsamında sona eren sigortalı işsizlerin, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte;
  • Hastalık,
  • Ücretsiz izin,
  • Disiplin cezası
  • Gözaltına alınma,
  • Hükümlülükle sonuçlanmayan tutukluluk hali,
  • Kısmi istihdam,
  • Grev,
  • Lokavt,
  • Genel hayatı etkileyen olaylar,
  • Ekonomik kriz,
  • Doğal afetler,
Nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulması veya işe ara verilmesi halinde, son 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmamaktadır.

13. Sigortalı işsizlerin, işsizlik ödeneği alırken sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün müdür?

5510 sayılı Kanun gereğince, işsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamına alınmış olup bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerdir.

14. Sigortalı işsizin, işsizlik ödeneği alırken bir işte çalışmaya başlaması halinde yapması gerekenler nelerdir?

İşsizlik ödeneği alırken gelir getirici bir işte çalışmaya başlayanların (bir gün dahi olsa) işe girdiği tarihi takip eden günden başlayarak 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bilgi vermeleri gerekmektedir.

Yurtiçi İşe Yerleştirme

1. İşkur'a nasıl kayıt olabilirim? Kurumumuza kayıt yaptırabilmeniz için ikamet ettiğiniz yerdeki İl Müdürlüğümüze T.C. kimlik numaranızı belirleyen bir belge ile şahsen müracaat etmeniz yada www. İskur.gov.tr internet adresinden kayıt olmanız gerekmektedir.

2. İşkur kaydımın geçerlilik süresi nedir?

İşkur kayıtlarının aktif olarak işlemde kalma süresi, son işlem tarihinden itibaren normal kayıtlarda bir yıl, engelli ve eski hükümlüler için iki yıldır. Aktif kayıtların pasife alınması veya işlemden kaldırılması sistemimiz tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. Pasife alınmış veya işlemden kaldırılmış olan kayıtlarınızı internet üzerinden veya kuruma şahsen başvurmak suretiyle aktife alabilirsiniz.

3. İş başvurusunu internet üzerinden yapabilir miyim?

İş arayanlar, internet üzerinden iş arayan olarak kuruma (işkur'a) başvurabilir, kendine uygun açık işleri sorgulayabilir, açık işlere başvuru yapabilir, başvurularını takip edebilir, davet-görüşme süreçlerini internet aracılığıyla gerçekleştirebilirler.

4.Kamu kurum ve kuruluşlarının daimi işçi kadrolarına işçi olarak nasıl girebilirim?

Bunun için;
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa Daimi İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği,
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek engelliler Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği,
  • Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek Eski Hükümlülere uygulanacak Sınav Yönetmeliği,
hükümleri çerçevesinde İŞKUR ve ÖSYM Başkanlığının işbirliği ile düzenlenen Merkezi Sınava girilmesi gerekmektedir. Söz konusu sınava katılabilmek için; en az ortaöğretim (lise ve dengi okul) mezunu olma şartı getirilmiş bulunmaktadır. Eğitim seviyesi ve mesleki durumu nedeniyle merkezi sınava giremeyenler ise, işveren tarafından noter huzurunda çekilecek kur'a ve yapılacak mülakat ile belirlenmektedir.
İŞKUR aracılığı ile işe yerleştirilmek istemeniz halinde öncelikle ikametgahınızın bulunduğu yerdeki ünitemize şahsen müracaat ederek kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt için, nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport gibi geçerli belgelerden biri istenir. Meslek tespitinizde beyanınız esas alınır. Beyanların gerçek dışı olmasından İŞKUR'a hiçbir sorumluluk yüklenemez.

5.KPSS'ye girdim ve 60 puanın üzerinde puan aldım. Kamu kurum ve kuruluşlarının işçi taleplerini nereden takip edebilirim? Bu kurum ve kuruluşlara işe yerleştirme işlemleri nasıl gerçekleştirilmektedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarından alınan daimi işçi talepleri Kurumumuzca;
  • Resmi gazete'de,
  • Kurumun internet adresinde (http://www.iskur.gov.tr),
  • Kurum ilan panolarında, yayınlanmaktadır.
170 numaralı Türkiye İş Kurumu özel hizmet telefonu aranmak suretiyle de Kurumda bulunan kamu talepleri hakkında bilgi alınabilmektedir.
Durumuna uygun talep olan adayların, en yakın Türkiye İş Kurumu ünitelerine yada www.iskur.gov.tr internet adresinden başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvurular puan durumuna göre açık iş sayısının iki katı oranında, müracaat edenler arasından en yüksek puanı alandan başlamak üzere liste oluşturularak, talebi veren kamu kurumuna mülâkat/sözlü yapılmak üzere gönderilmektedir.
6.KPSS'de başarılı olmak işe yerleştirilme için yeterli midir?
KPSS'de başarılı olmak, kamu kurum ve kuruluşlarında işe alınmada tek başına bir hak teşkil etmemektedir. İşe yerleştirilmek için, işgücü taleplerinde belirtilen talep şartlarına durumu uyan adayların, talebin Resmi Gazete'de ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde, kayıtlı bulundukları Kurumumuz ünitesinden ya da www.iskur.gov.tr internet adresinden işgücü talebine başvuru yapmaları gerekmektedir.
Kurumumuzca, talep koşullarına durumu uyan başvuranlar arasından, en yüksek puan alandan başlamak ve açık iş sayısının iki katını geçmemek üzere oluşturulan liste, talep sahibi kamu kurum ve kuruluşuna gönderilmektedir. İşe alınacakların belirlenmesi talep sahibi kamu kurum ve kuruluşunca yapılmaktadır.

7. KPSS Sınav sonuçları ne kadar süre geçerlidir?

Kamu kurum ve kuruluşlarının işgücü taleplerinde 2008 yılında yapılmış olan KPSS Sınav sonuçları geçerli olup bir sonraki sınav sonuçları açıklanıncaya kadar 2008 KPSS sonuçlarının geçerliliği devam etmektedir.

8. KPSS'den muaf tutulmayı gerektirecek öncelikli durumlar nelerdir?

11/04/2006 ve 26136 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar İçin Yapılacak Merkezi Sınava Girecekler İle Eğitim Düzeyleri İtibarıyla Merkezi Sınav Dışında Kalanlar Ve Bunların İşe Yerleştirilmelerine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ'in Merkezi sınav uygulanmayacaklar başlıklı 7 nci maddesine göre, durumları aşağıda belirtilenler merkezi sınavdan muaftırlar:
  • Tabii Afetlerde Zarar Gören Afetzedelerin İşe Gönderilmelerinde ve İşe Alınmalarında Öncelik Tanınması Hakkındaki 26/2/1985 tarihli ve 85/9422 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı* çerçevesinde işe alınacaklar,
  • Türk Vatandaşlığına Kabul Edilen Afgan Göçmenlerinin İşyerlerinde Öncelikle İşe Alınmalarına Dair 31/3/1983 tarihli 83/6291 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde işe alınacaklar,
  • 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamına giren madenlerin çıkartılması veya bunun için gerekli olan işletme ve arama faaliyetleri sebebiyle taşınmaz malları tamamen kamulaştırılanlara, kamu kurum ve kuruluşlarının, daimi işçi taleplerine göndermede öncelik tanınmasına ilişkin Bakanlar Kurulunun 7/6/2002 tarih ve 2002/4671 sayılı Kararı çerçevesinde kamulaştırmayı yapan kamu kurum ve kuruluşu tarafından kamulaştırmanın yapıldığı yerde işe alınacaklar,
  • Terörle Mücadele Sırasında Malul Sayılmayacak Şekilde Yaralananlar ile Üstün Başarılı Olanların ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Yükümlülük Süresi Uzatılan Yedek Subay, Erbaş ve Erlerin İşe Alınmalarında Öncelik Tanınması Hakkındaki 29/1/1999 tarihli ve 99/12354 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde işe alınacaklar,
  • Kamu kurum ve kuruluşları, Kurumun önceden iznini almak kaydıyla, kömür ve maden işletmelerinde yer altı işlerinde çalıştırılacak işçileri noter gözetiminde yapılacak kur'a ile istihdam edilecekler,
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında daimi kadrolu işçi olarak çalışmış olup da bu kurum ve kuruluşun kendi disiplin mevzuatı uyarınca görev veya meslekten ihraç ya da 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunun 25/II nci maddesi gereğince hizmet akdinin feshi dışında bir nedenle ayrılmış olanlardan daimi işçi kadrolarında istihdam edilmek isteyenler.
9. İlköğretim ve altı düzeyde eğitime sahip olmaları nedeniyle KPSS'ye katılmayanların işe yerleştirme işlemleri nasıl yapılmaktadır?
Bu durumda olanların işe yerleştirilmeleri noter huzurunda çekilecek kura ile yapılmaktadır.
Bu durumda olanlara ilişkin alınan talepler de;
  • Resmi Gazete'de,
  • Kurumun internet adresinde (http://www.iskur.gov.tr),
  • Kurum ilan panolarında, yayınlanmaktadır.
  • 170 numaralı Türkiye İş Kurumu özel hizmet telefonu aranmak suretiyle de Kurumda bulunan kamu talepleri hakkında bilgi alınabilmektedir.
Talep koşullarına durumu uygun olan adayların en yakın Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri yada www.iskur.gov.tr internet adresinden işgücü talebine başvurmaları gerekmektedir.
Başvuran adayların listesi ilgili kamu kurum ve kuruluşuna gönderildikten sonra noter huzurunda çekilecek kur'a sonucu açık işin iki katı oranında mülakata girecekler ile yedek liste belirlenmekte ve kamu kurum kuruluşu bu kişileri yapacakları mülakatla işe almaktadırlar.

10. Kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilecek engelli ve eski hükümlülerin işe alınmalarında nasıl bir yöntem izlenmektedir?
22/04/2006 tarih ve 26147 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan , Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek engelli ve Eski Hükümlülere Uygulanacak Sınav Yönetmeliği gereğince ortaöğretim (lise ve dengi okul) ve üzeri okul mezunu engelli/eski hükümlüleri merkezi sınav sonucuna göre işe almaları hükmü getirilmiştir. Bu nedenle kamu kurumlarına engelli ve eski hükümlü istihdamı bu Yönetmelik hükümlerine göre ve KPSS ile yapılmaktadır.
Talepler;
  • Resmi Gazete'de,
  • Kurumun internet adresinde (http://www.iskur.gov.tr),
  • Kurum ilan panolarında, yayınlanmaktadır.
  • 170 numaralı Türkiye İş Kurumu özel hizmet telefonu aranmak suretiyle de Kurumda bulunan kamu talepleri hakkında bilgi alınabilmektedir.
Talep koşullarına durumu uygun olan adayların kayıtlı oldukları İŞKUR İl Müdürlüklerinden yada www.iskur.gov.tr internet adresinden işgücü talebine başvurmaları gerekmektedir.
Kurumca başvuranlar arasından en yüksek puan alandan başlanılarak talebin iki katı oranında hazırlanan liste sözlü/mülâkat yapılmak üzere işyerine gönderilmektedir.

11. Törer mağdurlarının işe yerleştirilme usulü nedir?
3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun Ek 1 inci maddesi gereğince kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde istihdam edilecek şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan kamu görevlileri, er ve erbaşlar ile geçici ve gönüllü köy korucuları varsa eşlerinin, yoksa çocuklarından birisinin, çocukları da yoksa kardeşlerinden birisinin muvafakatıyla Kamu kurum ve kuruluşlarına işe yerleştirilmeleri İçişleri Bakanlığınca yerine getirilmektedir.

12. Eski hükümlü ifadesinin kapsamı nedir ve eski hükümlülerin İŞKUR'a kaydı için istenen belgeler nelerdir?
Kurum mevzuatına göre eski hükümlü; altı aydan daha uzun süreli hürriyeti bağlayıcı bir suçtan veya ceza süresine bakılmaksızın Devlet Memuru olmaya engel bir suçtan hüküm giymiş ve cezalarını infaz kurumlarında tamamlamış veya cezası tecil edilmiş yahut şartlı salıverme yoluyla tahliye edilmiş olanlar ile özel kanunlarında belirtilen şartlardan dolayı istihdam edilmeleri olanağı bulunmayanlar veya ömür boyu kamu hizmetinden yasaklı bulunanlardır.
Eski Hükümlülerin; İl/Şube Müdürlüğüne bizzat başvurduğunda Cumhuriyet Başsavcılığından alınmış "Eski Hükümlü Belgesi" veya Cumhuriyet Başsavcılıklarınca tasdik edilen "Tahliye Edilen Eski Hükümlüye Ait Durum Bildirme Formu" veya "Adli Sicil Belgesi" ile birlikte onaylı mahkeme ilamının aslı veya onaylı örneğini ibraz etmesi gerekir.

13. Hangi eğitim gruplarına mensup olanlar, kamu kurum ve kuruluşlarına normal, engelli, eski hükümlü statüde işçi olarak yerleştirilmek amacıyla Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girebilir?
Kamu kurum ve kuruluşlarına işçi olarak alınacaklara uygulanacak sınavlara (KPSS) lise ve dengi okul mezunları ile 2 yıllık ve 4 yıllık yüksek okul mezunları katılabilmektedir.

14. Tüm engelli/eski hükümlüler Merkezi Sınav kapsamında mıdır?
Zihinsel engelliler ile okur-yazar- İlköğretim (ilkokul,ortaokul) mezunu engelli/eski hükümlüler merkezi sınav (KPSS) kapsamı dışında tutulmuşlardır.

15. Zihinsel engelliler ile okur-yazar ve ilkokul mezunu engelli/eski hükümlülerin kamu kurum ve kuruluşlarınca işe alınmaları ne şekilde olur?
Kamu kurum ve kuruluşlarından bu kapsamda yer alanlara ilişkin Türkiye İş Kurumuna intikal eden işgücü taleplerine durumu uyan başvuranlar noter huzurunda kuraya tabi tutulmakta, her açık iş için iki kişi olmak üzere kur'ada kazananlar kamu kurum ve kuruluşunca mülakat/sözlü yapılmak suretiyle işe alınmaktadır.

16. engelli olup da iş arayanlar, mutlaka İŞKUR aracılığıyla mı işe yerleştirilmelidir?
Kamu kurum ve kuruluşları, 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde istihdam edecekleri engelli işçileri, "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek engelli ve Eski Hükümlülere Uygulanacak Sınav Yönetmeliği" hükümleri doğrultusunda Kurumumuz aracılığı ile karşılamak zorundadır.
4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde engelli kontenjan açığı bulunan 50 ve üzeri işçi istihdam eden özel sektör işyerleri ise istihdam edecekleri engelli işçileri Kurumumuz aracılığı ile karşılayabilecekleri gibi kendileri işe almak suretiyle de açık kontenjanlarını kapatabilmektedirler. İşe aldıkları işçileri Kuruma 15 gün içerisinde tescil ettirmeleri gerekmektedir.

17. Kamu ve özel sektör işyerlerinin, engelli çalıştırma konusundaki yükümlülükleri ve bu yükümlülüklere uymamanın yaptırımları nelerdir?
4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde, "İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç engelli, kamu işyerlerinde ise yüzde dört engelli ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler." hükmü bulunmaktadır.
engelli kontenjan açığınız varsa bulunduğunuz ildeki il müdürlüğümüze müracaat ederek kontenjanınızı kapatmanız gerekmektedir.
Alınan tüm önlemlere rağmen engelli kontenjanlarını kapatmayan işyerleri hakkında 4857 sayılı İş Kanununun 101 inci maddesinde belirtilen idari para cezası Türkiye İş Kurumu İl müdürünce uygulanır, (2009 yılı için çalıştırmadığı her engelli ve çalıştırmadığı her ay için 1.519 TL.) buna rağmen kontenjan açığını kapatmayan işverene kontenjan açığını kapatıncaya kadar idari para cezası uygulanmaya devam edilir.

18. Özelleştirme nedeniyle işten çıkarıldım. Kamu kuruluşunda tekrar çalışmak istiyorum, nereye başvurabilirim?
Kamu kurum ve kuruluşlarında daimi işçi statüsünde çalışırken özelleştirme nedeniyle işten çıkarılmış iseniz daha önce çalıştığınız işyerinden daimi işçi statüsünde çalışırken ayrıldığınıza dair belgeyle bulunduğunuz yerdeki İşkur ünitesine öncelikli olarak kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Durumunuza uygun talep yayınlandığında ikametgahınıza en yakın İl/Şube Müdürlüğümüzden yada www. İskur.gov.tr internet adresinden söz konusu işgücü talebine başvurmanız gerekmektedir.
19. Merkezi Sınav sonrasında işe yerleştirme işlemleri nasıl gerçekleştirilecektir?
Normal işçilerde, sınavda başarılı olabilmek için en az 60 puan almış olmak gerekirken, engelli ve eski hükümlü olarak sınava girenler için taban puan bulunmamaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarından alınan normal, engelli ve eski hükümlü işçi ihtiyaçlarına ilişkin işgücü talepleri, Resmi Gazete'de, Kurum internet sayfasında (www.iskur.gov.tr) ve Kurum ilan panolarında ilan edilmektedir. Durumu talep şartlarına uygun olan adayların ilanda belirtilecek süre içerisinde, en yakın İŞKUR ünitesine müracaat etmeleri ya da www.iskur.gov.tr internet adresinden işgücü talebine başvurmaları gerekmektedir.

20. Eğitim durumu itibarıyla Merkezi Sınava katılamayanların kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştirme işlemleri nasıl olacaktır?
Eğitim durumu itibarıyla merkezi sınava katılamayanlar kura yöntemi ile işe yerleştirilmektedir. Kurumumuzca yayınlanan taleplere durumu uygun olan adayların en yakın İŞKUR ünitesine başvurmaları yada www.iskur.gov.tr internet adresinden işgücü talebine başvurmaları gerekmektedir. işgücü taleplerine durumu uyan başvuranlar noter huzurunda kuraya tabi tutulmakta, her açık iş için iki kişi olmak üzere kurada kazananlar kamu kurum ve kuruluşunca mülakat/sözlü yapılmak suretiyle işe alınmaktadır.

