Arama

Dil uyuşmasının nedeni nedir?

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 32.199 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Ocak 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sol boğazımdan yukarı doğru ve dilimde uyuşma oluyor. Dil neden uyuşur? Dilin uyuşması hakkında bilgi verir misiniz?
Son düzenleyen ahmetseydi; 25 Nisan 2015 10:21
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
28 Ekim 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Sağlıklı olduğumuzda dilimiz pembe bir renktedir. Ancak renk değişiklikleri beslenme tarzıyla da yakından ilgilidir. Örneğin lifli besinler, tohumlar, çiğ sebze ve meyvelerle beslenen toplumların dil rengi, Batı toplumlarınınkinden çok daha pembedir. Bunun nedeni, tahmin edilebileceği gibi, Batılıların giderek daha fazla endüstriyel besinlere yönelmeleri ve doğal besinlerden uzaklaşmalarıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Dilimizin mukozası, kendi kendini çok çabuk yenileyen hücrelerden oluşur. Bu ölü hücrelerin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Bu temizlik işlemi, doğal olarak çiğneme sırasında gerçekleşir. Eğer çiğneme sırasında alınan besinler sert ve lifli değilse temizlik tam olarak gerçekleşemez. Çünkü sert ve lifli besinler, örneğin taze sebze ve meyveler dili temizleyen başlıca besinlerdir. Eğer bu besinler yeterli düzeyde alınmazsa dilin o doğal, canlı pembe rengi giderek değişir, bozulur. Genellikle sağlıklı kişilerin beslenme alışkanlıklarına göre bu pembe renk değişik tonlara bürünebilir.

Dilimizin üstünü kaplayan tabakanın sık sık yenilenmesi, hastalıklardan hemen etkilenmesinin nedenini de kolaylıkla açıklar. Dilde görülen bir iltihaplanma, organizmanın demir ya da vitamin eksikliğinin belirtisidir.

Dilinizi kendi kendinize muayene edebilirsiniz. Bunun için küçük bir aynayla incelemek, parmakla dokunarak muayene etmek yeterlidir. Doktorunuz, gerekirse mukozadan hücre alıp laboratuvar incelemesi de yaptırtabilir.

Dil, cildimizden çok daha kolay etkilenebilen, daha zayıf ve daha nemli bir organdır. Bu nedenle en basit doku bozukluğu, zedelenme ya da hasar, görünümünde hemen değişiklikler yaratır. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda hiç zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.

Değişiklik ya dilin renginde, ya da dokusunda ortaya çıkar. Dokuda çıktığında, insan tat alma duyusunda da bir değişiklik hissedebilir. Tat alma duyusu zayıflar; dil, ağızda sertleşmiş gibi bir duyguya kapılırsınız. Hatta dil hissizleşebilir. Böyle durumlarda kişi, kendi kendini tedavi etmekten kaçınmalıdır.

Dildeki yaralar ya da kabarcıklar basit bir gargarayla bile iyileşebilir. Ancak bu durum gerçek bir hastalığı gizlemiş de olabilir. Bu yaralar aft, mantar enfeksiyonları, herpes gibi bir virüsün yol açtığı doku bozuklukları olabilir. Bu gibi durumlarda bir sindirim sistemi uzmanına, bir gastroenteroloğa ya da bir cildiye uzmanına başvurulabilir. Bir dahiliye uzmanı da ilk aşamada teşhis koyabilir.

kaynak
Son düzenleyen ahmetseydi; 25 Nisan 2015 10:21
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
DİLDE UYUŞMA
Dil, insan vücudunun en hassas organlardan biridir. Ağrı algısı, sıcaklık duyarlılığı, basınç hassasiyeti ve farklı dokuları ayırt etme yeteneği gibi duyumları diğer cilt dokularından daha güdüdür Dil uyuşması ise çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilen dildeki hissizlik durumudur. İşte dil uyuşmasının nedenleri, belirtileri ve tedavisi şunlardır;

Dil neden uyuşur?
Parestezi
Dil uyuşmasının en sık karşılaşılan nedeni sinir hasarıdır. Parestezi, sinir hasarı nedeniyle uyuşma ve karıncalanma hissine yol açan tıbbi bir terimdir. Parestezi dil de dahil vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. 20'lik diş tedavi, kanal tedavisi ve implant dildeki sinir hasarının en yaygın nedenlerindendir.
Alerji
Alerji, dil uyuşmasının bir diğer yaygın nedenidir. Özellikle gıda kaynaklı alerjiler dilde şişme ve uyuşmaya yol açar. Antibiyotikler de dil üzerinde kabarcıklanma, uyuşma ve karıncalanma yapabilir.
Beyin hasarı
Dil uyuşmasına beyindeki hasar ve travmada yol açabilir. Felce dil sinirlerini etkileyen beyin hasarına örnek olarak verilebilir. Beyindeki sinirler yüz ve dil de dahil olmak üzere tüm vücudu etkiler. Beyinde herhangi bir nedenden meydana gelen hasar, dilde uyuşma ve karıncalanma gibi belirti verebilir.
Hamilelik
Hamilelik döneminde hormonlardaki değişim de dilde şişme, uyuşma ve karıncalanmaya yol açabilir. Gebelikteki yüksek kan basıncı ve ödem nedeniyle gerçekleşen uyuşukluk dil dahil vücudun pek çok organını etkileyen bir durumdur.
Ağız yanması sendromu
Ağız yanması sendromu da dil uyuşması yapabilir. Ağız yanması sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte ağızda yanma hissi ile beraber dil, dudak ve diş etlerinde uyuşmaya neden olan bir sağlık sorunudur. Uzmanlar, hormonal dengesizlik, özellikle b12 başta olmak üzere bazı vitamin eksikliklerinin ağız yanması sendromunu tetiklediğini düşünüyor.
MS hastalığı
MS hastalığı olarak da bilinen Multipl skleroz dil uyuşmasına neden olan hastalıklardandır. Multipl skleroz, dil de dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde, uyuşmaya yol açabilen nörolojik bir hastalıktır.

Dil uyuşması için diğer nedenler şunlardır;
  • Migren y Yüz felci y Hipotiroit
  • Beyin ve sinirlerdeki tümörler
  • İnme ve geçici istemik atak
  • Çeşitli vitamin ve mineral eksiklikleri
DEVAMI Vücutta Uyuşma Nedir?
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Mart 2018 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
28 Şubat 2015 / Misafir Soru-Cevap
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri