Arama

Dünya Nehirleri - Şeria Nehri (Ürdün Nehri)

Güncelleme: 9 Eylül 2012 Gösterim: 8.820 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
4 Aralık 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Şeria Nehri (Ürdün Nehri)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Şeria Nehri ya da Ürdün Nehri, Orta Doğu'da Büyük Rift Vadisi boyunca akan ve Lût Gölü'ne dökülen bir nehirdir. 251 kilometre uzunluğundadır.

Ad:  474px-%C5%9Eeria_Nehri.jpg
Gösterim: 3067
Boyut:  52.4 KB

Tarihte sık sık adı geçen Şeria Irmağı, Ortadoğu'daki Müslüman, Musevi ve Hıristiyan halkların kültüründe önemli bir rol oynamıştır. Hz. Musa'nın ölümünden sonra İsrailoğulları'nın Yeşu'nun önderliğinde yerleştikleri kutsal Kenan Toprakları'nın sınırını bu ırmak oluşturur. Vaftizci Yahya' nın Hz. İsa'yı bu ırmağın sularında vaftiz ettiğine inanılır. Mısırlılar, Asurlular, Yunanlılar, Romalılar, Haçlılar, Sarazenler, Osmanlılar, Britonlar, Araplar ve Yahudiler tarih boyunca zaman zaman ırmağın geçiş noktalarında konakladılar ve kaleler kurdular. Şeria Irmağı, 20. yüzyılda yeni kurulaniki ülke olan Ürdün ve İsrail arasındaki sının çizmektedir.
Şeria Irmağı, başka birçok ırmak gibi bir vadi oluşturmamıştır. Suriye-Lübnan sınırındaki Hermon Dağı'ndan doğan Şeria Irmağı yerkabuğunun çökmesiyle oluşan uzun bir çukur boyunca güneye doğru akar. Kızıldeniz'in ötesine kadar uzanan Doğu Afrika Rift Vadisi'nin bir bölümü olan bu çukurun her iki yanındaki sarp yamaçların arası 15-25 kilometredir. Irmağın duru mavi Taberiye Gölü' ne (Celile Denizi) döküldüğü yerde yatağı deniz düzeyinden çok daha alçaktadır. Taberiye Gölü'nden çıktıktan sonra, Şeria Irmağı çevresinden koparıp sürüklediği killi topraklar yüzünden çamurlu bir görünüme bürünür. Vadi yazın dayanılmaz derecede sıcaktır. Ocak ve şubat aylarındaki yağışlar sırasında da sık sık taşkınlar olur. Irmak son 110 kilometrelik bölümünde çölden geçer. Sonunda deniz düzeyinden 400 metre alçakta Lût Gölü'ne (Ölü Deniz) dökülür. Dünyanın en alçak ırmağı olan Şeria Irmağı 360 km uzunluğundadır. Çok hızlı aktığından ulaşıma elverişli değilse de, 20. yüzyılda Ürdün ve İsrail' deki toprakların sulanması için en önemli su kaynağı durumuna gelmiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Eylül 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Şeria Nehri
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Suriye ve Ürdün'de ırmak. Suriye'de Hule Vadisi'nde doğar; güneye akarak Taberiye Gölü'nden geçer. Burada deniz yüzeyinden 212 m. aşağıdadır. Bir süre Suriye-İsrail sınırında akar ve Lut Gölü'ne dökülür. En önemli kolu Yarmuk'tur. Uzunluğu yaklaşık 350 km.dir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

26 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Coğrafya
19 Haziran 2011 / Jumong Coğrafya
27 Kasım 2012 / Efulim Coğrafya
31 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Coğrafya
19 Haziran 2011 / Daisy-BT Coğrafya