Arama

Muz yaprakları neden sararır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 22 Nisan 2014 Gösterim: 4.971 Cevap: 2
erdal doluca - avatarı
erdal doluca
Ziyaretçi
21 Haziran 2011       Mesaj #1
erdal doluca - avatarı
Ziyaretçi
Muz yetiştiriciliği, muz yapraklarının sararma nedeni nedir?

Muz fidem var ve yaprakları sararıyor, kahverengileşiyor. Sebebini bulamadım, yardımcı olur musunuz?
EN İYİ CEVABI nötrino verdi
Muz yetiştirilen bölgelerde yaygın olarak görülen zararlılar nematodlardır. Nematodlar bitki öz suyunu (kök) emerek bitkinin yıpranmasına, bitki gelişimini engelleyerek yapraklarda sararmaya ve bitki gövdesinin yumuşamasına neden olurlar!
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen nötrino; 22 Nisan 2014 11:15 Sebep: İç başlık ve soru düzeni!!
faxo1297 - avatarı
faxo1297
Ziyaretçi
21 Haziran 2011       Mesaj #2
faxo1297 - avatarı
Ziyaretçi
Genel olarak uygun hasat zamanında kesilen muzlar, 18-24 oC sıcaklıkta bir veya iki hafta içinde kendiliğinden olgunlaşırlar. Bunun altındaki sıcaklıklarda olgunlaşma yavaşlar ve hatta uygun depo sıcaklığı 13 oC 'ye düşünce pratik olarak tamamen durur. Daha yukarıdaki sıcaklıklarda ise olgunlaşma metabolizması bozulduğu için olgunlaşmada anormallikler başlar. Bu nedenle tropik şartlarda (24-32 oC) olgunlaşan muzlar, yeşil kalır veya çekici bir renk kazanamazlar. Hatta olgunlaşma durur (boiling). Ağaç üzerinde bırakılan meyvelerde olgunlaşma süresi 40-50 gün kadar uzayabilir. Çünkü ağaç üzerinde kalan meyve ana bitkiden gelen olgunluğu frenleyici veya etilene duyarlılığı geriletici etkiler altında kalır. Bu nedenle ağaç üzerinde kalan meyve için gerekli olgunluğu başlatıcı endogen etilen dozu, hasat edilen meyve için gerekli dozdan daha yüksektir. Hasat edilen meyvede bu sınır doza daha erken eriştiğinden, olgunlaşması da erken başlar, olgunluğu erken tamamlanır.

Sponsorlu Bağlantılar
Aynı şekilde hasat zamanında fizyolojik gelişmesi ileri meyveler de, gelişmesi geri meyvelerden daha erken olgunlaşır. Bu nedenle tam gelişkin devrelerde hasat edilen muzlar, daha önceki devrelerde hasat edilen muzlara göre daha erken olgunlaşır. Belirli bir hasat olgunluğuna erişmeden hasat edilen muzlar ise dıştan bir etilen uygulaması yapılmaksızın kendiliğinden olgunlaşamazlar. Meyveler ne kadar erken hasat edilirse, olgunluktaki meyve kalitesi de o kadar düşük olur. Özellikle tatlanma geri kalır ve uçucu madde salgılanması azalır. Meyvelerin hasattan sonra yeşil kabuklu olarak kalabildikleri sürenin uzunluğu ve kısalığı, meyv enin hasat sırasındaki fizyolojik gelişme durumu veya olgunluk derecesi ile ilişkilidir. Çiçeklenmeden sonraki 90. günde hasat edilen meyvenin (Gross Michel tropik şartlarda) hasattan sonra yeşil kalma süresi 17 gün iken, çiçeklenmeden 120 gün sonra hasat edilen meyvenin olgunlaşma süresi 9 gündür. Bu değerler Cavendish çeşidi için sırasıyla 21 ve 14 gündür. Meyvenin çiçekten sonraki gün sayısı olarak bildirilen hasat zamanı ile, hasattan sonraki yeşil kalma süresi 90-120 günler arasında linear ilişkilidir.
Son düzenleyen nötrino; 22 Nisan 2014 11:21 Sebep: Mesaj düzeni!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Nisan 2014       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Muz yetiştirilen bölgelerde yaygın olarak görülen zararlılar nematodlardır. Nematodlar bitki öz suyunu (kök) emerek bitkinin yıpranmasına, bitki gelişimini engelleyerek yapraklarda sararmaya ve bitki gövdesinin yumuşamasına neden olurlar!

Benzer Konular

26 Kasım 2009 / Misafir Soru-Cevap
2 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
4 Temmuz 2012 / Teamoore Cevaplanmış
4 Nisan 2010 / Misafir Soru-Cevap
8 Ekim 2008 / Misafir Genel Mesajlar