Arama

Muhabbet kuşu çiftlerimin bulundukları ortam nasıl olmalıdır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 2 Eylül 2015 Gösterim: 19.965 Cevap: 7
Rihi_00 - avatarı
Rihi_00
Ziyaretçi
6 Mart 2010       Mesaj #1
Rihi_00 - avatarı
Ziyaretçi
Muhabbet kuşu ortamı nasıl olmalı, muhabbet kuşunun sevdiği ve rahat ettiği ortam nasıl bir ortamdır?

Muhabbet kuşumun yanına bir dişi aldım. Kuşçu 1 aya kalmaz alışırlar dedi. Peki bulundukları ortam nasıl olmalı? Bazı üreticiler sessiz, güneş alan ve temiz bir oda olmasını söylerler bu doğru fakat akşam ne olacak? Oda aydınlatılmalı mıdır? Acil cevap verirseniz sevinirim Msn Happy
EN İYİ CEVABI nötrino verdi
Muhabbet kuşları planlı canlılardır. En azından kendi kuşumdan örnek verecek olursam akşamları her gün aynı saatte uyur ve uyuma zamanı geldiğinde kafesin üzerini bir örtüyle kapayıp karanlık bir odada bulunduruyorum.Genel anlamda uzmanlar kuşların özellikle güneş doğarken ya da batarken rahatsız edici şekilde öttüklerini,eğer karanlık bir odada geceleri uyutulurlarsa uzun bir süre uyuyabileceklerini ve sabahları da daha az gürültü çıkaracaklarını söylerler. Günde 10 ya da 12 saat uyuması gereken ve uykusunu alamayan muhabbet kuşunun çok daha fazla gürültücü olduğu belirtilmektedir.Bunun yanında genel anlamda muhabbet kuşları neşeli, hareketli ortamları seven hayvanlardır!
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen nötrino; 28 Eylül 2014 11:57 Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Mart 2010       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Muhabbet kuşları planlı canlılardır. En azından kendi kuşumdan örnek verecek olursam akşamları her gün aynı saatte uyur ve uyuma zamanı geldiğinde kafesin üzerini bir örtüyle kapayıp karanlık bir odada bulunduruyorum.Genel anlamda uzmanlar kuşların özellikle güneş doğarken ya da batarken rahatsız edici şekilde öttüklerini,eğer karanlık bir odada geceleri uyutulurlarsa uzun bir süre uyuyabileceklerini ve sabahları da daha az gürültü çıkaracaklarını söylerler. Günde 10 ya da 12 saat uyuması gereken ve uykusunu alamayan muhabbet kuşunun çok daha fazla gürültücü olduğu belirtilmektedir.Bunun yanında genel anlamda muhabbet kuşları neşeli, hareketli ortamları seven hayvanlardır!
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen nötrino; 28 Eylül 2014 12:05
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Ağustos 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
muhabbet kuşumun çift oldugunu nasıl anlayabilirim?
süper gizem - avatarı
süper gizem
Ziyaretçi
22 Ağustos 2011       Mesaj #4
süper gizem - avatarı
Ziyaretçi
BANYO,TEMİZLİK VE BAKIM

Muhabbet kuşumu evde kaç gün süreyle yalnız bırakabilirim ?

Muhabbet kuşlarını 1-2 gün süreyle evde yalnız bırakabilirsiniz. Bazen suluklarda çatlaklar olabilmekte ve suluktaki su bir kaç saat içinde tamamen yok olmaktadır.

Bu riskleri gözönüne aldığımızda kuşumuzu 1 günden fazla süreyle yalnız bırakmamak en doğrusudur. Mümkünse 1 günden fazla süreyle bir yere gitmeniz gerekirse kuşunuzu bir arkadaşınıza veya komşunuza bırakınız.

Sıcak havalarda kuşumu nasıl serinletebilirim ? Balkona koysam zararı olur mu ?

Özellikle yazın sıcak havalarda muhabbet kuşu sahipleri kuşlarının kafesini balkona koymaktadır. Karga ve kedi gibi canlılar bu durumda kuşlarınız için tehlikeli olabilmektedir.

Kafesi dışarıdayken, muhabbet kuşunuz uzun süre güneş ışığı altında beklediği için veya rüzgar yüzünden kolayca hasta olabilir. Kuşlarınızı balkona koymanızı tavsiye etmiyoruz eğer koyacaksanız da çok dikkatli olmalısınız.

Yeni satın aldığınız kuşu ne zaman salmalısınız ?

Bir çok insan yeni satın alıp eve getirdiğiniz bir muhabbet kuşunu en azından bir süre salmamanız gerektiğini size söyleyecektir. Kimileri 1 hafta boyunca kimileri de 1 ay boyunca salmamanız gerektiğini söylerler. Bu doğru değildir. Yeni bir ortama gelen muhabbet kuşunun kafesde durarak odayı ve ortamı tanımasına imkan yoktur. Muhabbet kuşunuz uçtukça, hareket ettikçe bulunduğu ortamı tanır.
Eğer kuşunuzun sağlıklı olmasını istiyorsanız onu günlük olarak belirli süreler dahilinde uçurmalısınız.

Eğer kuşlarınıza güvenli bir ortam sağlayabilirseniz, siz yanlarında yokken bile uçabildikleri tehlikesiz bir ortamları varsa, bu onlar için en mükemmelidir. Muhabbet kuşunuzun rahat bir şekilde uçabilmesi için bulunduğu ortamı tanıması, keşfetmesi gerekir. Kuşunuzu salmadığınızda, kafeste geçirdiği süre zarfında içinde bulunduğu odayı keşfetmesi mümkün değildir. Kuşunuzu satın aldığınız günde veya 1 ay sonra salsanız da yine ilk uçma denemelerinde duvarlara veya tavana çarpabilir. Kafesin dışında ne kadar çok vakit geçirirse odayı tanıması da o kadar kısa sürer

Muhabbet kuşları diğer kuşlarla aynı ortamda veya kafesde barındırılabilir mi ?

Bu konuyla ilgili portal kütüphande bakım kategorisinde bir çeviri mevcuttur. Muhabbet kuşları kendinden daha büyük veya küçük kuş türleri ile aynı ortamda bakılmamalıdır.

Muhabbet kuşları büyük boyutlu ispinoz türleri, sultan papağanı gibi küçük boyutlu papağan türleri ile aynı ortamda bakılsa dahi ölümler ve yaralanmalara meydana gelebilir. Bu yüzden kimseye tavsiye etmiyoruz

Kuşuma tek bakabilirmiyim?

Muhabbet kuşları diğer tüm papağan türleri gibi topluluk halinde yaşamaktan, kalabalıktan keyif alırlar. Muhabbet kuşu satın alırken çift olarak almanızı, eğer tek ve yavru olarak satın alırsanız da size alıştıktan sonra, 1 yaşını geçmeden eş almanızı tavsiye ederiz.
Muhabbet kuşlarının tek bakılmaması ile ilgili bir çeviri portal kütüphane bakım kategorisinde yer almaktadır.

Muhabbet kuşumun kafesini ne kadar sıklıkla temizlemeliyim ?

Kafes tabanının temizliğini 2-3 günde bir yapabilirsiniz. Sulukların yıkanması işlemi hergün yapılmalıdır. Günlük yıkanmayan sulukların içi yağlanır ve yosun tutar.
Kafes tellerinin silinmesi, yemliklerin yıkanması, tüneklerin zımparalanması gibi detaylı temizliği haftada bir yapmanız uygun olur.


Muhabbet kuşunun günlük ve haftalık bakımı nasıl olmalıdır ?

Muhabbet kuşlarımızla ilgilenmeden önce ve onlarla ilgilendikten sonra mutlaka ellerimizi yıkamalıyız.
Sulukları hergün temizlenmeli ve taze su eklenmeli, yemlikleri gün içinde bir kaç defa kontrol edilmeli ve kafes temizliğine özen gösterilmelidir.
Evcil hayvan sahibi olmak ve onların bakımlarıyla uğraşmak sorumluluk sahibi olmayı gerektirir

İçme suyu ve yemleri ne kadar sıklıkla değiştirmeliyim ?

Muhabbet kuşlarının sulukları her gün temiz bir fırça ile temizlenmeli ve taze su koyulmalıdır. Muhabbet kuşlarının yem karışımları yağlı tohumlardan oluştuğu için su içtikleri zaman suluğun içindeki suyun ve dolayısıyla suluğun yağlanmasına ve kirlenmesine sebep olurlar.

Eğer suluk temizlenmesse gözle görülür bir şekilde suluğun kıvrımlı bölgelerinde kirli ve temizlenmesi zor pislikler oluşur. Kuşların yem kapları gün içinde 1-2 defa tazelenmeli ve yem kabukları üflenmelidir.

Gaga taşı, kuş kumu, iyot ve enerji blok nedir, ne işe yarar, kullanmalı mıyım ?

Evcil hayvan mağazalarında satılan beyaz gaga taşı muhabbet kuşlarının kalsiyum ihtiyacını karşılamaları için kullanabileceğiniz bir üründür. Alçı, yumurta kabuğu ve kuş kumuna biraz su katıp donmasını bekleyerek muhabbet kuşunuz için kendi gaga taşınızı kolaylıkla yapabilirsiniz.

Kuş kumu muhabbet kuşu kafesinde mutlaka bulunmalıdır. Kuş kumunu ayrı bir kapta vermenizi tavsi ederiz.Evcil hayvan mağazalarında satılan muhabbet kuşu kumlarının bir çoğu kuşlar için uygun değildir. Bu kumlardan satın almayınız. Alacağınız kuş kumunun içinde kuş kömürü, kırmızı renkli iyotlu taneler, midye kabuğu gibi çeşitli taneler bulunmalıdır.
Mürekkep balığı kemiği muhabbet kuşlarının kalsiyum gereksinimlerini karşılamalarını sağlar.

İyot ve enerji blokları da kuşlarımızın iyot, mineral ihtiyacını karşılayan faydalı ürünlerdir. Kullanmanızı tavsiye ederiz.

Muhabbet kuşumun tırnağını, gagasını kesebilir miyim ?

Muhabbet kuşlarının kafesinde bulunan gaga taşı, ağaç dalından tünekler onların gagalarını ve tırnaklarını aşındırmak için yeterlidir fakat yavru muhabbet kuşlarının tırnakları halı ve perdelere takılabilir.

Bu durumda temiz bir tırmak makası yardımı ile tırnakların uçları çok az kısaltılabilir. Eğer bu işlemi daha önce yapmadıysanız mutlaka bilen birine danışmanızda fayda vardır çünkü ilk defa muhabbet kuşunun tırnaklarını kesmeye çalışan bir çok evcil sahibi muhabbet kuşlarının tırnaklarını kanatarak onların yaralanmasına sebep oluyor.

Ayrıca bazı muhabbet kuşlarında (genetik bozukluk olan) gagada aşırı uzama söz konusu olabiliyor. Bu durumda muhabbet kuşunun daha kolay yem yiyebilmesi için belirli aralıklarla örneğin ayda bir defa gagayı kısaltmak gerekir.

Aynı kafeste iki çift muhabbet kuşu bakılır mı ?

Yavru muhabbet kuşlarını yeterince büyük bir kafeste bir arada tutabilirsiniz. Aynı şey yetişkin muhabbet kuşları için geçerli değildir.

Özellikle erkek muhabbet kuşları dişi muhabbet kuşları için birbiriyle kavga edebilir ve yaralanabilirler. Eş olan kuşları her zaman ayrı kafeslerde tutmanızda fayda vardır.

Çok büyük salmalarda birden fazla çifti bir arada tutabilirsiniz fakat küçük kafeslerde bir arada tutmamalısınız.

Muhabbet kuşumu tatile giderken yanımda götürebilir miyim ? Ne kadar süre yolculuğa dayanabilir ?

Muhabbet kuşları yolcukluklar konusunda çok hassastır. Bir yerden başka bir yere taşırken çok dikkatli olmak gerekir. Muhabbet kuşları uzun yolculuklara dayanıklı değildirler.

Muhabbet kuşuma banyo yaptırabilir miyim ? Ne kadar sıklıkla banyo yaptırabilirim ? Su sıcaklığı ne olmalıdır ?

Muhabbet kuşlarına kışın seyrek olarak yazın ise sık sık banyo yaptırabilirsiniz.
Banyo suyu sıcaklığı kışın ılık yazın ise musluk suyu sıcaklığında olabilir.

Oda spreyi ve çiçekler zararlı mıdır ?

Muhabbet kuşlarınızın bulunduğu odada oda spreyi, böcek ilacı gibi spreyler kullanmamalısınız. Benzer şekilde kuşlarınızın bulunduğu odada sigara içmemelisiniz. Boya ve badana yapacağınız odada kuşlarınızı bulundurmamalısınız.
Kuşlarınızı saldığınızda odadaki çiçeklerin yapraklarını kemirip zehirlenebilirler. Bu sebeple kuşlarınızı saldığınız zamanlarda onların yanında olmalısınız veya saldığınız odada çiçek bulundurmamalısız.

Muhabbet kuşlarının bulunduğu ortamda asla yapılmaması gerekenler nelerdir ?

Kuşunuzun olduğu odada kesinlikle sigara içmemelisiniz. Sigara dumanı kuşunuzun ömrünü fazlasıyla kısaltır.

Kuşlarınızı asla kafese kapalı bir yaşama mahkum etmeyin. Onları sık sık uçurun.

Muhabbet kuşları tek bakılmamalıdır.

Ben evde yokken kuşumun sıkılmaması için ne yapmalıyım ?

Evde olmadığınızda; radyo veya televizyonu açık bırakmak, can sıkıntısına kapılmaması için iyi bir yoldur. Çevredeki sesler, yalnız olmadığını düşündürecektir. Ayrıca kafesi pencereye yakın koyarak dışarıdaki hareketliliğin ilgisini çekmesini sağlayabilirsiniz ancak direkt güneş ışığı ve diğer tehlikelerden korunaklı bir yer olmasına da özen gösterilmelidir. Seslerin değişken ve ilgi çekici olmasına (konuşması için kısa süreli ve aynı kelimeleri içeren ses kayıtları bu konuda sağlıklı değildir) da dikkat edilmelidir

Muhabbet kuşumun bulunduğu odanın sıcaklığı ne olmalıdır ?

Muhabbet kuşlarının anavatanı Avustralya'dır. Sıcak iklim kuşlarıdır. Bulundukları odanın çok soğuk olmaması gerekir.


BESLENME

Kuşlarıma vitamin verebilir miyim ? Ne kadar sıklıkla verebilirim ?

Kuşlarınıza vitamin verebilirsiniz. Mümkünse evcil hayvan mağazalarında çok ucuza satılan vitaminler yerine daha kaliteli ve bilinen markaların (witte molen, sera) vitaminlerini kullanmalısınız. Vitamin kullanırken mutlaka son kullanma tarihine bakmalısınız. Son kullanma tarihi geçmiş vitaminleri kullanırsanız kuşlarınızda çok ciddi sindirim problemleri, zehirlenmeler görülebilir.

Kuşların suyuna her gün vitamin koymamalısınız. Vitamin kullanımı çok seyrek aralıklarla yapılmalıdır. Örneğin her ay üst üste 4-5 gün süreyle kuşunuza vitamin verebilirsiniz.

Kuşlarımızın sularını hergün değiştirmemiz gerekmektedir. Hem bu sebeple hem de güneş ışığı vitaminlerin etkisini azalttığı için suyunu her değiştirğimizde kuşların suluğuna yeniden vitamin eklemeliyiz.

Vitamin eksikliği durumunda görülebilecek bazı rahatsızlıklar portal kütüphanede, hastalıklar kategorisinde yer almaktadır.

Sık sık vitamin kullanmak yerine kuşunuza bol bol çeşitli taze sebze ve meyve vermeniz daha doğrudur. Özellikle hastalık durumlarında kuşunuza vitamin takviyesi yapılmalıdır. Bazı antibiyotikler (vitaform, neoterramycin) vitamin katkılıdır.

Muhabbet kuşuma yem haricinde ne gibi ek besinler verebilirim ?

Muhabbet kuşlarınıza düzenli olarak taze sebze, mevye verebilirsiniz.
Muhabbet kuşunuzun yemlerinden tohumları çimlendirerek kuşlarınıza verebilirsiniz.
Dal darı
Yumurta maması
Bal, tuzsuz etimek

Meyve/sebze ve mama yemiyor ? Nasıl alıştırabilirim ?

Muhabbet kuşlarını yavruyken çeşitli sebze ve meyvelere alıştırmanızı tavsiye ederiz.

Mandal veya kıskaç şeklinde çeşitli aksesurlarla meyve/sebzeleri kafeslerine asabilir veya ince ince rendeleyip ayrı bir kapta verebilirsiniz.

İlgi göstermiyorlarsa rendelediğiniz küçük parçaları yemlerin üzerine serpiştirebilirsiniz. İlk başlarda ilgi göstermeseler bile zamanla meyve sebzelerin tadına bakarlar. Düzenli olarak vermeye devam ediniz.

Açık yem alabilir miyim ?

Açık yemler hava ve tozla direk temas halinde olduğu için her türlü mikrobu, pisliği barındırabilir. Güvendiğiniz bir yer olmadığı sürece açık yemlerden almanızı tavsiye etmiyoruz. Yem satın alırken bütçenizin elverdiği ölçüde en kaliteli yem markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz.

Kullandığınız yem karışımında bazı tohumların oranlarının yetersiz olduğunu düşünürseniz (örneğin yemdeki aspur miktarını arttırmak için) açık yem alarak ekleme yapabilirsiniz

Muhabbet kuşum çok fazla yem yiyor, ne yapmalıyım ?

Muhabbet kuşunuz aşırı derece yem yiyor ve şişmanlıyorsa verdiğiniz yem miktarını azaltmalısınız ve daha fazla meyve, sebze içeren bir diyet uygulamalısınız.

Aşırı derecede şişmanlayan kuşlarda özellikle karın bölgesinde yağlanma meydana gelir. Kuşunuz çok az hareket etse bile soluk soluğa kalır.

Meyveli - Ballı kraker kullababilir miyim ?

Kuşlarınıza evcil hayvan mağazalarında satılan ballı - meyveli krakerlerden vermenizi tavsiye etmiyoruz. Ballı kraker adı altında satılan bir çok kraker hazırlanırken, tohumları birbirine yapıştırmak için bal yerine kuşlarımız için zararlı olabilecek malzemeler kullanılmaktadır.

Kendi ballı krakerinizi kendiniz yapabilirsiniz. papaganim.org sitesinde kütüphanenin beslenme kategorisinde yer alan kraker tarifi makalesini okumanızı tavsiye ederiz.

Yem karışımı nasıl olmalıdır, en kaliteli muhabbet kuşu yemi markası hangisidir ?

Yem satın alırken bütçenizin elverdiği ölçüde en kaliteli yem markalarını kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle yerli ve karton ambalajlı fakat nerede ve kim tarafında üretildiği belli olmayan bir çok yem markası evcil hayvan mağazalarında satılmaktadır.

Witte Molen, Bonnie ve Vitakraft firmalarının ürettiği muhabbet kuşu yemleri en bilinen, ithal ve kaliteli yemlerdir. Bu markaları güvenle kullanabilirsiniz. Bazen evcil hayvan mağazalarındaki saklanma koşulları sebebiyle bu markaların ürettikleri yemlerde de güveler görülebiliyor ama bu durumda yem üreticilerini suçlamak doğru değildir.

İthal markalar haricinde tavsiye edebileceğimiz en bilinen yerli marka Mavi Boncuk'tur. Fakat bu markanın karışımı ithal markalarla kıyaslandığında kullanılan tohum çeşitliliği ve oranları olarak ideal muhabbet kuşu yem karışımından daha uzaktır.

Muhabbet kuşuma çekirdek verebilir miyim ?

Muhabbet kuşlarına kendi yediğimiz tuzlu çekirdeklerden asla vermemeliyiz.

İthal muhabbet kuşu yemi markalarının içinde çok az miktarda küçük ay çekirdeği bulunmaktadır. Çekirdek de fazlasıyla yağlı bir tohumdur ve az miktarda muhabbet kuşlarımızın yem karışımına katabiliriz. Muhabbet kuşları zorlanmadan küçük ayçekirdeklerini kırarlar ve yerler.

Fazla miktarda meyve ve yeşillik yemesinin zararı olur mu

Kuşlarınıza fazla miktarda yeşillik vermeniz durumunda dışkının rengi gözle görülür biçimde değişir. Örneğin kuşlarınızın aşırı derecede elma yemesi onların iştahını açar ve daha fazla yem yemelerine sebep olur.

Çok fazla yeşillik yemeleri durumunda ishal olabilirler. Bu yüzden yeşillikleri daha seyrek olarak vermelisiniz. Örneğin haftada 1-2 defa.

Yeşillikleri yıkadıktan sonra bir havlu veya kağıt peçete ile kurulayarak verirseniz kuşlarınızın ishal olması olasığını ortadan kaldırırsınız.

Muhabbet kuşuma maydanoz verebilir miyim ?

Özellikle muhabbet kuşu besleyenler arasında maydanozun muhabbet kuşlarının boğazına yapışarak ölümüne sebep olabileceği şeklinde bir dedikodu dolaşmaktadır. Bu yüzden bir çok muhabbet kuşu sahibi kuşuna mandanoz vermemektedir.

Durum korkulduğu gibi değildir. Maydanoz muhabbet kuşları için eşsiz bir C vitamini kaynağıdır. Çok ince parçalara ayırıp kuşunuza verebilirsiniz.

Yemlerdeki renkli taneler nelerdir ?

Bazı muhabbet kuşu yemlerinde sarı, kırmızı, yeşil renklerde taneler bulunmaktadır. Bu taneler kurutulmuş ve boyanmış ekmek taneleridir.

İçme suyuna limon suyu/soda koyabilir miyim ? Meyve suyu verebilir miyim ?

Bazı kanarya üreticileri kanaryaların sularına ayda bir defa az miktarda soda koyduklarını söylerler.
Muhabbet kuşlarının sularına asitli içecekler koymamalısınız.
Ayrıca marketlerde satılan hazır meyve suyu/nektarı türündeki içecekleri kuşlarınıza vermemelisiniz.

Ekmek verebilir miyim ? Zararı olur mu ?

Muhabbet kuşlarınıza kurumuş ekmeği seyrek olarak verebilirsiniz. Tuzsuz etimek vermeniz daha uygun olur.

CİNSİYET VE YAŞ TAHMİNİ

Muhabbet kuşlarında cinsiyet tayini nasıl yapılır ?

Muhabbet kuşlarında cerenin (gaga üzerindeki renkli kısım) rengine bakarak cinsiyet tayini yapılabilir. Çıplak gözle yapılabilecek başka bir cinsiyet tayini yöntemi yoktur.

Bir çok papağan türünde ortak kullanılan ve %100 güvenilir olmayan bir cinsiyet tayini yöntemi daha vardır. Bu yöntemde dişi papağanın kuyruk tüyleri erkek papağandan farklı olarak yelpaze gibi açılır. Dişi muhabbet kuşlarında kuyruk tüylerinin uçarken veya bir yere konarken bu şekilde yanlara açıldığını görebilirsiniz.

Portal kütüphanede cere rengi ile cinsiyet tayinin nasıl yapılacağına dair bir çeviri mevcuttur.

Muhabbet kuşumun yaşını nasıl anlarım ?

Muhabbet kuşlarında yaş tahmini ancak 3 aylık, 6 aylık, 8 aylıktan büyük ve benzeri şekilde yapılmaktadır. Yaş tahmini için gözün rengine, göz halkasına bakılmalıdır.
1 yaşında bir muhabbet kuşu ile 10 yaşında bir muhabbet kuşu fiziksel olarak birbirine benzeyebilir.
Yaşlı muhabbet kuşlarında ayaklarda pullanmalar / çatlaklar daha fazladır. Tüylerin rengi yavrulada daha canlı, yaşlı kuşlarda daha soluktur.

Muhabbet kuşumun tüy döneminde olduğunu nasıl anlarım ?

Tüy dönemine giren muhabbet kuşlarında özellikle kafa tüyleri arasında yeni tüy kapsülleri gözükür.

DAVRANIŞ,EVCİLLEŞTİRME,KONUŞTURMA VE EĞİTİM

Muhabbet kuşum kafes boyalarını kemiriyor ? Bir zararı olur mu ?

Muhabbet kuşlarının kafesin boyalarını kemirmesi onun sağlığı açısından zararlıdır. Bu yüzden metalik (altın, gümüş gibi) renklerde, özellikle krom kaplama, paslanmaz telleri olan kafesleri satın almanızı öneririz.
Pembe, mavi, beyaz renkli, boyası kolayca çıkan kalitesiz kafeslerden satın almamalısınız.

Muhabbet kuşum dışkısını yiyor, ne yapmalıyım ?

Muhabbet kuşunuzun dışkısını yemesini engellemek için yapılacak en doğru şey tabanında tel ızgara olan kafesler kullanmaktır. Kuşunuzun dışkısı tel ızgaranın altındaki bölmeye düşeceği için kuşunuzun dışkısını yemesini büyük ölçüde engellemiş olursunuz.
Dışkı yeme davranışı genelde vitamin, mineral eksikliği ve kötü beslenme kaynaklıdır. Kuşunuzun bakım koşullarını tekrar gözden geçirmeniz gerekir

Muhabbet kuşumun kanatları titriyor, hasta mı ?

Kanatların titremesi, kanatlardan birinin diğerinden daha aşağıda bulunması stres, korku belirtisi olarak değerlendirilebilir.

Yeni bir ortama gelen muhabbet kuşlarında görülebilir. Kuşlar ortama alıştıklarında titreme de geçer.


Evcilleştirmek için aç bırakıp elden yem yedirmek doğru mudur ?
Muhabbet kuşlarını aç bırakarak evcilleştirme yöntemini kesinlikle tavsiye edilmeyen, insancıl olmayan bir yöntemdir.

Benzer şekilde muhabbet kuşlarının uçmasını sağlayan uzun kanat tüylerini kesip evcilleştirmeye çalışmak da kesinlikle tavsiye etmediğimiz bir yöntemdir.

Muhabbet kuşum dişi, konuşturabilir miyim ?

Dişi muhabbet kuşları erkek muhabbet kuşları gibi konuşabilirler fakat erkek muhabbet kuşlarıyla karşılaştırıldığında daha az sayıda kelime öğrenirler

Muhabbet kuşum ıssırıyor, ne yapmalıyım ?

Muhabbet kuşları avuçlanmaktan hiç hoşlanmaz, onları parmağınızın üzerinde durmaya alıştırmalısınız, elinizle tüm vücutlarını saracak şekilde muhabbet kuşunu tutmak isterseniz sizi ıssırabilir.

Ayrıca dişi muhabbet kuşları erkek muhabbet kuşlarından daha güçlü bir şekilde ıssırırlar. Kemirme huyları erkek muhabbet kuşlarından daha fazla güçlüdür.

Muhabbet kuşumu nasıl evcilleştirebilirim ?

Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek için yavruyken onunla çok fazla vakit geçirmeniz gerekir. 2 aylıktan daha büyük muhabbet kuşlarını evcilleştirmek hem daha zordur hem de daha fazla vakit alır.

Çift olarak bakılan muhabbet kuşlarını evcilleştirmek tek bakılan muhabbet kuşlarını evcilleştirmekten daha zordur çünkü muhhabbet kuşu sizinle oynamak yerine arkadaşıyla vakit geçirmeyi seçer.

Muhabbet kuşlarını evcilleştirmek için mümkün olduğunca sabırlı ve nazik hareket etmelisiniz.
Evcilleştirme sırasında kullanılacak en iyi yöntemlerden biri de muhabbet kuşunuzu aldığınızda sanki odada yokmuş gibi davranmak, üzerine fazla gitmemektir. Bu yöntem sayesinde muhabbet kuşunuzun güvenini zamanla kazanırsınız.


Muhabbet Kuşları Nasıl ve Ne Kadar Uyurlar?

Muhabbet kuşları günde 10-12 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Bunun çoğunluğu gece saatleridir. Aydınlık ve gürültülü bir ortamda bulunuyorlarsa, kendisini güvende hissetmesi için geceleri kafesinin üstünü örtmelisiniz. Doğada ağaç kovuklarında uyumaktadırlar. Gündüzleri şekerleme yaparlar. Bazen gözlerini kapatır bazen dinlendirmek için bir ayaklarını gövdelerine çekerler. Kimi zaman da boyunlarının dinlenmesi için başlarını geri çevirerek kanatlarının arasına sokarlar.


Muhabbet kuşumu konuşturmak için ne yapmalıyım ?

Muhabbet kuşlarını konuşturmak için sık sık kelime tekrarları yapmalısınız. Yavru muhabbet kuşları 4-5 aylık olduklarında çok daha anlaşılır bir şekilde kelimeleri söylerler

Muhabbet kuşlarım kavga ediyor, ne yapabilirim?