21. İlanda "lise veya dengi okul mezunu olmak" şartı bulunan ilana önlisans veya lisans mezunu olanlar başvurabilir mi?
Merkezi Sınav üç düzeyde (lise ve dengi, önlisans, lisans) gerçekleştirilmekte olup; işgücü talep şartları talebi veren kamu kuruluşunca belirlenmektedir. Önlisans veya lisans mezunu iken lise ve dengi okul mezunu şartı taşıyan bir işgücü talebine müracaat edilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu bağlamda, mezun olduğunuz son eğitim düzeyinden bir alt eğitim düzeyindeki bir işgücü talebine başvurulması da mümkün değildir.

22. Devlet memurları için sözlü sınav yapılmazken daimi işçiler için neden sözlü sınav yapılmaktadır?
Daimi işçi sınavı, sadece genel yetenek ve genel kültür konularından oluşan bir sınavdır. Bu nedenle adayların mesleklerinde yeterli olup olmadıklarının ölçülmesi gerekmektedir. Bu da mülâkat/sözlü sınav yoluyla işverene seçme imkanı tanımayı amaçlamaktadır.

23. Askerlik esnasında alınan başarı belgesi kamuda işe yerleştirmede öncelik tanır mı? Ayrıca askerliğin fazladan yapılmasının tanıdığı haklar nelerdir?
Terörle Mücadele Sırasında Malul Sayılmayacak Şekilde Yaralananlar ile Üstün Başarılı Olanların ve Bakanlar Kurulu Kararı ile Yükümlülük Süresi Uzatılan Yedek Subay, Erbaş ve Erlerin İşe Alınmalarında Öncelik Tanınması Hakkındaki 29/01/1999 tarihli ve 99/12354 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde işe alınacaklar için, Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararına göre;
  • Yükümlülük süresi uzatılan yedek subay, erbaş ve erler, birlik komutanlıkları yahut bağlı bulundukları askerlik şubesi başkanlığından alacakları bir belge,
  • Terörle mücadele sırasında malul sayılmayacak derecede yaralananlar, askeri hastanelerce kendilerine verilen sağlık kurulu raporu ve terörle mücadelede yaralandığını belgeleyen komutanlık yazısı ile,
  • Terörle mücadelede göstermiş oldukları üstün başarı nedeniyle takdire layık görülenler, en az tugay komutanlıklarınca (jandarma genel komutanlığı için en az alay komutanlıklarınca) kendilerine verilen takdir belgeleri,
ile kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Ast birliklerce düzenlenen ya da daha sonra tugay ya da alay komutanınca onaylanan belgeler kabul edilmeyecek, ayrıca söz konusu belgede terörle mücadele amacıyla yürütülen operasyonlarda üstün başarı gösterdiği vurgulanmış olacaktır.
Kayıt esnasında işe yerleştirme usul ve esasları tarafınıza açıklanacaktır.

24. Kıbrıs gazisi eş ve çocukları kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştirmede öncelik hakkına sahip midir?
Kıbrıs gazileri, eş ve çocuklarının işe yerleştirmede öncelikleri bulunmamaktadır.

25. Özelleştirme sonucu işsiz kalıp da kamu kurum ve kuruluşlarında 657 Sayılı Kanunun 4/C maddesi kapsamında çalışmakta olanlar işe yerleştirmede öncelik hakkına sahip midir?
Kamu kurum ve kuruluşlarında daimi işçi kadrosunda çalışırken özelleştirme nedeniyle işten çıkarılanlar ile bu durumda olup da 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/C maddesi kapsamında sözleşmeli personel olarak çalışanların öncelikli olarak kayıtları alınmakta ve işgücü taleplerine başvuruları kabul edilmektedir.

26. Kamu kurum ve kuruluşlarına memur olarak işe yerleştirilme işlemleri nasıl yapılmaktadır?
Kamu kurumlarına memur statüsünde yapılan alımlar Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapıldığından bu konuda ayrıntılı bilgiyi Devlet Personel Başkanlığından edinebilirsiniz.

  • Yurtdışı İşe Yerleştirme
  • Özel İstihdam Büroları
  • İş ve Meslek Danışmanlığı
  • İşgücü Yetiştirme
^ Daha fazlası için linke tıklayınız > İşkur
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

8 Ocak 2013 / Ziyaretçi Müslümanlık/İslamiyet
4 Aralık 2015 / Ziyaretçi Cevaplanmış
9 Haziran 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
17 Kasım 2009 / _KleopatrA_ X-Sözlük