Arama

Voleybolun kuralları nelerdir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 2 Nisan 2016 Gösterim: 526.234 Cevap: 3
PRENSES_1 - avatarı
PRENSES_1
Ziyaretçi
10 Aralık 2011       Mesaj #1
PRENSES_1 - avatarı
Ziyaretçi
Voleybolun kuralları nelerdir?
EN İYİ CEVABI Safi verdi
Alıntıdaki Ek 47670
Voleybol Kuralları

Yasaklı Malzemeler
Sponsorlu Bağlantılar
Herhangi bir sakatlığa sebep olacak veya rakibe oranla avantaj sağlayacak her türlü eşya yasaktır. Oyuncular gözlük veya lens takabilir ancak sorumluluk kendisine aittir.
Kaptanlar

Kaptanlar kendi takımlarından sorumludurlar. Maç öncesi takım cetvelini imzalar ve kurada takımını temsil eder.
Sayı Kazanmak

Bir takım 3 şekilde sayı elde edebilir.
- Rakip sahanın zeminine top temas ettiği zaman
- Rakip takımın bir hatası sonucu (oyun kurallarına aykırı bir davranış yapılması)
- Rakip takım herhangi bir ihtar (uyarı) aldığında
Setler

DEVAMI Voleybol Nedir? Voleybol
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
10 Mart 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Voleybol Kuralları
  • Voleybol topunun çevresi 65cm, ağırlığı da 260-280 gr olmalıdır.
  • Hem açık, hem kapalı alanlarda oynanabilen voleybolda, 9×18 m boyutlu saha enine bir çizgiyle ikiye ayrılır ve takımlar, her sette değişerek bu yarı alanları kullanırlar.
  • Oyun sırasında oyuncular, bu orta çizginin öbür yanına (rakip alana) basamazlar.
  • Orta çizginin tam üzerinde gergin bir ağ bulunur. Resmi maçlarda bu ağın yüksekliği erkeklerde 243cm, bayanlarda 224cm’dir.
  • Gençler ve daha alçak bir ağla oynaması gerekenler için ağ yüksekliği ayarlanabilir.
  • Her iki yarı alanın arka çizgilerinin sağdaki üçte birlik bölümünün gerisinde kalan bölge, servis alanıdır.
  • Servis bu alndan ya da gerisinden atılmalıdır. Kapalı salonlarda tavan yüksekliği en az 7,8m olmalıdır. Resmi karşılaşmalarda takımlar altışar oyuncudan oluşur.
  • Oyuncularda üçü ağa yakın ön alandadır. Öteki üç oyuncu ise arka alanda savunma görevindedirler.
  • Oyun, servis atan takımın sağ arka oyuncusunun servis atışıyla başlar.
  • Servis, topa el içi, yumruk ya da kolla vurularak atılabilir.
  • Rakip takım, ağın üstünden geçerek kendi sahalarına gelen bu topu, en çok üç vuruşta geri göndermek zorundadır.
  • Top oyundayken, oyuncular topu tutmamalı, topa üst üste iki kez vurmamalı ve rakip alana basmamalıdır.
  • Ayrıca topun yere değmemesi ve oyuncuların vücutlarının kalçadan aşağı bölümleriyle topa dokunmaması gerekmektedir.
  • Oyun, toplam beş set üzerinden oynanır. On beş sayıya ilk ulaşan takım, seti kazanır.
  • Bir takım, üç set kazandığında, oyun bitmiş olur.

Sponsorlu Bağlantılar
theMira
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Voleybol hakkında bilgi verir misiniz?

Voleybol Hakkında
Voleybol ilk defa 19. yüzyıl sonlarında Amerika’da oynanmıştır. Yurdumuzda ise 1919’da Amerikalılar tarafından gemi takımlarının aralarında yaptıkları maçlar vasıtasıyla tanıtıldı. İlk defa bir okul sporu olarak İstanbul okullarında oynanmaya başlandı. 1948 yılında ise Türkiye Birinciliği ile Türkiye çapında oynanan bir spor kolu haline geldi.Voleybol sporu yurdumuzda Voleybol Federasyonu denetiminde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Voleybol 1964’ten beri Olimpiyat spor oyunları içerisinde yer almaktadır. Milletlerarası Voleybol karşılaşmaları 1947’deParis’te kurulan Milletlerarası Voleybol Federasyonu (FIVB) tarafından yönetilmektedir. Bu federasyona üye olan ülke sayısı 145’tir. FIVB yönetim merkezi İsviçre’nin Lozan şehrindedir.


Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Voleybol sahası ölçüleri nedir?

Voleybol Sahası
Oyun alanı, 18x9 m ölçülerinde bir dikdörtgendir ve her yönde en az 3 m genişliğinde olan bir serbest bölge ile çevrilmiştir.Oyun sahasının üzerinde bulunan serbest oyun boşluğu, her türlü engelden arındırılmış olmalıdır. Serbest oyun boşluğu, oyun sahası yüzeyinden ölçüldüğünde en az 7 m yüksekliğinde olmalıdır.
Oyun Sahasının Yüzeyi
Sahanın yüzeyi düz, yatay ve yeknesak olmalıdır. Oyuncular için sakatlanmaya yol açacak herhangi bir tehlike teşkil etmemelidir. Pürüzlü ve kaygan yüzeylerde oynanması yasaktır.FIVB Dünya ve Resmi Müsabakalarında sadece tahta veya sentetik bir yüzeyin kullanılmasına izin verilir. Bu yüzey daha önce FIVB tarafından onaylanmış olmalıdır. Kapalı salonlarda oyun alanının yüzeyi açık renkte olmalıdır. FIVB Dünya ve Resmi Müsabakalarında çizgiler için beyaz, oyun alanı ve serbest bölge için farklı renkler kullanılmalıdır.Açık hava sahalarında drenaj amacıyla her metre için 5 mm lik bir eğime müsaade edilir. Saha çizgilerinin sert bir maddeden oluşturulması yasaktır.
Oyun Alanının Üzerindeki Çizgiler
Bütün çizgiler 5 cm genişliğindedir. Çizgiler, zeminin ve diğer çizgilerin renklerinden farklı ve açık renkte olmalıdır.
Sınır çizgileri: İki yan ve iki dip çizgi oyun alanını belirler. Yan ve dip çizgilerin her ikisi de oyun alanının boyutlarına dahil olarak çizilir.
Orta çizgi: Orta çizginin tam ortası oyun alanını 9x9 m boyutlarında iki eşit alana böler ; bununla beraber orta çizgi kalınlığının, bütünüyle, her iki oyun alanının da sınırları içerisinde olduğu kabul edilir. Bu çizgi filenin altından iki yan çizgi arasında uzanır.
Hücum çizgisi: Her oyun alanında, arka kenarı, orta çizginin tam ortasından 3 m geride çizilmiş bir hücum çizgisi, ön bölgeyi belirler.
Bölgeler
Ön bölge: Her oyun alanında ön bölge orta çizginin tam ortası ve hücum çizgisinin arka kenarıyla sınırlıdır. Ön bölgenin yan çizgiler dışında serbest bölgenin sonuna kadar uzandığı varsayılır.
Servis bölgesi: Servis bölgesi, her dip çizginin gerisinde 9 m genişliğindeki sahadır.Bu bölgenin yan sınırları, dip çizgilerden 20 cm geriye, yan çizgilerin uzantısı olarak çizilen 15 cm uzunluğunda iki kısa çizgiyle belirlenir. Her iki kısa çizgi de servis bölgesinin genişliğine dahildir.Servis bölgesinin derinliği serbest bölgenin sonuna kadar devam eder.
Oyuncu değiştirme bölgesi: Oyuncu değiştirme bölgesi, her iki hücum çizgisinin yazı hakemi masasına kadar olan uzantısı ile sınırlıdır.
Libero değişim bölgesi: Libero değişim bölgesi, serbest bölgenin, takım sıraları tarafındaki bir bölümü olup, hücum çizgisi uzantısından dip çizgiye kadar olan alanla sınırlandırılmıştır.
Isınma sahası: FIVB Dünya ve Resmi Müsabakalarında ısınma sahaları yaklaşık 3x3m boyutlarında, serbest bölgenin dışında ve oturma sıralarının bulunduğu taraftaki köşelerde yer alır.
Ceza sahası: Yaklaşık 1x1 m boyutlarında olan ve 2 sandalye bulundurulan bir ceza sahası, her bir dip çizgi uzantısının dışında olacak şekilde, kontrol sahası içinde yer alır. Bu sahalar 5 cm genişliğinde kırmızı bir çizgiyle sınırlandırılabilirler.
File
File, düşey olarak orta çizginin üstünde yer alır ve erkekler için 2.43 m, bayanlar için 2.24 m yüksekliğindedir. File, 1 m genişliğinde, 9.50 ila 10 m uzunluğundadır ve 10 cm lik karelerden oluşan siyah iplerden yapılmıştır. Anten, 1.80 m uzunluğunda ve 10 mm çapındadır. Antenlerin her birinin 80 cm lik üst kısımları filenin üzerinde devam eder. Antenler filenin bir parçası sayılır ve geçiş boşluğunun yan sınırlarını belirler.

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Sayı 15 olunca mı 1. set kazanılıyor 25 mi?

Cevap 1:
Voleybolda 3 set alan oyunu kazanır. Her set 25 sayıda biter. Eğer durum 2-2 ise tie-break oynanır, bu set ise 15'de biter. Fileye temas, karşı alana müdahale, topa kendi alanında 3 den fazla vurmak kural dışıdır. Sayı olması için topun çizgi alanının içinde kalması gerekir.
1- Bir takım 3 set kazandığında, oyun bitmiş olur.
2- Oyun sırasında oyuncular bu orta çizginin öbür yanına (rakip alana) basamazlar.


Cevap 2:
Maç 5 setten oluşur. 25 puana, en az iki farkla olmak üzere ilk ulaşan seti kazanır. Beşinci set 15 puan üzerinden oynanır. En az iki farklı sonuç burada da gereklidir.
3-1 veya 3-2 lik skorlarda yenen takım 2 puan, yenilen takim ise 1 puan alır. 3-0 gibi skorlarda yenen takım 3 puan alır. İlk set 25 sayıdan oluşur.


Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Bir set kaç dakikadır?

Voleybol süreli bir oyun değildir.

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

File ölçülerini verir misiniz?

File Ölçüleri
File 1 m genişliğinde 9.50 m uzunluğunda ve orta çizginin üzerinde zemine dik olarak yer alır. File kenarları 10 cm'lik karelerden oluşan siyah iplerden yapılmıştır. Filenin üst kısmında 5 cm genişliğinde yatay beyaz bir bant vardır. Bu bant çadır bezinden yapılmıştır ve file boyunca iki kat dikilir. Bandın içinden elastiki bir kablo geçer. Bu kablo filenin direklerine bağlanmasını ve üst kısmının gergin olmasını sağlar. Filenin alt kısmında kareler arasından geçerek onu direklere bağlayan ve filenin gergin olmasını sağlayan bir ip vardır.

5 cm genişliğinde ve 1 m uzunluğunda iki adet beyaz bant her iki yan çizginin üzerinde yer alacak şekilde fileye dik olarak bağlıdır. Bu bantlar filenin bir parçası olarak kabul edilirler. Anten 1.80 m boyunda 10 mm çapında esnek çubuktur. Fiber glas veya benzeri bir maddeden yapılmıştır. İki adet anten yan bantların dış tarafına bağlanır ve karşılıklı olarak filenin ters yönlerine yerleştirilir. Antenlerin 80 pp'lik kısımları filenin üzerinde devam eder. Bu kısımlar 10 cm'lik birbiri ile zıt iki ayrı (tercihen kırmızı ve beyaz) renkte işaretlenir. Antenler filenin bir parçası sayılır ve geçiş boşluğunun yan sınırlarını belirler. Filenin yüksekliği erkekler için 2.43 m bayanlar için 2.24 m'dir ve oyun alanının ortasından bir ölçü çubuğu ile ölçülür. Filenin iki (yan çizgilerin üzeri) oyun alanının yüzeyinden aynı yüksekliktedir. Buradaki yükseklik kuralda belirtilen yüksekliği 2 cm'den fazla geçemez.
Filenin bağlandığı direkler düzgün yuvarlak ve 2.55 m yüksekliğindedir. Direkler iki yan çizgiden 0.50 m ile 1.00 m mesafede yerleştirilmiştir. Direklerin yere tel ile tutturulması ise yasaktır.


Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Voleybolda hakem sayısı nedir?

Bir maçtaki hakem grubu aşağıdaki görevlilerden oluşur:
- Baş hakem
- Yardımcı hakem
- Yazı hakemi
- Dört (iki) çizgi hakemi


Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Voleybol nasıl oynanır?

Voleybol Nasıl Oynanır?
Voleybol altı kişiden kurulu iki takım arasında oynanır. Amaç, sahayı ikiye bölen filenin üzerinden topu karşı tarafınsahasına düşürerek Oyuncular sahada sabit yerlerde dururlar üç kişi fileye yakın üç kişi de savunma pozisyonunda geride durur. Bir takım topa arka arkaya en fazla üç kere vurabilir. Topa vücudun herhangi bir yeri ile vurmak serbesttir. Oyuncular saat yönünde olmak üzere sürekli değişerek oynarlar. Topu karşı tarafın sahasına düşüren takım puan kazanır. Maç 5 setten oluşur. 25 puana, en az iki farkla olmak üzere ilk ulaşan seti kazanır. Beşinci set 15 puan üzerinden oynanır. En az iki farklı sonuç burada da gereklidir.”Libero” defansif bir oyuncudur. Defansta istediği yerde oynayabilir. Ön tarafa geçemez, blok yapamaz, servis atamaz. Forması takım arkadaşlarından farklı renktedir. Takım koçları saha kenarından takımlarına direktifler vermekte serbesttir. Her sette altı değişiklik yapma hakkı vardır. Sadece ön alanda oynayan oyuncular bloğa çıkabilir. Blok, top fileyi geçmeden yapılmalıdır. Blok sayı olarak sayılamaz. Voleybol sahası 18mt x 9mt boyutlarındadır. Tam ortasından bir ağ ile ikiye bölünmüştür. Fileden 3 metre geriye olan kısım atak alanıdır.


Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Voleybol kaç kişiyle oynanır, yedekleri kaç kişidir?

6 oyuncu ve 6 yedekten oluşmak üzere toplam 12 oyuncu ile oynanır.

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Voleybol topunun içindeki hava basıncı nedir?

İç basıncı 0.30-0.325 kg/cm²’dir (294.3-318.82 mbar veya hPa).

Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Voleybolun 24 kuralı nedir?

Voleybolün 24 Kuralı
1. Oyun servis atışıyla başlar,geçerli bir servis atışı tek kol ya da elle topu fileye değdirerek/değdirmeden filenin üzerinden rakip sahaya geçmesi şeklindedir.
2. Hakemin düdüğünden sonra oyuncu 8 sn. içinde servisini atmak zorundadır.
3. Bir oyuncu topa ard arda 2 kez vuramaz.
4. Takımlar sadece (blok hariç) 3 pas yapabilir.
5. Oyuncular topa vücudunun herhangi bir yeriyle temas edebilir.
6. Servis atışı sırasında arka hat oyuncuları, ön hat oyuncularının önüne geçemez.
7. Oyun, RALLY (servis atışının ardından topun oyun dışı olmasına kadar yapılan hareketler silsilesidir) sayı sistemine göre oynanır.
8. Setler (tie-break hariç) en az 2 sayı farkla 25 sayıya ulaşılınca biter.
9. Bir takım bir rally kazanırsa hem sayı kazanır hem de servis atma hakkı kazanır.
10. Servis hakkı kazanan takım saat yönünde döner (yer değiştirir).
11. Her takımın oyunda daima 6 oyuncusu bulunmak zorundadır.
12. Oyuncu değişikliği sayısı her set için 6 kişidir.
13. Oyuncular oyuna bir defa girebilir bir defa da çıkabilir.
14. Top oyun çizgileri dahil olmak üzere yere değdiğinde DAHİLdir.
15. Topun yere değdiği yer tamamen çizgilerin dışındaysa,
17. Oyun alanı dışında bir cisme, tavana yada bir kişiye değerse
antene, kablolara veya direklere çarparsa HARİÇtir.
18. Oyuncu orta çizgi üzerinden filenin altından, rakip oyun alanına girebilir (ancak karşıya geçen ayak yada ellerin bir kısmı orta çizgiye temas etmelidir).
19. Bir oyuncunun topla oynadığı sırada fileye teması hatadır.
20. Rakip servisine blok yapmak hatadır.
21. Her takım her sette en fazla 2 mola alabilir (30 sn.).
22. Maçı önde götüren takım 8. Ve 16. Sayıya ulaştığında 60 saniyelik teknik mola otomatik olarak verilir.
23. Setler arası tüm dinlenmeler 3 dk.dır.
24. Her setten sonra oyun alanı değişir, netice setinde önde olan takım 8. sayıya ulaştığında aynı pozisyonlarını koruyarak oyun alanını değişirler.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Nisan 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Ad:  Voleybol.jpg
Gösterim: 58063
Boyut:  84.4 KB
Voleybol Kuralları

Yasaklı Malzemeler
Herhangi bir sakatlığa sebep olacak veya rakibe oranla avantaj sağlayacak her türlü eşya yasaktır. Oyuncular gözlük veya lens takabilir ancak sorumluluk kendisine aittir.
Kaptanlar

Kaptanlar kendi takımlarından sorumludurlar. Maç öncesi takım cetvelini imzalar ve kurada takımını temsil eder.
Sayı Kazanmak

Bir takım 3 şekilde sayı elde edebilir.
- Rakip sahanın zeminine top temas ettiği zaman
- Rakip takımın bir hatası sonucu (oyun kurallarına aykırı bir davranış yapılması)
- Rakip takım herhangi bir ihtar (uyarı) aldığında
Setler

DEVAMI Voleybol Nedir? Voleybol
Son düzenleyen Safi; 3 Mayıs 2016 22:32
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

4 Haziran 2016 / Misafir Spor
2 Nisan 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
16 Mart 2013 / Misafir Soru-Cevap
24 Eylül 2014 / Misafir Soru-Cevap
23 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış