Arama

Kaynama nedir, örnek verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 21 Aralık 2013 Gösterim: 14.483 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kaynama nedir, üç örnek verir misiniz?
EN İYİ CEVABI ThinkerBeLL verdi
Kaynama

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynama, sıvı halden buhar hale geçiş olayıdır. Bu ise sıvının buhar basıncının, sıvı üzerindeki atmosfer basıncına eşit veya ondan daha büyük olması ile olur

Bir sıvının normal kaynama noktası, sıvının maksimum buhar basıncının normal şartlardaki atmosfer basıncına yani 760 milimetrelik cıva basıncına eşit olduğu sıcaklıktır. Sıvı üzerindeki basınç değiştiğinde, söz konusu sıvıya ilişkin sıcaklık ve buhar basıncı bağıntısına göre gerçek kaynama noktası da değişir. Mesela normal olarak 100 °C’de kaynayan su, basınç 17 milimetreye indirildiğinde oda sıcaklığında kaynar.

Saf maddelerin kaynama noktası sabittir. Kaynama süresi boyunca sıcaklık değişmez.
Sıvıda bir katı eritilirse veya içine daha az uçucu başka bir sıvı karıştırılırsa kaynama noktası daha yüksek bir değere çıkar. (Sıvı bir maddenin içinde katı bir madde çözünmüşse karışımın kaynama noktası yüksektir.) Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselir. Kaynama süresince sıcaklık sabit değildir. Aynı ortamda bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir. Maddenin cinsine, saflığına ve ortamın basıncına bağlıdır.

Bazı kaynama sıcaklıkları:
- Su: 100 °C
- Etil Alkol: 78 °C
- Cıva: 357 °C
- Eter: 35 °C
- Kurşun: 1750 °C
- Asetun: 57 °C
- Bakır: 1769 °C

ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
19 Kasım 2013       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Kaynama

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynama, sıvı halden buhar hale geçiş olayıdır. Bu ise sıvının buhar basıncının, sıvı üzerindeki atmosfer basıncına eşit veya ondan daha büyük olması ile olur

Bir sıvının normal kaynama noktası, sıvının maksimum buhar basıncının normal şartlardaki atmosfer basıncına yani 760 milimetrelik cıva basıncına eşit olduğu sıcaklıktır. Sıvı üzerindeki basınç değiştiğinde, söz konusu sıvıya ilişkin sıcaklık ve buhar basıncı bağıntısına göre gerçek kaynama noktası da değişir. Mesela normal olarak 100 °C’de kaynayan su, basınç 17 milimetreye indirildiğinde oda sıcaklığında kaynar.

Saf maddelerin kaynama noktası sabittir. Kaynama süresi boyunca sıcaklık değişmez.
Sıvıda bir katı eritilirse veya içine daha az uçucu başka bir sıvı karıştırılırsa kaynama noktası daha yüksek bir değere çıkar. (Sıvı bir maddenin içinde katı bir madde çözünmüşse karışımın kaynama noktası yüksektir.) Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselir. Kaynama süresince sıcaklık sabit değildir. Aynı ortamda bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir. Maddenin cinsine, saflığına ve ortamın basıncına bağlıdır.

Bazı kaynama sıcaklıkları:
- Su: 100 °C
- Etil Alkol: 78 °C
- Cıva: 357 °C
- Eter: 35 °C
- Kurşun: 1750 °C
- Asetun: 57 °C
- Bakır: 1769 °C

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Aralık 2013       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Buharlaşma Ne Demek?
Buharlaşma sıvının gaza dönüşmesi süreci olarak adlandırılır.
Buharlaşmaya örnekler olarak:
1. Suyun kaynaması
2. Çamaşırlarımızın kuruması
Eğer bu bilgi işinize yaradı ise ne mutlu size ve bana
Teşekkürler yazan: Gizli misafir
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Aralık 2013       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kaynama nedir?
Son düzenleyen _Yağmur_; 21 Aralık 2013 22:10 Sebep: içerik düzeltildi

Benzer Konular

20 Mart 2013 / Ziyaretçi Cevaplanmış
17 Nisan 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
14 Mart 2017 / ben_ben_ben Soru-Cevap
17 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış
5 Aralık 2016 / Misafir Cevaplanmış