Arama

Ortalama Deniz Seviyesi

Güncelleme: 5 Aralık 2009 Gösterim: 6.538 Cevap: 0
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
5 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Ortalama Deniz Seviyesi - Deniz Seviyesi - Ortalama Deniz Seviyesi Nedir

Sponsorlu Bağlantılar

Ortalama Deniz Seviyesi (ODS) deniz seviyesinin uygun bir referans yüzeyine göre olan yüksekliğidir.

Ortalama Deniz Seviyesine göre Yükseklik (denize göre yükseklik de denir) ölçüsü, özellikle (dağ, ova, yayla, arsa, yapı ve ulaşım yolları gibi) coğrafi unsurlarda yerin yüksekliğini belirtmek için kullanılır. Bunun için ortalama deniz seviyesi referans olarak alınır. Deniz seviyesi kıyılarda da med-cezir veya yüzeysel akıntılar olmadığı halde bile çoğunlukla bir metreden daha fazla değişkendir, ancak sabit bir su seviyesi saptama aletiyle yıllar boyunca yapılan ölçümlerle ortalama değeri oldukça kesin olarak belirlenebilmektedir.
ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Death Valley Milli Parkı'nda bulunan, ortalama deniz seviyesinin 86 m altındaki Badwater, ABD'nin en derin noktasıdır.
Badwater elevation sign


Yükseklik Referansı Olarak Deniz Seviyesinin Kullanımı

Modern jeodezi'de mümkünse milimetrelerle ifade edilecek kesinlikle tanımlı olması gereken referans yüzeyinin tespit edilmesi için, ülkeler ve kullanım amacına göre değişen hesaplama yöntemleri ve referans noktaları kullanılır. Dolayısıyla bunlar aslında sadece bölgesel olarak doğru sayılabilir, ancak çoğunlukla 18. ve 19. yüzyılda ulusal olarak bir ülkenin tüm toprakları için genel geçerli olarak kabul edilmiştir.

Ulusal bazda kullanılan sistemler için, referans sıfır noktası olarak çoğunlukla en yakın kıyı şeridinde bulunan bir ölçüm noktasının ortalama deniz seviyesi kullanılır.


Benzer Konular

6 Nisan 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
31 Ağustos 2018 / Misafir Cevaplanmış
24 Aralık 2010 / Misafir Soru-Cevap
19 Temmuz 2007 / Misafir Taslak Konular