Arama

Gürültü Kirliliği

Güncelleme: 14 Haziran 2017 Gösterim: 42.155 Cevap: 3
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
2 Aralık 2007       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye

Gürültü

Ad:  1.jpg
Gösterim: 53542
Boyut:  31.6 KB

Gürültünün de insan sağlığını en az hava ve su kirlenmesi kadar etkilediği saptanmıştır. Nabız ve soluma hızlarını artırarak insanların fizyolojik durumunda değişikliklere yol açabildiği gibi, geçici ya da kalıcı işitme bozuklukları da yaratabilir. Gürültüden kaynaklanan işitme bozukluğu milyonlarca sanayi işçisini ve bazı askeri persoleni tehdit etmektedir. Ayrıca gürültünün kalp krizine ve yüksek tansiyon, ülser gibi kronik rahatsızlıklara neden olduğu yolunda tıbbi bulgular vardır.
Sponsorlu Bağlantılar

Birbiriyle uyumsuz çeşitli titreşimlerin düzensiz biçimde üst üste gelmesinden oluşan kuvvetli ses. Gürültü, Türk Ceza Kanunu'nun kamu düzenine ilişkin suçlar bölümünde yer alır ve gürültü edip çevreyi rahatsız etmek, cezayı gerektirir. Özellikle işitme yeteneğinde arıza oluşturabilen gürültünün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi, son yıllarda ciddî çalışmalara neden olmuştur. Çağdaş dünyada gürültü gittikçe artmaktadır. Çekiçle dövme, perçinleme gibi çeşitli işlerin oluşturduğu gürültünün yanı sıra, evlerde kullanılan elektrikli araç-gereçlerin ve taşıtların gürültüleri de dikkate değer bir düzeye çıkmıştır. Gürültünün yol açtığı hastalıklar, sağırlığın yanı sıra, sinir bozuklukları ve ruhsal dengesizliklerdir. Uzun süre gürültüde kalmak, sağırlığa yol açabilir. Kişi, hastalığın başlangıcında gürültüden kurtulabilirse iyileşir. Ayrıca dikkati dağıtıp düşünceyi karıştırması nedeniyle gürültü, zihinsel etkinliklere engeldir. Ruhsal dengesizliklere yatkın kişilerde, nevropati ve psikozları başlatıcı güce sahiptir. Gürültüden en çok etkilenen madenciler, yapı işçileri, kazancılar, saccılar, perçinciler, dökümcüler, matbaa işçileri, dokumacılar; ezme ve öğütme makinelerini, hava basıncıyla çalışan araçları, delicileri, demiryolu araçlarını kullananlarla telefon santrallarında çalışanlardır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 14 Haziran 2017 18:16
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
BARIŞ - avatarı
BARIŞ
Ziyaretçi
29 Mayıs 2008       Mesaj #2
BARIŞ - avatarı
Ziyaretçi

Gürültü Hayatı Çekilmez Hale Getiren Çok Önemli Bir Çevre Kirliliğidir.


Sponsorlu Bağlantılar
Gelişmiş ülkelerde teknolojinin gelişmesine bağlı olarak ortaya çıkmış olan gürültü sorunu, günümüzün önemli çevre sorunlarından birisi olmasına karşın, ülkemizde az bilinen bir kirlilik türüdür. Gürültü insanların işitme sağlığını ve algılamasını olumsuz yönde etkileyen, fizyolojik ve psikolojik dengelerini bozabilen, iç performansını azaltan, çevrenin hoşluğunu ve sakinliğini yok ederek niteliğini değiştiren bir tür kirliliktir.
Ad:  2.jpg
Gösterim: 3270
Boyut:  38.8 KB

Yaşama kalitemizi bozmadan alacağımız basit önlemlerle insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yapan gürültü kirliliğini önleyebiliriz.
  • Düğün, sünnet, v.b. toplu merasimlerde, çevrede bulunabilecek yaşlı, hasta ve bebekleri düşünerek, aşırı gürültülü müzik çalmayalım ya da kapalı ve ses yalıtımlı mekanları seçelim.
  • İşyerlerindeki gürültünün dışarı taşımasını önleyecek ses yalıtımlarını yapalım, yapmayanları uyaralım.
  • Evlerimizde kullandığımız TV ve müzik aletlerinin sesini sadece kendi duyabileceğimiz kadar açalım.
  • Çevremizdeki insanları rahatsız edecek gereksiz gürültülerden kaçınalım.
  • Gereksiz yere korna çalmayalım.
  • Patlak egzozlarımızı hemen tamir ettirelim.
  • Evlerimizdeki bakım ve onarım işlerini uygun saatlerde yaptıralım.
  • Toplumun huzurunu bozacak davranışlardan kaçınalım ve insanca yaşamak için birbirimizin haklarına saygı gösterelim.
  • Bina içerisindeki ayak sesleri ve benzer gürültüleri önlemek için gerekli tedbirleri alalım.
  • Evlerde yapılacak kutlamalarda komşuları rahatsız edici gürültülerden kaçınalım.
  • Çevre Kanununun 14. maddesi kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh salığını bozacak şekilde "Gürültü Kontrol Yönetmeliğinde belirlenen standartlar üzerinde gürültü çıkarılmasını yasaklanmıştır. u konu hakkındaki şikayetleri Valiliklere bildirebilirsiniz.
  • "İnsanların dinlenmeye ihtiyaç duyduğu tatil beldeleri ve piknik yerlerinde aşın gürültü yapmak, yüksek sesli müzik dinlemek bir kültür noksanlığı olduğu gibi, aynı zamanda sağlıksız bir davranıştır.
  • Gürültünün strese ve de bir çok hastalıklara sebep olduğunu unutmayalım.
Gürültüyü Azaltmak İçin Alınabilecek Tedbirler:
  • Hava alanlarının, endüstri ve sanayi bölgelerinin yerleşim bölgelerinden uzak yerlerde kurulması,
  • Motorlu taşıtların gereksiz korna çalmalarının önlenmesi,
  • Kamuoyuna açık olan yerler ile yerleşim alanlarında elektronik olarak sesi yükseltilen müzik aletlerinin çevreyi rahatsız edecek seviyede olmasının önlenmesi,
  • İşyerlerinde çalışanların maruz kalacağı gürültü seviyesinin en aza (Gürültü Kontrol Yönetmeliğinde belirtilen sınırlara) indirilmesi,
  • Yerleşim yerlerinde ve binaların içinde gürültü rahatsızlığını önlemek için yeni inşa edilen yapılarda ses yalıtımı sağlanması,
  • Radyo, televizyon ve müzik aletlerinin evlerde rahatsızlık verecek seviyede seslerinin yükseltilmemesi gerekmektedir.

Son düzenleyen Safi; 14 Haziran 2017 18:17
edward_orkun - avatarı
edward_orkun
Ziyaretçi
16 Mart 2011       Mesaj #3
edward_orkun - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  5.jpg
Gösterim: 1033
Boyut:  19.4 KB
İnsan ve toplum üzerinde olumsuz etki yapan ve istenmeyen seslere gürültü denir. Gürültü, insanlarda işitme kayıplarının yanı sıra önemli bir stres ajanı olarak psikolojik, sinir ve dolaşım sistemlerini etkileyerek çeşitli hastalıklara yol açmaktadır.

Dünyada ve ülkemizde, meslek hastalıkları arasında en yaygın olanı, gürültü nedenli işitme kayıplarıdır. Gürültü yalnızca işyeri zararlısı değil aynı zamanda da önemli bir çevresel patolojik etkendir. Ülkemizde büyük şehirlerimizin pek çok semtinde yapılan gürültü ölçümlerinde elde edilen değerlerin eşik değerleri geçtiği saptanmıştır.

Sesin iki temel belirleyicisi frekansı ve şiddetidir. Sesin şiddeti doğrudan kulak zarına ulaşan mekanik basınçla ilişkilidir ve desibel (dB) olarak ölçülür. Kulağımız 0-140 dB arası sesleri algılar. 140 dB kulakta ağrı, kulak zarında yırtılma gibi etkiler yapar.

Frekans ise saniyede geçen titreşim sayısıdır ve birimi hertz’dir (Hz). İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.

Kişinin sessiz bir ortamda 1,5 metreden günlük konuşmaları anlamakta güçlük çekmeye başladığı sınır gürültü düzeyi olarak kabul edilebilir. Bu sınır 500, 1000 ve 2000 Hz frekanslarda ortalama 25 dB değerine karşılık gelmektedir.

Gürültünün Sağlık Üzerine Etkileri:
1. İşitme duyusu ve yollarında zararlara yol açar.
2. Gürültünün kişilerde huzursuzluk, uykusuzluk, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu gibi etkileri vardır.
3. Çalışma etkinliğini azaltır, düşünmeyi engelleyebilir. Bellekle ilgili çalışmalar, sözcük öğrenme amacıyla yapılan çalışmalar gürültüden etkilenmektedir. Öğrenme yaşantılarının olumsuz etkilenmesi özellikle okullarda belirgindir. Gürültü bölgelere yakın olan okullarda öğrenme etkinliğini azaltıcı etki yapmaktadır. Okuma, anlama, öğrenme düzeyini azalttığından okul sağlığı açısından da önemli olabilir.
4. Karakter değişikliklerine neden olabilir. Eğilimi olanlarda sorunların ve bunaltıların ağırlaşmasına yol açar. Çabuk sinirlenme ve kızgınlığa yol açar.
5. Aralıklı ve ani gürültü kişide ani adrenalin deşarjı yaratarak kalp atış oranını, solunum sayısını, kan basıncını arttırmakta, dikkat azalması, uyku düzeninde bozulmalara neden olabilmektedir. Ani gürültüde kalp hızı artmakta, gözbebeklerinde dilatasyon olmaktadır.
Ad:  6.jpg
Gösterim: 1973
Boyut:  25.8 KB

Gürültüden etkilenmenin boyutu, gürültüye maruz kalma süresi, gürültünün frekansı, şiddeti, kesikli ya da sabit olması ve kişisel özelliklere bağlıdır. Başlangıçtaki etki işitme yorgunluğu olarak tanımlanmaktadır. Sesin şiddeti ve yoğunluğu arttıkça işitme yorgunluğu da artar. 140 dB şiddetinde bir darbe gürültüsü ani ve geri dönüşü olmayan işitme yitimine yol açabilir. Buna akustik travma denir.

Gürültünün belli bir sürede belirli şiddet etkilemesinin ilk sonucu işitme eşiğinin yükselmesidir. Eğer gürültü yeterli şiddet ve sürede etkilememişse işitme eşiğindeki değişim giderek normale inmektedir. Bu olay geçici eşik kayması olarak tanımlanmaktadır. Belli bir süre dinlendikten sonra iyileşebilir. Eğer yeterli şiddet ve sürede etkilenme söz konusu ise bu kez kalıcı eşik kayması ortaya çıkar.

Gürültü düzeyi arttıkça oluşan işitme yitimi ve buna bağlı olarak iyileşme süresi de artmaktadır. İşitme yitiminin düzelebilmesi için etkilenim süresinin en az 10 katı kadar bir iyileşme süresine gerek vardır.

Giderek artan sanayileşme ve kentleşme sonucunda gürültü önemli bir çevresel kirlilik etkeni haline gelmiştir. Gürültünün insan sağlığını pek çok yönüyle olumsuz etkilediği görülmesine karşın, toplumumuzda halen bir risk olarak algılanmamaktadır. Oysa yine bilinmektedir ki gürültünün bu olumsuz etkilerinden korunmanın en etkin yolu, gürültü kaynağının denetimidir. Gürültünün azaltılmasına yönelik önlemler tasarım ve üretim aşamasında alınmak zorundadır.

Okullarda ve işyerlerinde sağlık eğitimi çalışmalarına ağırlık verilmeli ve bu konuda toplumsal duyarlılık oluşturulmalıdır.

Gürültü ile ilgili mevzuatımızda gürültü limit değerleri konusunda, farklı yasa ve tüzükler bulunmaktadır. Mevzuattaki bu farklılıkların giderilmesi, etkin denetim ve kontrollerin yapılması, yerel yönetimlerin ve işverenlerin bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda ısrarla izlenmesi gürültü kontrolünde etkili olacaktır.
Son düzenleyen Safi; 14 Haziran 2017 18:17
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Haziran 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ
Ad:  4.jpg
Gösterim: 8900
Boyut:  37.4 KB

GÜRÜLTÜ
  • Kentleşme, endüstrileşme ve teknolojik gelişmeler giderek daha gürültülü yaşam biçimlerini zorunlu kılmaktadır.
  • Günümüzde gürültü bir çevre ve sağlık sorunu olarak ortaya çıkmaktadır.
Gürültü nedir?
  • Gürültünün algılanması kişiden kişiye değişmektedir. (Tüpçü, taş ocağındaki işçi, pop müzik dinleyen genç)
  • Belirgin bir yapısı olmayan, içerdiği ögelerle kişiyi bedensel ve ruhsal olarak olumsuz etkileyen, İnsanların işitme sağlığını ve algılamasını bozan, iş performansını azaltan, çevrenin hoşluğunu ve sakinliğini yok ederek niteliğini değiştiren önemli bir Çevre Kirliliği türüdür.
  • Gürültü ani ve şiddetli olursa geçici 3-4 günlük bir işitme kaybı olur.
  • İnsan birçok şeye fizyolojik olarak uyum sağladığı halde gürültüye uyum sağlayamamaktadır.
  • Gürültünün derecesi ve sunuk kalma süresine göre değişik derecede etkilenmeler görülür.
  • Vücut buna herhangi bir şekilde psikolojik olarak reaksiyon göstermektedir.
Gürültünün parasal karşılığı
Gürültü önemli bir sağlık sorunudur ve onun da parasal bir karşılığı vardır.
– Yapılan araştırmalara göre gürültülü yerlerde çalışan işçilerde verimlilik yüzde 30, fikir işçilerinde ise yüzde 60 oranında azalıyor.
– Gerek iç, gerekse dış gürültüsü çok olan hastanelerde yatan hastalar daha geç iyileşiyor. Bu da daha pahalı tedavi demektir.

Gürültüden etkilenip uyuyamayan insanların kullandıkları uyku ilacı,
– Kayıp zamanlar: Uyku kalitesinin azalması, anlama güçlüğü nedeniyle doğan kayıp zamanlar; doğru karar vermenin gecikmesi, konsantrosyan bozulması, gürültü nedenli hastalıklar yüzünden kaybolan günler; aşırı yorgunluk nedeniyle işin yavaş yürümesi.
– Verim kaybı: Üretimde nitelik ve nicelik kaybı, performans düşüklükleri.
– Sosyal ilişki kaybı: Stres ve yorgunluk nedeniyle toplumsal ilişkilerde sürtüşmelerin yaşanması.
– Eğitim giderleri: İşçi sağlığının iyileştirilmesi ile uygulanacak gürültü kontrolü tekniklerinin öğretilmesine ilişkin giderler.
– Tazminatlar: Gürültüye yoğun maruz kalanlara ödenen tazminatlar, gürültülü ortamlarda çalışanlara ödenen ücret farkları ve işitme kaybına neden olanlara ödenen tazminatlar.
– Gürültü kontrolü maliyetleri: Kişisel korunma araçları, gürültü azaltıcı donatımın maliyeti, ses yalıtım uygulamaları ve gürültü kontrol çalışmalarının maliyeti, gürültü haritalarının hazırlamasına ilişkin giderler.
– Değer kaybı: Konut ve arazi fiyatlarında değer kaybı.
  • Avrupa ülkelerinde 1960’lı yıllardan bu yana gürültünün kişisel ve toplumsal yaşam kalitesini düşürdüğü kabul ediliyor.
  • Bir diğer ifadeyle gürültü kirliliği geri kalmışlığın göstergesi sayılıyor.
  • AB ülkelerinde gündüz 55dB, gece 45 dB olan üst sınırları aşağı çekmek için çalışmalar yapılıyor ve çalışmalara ciddi bir kaynak ayrılıyor.
  • Hızla artan nüfusla birlikte gürültü kaynaklarının çoğalması, önlemlerin maliyetini de yükseltiyor.
  • AB ülkeleri kapsamında yapılan bir araştırma yılda gürültü nedenli ekonomik zararın 10-40 milyar euro olduğunu ortaya koyuyor.
Gürültü Ölçütleri
• Gürültü ölçen alete sonometre denir.
• Çevre gürültü ölçümlerinde “ses basınç düzeyi” kullanılır
• Sesin insan kulağına göre şiddetini belirten ölçü desibeldir (dB)
• İnsan dalga bolu 20-20 000 Herz arası sesi duyar.
• 20 herz altı infrasound, 20 000 herz üstü ultrasound seslerdir. İnsan bu sesleri duymaz. Ancak insanlar üzerinde
– bulantı,
– Başağrısı,
– huzursuzluk gibi etkiler yapar
• İnsan üzerinde infra sesler daha etkilidir. Uçaklar, taşıt araçları, trafik gürültüsüne açık olan evlerde bu seslerin etkisi fazladır.

GÜRÜLTÜ ÖLÇÜTLERİ

  • İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri;
  • 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir.
  • Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz.
  • 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Ses düzeyi
  • Normal solunum : 0 Desibel
  • Yaprak hışırtısı : 10 Desibel
  • Sakin yerde bir ev:30 Desibel
  • Ortalama bir ev : 40 Desibel
  • İşyeri : 50 Desibel
  • İki kişinin konuşması: 60 Desibel
  • Kalabalık trafik : 70 Desibel
  • Kulağın rahatsız olduğu ses: 85 Desibel
  • Torna tezgahı : 85 Desibel
  • Ağır trafik : 90 Desibel
  • Hava kompresörü : 95 Desibel
  • Metro treni : 100 Desibel
  • Motosiklet veya klakson: 110 Desibel
  • Ağrı eşiği : 120 Desibel
  • 500 metreden uçan bir Jet : 140 Desibel
  • Füze : 180 Desibel
GÜRÜLTÜ
• Bir fabrikada 80 dB gürültü varsa 3 metreden karşılıklı konuşulamaz,
• 60dB gürültüde telefon konuşması yapılamaz.
• Uluslararası Standart Örgütünün (ISO) normal saydığı gürültü düzeyi 58 dB’dir.

Ses düzeyi
  • 0-30 desibel arası çok sessiz,
  • 30-50- desibel arası sessiz,
  • 50-60- desibel arası orta derecede gürültülü,
  • 60-70 desibel arası, gürültülü ve
  • 70-80 desibel arası ise çok gürültü ortam olarak sınıflandırılır.
Türkiye’de gürültü kirliliği önemli boyuttadır. Bunu arttıran nedenler;
– Plansız ve düzensiz kentleşme
– Büyük kentlerde kontrolsüz nüfus artışı
– Endüstride yeni tekniklerin uygulanmasındaki bilgi eksikliği
– Ulaşım sistemi planlamasında ÇED (çevresel Etki değerlendirmesi) yapılmaması
– Eğitim eksikliği
– Mevzuat karmaşası

Yerleşim Yerlerinde Gürültü Kirliliği
Kent gürültüsünü artıran sebepleri
– trafiğin yoğun olması, kara ve hava trafiğinin yoğun olması,
– yersiz ve zamansız klakson çalmaları ve belediye hudutları içerisinde bulunan endüstri bölgelerinden çıkan gürültüler.
– Meskenlerde ise televizyon ve müzik aletlerinden çıkan yüksek sesler,
– zamansız yapılan bakım ve onarımlar ile bazı işyerlerinden kaynaklanan gürültüler

Gürültünün insan sağlığı üzerindeki etkileri

FİZİKSEL ETKİLER
İşitme kaybı:
– 85 dBA gürültüye → uzun süre
– 140 dBA gürültüye → kısa süre maruz kalma
– Duyarlı %10’luk kesimde 85 dBA üzerinde işitme kaybı hızla artar
• Şehirlerde nüfusunun önemli bir kısmı günün 24 saati 75 dBA üzerinde trafik gürültüsüne maruz kalmakta
• Ototoksik ilaçlar, kimyasal maddeler, vibrasyon, vardiyalı çalışma gürültü ile beraber olduğunda işitme bozukluğunda artma
Geçici Kayıp: Geçici işitme eşiği kayması veya duyma yorulması olarak da tariflenir.
Kalıcı Kayıp: Etkilenim çok fazla ise ve işitme sistemi eski özelliklerine dönemiyorsa
– Yüksek şiddetteki gürültü uzun süre devam ediyorsa
– Bomba patlaması gibi tek ve siddetli bir olayın etkisi ile akustik travma yaratması

Gürültüye Bağlı İşitme Kaybını Arttıran Etmenler

– Yaş
– Duyarlılık
– Vasküler Etkiler
– Vitamin, Mineral, Hormonlar
– ilaçlar ve Kimyasallar
– Sigara
– Vibrasyon
– Gürültünün Niteliği

FİZYOLOJİK ETKİLER
– Kan basıncında artış
– Stres hormonlarında artış
– Kan lipitlerinde artış
– Kalp hızında artış
– Elektrolit bozuklukları
– Vazopressin, epinefrin,ACTH’da artış
– Lökosit sayısında azalma ile beraber, genel vücut direncinde düşme
– Hamilelik döneminde gürültüye maruz kalanlarda ölü doğumlarda artış
– Erkeklerde canlı sperm sayısını azaltarak, üreme sağlığına olumsuz etkili
– EEG dalgalarında patolojik değişiklikler

PSİKOLOJİK ETKİLER
– Kaygı
– Depresyon
– Aktiflik / Pasiflik / Saldırganlık
– Grup Etkileşiminde Bozukluklar
– Yardımlaşmada İsteksizlik
– Sinir Bozukluğu
– Korku / Tedirginlik / Yorgunluk
– Baş dönmesi
– Zihinsel Fonksiyonlarda Bozulma

PERFORMANS ÜZERİNE ETKİLERİ
– Erken çocuklukta, okumada gecikme, motivasyonda azalma
– Doğrudan etkiler(iletişim bozukulukları, konsantrasyon bzk.)
– Dolaylı etkiler ( verimlilikte azalma, sinirlilik, stres)
– Uykusuzluk
– Gürültüye maruz kalma süresi ve gürültünün şiddeti, insana vereceği zararı etkiler.
– Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre; meslek hastalıklarının %10'u, gürültü sonucu meydana gelen işitme kaybı olarak tespit edilmiştir.
– Meslek hastalıklarının pek çoğu tedavi edilebildiği halde, işitme kaybının tedavisi yapılamamaktadır.

• Gürültü insan sağlığı yanı sıra hayvan topluluklarını da etkilemektedir.
• Hayvan topluluklarının ürkmesine ve bunun sonucunda göç edip yerleşim alanlarını değiştirmesine yol açmaktadır.
• Ayrıca başta besi hayvanları olmak üzere fizyolojik ve etyolojik nedenlerle davranış değişiklikleri yapmaktadır.

GÜRÜLTÜ KONTROLÜ
Son 10-15 yılda büyük kentlerin gürültü oranında ortalama 15-20 dB şiddetinde bir artış olmuştur. İşitme sistemine zarar verebilen gürültü düzeyi uluslar arası standartlara göre 100-10000 Mz, 85 dB basınç düzeyindedir.
– Kaynakta kontrol
– Çevrede kontrol
– Alıcıda kontrol

GÜRÜLTÜ KONTROLÜ

Kaynakta kontrol:
Kaynaktan çıkan sesin şiddeti düşürülür.
Kaynağın yapısal tasarım ve yapım; işletilme ve çalıştırılma (işleme tekniği, işleme zamanı ve süre olarak) ve bakım ve onarımı.
Araçlara uygun susturucu takılması, havalı ve anormal ses çıkartan kornaların yasaklanması vb.

Çevrede kontrol:
Sesin yolu kapatılır.
– Kent ve ulaşım planlaması, fiziksel önlemler,
– yapı elemanı ve bileşenlerinin tasarımı
– malzeme seçimi,
– kayağın bulunduğu mekanın tasarımı.
– Binaların yola göre uzaklığı ve yüksekliği, duvar özelliği,
– çift cam vs gürültüyü en az 30 dB azaltır.

Şehir planlaması:
Kent Merkezlerinde yerleşim yerlerinin seçimi, bina grubu planlaması
– Sesi emme ve yansıtma özelliğinden dolayı bitkilerin, özellikle de ağaçların önemli bir rolü vardır.
– İki yol arasına çalı ve ağaç karışımı bitki,
– Cadde ve yol kenarına kısa bitkiler,
– Kaldırım tarafına daha uzun ağaçlar dikilir
– Hava alanı ve otoyol çevrelerinde yeşil kuşak oluşturulması hava ve gürültü kirliliğinin önlenmesinde önemlidir.

Gürültülü iş yerlerinin
(ekmek fabrikası , terzihane, lokanta boru marangoz atelyesi, kaportacı ve tamirciler, müzik marketler vs) apartman alt katlarına ya da konutlara çok yakın yerlere yapılması engellenmeli.
• Kent planları ve imar izinlerinin verilmesinde Gürültü Kontrol yönetmeliğinin uygulanması
• Motorlu taşıtlasın susturucusuz trafiğe çıkarılmaması,
• Konut alanlarında, sağlık tesisleri ve dinlenme yerlerinin yakınlarında ve eğitim alanlarında ağır vasıtaların belli saatlerde geçmesine izin verilmemesi
• Korna veya başka uyarıcıların lüzumlu alanlarda kullanılması ve gereksiz yere kullanılmaması
• Demiryollarında lokomotiflere susturucu takılması, lokomotif tekerleklerinin ve rayların sık sık kontrolü ve yağlanması
• Yerleşme yerlerinde lokomotif sürücülerinin birbirlerine sinyal vermelerinin yasaklanması
• Gürültüye duyarlı alanların iyi bir kent planlaması ile trafiği yoğun olan bölgelerden uzakta kurulması
• Kavşak ve trafik ışıklarında gerekli düzenlemeler yapılarak trafiğin duraksız akışının sağlanması (yeşil Dalga)
• Yol ve bina inşaatı işlerinde kullanılan aletlerin konut bölgelerinde ve gürültüye duyarlı bölgelerde belli saatlerde çalışmasına izin verilmesi, tatil günleri ve akşam saatlerinde kullanılmasının önlenmesi
• Havaalanı çevresindeki yerleşimlerin uçak gürültüsünden rahatsız olmaması için uçaklara belli saatlerde ve az gürültülü kalkış ve inişlerin sağlanması
• Yerleşim yerlerinde, yapıların içinde ses yalıtımı yapılması
• Gerek kamuoyunun açık yerlerde (gazino, lunapark, diskotek, sinema, düğün salonları vs.) gerekse yerleşim alanlarında elektronik olarak yükseltilerin müzik seslerinin, civardaki insanları rahatsız edecek boyutta olmaması
• Radyo, televizyon ve müzik aletlerinin oturma yerlerinde ve gürültüye duyarlı bölgelerde rahatsızlık verecek şekilde olmaması
• İşyerlerinde gürültü yönetmeliğine göre çalışanın maruz kalacağı gürültü seviyesine uyulması ve işyerlerinde gürültünün minimum düzeye indirilmesi

Alıcıda kontrol:

Sesi alan korunur.
• Kullanıcıların eğitimi,
• kişisel korunma, etkilenme süresi kontrolü,
• yakın çevrede maskeleme.
• Dış kulak yoluna konulan poliüretan tıkaçlar düşük frekanslarda 25 dB, yüksek frekanslarda 40dB e kadar sesin şiddetini azaltır.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

25 Mayıs 2010 / Ziyaretçi Cevaplanmış
13 Mayıs 2018 / Misafir Çevre Bilimleri
14 Haziran 2017 / Misafir Cevaplanmış
9 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri