Arama

Çöller - Kalahari Çölü

Güncelleme: 7 Temmuz 2012 Gösterim: 7.266 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
20 Nisan 2009       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Kalahari Çölü
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

kalaharidesert

Kalahari Çölü (İng : Kalahari Desert), Afrika'nın Güneyinde, 22° ile 28° Güney enlemleri, 19° ile 24° Doğu boylamları arasında yer alan yarı çöl plato alanı. Bölgenin yüzölçümü 900.000 km²'ye kadar varır. Kalahari ismi genelde Botsvana'nın batı kısmına denilmekte olup çöl Botsvana'nın büyük bir kısmı ile Namibya ve Güney Afrika'nın bazı kesimlerini kaplar.

Bölge geniş otlaklıklar, çalı ve ağaçlıklar ihtiva etmesine rağmen, yağış az olduğundan dolayı çöl denilmiştir. Bölgenin çok az bir kısmı bütün mevsimlerde çöl özelliği gösterir. Yıllık yağışlar kuzeydoğuda 600 mm'den Güneybatıda 130 mm'ye kadar değişiklik gösterir. Çok az yağış almasının sebebi, doğu doğrultusunda uzanan dağ sıralarının Hint Okyanusundan esen nemli rüzgarların etkisini azaltmasıdır. Bu dağların ortalama yüksekliği 900 ila 1200 m arasında değişir. Vadilerde antilop sürüsü, fil dahil birçok tropik bölge hayvanı bulunur ve serbestçe dolaşırlar. Toprak genelde kızıl renkli yumuşak kumlu olup, eski nehirlerin getirdiği alüvyonlar bulunur. Bu alüvyonlar sıcakta sertleşerek yağan yağmurlardan göletler meydana getirirler.

Sebzeler yağış durumuna göre yüksek ormanlardan alçak bölgelere doğru değişir. Çok miktarda sebze yetiştiği gibi, bunlardan kavun, karpuz ve patates bol miktarda ekilir. Bölgede bulunan otlaklardaki otların çok olması, bunların çok iyi bir hayvan yemi olmasını sağlamaktadır.

kalaharidesert1

Bölgenin kıyılarına Bantu kabileleri yerleşmiş olmasına rağmen, buranın asıl sakinleri çölde yarı göçebe olarak yaşayan Boşimanlar (Bushmen) denilen, 2000 civarındaki sarı derili ormancılardır. Avcılık ve inşaatçılık gibi mesleklerle geçinirler. Bölgenin güneybatısı Kalahari Gemsboh Milli Parkı olup, 20.720 km² yer kaplamaktadır. Bu bölgedeki milli parkta nesli tükenmekte olan hayvanların bakımı ve korunması ülke tarafından kurulmuş olan milli park görevlileri tarafından sağlanmaktadır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Haziran 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kalahari Çölü
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Kalahari Çölü, Afrika'nın güney kesi­minde, 260.000 km²'den fazla bir alanı kaplar. Botsvana'nın büyük bir bölümünü içine alır. Güneyde Oranj Irmağı, doğuda Transvaal ve Zimbabve yaylalarıyla çevrilidir. Batıda Namib Çölü'yle birleşerek Atlas Okyanusu kıyı­sına uzanır.

kalahari

Kalahari kumluk olmakla birlikte tam anla­mıyla bir çöl değildir. Ağaç, bodur çalı ve uzun otlardan oluşan yaygın bir bitki örtüsüne sahiptir. Bölgede yaşayan başlıca hayvanlar zürafa, zebra, antilop ve fildir. Yağışlar dü­zensiz, gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok yüksektir. Kalahari'de yaşayan canlılar kurak dönemlerde su gereksinimlerini yumrulu bitkilerle karşılarlar.
Kalahari'de nüfusun büyük bir bölümünü oluşturan Bantu, Buşman (San) ve Hotanto (Koikoi) toplulukları küçük köylerde ya da göçebe olarak yaşarlar; koyun, keçi, sığır besleyerek ya da avcılık ve toplayıcılıkla geçinirler. Ayrıca yörede çiftçilikle geçinen, az sayıda Avrupalı yaşar. Büyük yerleşim bölgeleri arasında düzenli bir ulaşım ağı bulunmakla birlikte yollar kesintili ve yeter­sizdir.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
7 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kalahari Çölü
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Güney Afrika'da yarı çöl plato alanı. Zambezi ve Orange Irmakları arasındadır. Büyük kısmı Botswana'da kalır. 900-1.200 m. yüksekliktedir. Sürekli akarsulardan yoksun olan Kalahari'nin alanı 310.800 km2dir. Yalnız Ngami Gölü'ne karışan Okavango Irmağı, bir miktar su taşır. Çölde 150.000 yarı-göçebe Boşiman yaşar. Değişik türde hayvanların bulunduğu Kalahari, 1849'da David Livingston ve William C. Oswell tarafından incelenmiştir.
In science we trust.

Benzer Konular

29 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
21 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
21 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
21 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
21 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular