Arama

Fiziki Coğrafya

Güncelleme: 1 Temmuz 2015 Gösterim: 12.504 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Fiziki Coğrafya
MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar

Coğrafyada inceleme alanı bakımından iki büyük anabilim dalından birisini Fiziki Coğrafya oluşturmaktadır. Fiziki Coğrafya yaşadığımız gezeğen olan Dünyanın yüzeyini inceleyen bilim dalıdır. Bu işi yaparken dağların ve nehirlerin çetelesini tutmaz. Yani ansiklopedik bilgiler toplama gayreti içerisinde değildir. Buna karşılık yeryüzünün milyonlarca yıl süren evrimi içerisinde yıldan yıla, günden güne meydana gelen değişiklikleri incelemektedir. Fiziki coğrafyacılar dünyayı dört büyük parça halinde incelemektedirler.
Bunlardan ilki toprak ve bitki örtüsüyle kaplı yeryüzünün kendisidir (Biyosfer). İkincisi, akarsular, rüzgarlar, dalga ve akıntılar ile buzullar tarafından aşındırılarak şekillendirilen ana kayaların bulunduğu katı yer kabuğunun üst kısmıdır (Litosfer). Üçüncüsü içerisinde su buharının yer aldığı ve hava olaylarının meydana geldiği atmosferin en alt tabakasıdır (Atmosfer). Sonuncusu ise okyanus ve denizlerin en üst kısmı ile bunlardan etkilenen karaların kıyılarıdır (Hidrosfer).
Dünyanın fiziki coğrafyasından bahsedilirken; karaların şekillenmesinden iklim olaylarına, deniz ve okyanuslardaki akıntılardan toprak oluşumuna, bitki örtüsünden Güneş Sistemi içinde yer alan dünyanın konumuna varıncaya kadar birçok konudan bahsedilecektir. Bütün bu konular ilgili bölümlerde incelenecektir.

Dört Büyük Alem
Fiziki Coğrafya; atmosfer, litosfer, hidrosfer ve biyosfer ile onların karşılıklı olarak birbirlerini etkilemesini inceler.
Atmosfer
, yeryüzünün etrafını saran gaz tabakasıdır. Atmosfer ile yeryüzü arasında ısı ve nem sirkülasyonu meydana gelmektedir.Ayrıca atmosfer yeryüzünde canlılığın devamı için gerekli olan hayati elementlerin (karbon, hidrojen, oksijen ve azot) deposu durumundadır.
Dünyanın katı kabuğu ya da Litosfer, yaşam içim gerekli sabit bir platform oluşturur. Litosferi oluşturan kayaçlar, organizmaların kullanması için besin maddelerinin depolandığı sığ bir toprak tabakasını taşımaktadır. Litosfer üzerinde çeşitli yer şekilleri yer almaktadır. Bu yer şekillerinden olan dağlar, tepeler ve ovalar bitki, hayvan ve insanlar için değişik yaşama alanları (habitat) oluşturmaktadır.
Tüm bulunuş şekilleri ile su Hidrosfer'i meydana getirir. Hidrosferin ana kütlesi dünyadaki okyanuslar ve denizlerde yer almaktadır. Ancak atmosfer içerisinde de su buharı, su damlacıkları ve buz kristalleri halinde bir miktar su yer almaktadır. Ayrıca su litosfer içerisinde de yer altı suları, göller, akarsular ve derelerde yer almaktadır.Su canlı organizmalar için vazgeçilmez bir maddedir.
Biyosfer, dünyadaki tüm canlı organizmaları kuşatmaktadır. Dünyadaki tüm canlılar atmosferdeki gazlardan, hidrosferdeki sulardan ve litosferdeki besin maddelerinden faydalandığı için biyosfer diğer üç büyük aleme bağlı olarak varlığını sürdürmektedir.


Kaynak:
e-cografya.com


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2006       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Fiziki Coğrafya'nın Dalları
1.1. Jeomorfoloji
Sponsorlu Bağlantılar
1.2. Klimatoloji
1.3. Hidrografya
1.3.1. Yeraltı Suları ve Kaynaklar
1.3.2. Akarsular Coğrafyası (Potamoloji)
1.3.3. Göller Coğrafyası (Limnoloji)
1.3.4. Denizler ve Okyanuslar Coğrafyası (Oseanografya)
1.4. Toprak Coğrafyası
1.5. Biyocoğrafya
1.5.1. Bitki Coğrafyası (Vejetasyon Coğrafyası)
1.5.2. Hayvanlar Coğrafyası (Zoocoğrafya)
1.6. Afetler Coğrafyası
GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
11 Eylül 2008       Mesaj #3
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi
Fiziki Coğrafya

Coğrafya, sadece yeryüzünün şimdiki halini değil oluşum ve gelişim evrelerini inceleyen, ansiklopedik bilgileri ezberlemekten cok o bilgilere yorum yapan, atmosferden yeryüzüne ve yeraltına kadar birçok konuya hakim olan, sadece haritalarda yer göstermek olmayip gösterilen yerin bütün özelliklerini ele alan fiziki, beşeri, tarihi, ekonomik yönden elde ettiği bilgileri insan yaşamının hizmetine sunan bir bilim dalıdır.

Fiziki coğrafya, toprakların yapısını, oluşumunu, dağılışını inceleyen bir bilim dalıdır. Topraktaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik olaylar, bunların ortaya çıkardığı sonuçlar bu bilimin inceleme kapsamındadır. Toprak bilimi, toprak yapısı, arazi kullanımı gibi uygulamaya yönelik çalışmalara da kaynaklık eden önemli bir bilimdir.
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
1 Temmuz 2015       Mesaj #4
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
MsXLabs & Büyük L.

Afrika, ekvatorun her yanında. Beyaz burundan Agulhan (iğne) burnuna kadar uzanır; genel biçimi nedeniyle, yüz ölçümünün üçte ikisinden çoğu kuzey yarı kürede, 69° boylam, derecesi boyunca Cabo Verde (Senegal) ile Guardafui burunlar; (Somali) arasnda yer alır. Madagaskar dışında, çevresindeki adalar küçüktür. Sıcak bir kıta olan Afrika, hem dünyanın en büyük çölünü, hem de bütün yıl yağış alan bölge eri kapsar; kütlesel bir bütün oluşturması, yalnızca yükseltinin değiştirebildiği iklim tiplerinin ve biyocoğrafya ortamlarının kuşaklar biçiminde dizilişini açıklar.

Benzer Konular

11 Ekim 2009 / misafirimXD Cevaplanmış
12 Eylül 2008 / fadedliver Astroloji/Fallar
21 Nisan 2014 / Misafir Soru-Cevap
24 Temmuz 2011 / mltm_kzlrmk Soru-Cevap
3 Ekim 2006 / Pollyanna Taslak Konular