PC Görünümü Üye Ol
Forum Ana Sayfa
Cevaplanmış > Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur?
«Önceki KonuSonraki Konu»
Misafir19:13, 30 Eylül 2010 
Temel karbonhidrat kaynakları, karbonhidrat içeren besinler nelerdir?
En iyi cevap kyle tarafından gönderildi

Karbonhidrat: Besinlerden sağladığımız en temel enerji kaynağıdır. Günlük enerji ihtiyacımızın yaklaşık %60' ı karbonhidratlardan sağlanması gerekir. 1 gr karbonhidrat 4 kcal enerji sağlamaktadır. Birkaç molekülden oluşan şeker ve çok sayıda molekülden oluşan nişasta ve lif olarak besinlerde bulunurlar. Şeker formundaki karbonhidratlar kolayca sindirilerek hızlı bir şekilde kana karışırlar. Nişasta formundaki karbonhidratlar ise çok sayıda molekülden oluştuklarından karmaşık yapıdadırlar. Sindirimleri ve kana karışmaları daha fazla zaman gerektirir.

KARBONHİDRAT KAYNAĞI ŞEKER

Şekerler basit yapılı en temel karbonhidratlardır. Glikoz früktoz galaktoz tek şeker molekülünden oluşurlar ve monosakkarid olarak isimlendirilirler. Bu tekli şeker moleküllerinin birleşerek oluşturduğu ikili şeker molekülü formları da disakkarid olarak isimlendirilirler. Örneğin glikoz ve früktoz birleşerek sofra şekeri olarak bilinen sakaroz şeker formunu oluştururlar. Şeker çok çeşitli yiyeceklerin yapımında tatlandırıcı olarak kullanılır. Yüksek miktarda kalori sağladığından ve herhangi bir vitamin ya da mineral içermediğinden dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Besinler ile alınan tüm karbonhidratlar basit yapıdaki şeker formu olan gilikoza dönüştürülürler. Böylelikle tüm hücrelerin kullanabileceği bir enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Glikoz ayrıca gilkojene dönüştürülür ve kullanıma hazır enerji kaynağı olarak karaciğerde kaslarda depolanır. Özellikle beyin enerji kaynağı olarak sadece gilikozu kullanır. Beyin kan şekeri seviyesini korumak için açlık hissini oluşturur ve açlık giderilinceye kadar vücutta depolanan diğer enerji kaynaklarının kullanılmasını sağlar.

Şeker İçeren Başlıca Karbonhidratlı Besin kaynakları

Sofra şekeri tatlılar bal pekmez kuru üzüm dondurma meyve.

KARBONHİDRAT KAYNAĞI NİŞASTA

Çok sayıdaki şeker molekülü bir araya gelerek nişasta veya bir diğer adıyla polisakkarid formunu oluştururlar. Daha çok bitkisel besin kaynaklarında bulunurlar. Vücut tarafından kullanılabilir enerji kaynağına diğer bir deyişle yapılarındaki gilikoz moleküllerine ayrıştırıldıklarından sindirimi ve kana karışmaları basit formdaki karbonhidratlara oranla daha fazla zaman almaktadır. Bu sebeple kan şekeri seviyesini hızlı bir şekilde değil de yavaş yavaş arttırırlar.

Nişasta İçeren Başlıca Besin kaynakları

Buğday patates pirinç muz yer fıstığı havuç mısır.


EN ÖNEMLİ KARBONHİDRAT KAYNAĞI LİF



Lif sadece bitkisel kaynaklarda bulunan önemli bir karbonhidrattır. Çözünebilen ve çözünemeyen olarak iki grupta incelenirler. Çözünebilen besin lifleri kan şekerinin kontrol edilmesine ve kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Çözünemeyen besin lifleri ise daha çok dışkının hacim kazanmasını sağlar ve kolon kanserini önler. Araştırmalar günlük alınması gereken lif miktarının 20-35 gram civarında olması gerektiğini göstermekle birlikte günümüz koşullarında değişen beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzları bu miktarın ancak yarısının tüketildiği göstermektedir.

Lif İçeren Başlıca Besin kaynakları

Çözünebilen lif kaynakları: Yulaf baklagiller bezelye havuç pirinç kepeği arpa turunçgiller çilek muz. Çözünemeyen lif kaynakları: Buğday kepeği esmer pirinç arpa lahana pancar şalgam karnabahar sebze ve meyve kabukları.
Benzer Konular:
Etiketler:
  • karbonhidrat hangi yiyeceklerde var
  • karbonhidrat nelerde bulunur
  • karbonhidrat nelerde var
Cevap
kyle19:59, 30 Eylül 2010 
Karbonhidrat: Besinlerden sağladığımız en temel enerji kaynağıdır. Günlük enerji ihtiyacımızın yaklaşık %60' ı karbonhidratlardan sağlanması gerekir. 1 gr karbonhidrat 4 kcal enerji sağlamaktadır. Birkaç molekülden oluşan şeker ve çok sayıda molekülden oluşan nişasta ve lif olarak besinlerde bulunurlar. Şeker formundaki karbonhidratlar kolayca sindirilerek hızlı bir şekilde kana karışırlar. Nişasta formundaki karbonhidratlar ise çok sayıda molekülden oluştuklarından karmaşık yapıdadırlar. Sindirimleri ve kana karışmaları daha fazla zaman gerektirir.

KARBONHİDRAT KAYNAĞI ŞEKER

Şekerler basit yapılı en temel karbonhidratlardır. Glikoz früktoz galaktoz tek şeker molekülünden oluşurlar ve monosakkarid olarak isimlendirilirler. Bu tekli şeker moleküllerinin birleşerek oluşturduğu ikili şeker molekülü formları da disakkarid olarak isimlendirilirler. Örneğin glikoz ve früktoz birleşerek sofra şekeri olarak bilinen sakaroz şeker formunu oluştururlar. Şeker çok çeşitli yiyeceklerin yapımında tatlandırıcı olarak kullanılır. Yüksek miktarda kalori sağladığından ve herhangi bir vitamin ya da mineral içermediğinden dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Besinler ile alınan tüm karbonhidratlar basit yapıdaki şeker formu olan gilikoza dönüştürülürler. Böylelikle tüm hücrelerin kullanabileceği bir enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Glikoz ayrıca gilkojene dönüştürülür ve kullanıma hazır enerji kaynağı olarak karaciğerde kaslarda depolanır. Özellikle beyin enerji kaynağı olarak sadece gilikozu kullanır. Beyin kan şekeri seviyesini korumak için açlık hissini oluşturur ve açlık giderilinceye kadar vücutta depolanan diğer enerji kaynaklarının kullanılmasını sağlar.

Şeker İçeren Başlıca Karbonhidratlı Besin kaynakları

Sofra şekeri tatlılar bal pekmez kuru üzüm dondurma meyve.

KARBONHİDRAT KAYNAĞI NİŞASTA

Çok sayıdaki şeker molekülü bir araya gelerek nişasta veya bir diğer adıyla polisakkarid formunu oluştururlar. Daha çok bitkisel besin kaynaklarında bulunurlar. Vücut tarafından kullanılabilir enerji kaynağına diğer bir deyişle yapılarındaki gilikoz moleküllerine ayrıştırıldıklarından sindirimi ve kana karışmaları basit formdaki karbonhidratlara oranla daha fazla zaman almaktadır. Bu sebeple kan şekeri seviyesini hızlı bir şekilde değil de yavaş yavaş arttırırlar.

Nişasta İçeren Başlıca Besin kaynakları

Buğday patates pirinç muz yer fıstığı havuç mısır.


EN ÖNEMLİ KARBONHİDRAT KAYNAĞI LİF



Lif sadece bitkisel kaynaklarda bulunan önemli bir karbonhidrattır. Çözünebilen ve çözünemeyen olarak iki grupta incelenirler. Çözünebilen besin lifleri kan şekerinin kontrol edilmesine ve kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Çözünemeyen besin lifleri ise daha çok dışkının hacim kazanmasını sağlar ve kolon kanserini önler. Araştırmalar günlük alınması gereken lif miktarının 20-35 gram civarında olması gerektiğini göstermekle birlikte günümüz koşullarında değişen beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzları bu miktarın ancak yarısının tüketildiği göstermektedir.

Lif İçeren Başlıca Besin kaynakları

Çözünebilen lif kaynakları: Yulaf baklagiller bezelye havuç pirinç kepeği arpa turunçgiller çilek muz. Çözünemeyen lif kaynakları: Buğday kepeği esmer pirinç arpa lahana pancar şalgam karnabahar sebze ve meyve kabukları.
Cevap
Misafir16:58, 3 Ekim 2011 
karbonhidrat ekmek makarna gibi unlu besinlerde bulunur.
Cevap
Misafir16:36, 22 Eylül 2012 
Karbonhidrat Hangi Besinlerde Bulunur? | Beslenme Desteği bu site daha güzel
Cevap
Misafir11:48, 29 Ekim 2012 
karbonhidrat hangi besinlerde bulunur ?

cevap

bal üzüm ekmek muz patates buğday
Cevap
Misafir11:59, 29 Ekim 2012 
EKMEK MAKARNA YULAF GİBİ YAĞ İÇEREN BESİNLERDE
Cevap
mc idil şenay14:43, 10 Ocak 2013 
Karbonhidrat Hangi Besinlerde Bulunur

Ekmek, makarna, simit, mısır unu, mısır gevreği, yulaf ezmesi, hamur işleri, beyaz pirinç, bulgur, mercimek, patates, fasulye, nohut, elma, kayısı, şeftali, erik, kiraz, ananas, greyfrut, çilek, lahana, karnabahar, kereviz, kuru üzüm ve bal karbonhidrat içeren besinler arasındadır

En Sağlıklı Karbonhidratlar


Meyve sebzeler de karbonhidrat içeren besin kaynaklarındandır, ama söz konusu sıraya göre, orta-yoğunluklu ve düşük-yoğunluklu karbonhidrat sınıfındadırlar Daha önce glukoza çevrilmeleri gerektiğinden kan dolaşımına daha yavaş dahil olurlar
Cevap
Misafir17:54, 17 Eylül 2014 
Karbondioksit ve H2O'dan sentezlenen karbonhidratlar dünyanın en bol organik molekülleridir.

Karbonhidratların içinde insan beslenmesinde başlıca enerji kaynağı olan şeker ve nişasta vardır. Şeker konsantre tatlılarda meyve ve sütle; nişasta ise tahıl ve sebzelerde bulunur. Şekerler monosakkarit (glikoz fruktoz ve bal) şeklinde veya dioligosakrit (sukroz laktoz galaktoz ve dekstroz) şeklinde bulunurlar. Doğada en çok bulunan şeker ana yakıt olan gıükozdur. 1 gram karbonhidrat 4 kalori içerir.


-Canlı organizma için önemli bir yakıttır. Yakıt olarak kullanılabilmesi için karbonhidratın polisakkarit deposu şeklinin (nişasta veya glikojen) monosakkarit (basit şekerlere) şekline parçalanması gerekir.


- Yakıt deposu olma rolüne ek olarak karbonhidratlar bakteri bitki
Cevap
«Önceki KonuSonraki Konu»
Hızlı Cevap
Kullanıcı Adınız:
Doğrulama
Mesaj:
Tüm Cevaplanmış Konuları
Benzer Konular
Hangi besinlerde yağ bulunur?
A, B, C, D, K, E vitaminleri hangi besinlerde bulunur?
K vitamini hangi besinlerde bulunur?
Hangi besinlerde D vitamini bulunur?
Demir hangi besinlerde bulunur?