Aralarında didişmek için muhabbet kuşları için normaldir, ama kuşlarınız gerçekte, şiddetli kavga ediyorlarsa, hemen ayrılmalıdır. Genellikle, iki erkek, iki dişiden daha iyi anlaşırlar. Bir erkek/dişi çiftinde, dişi için otoriter ve saldırgan olmak alışılagelmiştir. Bunlar, kuşların seçiminde akılda tutulması gereken şeylerdir.

Her kuşa kendi yem kabını vermek, çok sayıda ilginç oyuncaklar ve geniş bir kafese sağlamak ,bütünüyle, aralarındaki didişmenin azaltılmasına yardım edebilir

İlk defa muhabbet kuşu aldım. Eve getirdik ama hiç ötmüyor, akşamları durduğu yerden hiç oynamıyor. Nedense hiç sesi çıkmıyor ? Acaba nedendir

Yavru muhabbet kuşları çok sessiz ve durgundur. Satın alıp eve getirdiğinizde çok fazla sessiz olması sizi korkutmamalıdır. İnsanlara alıştıkca daha hareketli olurlar. Eve getirdikten sonraki bir hafta içinde davranışlarında gözle görülür bir hareketlilik olur.

HASTALIKLAR VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ,VETERİNERLER

Kuşum ishal oldu, nasıl bir tedavi uygulamalıyım ?

Öncelikle muhabbet kuşunuzun ishal olduğundan emin olmalısınız. Muhabbet kuşları çok fazla yeşillik yediklerinde dışkılarının rengi çok açık yeşil olabiliyor fakat bu ishal oldukları anlamına gelmez.

Muhabbet kuşları ishal olduklarında dışkılarının neredeyse tamamı sudan oluşur. Kafes zemini sanki kuşunuz banyo yapmış gibi su içinde olur.

Bu durumda olan bir muhabbet kuşuna ilk müdahale olarak muz, dal darı, haşlanmış patates veya haşlanmış pirinç suyu verebilirsiniz. Daha sonra veterinerine gitmelisiniz.

İshal durumlarında evcil hayvan mağazalarında satılan ishal ilaçlarından kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Mutlaka veterinere gitmelisiniz, veterinerin tavsiye ettiği bir ilacı kullanmalısınız.

İshal tedavisinde kullanılan bazı ilaç isimleri: Blotic, neoterramycin + vitamin

Muhabbet kuşumun hasta olduğunu nasıl anlarım ?

Hasta muhabbet kuşları genelde kabarık dururlar, sürekli uyurlar ve gittikçe zayıflarlar. Hastalığı ağırlaştığında muhabbet kuşu kafes zeminine iner, tünekde duramaz.

Hasta muhabbet kuşunu elinize aldığınızda göğüs bölgesindeki kemiğin belirginleştiği görürsünüz.

En ufak hastalık belirtisinde bile hemen veterinere gitmelisiniz.

Muhabbet kuşum uçamıyor, sebebi ne olabilir ? Acaba hasta mı ?

Yavru muhabbet kuşları PBFD ve french molt hastalıkları sebebiyle uçamayabilirler. Lütfen kütüphanedeki hastalıklar bölümüne gözatın.

Kuşum mantar mı olmuş ? Nasıl anlarım ? Tedavisi nedir ?

Mantar olan muhabbet kuşlarının ayaklarında ve gaga çevresinde beyaz renkte tabakalar bulunur.

Tedavi için mantarlı bölgelere 1-2 gün vics, vazelin sürebilirsiniz. İleri derecede ilerlemiş durumlarda mikostatin süspansiyon adlı ilacı kullanabilirsiniz.

İsmi geçen tüm ilaçlar insan sağlığında kullanılan ilaçlardır ve eczanelerde satılır.




Kuşum sürekli uyuyor, ne yapmalıyım ?

Muhabbet kuşları hastalığın son evresinde yani durumları çok ağırlaştığında kabarık bir şekilde dururlar, yem yemezler veya çok az yerler ve sürekli uyurlar. Bu durum evcil hayvan sahibinin tedavide geç kaldığının işaretidir.

Bu durumdaki kuşları kurtarmak maalesef çok zordur. Genelde ilaç tedavisine cevap vermezler.

Kuşum yem yemiyor, ne yapmalıyım ?

Özellikle yavru muhabbet kuşları yeni bir ortama geldiklerinde bir süre yem yemezler. Kafesi ve yem kabının yerini ögrenmeleri biraz zaman alır. Bu durumda endişe etmeye gerek yoktur. Kuşunuzu dikkatlice takip etmelisiniz.

Muhabbet kuşları hastalandıkları zaman gittikçe zayıflarlar ve hastalığın ağırlaştığı durumlarda yem yiyemez hale gelirler. Bu durumdaki kuşları şırınga yardımı ile beslemek gerekir aksi takdirde kuş açlık ve hastalık sebebiyle ölür. Şırınga içine kabuksuz darıyı toz haline getirip su ekleyerek oluşturduğunuz karışımı koyabilirsiniz.

Dışkısı poposuna yapışıyor, ne yapmalıyım ?

Düzenli olarak poposuna bakıp, varsa yapışan dışkıları temizlemelisiniz. Hafif ıslak bir bezle poposunu silebilirsiniz. Veterinere gitmeniz gerekecektir. İshal ve benzeri sindirim sistemi hastalıklardan dışkının popoya yapışması sıkça görülen bir durumdur

Kuşumun ayağı/kanadı kesildi/kanadı ne yapmalıyım ?

Yaralanma durumlarında fazla vakit kaybetmeden veterinerin yolunu tutmalısınız. Muhabbet kuşları bu tür yaralanmalarda sakatlanan organlarını kullanmayarak kendi kendilerini tedavi etmeye çalışırlar.

Örneğin ayağı incinen bir muhabbet kuşu günün çoğunu tek ayak üzerinde geçirir ve incinen ayağını karnına doğru çeker.

Muhabbet kuşum kusuyor, ne yapmalıyım ?

Kusma durumunlarında acil olarak veterinere gitmelisiniz. Muhabbet kuşunuz yediği bir şey yüzünden zehirlenmiş olabilir. Önlem olarak muhabbet kuşunuzun yemini değiştirmelisiniz.

Kuşum çok kaşınıyor, ne yapmalıyım ?

Kuşunuz çok kaşınıyorsa ilk olarak onu elinize alıp tüylerini dikkatli bir şekilde kontrol etmelisiniz. Derisinin renginde bir kızarıklık, tüylerinde bir gariplik yoksa kuşunuza banyo yaptırabilirsiniz.

Evcil hayvan mağazalarında satılan parazit spreylerini kullanmamalısınız. İlaç kullanmadan önce veterinere danışmalısınız.

Muhabbet kuşum çok fazla tüy döküyor, ne yapmalıyım ?

Muhabbet kuşları yaşları ve bakımlarına bağlı olarak veya hastalıklar sebebiyle yıl içinde belirli dönemlerde tüy dökebilir veya siz farkına varmadığınız halde kendi tüylerini yoluyor olabilir.

Tüy dökümündeki muhabbet kuşları halsiz ve neşesiz olurlar. Bu dönemi kuşlarınızın daha kolay atlatabilmesi için bakımlarına biraz daha özen göstermelisiniz. Örneğin vitamin kullanımı, taze sebze ve meyveler, mama , ...

Özellikle tek bakılan ve mutsuz muhabbet kuşları stresten kendi tüylerini yolar. Bu durumun önüne geçmek için kuşunuza eş almayı düşünebilirsiniz.


MUHABBET KUŞU ÜREMESİ VE OLUŞAN PROBLEMLER

Dişi ve erkek muhabbet kuşu üreme isteğini nasıl belli eder ?

Dişi muhabbet kuşları yumurtlayacakları zaman normalden daha fazla kalsiyum tüketirler. Eğer kafese asılı bir yuvalık varsa dişi muhabbet kuşu zamanının çoğunu yuvalıkta geçirir. Bu sırada yuvalığın içinde kemirme sesleri duyabilirsiniz.

Dişi muhabbet kuşu yuvalık zeminini içgüdüsel olarak kemirir. Erkek muhabbet kuşları çiftleşmek istediklerinde eşlerine sürekli kur yaparlar, erkek ayağını dişinin sırtına koymaya çalışır

Dişi muhabbet kuşu bir kuluçkada kaç tane yumurtası olur ?

Genellikle dişi muhabbet kuşları 5-7 civarı yumurta yaparlar. Seyrek olarak daha az, örneğin 3 veya çok daha fazla, örneğin 10 yumurta yapan muhabbet kuşları da vardır.

Muhabbet kuşlarında üretimi zorlaştıran ve kolaylaştıran faktörler nelerdir ?

Muhabbet kuşlarından yavru almak sanıldığı kadar zor değildir. Üretimi zorlaştıran ve kolaylaştıran en önemli faktör kuşlarınızın karakteridir. Bazı çiftler en kötü bakımla sorunsuz bir şekilde yavrulayıp, yavru büyütürken bazı çiftler en iyi bakım ve şartlarda anlaşmalarına rağmen bu çiftlerden yavru almak mümkün olmamaktadır.
Üretimde şans faktörü de unutulmamalıdır. Herşey yolunda gitse bile son aşama olan yavrunun bağımsızlığını kazanmasında sorun çıkabilir. Yem kırmayı bir türlü öğrenemeyen yavrular 2. ayını doldurmadan ölebilir.

100 çift muhabbet kuşu olan bir üretici düşünün.Bu üretici damızlık olarak kendine seçtiği çok güzel bir dişi yavruyu 1 yaşına kadar özenle yetiştiriyor. Daha sonra yetişkin olan kuşu salmada anlaştığı bir erkek kuşla üretim kafesinde eşe atıyor fakat dişi yumurtlamıyor. Üretici bir süre sonra bu kuşu farklı bir kuşla eşe atmayı deniyor fakat bu sefer de yumurtalar boş çıkıyor. 3. denemesinde ise erkek yumurtaları kırıyor. Kuş 2 yaşına geldiğinde hala yavru alamayan üretici bu kuşu elinden çıkarabilir veya elinde tutup denemeye devam edebilir. Üretimde başarılı olmak için unutulmaması gereken 3. unsur ise sabırlı olmaktır.


Muhabbet kuşlarında yavrular yuvalıktan atladıktan sonra karşılaşılan problemler nelerdir ?


1. Yavruların yuvalıktan atladıktan sonra yem kırmayı öğrenememeleri: Yavrulardan bazıları yuvalıktan atladıkları halde yaşıtları gibi yem kırmayı öğrenemeyebilir. Bu durum insanlar açısından çok can sıkıcı ve üzüntü verici şekilde sonuçlanabilir. Bu şekilde ölen yavrular genellikle anne - babalarından erken ayrılan ve yem yedi sanılıp evcil hayvan mağazalarında satışa sunulan 4-5 haftalık yavrulardır. Örneğin evcil hayvan mağazasından farkında olmadan bu durumdaki bir yavruyu satın almış olabilirsiniz ve yavrunun yem kıramağını farkedersiniz, yavruyu anne babasına geri götürme şansınız yoktur. Bu durumda yavruyu elle beslemek gerekir fakat yavru buna rağmen yem kırmayı öğrenemeyebilir, günden güne eriyerek zayıflar ve ölebilir. Yavruların anne babalarından ayrılmadan önce yem kırmayı öğrenip öğrenmediklerinden mutlaka emin olunmalıdır. Bunun için anne babasından ayrılan yavruların kursakları gün içinde düzenli olarak kontrol edilmelidir. Yavru yem kırmayı başaramıyor ve kursağı boşsa yuvalığın içine veya kafese geri konmalıdırlar. Eğer aceleniz yoksa ve anne-babaları yavrulardan rahatsız olmuyor, onlara zarar vermiyorsa yavrular 2-3 aylık olana kadar onları anne-babaları ile beraber tutabilirsiniz. Bu sayede yavruların herşeyi daha hızlı öğrenirler. Yavruların elle beslenmesi konusunda kütüphanede ayrıntılı bir yazı mevcuttur.

2. Yavrularda çarpık bacaklar: Eğer yavrularda bacaklar yanlara doğru açılıyor ve yavru ayaklarını karnında toplayamıyorsa çarpık bacaklılık söz konusudur. Bu durumda yavrunun ayaklarını bir araya getirmek için sünger veya bir bez parçası kullanılabilir. Ne kadar erken müdahale edilirse yavrunun ayaklarındaki problemin düzelmesi şansı o kadar fazladır. Bu konuyla ilgili kütüphanede hastalıklar kategorisinde ayrıntılı bir yazı mevcuttur.

3. French molt hastalığı: Bu hastalığa yakalan yavrularda kanat ve kuyruk tüyleri düşer. Kuş büyük ihtimalle hayatının sonuna kadar hiç uçamaz. Ender olarak dökülen kanat tüylerinin kalıcı olarak çıktığı görülür. Hastalığın sebebi bilinmemektedir. Bu çiftinizden mümkünse bir daha yavru almamak en doğrusudur. Özürlü yavruların dünyaya gelmesini hiç birimiz istemeyiz. Bu konuyla ilgili kütüphanede hastalıklar kategorisinde ayrıntılı bir yazı mevcuttur.

4. Kuşlar neden sürekli yumurtlar? Dişi muhabbet kuşumuz 4 yaşında ve son iki yıldır sürekli olarak yumurtluyor. Şu ana kadar yumurtalardan hiç yavru çıkmadı. Bu şekilde yumurtlamaya devam etmesi bir sorun oluşturur mu? Yumurtlamasını durdurmak mümkün mü?Sürekli ve fazla sayıda yumurta yapma özellikle papağan türlerinde ve muhabbet kuşlarında karşılaştığımız bir durum. Bir yumurtlama döneminde 2-6 adet yumurtadan daha fazla yumurtlama ya da yıl içinde toplam yumurtlama sayısının artması aşırı yumurtlama olarak adlandırılır. Dişi muhabbet kuşları kafeste erkek kuş olmadan da yumurtlayabilir.
Kafes kuşlarında aşırı (veya sürekli) yumurtlamanın genel sebeplerini şöyle sıralayabiliriz: Hormonal bozukluklar, bazı hastalıklar, yetersiz beslenme, büyüme döneminden itibaren sahibi tarafından elde büyütülmesi ve beslenmesi.

Aşırı veya sürekli yumurtlama problemi birçok sağlık problemini de beraberinde getirebilir. Bu problemlerin çoğu yumurta üretiminden dolayı artan kalsiyum ve protein ihtiyacına bağlı olarak şekillenir. Yumurta tıkanması, yumuşak kabuklu yumurta yapılması, osteoporozis (kemik erimesi) ve buna bağlı patolojik kırıklar, kilo kaybı, tüy ve deri problemleri ve diğer beslenme hastalıkları bunların içinde ilk akla gelenlerdir. Bu sağlık sorununun çözülmesi için çok değişik tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Kafesin yerinin değiştirilmesi, kuşun gün ışığından yararlandığı sürenin 8-10 saatin üstüne çıkarılmaması, erkek kuş varsa dişiden ayrılması ve birbirlerini duymayacakları odalara alınması, kafesteki ayna gibi yumurtlamayı stimüle edecek aksesuvarların çıkarılması, kuluçka yeri yoksa ilave edilmesi ya da varsa çıkarılması veya yerinin değiştirilmesi, yalancı plastik yumurta konması gibi değişiklikler yumurtlama problemini ortadan kaldırabilir. Beslenme hatalarının düzeltilmesi, vitamin, mineral ve protein eksikliklerinin tespit edilip giderilmesi, protein kaynaklarının değiştirilmesi, veteriner hekiminiz gerekli görüyorsa hormon tedavileri yapılması sürekli yumurtlama sorununu çözmek için yardımcı olacaktır. Bunların dışında cerrahi yöntemle üreme organlarının alınarak kuşun kısırlaştırılması radikal bir çözüm olarak düşünülebilir. Ancak kuşların hem genel yapılarının hem de üreme organlarının hassasiyeti nedeniyle bu ameliyatlar çok riskli kabul edilmektedir.

Muhabbet kuşlarını kızıştırmak için ne yapabilirim ?

Çiftleşme ve üreme belirtileri göstermeyen kuşları daha istekli hale getirmek için çeşitli yöntemler denemek mümkündür. Uygulanabilecek yöntemler bazı çiftlerde işe yarayabilir, bazılarında işe yaramaz. Örneğin yem karışımına nijer gibi kızıştırıcı tohumlar ekleyebilirsiniz.

Çiftlerinize çok az miktarda bal verebilirsiniz. Salmalarda dinlendirme yoluna gidebilirsiniz. Kuşların anlaştıkları halde çiftleşmemesinin sebebi %90 sahibinin onlara uyguladığı bakım ile ilgilidir. Bakım koşullarınızı yeniden gözden geçirmeniz gerekir.


Dişi muhabbet kuşunun yumurtlayacağını nasıl anlarım ?

Dişi muhabbet kuşu eğer yumurtlayacaksa yuvalıkta daha fazla vakit geçirir, seyrek olarak, özellikle çiftleşmek ve dışkılamak için yuvalıktan çıkar.

Dışkısının miktarı da normalda kat kat fazla olur ve rengi de normalden daha koyudur.

Dişi yuvalığın zeminini kemirir. Normalde daha fazla mürekkep balığı kemiği tüketir.

Yuvalıktan atlayan yavruları ne zaman ayırmalıyım, anne babaları onlara zarar verir mi ?

Yuvalıktaki yavrular yaklaşık 40 günlük olduklarında bağımsızlığını kazanır. En küçük yavrular için bu süre daha uzun olur. Yuvalıktaki yavrular yuvadan kendileri atlayabilir veya anne-babaları tarafından yuvalıktan atılabilirler.

Bir yavruyu anne - babadan ayırmadan önce mutlaka yem yediğinden emin olmak gerekir.

Yavruların yuvalıktan atladıktan sonra bir süre daha anne-babaları ile birlikte kalması faydalıdır, bu sayede onlardan çok şey öğrenebilirler.


Bir dişi senede kaç defa kuluçkaya yatabilir ?

Bu sorunun cevabı aynı zamanda muhabbet kuşlarınızın yaşıyla da ilgilidir. Muhabbet kuşları eğer yuvalıkları çıkarılmassa bütün bir sene boyunca yavrulayabilirler. Bu kesinlikle yapılmamalıdır çünkü yuvalık çıkarılmassa zaman ilerledikçe sorunlar başgöstermeye başlar.

Eşler hiç durmadan üst üste kuluçka yaptıkları için aşırı derecede zayıflar ve ölebilirler. Yorgun düştükleri için yavrulara olması gerektiği gibi bakamazlar. Yumurtadan çıkan yavrulardan bir kısmı ölür. Genç 2-3 yaşlarında bir çift muhabbet kuşu bir senede hiç zorlanmadan 3-4 defa kuluçkaya yatabilirler. İdeal olan ise çiftlerinizden senede ortalama 2-3 defa yavru almaktır.

Unutulmaması gereken nokta çiftlerin kuluçkalardan sonra dinlendirilmesidir. Örneğin 8 aylık zaman diliminde üst üste 4 defa yavru alınan bir çift muhabbet kuşu en azından 4-5 ay salmalarda dinlendirilmelidir. Kuşların yaşı ilerledikçe kuluçka sayıları azalır, kuluçka sırasında çıkan problemler de artar.

Bir çift kaç yavru bakmalıdır ?

Bir çift muhabbet kuşu her kuluçkada ortalama 4-6 arası yavruya fazla zorlanmadan bakabilir. Tavsiye edilebilecek sayı ise bir çifte en fazla 5 yavru baktırmaktır.

Çiftler 2 aylık aralarla üst üste kuluçkaya yattıkları için her kuluçkada 6-7 yavru bakmak onlar için fazlasıyla yıpratıcı olur. Bu yüzden yorulduğunu farkettiğiniz çiftlerinizi dinlendirmek için yuvalığı kafesten çıkarmanız gerekir.
Eğer çiftiniz birden fazlaysa fazla olan yumurtaları veya yavruları daha az sayıda yavru büyüten çiftlerinde altına koymak iyi bir yöntemdir.


Yuvalık ne zaman takılmalıdır ?

Muhabbet kuşları 8-12 aylık arasında erişkin olurlar, dişilerin erişkinliğe ulaşması erkek muhabbet kuşlarından daha uzun sürer. 6 aylık bir çift muhabbet kuşunun kafesine yuvalık takmak doğru degildir. 9 aylık olduklarında çiftlerinizin kafesine yuvalık takabilirsiniz.

Dişinin yuvalığa ilgi duyması ve yumurtlaması 2-3 ay sürebilir. Damızlık muhabbet kuşlarını satın aldığınızda ortama alışmaları için onlara en azından 1-2 ay süre tanımalısınız. Bir çok kişi sabırsız davranıp satın aldığı damızlık muhabbet kuşlarını eve getirdiği gibi kafeslerine yuvalık takmaktadır.

Kuşları satın alan kişi, kuşların geldiği ortamı, yorgun olup olmadıklarını, yaşlarını bilmediği için kafese hemen yuvalık asmak doğru degildir.

Yuvalık kontrolü nasıl yapılır ?

Kuluçkadaki çiftler, özellikle dişi muhabbet kuşu mümkün olduğunca az rahatsız edilmelidir. Yumurta ve yavru kontrolu yapılırken yuvalığın kapağı bir anda açılmamalıdır.

Yuvalık kontrolunün günde en az iki defa yapılmasında fayda vardır. Bu kontrolller anne veya babanın zarar verdiği yavruları daha erken farketmenizi sağlar, yavruların daha fazla zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Yumurtayı kırmış fakat yumurtadan çıkamamış civcivlerin yumurtadan çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Günü geldiği halde yumurtadan çıkmamış yavruları kurtarmanın yolu ise yumurtalara numara vermek ve zamanında çatlamayan yumurtaları özenli bir şekilde açmaktır

YENİ MUHABBET KUŞU ALIRKEN CİFT SEÇİMİ

Yeni muhabbet kuşu alıcam, nelere dikkat etmeliyim ?

Tek baktığınız muhabbet kuşunuza eş alırken mümkün olduğunca onun yaşına yakın bir muhabbet kuşu almanızada fayda vardır.

Örneğin 2 yaşındaki bir muhabbet kuşuna 2-3 aylık bir yavruyu eş olarak almak doğru degildir. 2 yaşındaki kuş çiftleşmeye fazlasıyla istekli ise davranışları yavru için fazlasıyla rahatsız edici olabilir.

1 yaşındaki bir muhabbet kuşuna mümkünse 6 aylıktan daha büyük bir eş alınmalıdır. 3-4 yaşındaki bir muhabbet kuşuna ise en azından 1 yaşında bir eş alınması daha uygundur.

Muhabbet kuşuma eş alacağım. Ne yapmamı önerirsiniz ?

Genelde evde tek muhabbet kuşu besleyen insanlar evcil hayvan mağazalarından satın aldıkları 2. bir kuşu eve getirdiklerin kuşların hemen eş olacaklarını zannederler. Durum hiç de sanıldığı gibi degildir.

Örneğin uzun yıllar tek bakılan muhabbet kuşları yıllarca kendi türünden bir canlı görmedikleri ve insanlar ile arkadaşlık etmeyi seçtikleri için eve yeni gelen kuşa hiç ilgi göstermezler hatta kıskanıp ona zarar vermeye de kalkışabilirler. Bu yüzden 1 yaşını doldurmadan tek beslediğiniz kuşunuza eş almanızı tavsiye ederiz.

Eğer çift olarak kuş satın alıyorsanız ve yavru alma hevesiniz varsa kuşları satın alacağınız yerde bir müddet kuşları izleyip, birbiriyle anlaşan, birbirini kaşıyan veya besleyen bir çift muhabbet kuşunu seçmelisiniz.

Tek olarak baktığınız bir muhabbet kuşuna eş almak istediğinizde yapılacak en doğru davranış ona eşini kendisinin seçme fırsatını tanımanızdır. Örneğin kuşunuzu evcil hayvan mağazasında bir çok arkadaşının bulunduğu bir kafese koyup bir süre izlersiniz. Anlaştığı bir muhabbet kuşu varsa onu satın alırsınız.

Dişi muhabbet kuşları daha zor eş seçtikleri için salmadaki erkek sayısının dişi sayısından daha fazla olmasında yarar vardır. Eğer kuşunuzun eşini seçme şansı yok ve siz ona eş aldıysanız onları bir araya getirdiğinizde anlaşabilmeleri için onlara zaman tanımalısınız.

Örneğin 2. kuşunuzu satın aldığınızda onları bir süre ayrı kafeslerde tutup daha sonra bir araya getirmek, tanıştırma için sıkça kullanılan bir yöntemdir.
Muhabbet kuşumu petshoptMuhabbet kuşumu petshoptan mı yoksa üreticiden mi almalıyım?
an mı yoksa üreticiden mi almalıyım?

Eğer tanıdığınız, güvendiğiniz bir üreticiden satın alabilirseniz en iyisi budur. Üreticiye ulaşamazsanız, almayı düşündüğünüz petshopun ve tabii ki kuşun içinde bulunduğu ortamın hijyen koşullarını çok iyi incelemelisiniz. Kütüphanemizdeki yeni kuş alırken sağlıklı olup olmadığını belirlemenize yarayacak diğer bilgileri de edinmelisiniz. Aşırı kalabalık kafeslerden almamaya çalışın, herhangi birinin hastalık taşıması halinde siz kuşunuzu alırken sağlıklı görünse de evde hastalanabilir. Ayrıca kuşun seçiminde önemli kriterlerden biri olarak görülen aktifliği sağlamak için bazen petshoplarda siz seçim yaptığınız sırada tüm kuşlar korkutulmakta ve hareket etmeleri sağlanmaktadır. Bu nedenle; yeni kuşu uzun süre gözlemlemeniz gerektiğinden bu tür yerlerde sağlıklı seçim mümkün olamamaktadır. Zaten çok kalabalık ortamlarda satılan kuşlar, genelde beğenilmeyen, üreticilerin gözden çıkardıkları, önemsemedikleri için petshoplara verdikleri kuşlardır. Çok kalabalık kafeslerden eş kuşların belirlenerek seçimi de, hata payı fazla olduğundan önerilmez. Özellikle eş olarak düşündüğünüz kuşların, böyle ortamlarda kardeş çıkma olasılığı da yüksektir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Temmuz 2014       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Erkek muhabbet kuşunun burnu mavi, dişi muhabbet kuşunun ise pembedir.
Son düzenleyen nötrino; 28 Eylül 2014 11:54 Sebep: Mesaj düzeni!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Nisan 2015       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bizim kusumuz evdeki kartonpiyerin icine bir delik acip orada dolaniyor.Hep dısarı çıkip kartonpiyerin icine girmek istiyor.Devamli besin tuketiyor.yuvaliga girip "tik tık "sesleri çıkarıyor. Kuslar birbirlerinden ayri kaldiklarinda garip hareketler sergiliyor.Uzun sure uzak kaldiklarinda ölecekleri düşunuyorum.Erkek kus disi kusun uzerine cikiyor.Biriyleriyle cok uzun sure konusuyorlar.Disi kus kartonpiyerin icine girince orada kayboluyor ve yolun ariyor erkek kus ise kartonpiyerin yakinlarina konup otuyor ve oradan oraya konuyor arada bir kkartonpiyerin icinden cikan yerlere konuyor.(bizim yaptigimiz kartonpiyere vurmayin sadece bekleyin )(sonra çözümü bulup 5 dk sustuk bekledik cikti eger eviniz buyukse dakika uzun sürebilir. )Kuslari kafese geri sokmaya calisirken karanlik ortamlari secin
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Mayıs 2015       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bir çift kuşum var, birisi pencereme geldi sonra ona gidip bir dişi aldım. zamanla birbirlerine alıştılar, gagaya gelip birbirlerine kur yapıyorlardı. bu şekildelerken 2 hafta sonra yuva alıp taktım artık o şekilde yakınlaşmıyorlar. erkek kur yapsa da dişi sert şekilde tepki veriyor. yuvalığı almalıyım ne zaman alışır ikisininde yuvalığa ilgisi yok yuvalığın içerisinde 1 kaç tüy var ama uçuşarak mı girdi yoksa dişi mi girdi bilmiyorum.
birde geceleri ışık açık yakmadığım zamanda dişi tellere asılarak uyuyor bu neden?
arasıra balkona koyuyordum o zaman birbirlerine kur yapıyorlar ancak çift kuşları çok hareket ettirmemek belirli bir yerde ve yükselikte tutmak gerektiğini söylüyorlar ?
Onlardan yavru alabilir miyim acaba?
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Eylül 2015       Mesaj #8
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba benim 2 adet muhabbet kusum var kac aylik olduklarini bilmiyorum ilk gunden hic yemek yemediler su içmediler acaba daha sonra yiyip içerler mi

Benzer Konular

10 Haziran 2015 / enes alku Soru-Cevap
27 Kasım 2015 / MuhabbetK Soru-Cevap
30 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
20 Kasım 2012 / asla_asla_deme Taslak Konular
27 Temmuz 2013 / Misafir Soru-Cevap