Arama

Dünya Gölleri - Hövsgöl Gölü

Güncelleme: 7 Haziran 2010 Gösterim: 2.121 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Hövsgöl Gölü
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


240px Khuvsgul
Hövsgöl Gölü'nun uydu görüntüsü
  • Konum 22px Flag of Mongoliasvg Moğolistan
  • Koordinatlar 51°5′50" K, 100°29′55" D
  • Göl türü Kırık Gölü (fay)
  • Çıkışları Egiin Nehri
  • Uzunluk 136
  • Genişlik 36.5 km
  • Yüzölçümü 2760 km2
  • Ortalama derinlik 138
  • En büyük derinlik 267
  • Su hacmi 380.7 km3
  • Yüzey rakımı 1645 m
  • Adalar Modon, Hadan, Baga
  • Yerleşimler Hanh, Hatgal
Hövsgöl Gölü, (Moğolca: Хөвсгөл нуур - Hövsgöl Nuur, Хөвсгөл далай - Hövsgöl Denizi ya da Далай ээж - Deniz ana) Moğolistan'daki ikinci büyük göldür.

Coğrafya

Hövsgöl Gölü, Moğolistan'ın kuzeybatısında, Rusya Federasyonu sınırında, Sayan Dağları'nın doğu eteklerinde yer alır. Deniz seviyesinden 1654 metre yükseklikte, 136 km uzunluğunda ve en derin noktasında 262 metre derinliğindedir. Moğolistan'ın tatlı su rezervlerinin %70'ini, Dünya'nın tatlı sularının ise %0.4'ünü oluşturur. [1] Su havzası oldukça küçüktür ve sadece küçük çaplı akarsularla beslenir. Güney ucunda Selenge Nehri'ne dökülen Egiin Nehri ile sularını boşaltır. Selenge Nehri'nin de Baykal Gölü'ne açılmasıyla suları buraya kadar iletilir. Bu yolculuk sırasında gölün suları 1000 kilometreden fazla yol alır ve 1169 metrelik bir yükseklik değişikliği yaşar. Kuzey Moğolistan'da bulunduğu yer, baskın ağaç türü Sibirya melezçamı olan Büyük Sibirya tayga ormanının sınırını oluşturur.

200px Hovsgol

Gölün görüntüsü


Göl, pek çok dağ sırasıyla çevrelenmiştir. Bunlardan en yükseği 3492 metrelik yüksekliği ile gölün kuzeyinde bulunan ve tam Rusya - Moğolistan sınırı üstünde yer alan Munku Sardık dağıdır. Kış ayları boyunca gölün yüzeyi tümüyle donar. Bu süre boyunca yeterince kalınlaşan buz tabakası sayesinde normal karayollarına alternatif olarak kamyonlar kestirmeden giderek gölün üstünden geçerler. Ancak bu uygulama, hem ağır araçların buz tabakalarını kırarak göle zarar vermesini hem de olası yakıt sızıntılarının gölü kirletmesini önlemek amacıyla yasaklanmıştır. Bugüne kadar yaklaşık 40 aracın buz üstünden geçmekteyken buz tabakasındaki kırılmalar nedeniyle battığı sanılmaktadır.

Doğal önem

Hövsgöl, 2 milyon yıldan daha eski olup, dünyanın 17 eski gölünden biridir. Moğolistan'daki en büyük içme suyu kaynağıdır. Gölün suyu hiçbir işleme tabi tutulmadan içilebilir niteliktedir. Pek çok farklı balık türüne yaşam ortamı sunmaktadır.
Gölün içinde bulunduğu bölge, Orta Asya bozkırı ile Sibirya tayga ormanları arasında bir geçiş alanı olması nedeniyle sıkı koruma altında bir millî parktır. Birçok gölün tuzlu olduğu ve kuraklık ile savaşan bir bölgede bulunan göl, geleneksel olarak yerel halk tarafından kutsal sayılmaktadır.

Millî park sınırları içinde pek çok dağ keçisi, kızıl geyik, boz kurt, misk geyiği, boz ayı, mus ve samur türü yaşamaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

30 Temmuz 2012 / _Yağmur_ Coğrafya
11 Aralık 2009 / asla_asla_deme Coğrafya
19 Nisan 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
3 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
3 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular