Arama

Güney Avrupa (Güney Avrupa Hakkında)

Güncelleme: 16 Eylül 2008 Gösterim: 5.291 Cevap: 1
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
16 Eylül 2008       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Güney Avrupa
Avrupa'nın güneydeki topraklan Akdeniz Bölgesi'nin bir parçasıdır. Denize yakın bö­lümleri dağlıktır; yukanda tanımlanan Akde­niz iklimi ve bitki örtüsü görülür. Bu koşullar­da çiftçilik yapmak kolay değildir. Çünkü ya-maçlann basamak biçiminde teraslanması; üzüm ve meyve yetiştirmek için toprağın de­rince kazılması gerekir. Uzun ve kurak geçen yazlar, bağlann ve bahçelerin sulanmasını ge­rektirir. Teraslama ve sulama ağır bedensel çalışma anlamına gelir. Avrupa'daki çiftlikle­rin çoğunda kullanılan pulluk ve harman ma­kinesinin yerini bel ve orağın aldığı Akdeniz tanmının en belirgin özelliği ağır bedensel ça­lışmadır.
Sponsorlu Bağlantılar

guneyavrupa1rz1

Akdeniz'in balık açısından zengin olmama­sına karşın, topraklann tarım için çok elveriş­siz olması ve kıyılarda küçük teknelerin ban-nabileceği yerlerin bulunması, balıkçılığın ve deniz ticaretinin gelişmesine yol açmıştır. Es­kiçağlardan beri Akdeniz, dünyada ticaretin en yoğun olduğu bölgelerden biriydi. 1869'da Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla Akdeniz'in ti­cari önemi daha da arttı. Avrupa'nın güneyin­deki Cenova, Napoli, Marsilya ve Barselona gibi limanlar çok önem kazandı.
Akdeniz'i çevreleyen ülkeler, dünya tari­hinde her zaman büyük bir rol oynadı. Uygar­lığın Mısır ve Mezopotamya'da başladığını, daha sonra batıya doğru yayıldığını biliyoruz. 14. yüzyıla kadar Venedik ve Floransa gibi italyan kentleri zengin ve güçlüydü. Ama uzun deniz yolculuklan yapmanın güçlükleri bir kere aşılınca, Portekiz, İspanya, Fransa ve İngiltere'nin dünya ticaretindeki önemi arttı; Akdeniz ülkelerininki ise azaldı.

guneyavrupaul8
Güney Avrupa, tümü de Alp Dağlan'nın güneyinde uzanan, İber (İspanya ve Porte­kiz), İtalya ve Balkan yanmadalannı kapsar. Alp Dağları arasındaki vadiler, Akdeniz ülke­lerini Kuzey Avrupa ülkelerine bağlar. Eski­çağlarda Romalılar bu vadilerden biri olan Rhone Vadisi'nden geçerek bugünkü Fransa' ya, Almanya'ya, İngiltere'ye, Hollanda'ya ve Belçika'ya girmişlerdi. İÖ 60'ta Yunanlılar ta­rafından kurulduğundan bu yana Marsilya Kuzey Avrupa'ya giden yollann giriş kapısı oldu. Adriya Denizi kıyısındaki Venedik ve Triyeste ile Ege Denizi kıyısındaki Selanik

üzerinden Tuna Irmağı'na doğru giden, daha az elverişli yollar da vardır.
Akdeniz ülkeleri Avrupa'nın en yoksul ül­keleri arasındadır. Çünkü bir yandan çiftçileri ve balıkçıları zengin değilken, öte yandan kö­mür ve petrol az olduğu için fabrikalara ge­rekli olan enerji kaynakları ve hammaddeler-
Sol üstte: İspanyol çobanlar koyun güdüyor. So\da Yunanistan'da bağcılık önemli bir gelir kaynağıdır. Sağ üstte: Avrupa'nın önemli suyollarından biri o\an Ren Irmağı'nda taşımacılık büyük mavnaiariı yapılır. Altta: Hollanda'nın önemli bir ürünü laled Resimde rengârenk lale tarlaları görülüyor.


kullanılamaz; işlenmek üzere başka ülkelere gönderilir. Yün, ipek ve pamuk üretilir ama üretim büyük miktarlarda değildir. En önemli sanayi bölgesi, Kuzey İtalya'daki Lombardiya Ovası'nın kuzey sınırında yer alır. Buradaki Milano, Torino ve çok sayıda daha küçük kent­te, fabrikalara gerekli elektrik enerjisini üret­mek için Alp Dağları'ndaki ırmakların su gü­cünden yararlanılır.
Bu nedenlerle Akdeniz ülkeleri büyük öl­çüde tarıma bağımlıdır. Ama, çiftçilikten yük­sek bir yaşam düzeyi sağlanamadığı için bir­çok insan öteki kıtalara göç etmiştir. Bir bölü­mü ise daha zengin ülkelerde işçi ya da deniz­ci olarak çalışmaktadır. Akdeniz kıyılarında turizm önemli bir gelir kaynağıdır.
İber Yarımadası'nda Portekiz ve İspanya yer alır. Portekiz bir Akdeniz ülkesi olmaktan çok bir Atlas Okyanusu ülkesidir. Başkenti Lizbon'dan, Güney Amerika'ya giden önemli hava ve denizyolları geçer. İspanya'nın büyük bölümü kurak ve çıplak bir yayladır. Kuzeyin­deki dağlarda demir cevheri ve bir miktar kö­mür vardır; güneyde ise Romalılar zamanın­dan bu yana bakır madeni çıkarılır. Sevilla yakınındaki Endülüs Ovası en bereketli böl­gesidir. Akdeniz kıyısına yakın topraklarda şarap, zeytinyağı, portakal ve fındık üretilir.
Fransa'nın Akdeniz kıyılan, üç büyük ada olan Korsika, Sardinya ve Sicilya ile İtalya' nın yanmada olan bölümü aynı görüntüye sa­hiptir: Sakin, mavi bir deniz, geniş koylar ve kayalık burunlar. Denizin hemen ötesinde üzüm, zeytin, portakal ve limon yetiştirmek için teraslar biçiminde düzenlenmiş olan ya da seyrek ağaçlarla kaplı tepeler uzanır. Daha içerilere doğru toprak çorak, çalılık ve koyun-lann otladığı cılız çayırlar dışında, değersiz­dir. Ovaların yeterince büyük olduğu yerler­de, Sicilya'daki Palermo, İtalya'daki Roma, Napoli ve Livorno gibi kentler gelişmiştir. Kuzey İtalya'da bulunan ve Po Irmağı'nın kollarıyla sulanan Lombardiya Ovası, zengin bir tanm bölgesidir. Bu ovada, buğday, mısır, pirinç ve süt ürünleri üretilir.
Sarp dağlar ve dağınık adalar ülkesi Yuna­nistan'ın yoksulluğu, halkı yüzyıllar boyunca yaşamlarını denizde aramaya yöneltmiştir. Toprağın yirmide birinden daha az bir bölü­münde tahıl üretilir. Balkan Yanmadası'nın Türkiye'deki bölümünün ortasında verimli Ergene Ovası vardır. Kuzeyinde 1.000 metre yüksekliğe ulaşan Istranca Dağlan'nın yer aldı­ğı düzlükler İstanbul'a kadar uzanır. İstanbul ve Çanakkale boğazlan Asya ve Avrupa'nın bu bölgedeki sınınnı oluşturur. Balkan Yanm­adası'nın kuzeyindeki ülkeler Güney Avru­pa'dan çok Orta Avrupa ülkeleridir; bu ne­denle daha ilerdeki bölümlerde anlatılacaktır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Son düzenleyen asla_asla_deme; 16 Eylül 2008 14:56
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
16 Eylül 2008       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Doğu Avrupa tüm kıtanın yaklaşık yansıdır. Kuzey Buz Denizi'nden Karadeniz'e ve Kaf­kas Dağlan'na kadar 2.800 km; Ural Dağlan ile Karpat Dağları arasında, doğu-batı doğrul­tusunda 2.400 km uzanır. Neredeyse dümdüz olan bu büyük alanı bölen tek bir dağ sırası bile yoktur; burası dünyanın en büyük düzİliklerinden biridir.

Sponsorlu Bağlantılar
Bir uçtan öbürüne çok az değişiklik göstermesiyle kıtanın öteki bölüm­lerinden ayrılır. Sığ ırmakların geniş alçak yaylalarla ayrılan geniş havzaları birbirine çok !benzer. Güneydeki iklim en kuzeydekinden .farklıdır, ama bu değişiklik yavaş yavaş ger­çekleşir. Toprak da bir bölgeden ötekine az değişiklik gösterir. Doğu Avrupa'nın kıtanın öteki bölgelerinden iklim ve toprak açısından | gösterdiği farklılık, yetiştirilen ürün cinslerine ve insanların yaşam biçimlerine yansır.

• SSCB karlı bir ülkedir; biraz Kanada'ya benzer. Ama SSCB'de Kanada'daki Kayalık Dağlar'a benzeyen büyük dağ sıralan yoktur. Kar kalınlığı genellikle çok fazla değildir, ama kar çok uzun bir süre yerde kalır. Karadeniz"kıyılanndaki en ılık bölümleri bile genellikle

• yılın altı haftası karla kaplıdır. Kuzeye "doğru gidildikçe kann yerde kalma süresi uzar.


Avrupa'nın kuzeydoğudaki en uç noktasın­da ve Kutup Dairesi'nin kuzeyinde bulunan Vorkuta'da zengin kömür yatakları vardır. Buradan çıkarılan kömür, SSCB'nin kuzeyba­tı sınırında bulunan Leningrad'daki fabrikala­ra götürülür. Kuzey Buz Denizi kıyısı boyun­ca uzanan tundra bölgesinde, ancak birkaç bin kişi yaşar. Bunlar geçimlerini besledikleri rengeyiklerinden, balıkçılık ve avcılıktan sağ­larlar. Beyaz Deniz'den Leningrad'a ve Ural .Dağlan boyunca daha güneye doğru büyük "melez çam, köknar, ladin ağacı ormanları - uzanır. Bu ormanlardan sağlanan büyük mik­tarlardaki kereste Arhangelsk limanından öteki ülkelere gönderilir.

Yaz aylannın kısalı­ğı tanmı olanaksız kılar. I Kuzeydeki bu ormanlann güneyinde, yap-; raklannı sonbaharda döken meşe gibi ağaç­larla, köknar benzeri ağaçlann birlikte bulun­duğu kanşık bir orman kümesi vardır. Bu or­manlar Baltık Denizi'nden batıdaki Karpat Dağlan'na kadar olan alanı kaplar ve güneye gittikçe daralarak Urallar'ın güney ucuna ka­dar uzanır. Gelişerek büyük SSCB'yi oluştu­ran Rusya'nın yüreğinin attığı yer işte burası­dır. Geçmişte bol miktarda kereste sağlayan ormanlar kesilerek tanma elverişli topraklar elde edildi. Moskova bu bölgenin ortasında yer alır. Yakınındaki Valday Tepeleri'nden Doğu Avrupa'nın birkaç büyük ırmağı doğar ve çeşitli yönlere doğru giden ticari taşımacılı­ğa elverişli suyollarını oluşturur.

Ülkenin en büyük kömür yataklanndan biri bu ormanın güney ucundadır; Moskova ile bölgedeki öteki kentlerdeki fabrikalara enerji sağlar. Moskova ile daha önceki iki başkent, Kiev ve Leningrad, bu kanşık orman kuşağının oluş­turduğu üçgenin üç ayn köşesinde yer alır.
SSCB'nin Avrupa'daki topraklarının güney ve güneydoğusu çayırlık alanlardır. Özellikle ırmak kenarlannda, gür çayırlıklarla birbirin­den aynlan birçok orman vardır. Daha sonra, çok az ağaçlı ama koyu renkli, verimli toprak­lar olan gerçek stepler gelir. Bu "kara top­rak" bölgesi SSCB'de en çok tahılın üretildiği yöredir. Binlerce işçinin çalıştığı büyük çift­liklerde, buğday, çavdar, arpa ve yulaf yetişti­rilir. En büyük kömür yatağı olan Donbass ve zengin demir cevheri yatakları, Ukrayna adlı bu bölgede bulunur. Bu nedenle burası SSCB'nin en önemli sanayi bölgelerinden biri olmuştur.

Hazar Denizi yakınlarında çok az yağış olur. Bu yüzden, ancak ırmaklardan sulama yapılabilen yerlerde ekin yetişebilir. Hazar Denizi'nin batısında ve Kafkas Dağlan'nın kuzeyindeki bölgede ise Avrupa'nın en zen­gin petrol yataklan bulunur.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

9 Şubat 2013 / nötrino Uzay Bilimleri
4 Ekim 2009 / ThinkerBeLL Zooloji
16 Eylül 2008 / virtuecat Coğrafya
18 Şubat 2013 / Efulim Coğrafya