Arama

Yassı kemik nedir, nasıl bir yapıya sahiptir?

Güncelleme: 13 Mayıs 2016 Gösterim: 15.754 Cevap: 3
yago - avatarı
yago
Ziyaretçi
16 Eylül 2014       Mesaj #1
yago - avatarı
Ziyaretçi
Yassı kemikler nasıl tanımlanırlar ve nasıl bir yapıya sahiptirler?
Vücudun hangi bölümleri yassı kemiklerden oluşur?



Son düzenleyen nötrino; 2 Kasım 2015 20:08 Sebep: İç başlık düzeni!!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Eylül 2014       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Oldukça uzun ve geniş olup fazla kalın olmayan kemikler yassı kemik olarak tanımlanırlar.Yassı kemikler; süngerimsi kemik doku, sert kemik doku, kan damarları, eklem kıkırdağı, kemik zarı ve sinirlerden oluşan bir yapıya sahiptir.Bunun yanında yassı kemiklerin yapısında kırmızı kemik iliği bulunurken sarı kemik iliği bulunmaz!
  • Kafatası, göğüs, kaburga, kalça ve kürek kemiği yassı kemiklerden oluşur!

Sponsorlu Bağlantılar
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
17 Eylül 2014       Mesaj #3
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
Yassı kemik, tanım olarak kalınlık olarak genişlik ve uzunluğundan daha kısa olan kemiklerdir. Vücudun göğüs, kafatası, kürek ve kaburga gibi kısımlarında bulunmaktadır. Yassı kemikler kırmızı kemik iliği ile doludurlar. İçlerinde sarı kemik iliğinin bulunduğu kanallar olmadığı için sadece kırmızı ilik bulundururlar.İsimlerinden de anlaşılacağı gibi yassı bir görünüme sahiptirler. Yassı kemikler vücudun bir takım bölgelerinde bulunmaktadırlar.

Yassı Kemiklerin Vücutta bulundukları bölgeler;
  • Göğüs kafesi,
  • kafatası,
  • kaburgalar.
Yassı kemiklerin üzerleri kemik zarı adı verilen bir zarla kaplıdır. Zarın altında kemiğin ana yapısını oluşturan sıkı durumdaki kemik dokusu yer almaktadır. Vücutta yer alan bu kemiklerin en büyük özelliği dışarıdan gelebilecek etkenlere karşı koruyucu etki sağlamaktır. Yassı kemikler iskelet sisteminin bir parçasıdırlar. İskelet sistemi kısaca vücutta yer alan tüm kemiklerin bir araya gelerek oluşturdukları yapıya verilen genel isimdir. İskelet sisteminin temel görevi organizmaya fiziksel olarak destek sağlamak ve iç organları koruyacak bir yapı oluşturmaktır.

Yassı kemikler de bu sistemin en önemli parçalarındandır. Çünkü iskelet sistemi içerinde çok büyük önem taşıyan hayati iç organları korurlar. Kemikler genel olarak minerallerden oluşan bir yapıya sahiptirler. Hareket edebilmeleri için iskelet sisteminin bazı kısımlarında eklemler ve kaslar bulunmaktadır. Yassı kemikler dışında insan vücudunda uzun kemikler ve kısa kemikler bulunmaktadır. Kemiklerin kaslar ve eklemler ile birlikte oluşturdukları iskelet sisteminin vücuda dik durma ve şekil verme dışında da bazı görevleri vardır. Örneğin kan hücrelerinin üretimi.

Yassı kemikler başta olmak üzere tüm kemikler kan üretimi sağlarlar. Yine yassı kemikler başta olmak üzere kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin depolanmasını sağlarlar. Kemik dokunun önemli bir parçası olan yassı kemiklerin sağlıklı bir yapıya sahip olmaları için kalsiyum, fosfor, magnezyum ve D vitaminleri başta olmak üzere dengeli bir beslenme tarzı şarttır. Aksi halde yassı kemikler ve iskelet sistemindeki diğer kemikler görevlerini düzgün yapamaz duruma gelirler.

Yassı Kemiklerin Görevleri
  • İçeriklerinde bulunan kırmızı kemik iliğinin görevi alyuvarları üretmektir.
  • Bu kemiklerin diğer önemli bir özellikleri de süngerimsi adı verilen özel bir yapıya sahiptirler.
  • Gerekli olduğunda kan hücrelerini üreten sarı iliğini içermezler.

Son düzenleyen nötrino; 2 Kasım 2015 20:09 Sebep: Mesaj düzeni ve kaynak bilgisi!
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Mayıs 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

48216d1461795331 kemik nedir kemigin yapisi ve gorevleri yassik

Yassı Kemikler
  • Yassı görünümlü kemiklerdir.
  • Sarı ilik ve kemik kanalı voktur.
  • Göğüs, kafatası ve kaburga kemikleri yassı kemiklerdir.
Yassı Kemikler yassı görünümlü kemiklerdir. Sarı ilik ve kemik kanalı yoktur. Göğüs, kafatası ve kaburga kemikleri yassı kemiklerdir. Koruma fonksiyonları vardır. İki kompakt kemik tabakası ile, aralarında bulunan ve diploë adı verilen spongios kemik tabakasından ibarettir.
Yassı kemiklerin kalınlığı genişliğinden ve boyundan daha az olan kemiklerdir.Yassı kemikler göğüs, kafatası, kürek ve kaburga kemiklerinden oluşur. Yassı kemiklerde sarı ilik kanalı bulunmaz. Bu tip kemiklerde süngerimsi kemik dokusu sıkı kemik dokusundan fazladır. Eni ve boyu fazla kalınlığı çok az olan kemiklerdir.
Yassı ve kısa kamiklerin süngerimsi dokuları içinde uzun kemiklerin baş kısmında olduğu gibi alyuvarların yapımını sağlayan kırmızı kemik iliği bulunur

Yassı kemikleri özetlemek gerekirse;
  • Yassı görünümlü kemiklerdir.
  • Sarı ilik ve kemik kanalı voktur.
  • Göğüs, kafatası ve kaburga kemikleri yassı kemiklerdir.
DEVAMI Kemik Nedir - Kemiğin Yapısı ve Görevleri
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

10 Kasım 2014 / okullu Cevaplanmış
26 Ağustos 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap
12 Kasım 2012 / Kemikerimesi Soru-Cevap
21 Mart 2010 / Misafir Soru-Cevap