Arama

Tazmanya / Tasmanya (Tazmanya Hakkında)

Güncelleme: 29 Mart 2012 Gösterim: 7.925 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Tazmanya / Tasmanya
MsXLabs.org & Temel Britannica
Tazmanya, 64.519 km²'lik alanı ile Avustralya'nın en büyük adasıdır. Ancak Avustralya'nın en küçük bölgesi olduğundan, nüfus yoğunluğu azdır. Kuzeyden güneye 296 km, doğudan batıya 315 km uzanır. Çevresindeki küçük adalarla beraber 68.401 km²'lik bir alanı kapsar. Bass Kanalı ile Avustralya anakarasından ayrılır. Ayrıca kuzey batısındaki King Adası ile kuzeydoğu ucundaki Flinders Adası'nın ortasında kalır. Adada , sıradağlar ile yüksekliği yaklaşık 1.600 m'yi bulan yaylalar ağırlıktadır. En büyük yükseltisi 1.617 m olan Ossa Dağı'dır.
Sponsorlu Bağlantılar
Avustralya'nın güneyinde konuşlanmış Tazmanya güney 40° - 44° paralelleri ile doğu 144° - 149° meridyenleri arasında bulunur. Büyüklüğü aşağı yukarı İrlanda kadar olup sayısı yaklaşık yüzü bulan arşipel tipli Bass Adaları'nın en büyüğüdür.
Ada çok çeşitli ekoloji barındırdığından, yaklaşık dörtte biri UNESCO doğa mirası koruması altındadır. Adanın yaklaşık % 40'ı milli parklardan oluşur. En çok etkileyici olan doğal varlığı Cradle Dağı ve el değmemiş, ulaşımı bile zor olan güneybatı kısmındadır.

tasmanialocatormjcq

Tasmanya, Avustralya'nın en küçük eya­letidir. Anakaranın güneydoğu ucundan 240 km genişlikteki Bass Boğazı ile ayrılmış, yürek biçimli bir ada olan Tasmanya'nın yüzölçümü, çevresindeki küçük adalarla bir­likte 68.401 km²'dir. Tasmanya'nın çevresin­deki adaların en önemlileri King ve Flinders adalarıdır.
Tasmanya, Buzul Çağı döneminde kıtaya bağlıydı ve Avustralya'nın doğu kıyısı boyun­ca uzanan sıradağların bir parçasıydı. Bu nedenle dağlık olan adanın büyük bölümü 600 metreden yüksektir. Adadaki en yüksek do­ruk, 1.617 metre yüksekliğindeki Ossa Dağı'dır. Tasmanya'nın büyük bölümü çok güzel­dir. Bazı yerleri çok engebeli olduğu için her yeri keşfedilmiş değildir.
Dağlar arasında çok sayıda büyük gölün yanı sıra hızlı akışlı ırmakların kaynakları
vardır. Bu nedenle "Tasmanya Avustralya kıtasından daha sulaktır. Adanın başlıca ırmakları güneydeki Dervvent ve Huon ile kuzeydeki Tamar-Esk akarsu sistemidir. Bu ırmaklar düz ve verimli havzaları akaçlar. Rüzgârın genellikle batıdan esmesine bağlı olarak Tasmanya'nın batı kivisi çok yağış alır. Bu nedenle ormanların çok sık ve gür olduğu bu bölge tarıma uygun değildir. Adanın doğu­sunda da ormanlar vardır, ama açık alanlar daha fazladır.
Tasmanya'da iki ilginç hayvan türü yaşar. Bunlardan biri, küçük bir ayıyı andıran ve tasmanyaşeytanı adı verilen keseli bir memeli hayvandır (bak. Tasmanya Şeytanı). Oburu ise çizgili postlu, etçil bir keseli olan tasmanya-kurdudur. Tasmanyakurdunun soyunun tü­kendiği sanılmaktadır. Ama çok ender ile olsu. hâlâ görüldüğü söylenmektedir (bak. Tasmanya Kurdu).
Tasmanya'nın ilk yerli halkı Avustralya'da yaşayanlardan oldukça farklıydı. Ama, Avru­palı göçmenler bunları yavaş yavaş yok etti­ler. 19. yüzyılın sonlarına doğru Tasmanya Yerlileri tümüyle ortadan kalktı Tasmanya da yaşayan Avrupalıların çoğunluğu ingiliz kökenlidir.
Tasmanya'nın başkenti Hobart'tır. Kuzeydoğudaki Launceston adanın ikinci büyük kentidir. Kuzey kıyısındaki Burnie ve Devon-port Tasmanya'nın öbür kentleridir.

Ekonomi
Tasmanya ormanlarından inşaatlarda, mobil­ya ve kâğıt üretiminde kullanılan kereste elde edilir. Güneyde, özellikle Huon ve Derwent vadilerinde yetişen meyvelerin en önem­lisi elmadır. Bu bölgede çilek, kiraz gibi meyveler de yetiştirilir. Verimli kuzeybatı kıyılarında üretilen başlıca ürünler sığır eti, süt ürünleri ve patatestir. Orta ve Doğu Tasmanya'da koyun beslenir. Avustralya'nın yüksek nitelikli merinos koyunlarının başlıca kaynağı Tasmanya'dır.
Tasmanya'nın maden kaynakları zengindir. Kuzeydoğudaki Aberfoyle'da kalay ve tungs­ten, batı kıyısı yakınlarındaki Mount Lyell' de bakır ve daha kuzeydeki Mount Read'de çinko çıkarılır. Çok zengin demir cevheri yatakları bulunan Tasmanya'da en çok çıkarı­lan maden cevheri demirdir. Bu demir cevhe­rinin bir bölümü işlenmeden Japonya'ya satı­lır. Mount Lyell ve Mount Read bölgelerinde önemli miktarda altın da çıkarılır. Tasmanya' da çıkarılan kömürün niteliği düşüktür. Zen­gin su kaynaklarından elde edilen elektrik enerjisi karşısında kömürün ekonomideki önemi azalmaktadır.
Ucuz elektrik enerjisi Tasmanya'da sanayi­nin gelişmesini hızlandırmıştır. Sanayideki çeşitlilik, ülke kaynaklarının bolluğunu ve çeşitliliğini yansıtmaktadır. Sanayi kuruluşları Launceston yakınlarında Bell Bay'deki alümin­yum sanayisinden, kâğıt, gübre, sülfürik asit, yünlü dokuma, makine, tuğla, mobilya ve gı­da sanayisine kadar birçok değişik dalı kapsar.
Tasmanya'da 6-16 yaşlarındaki çocukların okula gitmeleri zorunludur. 1960'ta da ortaöğretim ile üniversite arasında bir eğitim basamağı oluşturan yeni okullar açıldı. Avustralya'nın Melbourne ve Sydney limanlarıyla Tasmanya'nın Hobart, Burnie ve Devonport limanları arasında düzenli deniz ulaşımı var­dır. Ada havayoluyla da Melbourne ve Syd­ney'e bağlıdır.
Hobart
hobartmarinamtwellingtou
Tarih
Tasmanya'yı 1642'de Hollandalı kâşif Abel Tasman keşfetti ve adaya Hollanda Doğu Hint Adaları Valisi Van Diemen'in adını verdi. Avrupalılar'ın adaya ilk yerleşimi 1803'te birkaç İngiliz subay ve bir grup tutuklunun Derwent halici kıyısında, bugün Hobart kentinin kurulu olduğu yerin karşısın­daki Risdon Koyu'na çıkmalarıyla gerçekleş­ti. 1820'lere gelindiğinde adadaki 5.000 kişi­nin yaklaşık yarısı buraya önceden tutuklu olarak getirilmiş olanlardı. Önceleri Sydney' den yönetilen bu yerleşim 1825'te ayrı bir sömürge oldu.
Ada bir süre daha İngiltere'nin "imparator­luk tutukevi" olarak kullanıldı. Ne var ki, 1840'larda göçmenler adaya daha fazla tutuk­lu gönderilmesine karşı çıktı. Tutukluları getiren son gemi adaya 1853'te geldi.
Sömürge 1855'te özerkliğe kavuştu ve adı Tasmanya olarak değiştirildi. Ama ticaretin güçlüğü ve para sıkıntısı nedeniyle bir süre yoksulluk çekildi. Birçok Tasmanyalı, Yeni Güney Galler ve Victoria'daki altın madenle­rinde şanslarını denemek amacıyla Avustralya'ya gitti. 1870'lerde Tasmanya'da kalay, gümüş, altın gibi madenlerin bulunmasıyla birlikte ada zenginleşmeye başladı. Madenle­rin yanı sıra yün ve meyve de dışarı satılan değerli ürünler arasına girdi. 1876'da tamam­lanan Hobart-Launceston Demiryolu ticare­tin gelişmesine yardımcı oldu. (Bu demiryolu artık kullanılamamaktadır.)
1890'larda gelişmenin yavaşlamasıyla Tasmanyalılar yaşamlarını kazanmak için yeni­den Avustralya'ya gitmeye başladı. Bu ne­denle Tasmanya'nın dışarı sattığı en değerli şeyin insan olduğu söylenir. Ama II. Dünya Savaşı'ndan sonra kıtaya göç durdu ve Tasmanya'nın zenginliği meyve, yün ve sebze üretiminin yanı sıra sağlam bir sanayi temeli­ne oturtuldu.
Tasmanya'ya gelen turistler adayı genellik­le çöllerle kaplı, uçsuz bucaksız Avustralya' dan çok farklı bulur. Daha canlı ve daha yeşil olan adanın İngiltere'ye benzediği de söyle­nir. Buna karşılık Tasmanya, Avustralya'nın gelişmesinin kıtaya getirdiği hızlı değişimden bir ölçüde kopuk kalmıştır.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Mart 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TASMANYA (İng.: Tasmania),

Sponsorlu Bağlantılar
Güney Pasifik'te ada.

Avustralya'yı meydana getiren eyaletlerden biridir. Victoria eyaletinin 150 mil güneyinde yer alan Tasmanya'nın yüzölçümü 68.332 km2, nüfusu 448.600, merkezi Hobart'tır. İç kesimi dağlıktır. En kalabalık kesimi, kuzeyindeki bitek ova ve vadilerdir. Başlıca gelir kaynakları, orman, tarım (özellikle meyvecilik) ve hayvancılıktır. Bakır, çinko ve kurşun çıkarılır. Tasmanya aynı zamanda Avustralya'nın en büyük hidroelektrik potansiyeline sahiptir.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

15 Mart 2014 / xazya Soru-Cevap
29 Nisan 2009 / HipHopRocK Taslak Konular
13 Mayıs 2009 / Gabriella Zooloji
30 Kasım 2014 / Çalışkan cocuk Soru-Cevap
20 Şubat 2011 / Teamoore Soru-Cevap