Arama

Volkanlar - Etna Yanardağı

Güncelleme: 12 Ekim 2018 Gösterim: 5.827 Cevap: 3
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
15 Eylül 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Etna Yanardağı

300px Etna eruption seen from the International Space Station

Etna Yanardağı, Sicilya'nın doğu kıyısında, Messina ve Catania'ya yakın aktif yanardağ. Avrupa kıtasındaki en yüksek yanardağdır. Şu anki yüksekliği 3.326 m olmakla beraber, zirvedeki püskürmelerle bu yükseklik zaman zaman değişmektedir. Dağ, 1865'deki yüksekliğine göre 21,6 m daha alçaktır. İtalya'da Alplerin güneyindeki en büyük dağdır. 1190 km² alan kaplamakta, taban çevresi 140 km'ye varmaktadır. İtalya'nın en büyük üç aktif yanardağından biridir, yüksekliği en yakın rakibi Vezüv'ün üç katı, Stromboli'nin 3.5 katı kadardır.

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
13 Temmuz 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Etna Yanardağı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Sicilya Adası'nda yanardağ. Adanın kuzeydoğu kıyısında bulunan ve yüksekliği 3.295 m olan dağ. Avrupa'nın en büyük ve en etkin yanardağıdır. Son püskürmesi 27 Kasım-15 Aralık 1950 arasında oldu. Saatte 40 km hızla yayılan lavlar 3 km.lik bir çevreye dağılarak iki köyü ortadan kaldırdı. Etna her zaman aynı şiddetle olmamakla birlikte zaman zaman etkinlik gösterir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Şubat 2013       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Etna 2013'te İlk Kez Uyandı

Etna Yanardağı, 2013’teki ilk hareketliliğini gösterdi. Dünya'nın en aktif yanardağlarından biri olan Etna, 19 Şubat’ın ilk saatlerinde uyandı. Yanardağının yıldızlara doğru püskürttüğü lavların görüntüsünü, İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkan Bilimi Enstitüsü’nde videografi uzmanı olan Klaus Dorschfeldt yakaladı. Dorschfeldt, LiveScience’a yaptığı açıklamada, ‘Etna’nın bir süredir patlayacağına dair sinyaller verdiğini’ belirtti. 22 Ocak tarihinde, yanardağın Yeni Güneydoğu Krateri’ndeki lav ve güçlü parlamaların dağların eteklerindeki tepelerden belli olduğu ifade edildi.

OurAmazingPlanet sitesine konuşan Dorschfeldt, “Etna’daki faaliyetleri uzun yıllardır takip ediyorum. Zamanla bir arkadaşınızı nasıl öğreniyorsanız Etna’yı da o şekilde anlamaya başladım... Sürekli gözlem yaparsanız, küçük değişikliklerin bile büyük bir olaya işaret olduğunu anlayabilirsiniz” dedi. Etna, neredeyse her gün lav ve gaz püskürüyor. Yanardağın Bocca Nuova krateri, 10-20 Ocak tarihleri arasında faaliyete geçti. Etna, 2011’de birçok kez faaliyete geçmiş ve patlamaları Uzay’dan da gözlemlenmişti.

Kaynak: Ntvmsnbc / LiveScience (20 Şubat 2013,14:46)
Son düzenleyen nötrino; 23 Mart 2016 23:47
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Ekim 2018       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Etna Yanardağı'nın Denize Doğru Kaydığı Belirlendi!


Ad:  _103833150_gettyimages-1024270480.jpg
Gösterim: 287
Boyut:  19.2 KB
Avrupa'nın en büyük aktif yanardağı olan Etna'nın her yıl birkaç santimetre kadar denize doğru kaydığı ve bu kayışın büyük bir çöküş ve tsunamiye yol açabileceği belirtildi. İtalya'nın Sicilya adasında bulunan Etna Yanardağı'nda İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü ve Alman Helmhotz Okyanus Araştırmaları Merkezi'nden araştırmacılar tarafından yürütülen çalışmada, yanardağın çevresindeki deniz tabanında aylar süren incelemeler yapıldı. Araştırma süresince, bazı dönemlerde herhangi bir hareketlilik tespit edilmezken, Mayıs 2017'de 8 günlük bir sürede yanardağın güneydoğu kanadında denize doğru 4 santimetrelik bir kayış belirlendi. Uzmanlar, ilgili hareketliliğin yanardağda "felaket boyutlarında bir çöküşe" ve bu olası çöküşün de büyük heyelan ve tsunamilere yol açabileceğini ifade etti. Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (Ingv) araştırmacıları, elde ettikleri bulguları "Etna'nın güneydoğu tarafında ayakları yokmuş gibi" şeklinde yorumladı.

Söz konusu araştırmayla, Etna'nın deniz altındaki kısımlarında ilk kez deformasyon tespit edildiği söylendi. Etna Yanardağı'nda 1980'lerden itibaren yapılan araştırmalar, yanardağın tepe kısımlarında bir kayış olduğunu gösteriyordu. Bu kayışın magma hareketlerinden kaynaklandığı düşünülüyordu. Ancak son araştırmada elde edilen bulgular, yanardağdaki kaymanın çok daha derinlerde de mevcut olduğunu açığa çıkardı. Araştırmacılar, bu hareketlilik ve deformasyonun yer çekiminden kaynaklandığını ve magma dinamiklerinden de etkilendiğini tahmin ettiklerini yazdı. Alessandro Bonforte, "Eğer tek sebep magma olsaydı, en büyük hareketlilikler yanardağın orta bölgelerinde görülürdü. Ancak karada yılda 2 cm, deniz altında ise 4 cm'lik bir yer değiştirme gözlemledik" dedi.

Elde edilen bulguların Etna'daki kayışın geçmişte tahmin edilenden "daha büyük bir tehlike oluşturduğu" anlamına geldiği belirtildi. Ancak olası bir çöküş ve tsunaminin ne zaman meydana geleceğini hesaplamanın mümkün olmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, Etna Yanardağı'nın yaklaşık 500 bin yaşında olduğunu ve son yıllarda yapılan incelemelerin bu 500 bin yıllık tarihin gidişatını önceden kestirmek için yeterli olmadığını belirtti.

Kaynak: Science Advances (12 Ekim 2018)

Benzer Konular

27 Mart 2010 / KisukE UraharA Taslak Konular
3 Eylül 2010 / _Yağmur_ Coğrafya
2 Nisan 2010 / _KleopatrA_ Coğrafya
2 Nisan 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
8 Mart 2016 / ahmetseydi Coğrafya