MsXLabs
2005-2016
Cevaplanmış forumunda yer alan Misafir tarafından açılmış Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur? konusunu görüntülüyorsunuz.
Özet: Temel karbonhidrat kaynakları, karbonhidrat içeren besinler nelerdir?...
CEVAP VAR

Karbonhidrat hangi besinlerde bulunur?

Gösterim: 32.886 | Cevap: 4
30 Eylül 2010 19:13   |   Mesaj #1   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
Temel karbonhidrat kaynakları, karbonhidrat içeren besinler nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar
En iyi cevap kyle tarafından gönderildi

Karbonhidrat: Besinlerden sağladığımız en temel enerji kaynağıdır. Günlük enerji ihtiyacımızın yaklaşık %60' ı karbonhidratlardan sağlanması gerekir. 1 gr karbonhidrat 4 kcal enerji sağlamaktadır. Birkaç molekülden oluşan şeker ve çok sayıda molekülden oluşan nişasta ve lif olarak besinlerde bulunurlar. Şeker formundaki karbonhidratlar kolayca sindirilerek hızlı bir şekilde kana karışırlar. Nişasta formundaki karbonhidratlar ise çok sayıda molekülden oluştuklarından karmaşık yapıdadırlar. Sindirimleri ve kana karışmaları daha fazla zaman gerektirir.

KARBONHİDRAT KAYNAĞI ŞEKER

Şekerler basit yapılı en temel karbonhidratlardır. Glikoz früktoz galaktoz tek şeker molekülünden oluşurlar ve monosakkarid olarak isimlendirilirler. Bu tekli şeker moleküllerinin birleşerek oluşturduğu ikili şeker molekülü formları da disakkarid olarak isimlendirilirler. Örneğin glikoz ve früktoz birleşerek sofra şekeri olarak bilinen sakaroz şeker formunu oluştururlar. Şeker çok çeşitli yiyeceklerin yapımında tatlandırıcı olarak kullanılır. Yüksek miktarda kalori sağladığından ve herhangi bir vitamin ya da mineral içermediğinden dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Besinler ile alınan tüm karbonhidratlar basit yapıdaki şeker formu olan gilikoza dönüştürülürler. Böylelikle tüm hücrelerin kullanabileceği bir enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Glikoz ayrıca gilkojene dönüştürülür ve kullanıma hazır enerji kaynağı olarak karaciğerde kaslarda depolanır. Özellikle beyin enerji kaynağı olarak sadece gilikozu kullanır. Beyin kan şekeri seviyesini korumak için açlık hissini oluşturur ve açlık giderilinceye kadar vücutta depolanan diğer enerji kaynaklarının kullanılmasını sağlar.

Şeker İçeren Başlıca Karbonhidratlı Besin kaynakları

Sofra şekeri tatlılar bal pekmez kuru üzüm dondurma meyve.

KARBONHİDRAT KAYNAĞI NİŞASTA

Çok sayıdaki şeker molekülü bir araya gelerek nişasta veya bir diğer adıyla polisakkarid formunu oluştururlar. Daha çok bitkisel besin kaynaklarında bulunurlar. Vücut tarafından kullanılabilir enerji kaynağına diğer bir deyişle yapılarındaki gilikoz moleküllerine ayrıştırıldıklarından sindirimi ve kana karışmaları basit formdaki karbonhidratlara oranla daha fazla zaman almaktadır. Bu sebeple kan şekeri seviyesini hızlı bir şekilde değil de yavaş yavaş arttırırlar.

Nişasta İçeren Başlıca Besin kaynakları

Buğday patates pirinç muz yer fıstığı havuç mısır.


EN ÖNEMLİ KARBONHİDRAT KAYNAĞI LİF



Lif sadece bitkisel kaynaklarda bulunan önemli bir karbonhidrattır. Çözünebilen ve çözünemeyen olarak iki grupta incelenirler. Çözünebilen besin lifleri kan şekerinin kontrol edilmesine ve kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Çözünemeyen besin lifleri ise daha çok dışkının hacim kazanmasını sağlar ve kolon kanserini önler. Araştırmalar günlük alınması gereken lif miktarının 20-35 gram civarında olması gerektiğini göstermekle birlikte günümüz koşullarında değişen beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzları bu miktarın ancak yarısının tüketildiği göstermektedir.

Lif İçeren Başlıca Besin kaynakları

Çözünebilen lif kaynakları: Yulaf baklagiller bezelye havuç pirinç kepeği arpa turunçgiller çilek muz. Çözünemeyen lif kaynakları: Buğday kepeği esmer pirinç arpa lahana pancar şalgam karnabahar sebze ve meyve kabukları.
Son düzenleyen nötrino; 1 Ekim 2013 15:55 (2013-10-01T15:55:06+03:00)
30 Eylül 2010 19:59   |   Mesaj #2   |   
kyle - avatarı
VIP katekolamin
Dünya
2.500
1.248 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 04-10-2009
Karbonhidrat: Besinlerden sağladığımız en temel enerji kaynağıdır. Günlük enerji ihtiyacımızın yaklaşık %60' ı karbonhidratlardan sağlanması gerekir. 1 gr karbonhidrat 4 kcal enerji sağlamaktadır. Birkaç molekülden oluşan şeker ve çok sayıda molekülden oluşan nişasta ve lif olarak besinlerde bulunurlar. Şeker formundaki karbonhidratlar kolayca sindirilerek hızlı bir şekilde kana karışırlar. Nişasta formundaki karbonhidratlar ise çok sayıda molekülden oluştuklarından karmaşık yapıdadırlar. Sindirimleri ve kana karışmaları daha fazla zaman gerektirir.

KARBONHİDRAT KAYNAĞI ŞEKER

Şekerler basit yapılı en temel karbonhidratlardır. Glikoz früktoz galaktoz tek şeker molekülünden oluşurlar ve monosakkarid olarak isimlendirilirler. Bu tekli şeker moleküllerinin birleşerek oluşturduğu ikili şeker molekülü formları da disakkarid olarak isimlendirilirler. Örneğin glikoz ve früktoz birleşerek sofra şekeri olarak bilinen sakaroz şeker formunu oluştururlar. Şeker çok çeşitli yiyeceklerin yapımında tatlandırıcı olarak kullanılır. Yüksek miktarda kalori sağladığından ve herhangi bir vitamin ya da mineral içermediğinden dikkatli tüketilmesi gerekmektedir. Besinler ile alınan tüm karbonhidratlar basit yapıdaki şeker formu olan gilikoza dönüştürülürler. Böylelikle tüm hücrelerin kullanabileceği bir enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Glikoz ayrıca gilkojene dönüştürülür ve kullanıma hazır enerji kaynağı olarak karaciğerde kaslarda depolanır. Özellikle beyin enerji kaynağı olarak sadece gilikozu kullanır. Beyin kan şekeri seviyesini korumak için açlık hissini oluşturur ve açlık giderilinceye kadar vücutta depolanan diğer enerji kaynaklarının kullanılmasını sağlar.

Şeker İçeren Başlıca Karbonhidratlı Besin kaynakları

Sofra şekeri tatlılar bal pekmez kuru üzüm dondurma meyve.

KARBONHİDRAT KAYNAĞI NİŞASTA

Çok sayıdaki şeker molekülü bir araya gelerek nişasta veya bir diğer adıyla polisakkarid formunu oluştururlar. Daha çok bitkisel besin kaynaklarında bulunurlar. Vücut tarafından kullanılabilir enerji kaynağına diğer bir deyişle yapılarındaki gilikoz moleküllerine ayrıştırıldıklarından sindirimi ve kana karışmaları basit formdaki karbonhidratlara oranla daha fazla zaman almaktadır. Bu sebeple kan şekeri seviyesini hızlı bir şekilde değil de yavaş yavaş arttırırlar.

Nişasta İçeren Başlıca Besin kaynakları

Buğday patates pirinç muz yer fıstığı havuç mısır.


EN ÖNEMLİ KARBONHİDRAT KAYNAĞI LİF



Lif sadece bitkisel kaynaklarda bulunan önemli bir karbonhidrattır. Çözünebilen ve çözünemeyen olarak iki grupta incelenirler. Çözünebilen besin lifleri kan şekerinin kontrol edilmesine ve kötü kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Çözünemeyen besin lifleri ise daha çok dışkının hacim kazanmasını sağlar ve kolon kanserini önler. Araştırmalar günlük alınması gereken lif miktarının 20-35 gram civarında olması gerektiğini göstermekle birlikte günümüz koşullarında değişen beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzları bu miktarın ancak yarısının tüketildiği göstermektedir.

Lif İçeren Başlıca Besin kaynakları

Çözünebilen lif kaynakları: Yulaf baklagiller bezelye havuç pirinç kepeği arpa turunçgiller çilek muz. Çözünemeyen lif kaynakları: Buğday kepeği esmer pirinç arpa lahana pancar şalgam karnabahar sebze ve meyve kabukları.
Son düzenleyen Safi; 5 Şubat 2016 01:47
10 Ocak 2013 14:43   |   Mesaj #3   |   
mc idil şenay - avatarı
Üye
Mersin
57
315 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 14-11-2012
Karbonhidrat Hangi Besinlerde Bulunur

Ekmek, makarna, simit, mısır unu, mısır gevreği, yulaf ezmesi, hamur işleri, beyaz pirinç, bulgur, mercimek, patates, fasulye, nohut, elma, kayısı, şeftali, erik, kiraz, ananas, greyfrut, çilek, lahana, karnabahar, kereviz, kuru üzüm ve bal karbonhidrat içeren besinler arasındadır.

En Sağlıklı Karbonhidratlar


Meyve sebzeler de karbonhidrat içeren besin kaynaklarındandır, ama söz konusu sıraya göre, orta-yoğunluklu ve düşük-yoğunluklu karbonhidrat sınıfındadırlar. Daha önce glukoza çevrilmeleri gerektiğinden kan dolaşımına daha yavaş dahil olurlar.
Son düzenleyen Safi; 5 Şubat 2016 01:48
Misafir
17 Eylül 2014 17:54   |   Mesaj #4   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi

besinin içinde karbondioksit varmı

Karbondioksit ve H2O'dan sentezlenen karbonhidratlar dünyanın en bol organik molekülleridir.

Karbonhidratların içinde insan beslenmesinde başlıca enerji kaynağı olan şeker ve nişasta vardır. Şeker konsantre tatlılarda meyve ve sütle; nişasta ise tahıl ve sebzelerde bulunur. Şekerler monosakkarit (glikoz fruktoz ve bal) şeklinde veya dioligosakrit (sukroz laktoz galaktoz ve dekstroz) şeklinde bulunurlar. Doğada en çok bulunan şeker ana yakıt olan gıükozdur. 1 gram karbonhidrat 4 kalori içerir.


-Canlı organizma için önemli bir yakıttır. Yakıt olarak kullanılabilmesi için karbonhidratın polisakkarit deposu şeklinin (nişasta veya glikojen) monosakkarit (basit şekerlere) şekline parçalanması gerekir.


- Yakıt deposu olma rolüne ek olarak karbonhidratlar bakteri bitki
5 Şubat 2016 01:55   |   Mesaj #5   |   
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ankara

25.303
20.020 mesaj
Kayıt Tarihi:Üyelik: 06-06-2015
Reklam
Karbonhidrat Hangi Besinlerde Bulunur

Ad:  karbın1.PNG
Gösterim: 3
Boyut:  42.6 KB

Ad:  karbın2.PNG
Gösterim: 2
Boyut:  26.2 KB

Ad:  karbın3.PNG
Gösterim: 2
Boyut:  142.9 KB

Ad:  karbın4.PNG
Gösterim: 2
Boyut:  35.7 KB

Hızlı Cevap
İsim:
Mesaj: