Arama

Dünya Nehirleri - Seyhun Nehri (Siri Derya Nehri)

Güncelleme: 27 Kasım 2012 Gösterim: 5.789 Cevap: 1
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
26 Kasım 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Dünya Nehirleri - Seyhun (Siri Derya) Nehri
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi, Özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

adszwhx

Seyhun veya Siri Derya, (Kazakca: Сырдария; Tacikçe: Сирдарё; Özbekçe: Sirdaryo; Farsça:سيردريا) Orta Asya'da bir nehirdir. Ceyhun nehri ile birlikte tarihi Maveraünnehir bölgesini oluştururlar.

Kazakistan'ta ırmak. Tanrı Dağları'ndan doğar. Kaynağından Fergana çöküntüsüne kadarki 800 km.lik kısmı Nariyn adını taşır. Burada Siriderya adını alır. Sulama kanalları, buharlaşma, sızma vb. nedenlerle su kaybederek Turan çukurluğundan ve Taşkent'in güneyindeki bozkırdan geçer. Bir deltayla Aral Gölü'ne dökülür. Toplam uzunluğu 2.860 km.

İsimleri

Ortaçağ İslami kaynaklarda bu nehir Sayhoun (سيحون) ismiyle bahsedilir, böylece Cennet'teki dört nehirlerden biridir. Oğuzlar Yincü Öküz (İnci nehri), eski Türkler de bu nehire Yenchu-okuz derlerdi.[1], keza "İnci Nehir" anlamına gelirdi. Oğuzlar bu nehir boyunca bir çok şehir kurmuşlardır. Bunlar Yenkent (Dizruyin), Cend, Sapran (Sepren), Sugnak ve Sitgün'dür. İlkçağ'da batı'da Jaxartes veya Yaxartes Yunanca'dan gelme ὁ Ιαξάρτης Irmağı olarak bilinirdi.

Kaynakları

Irmak Tanrı Dağları (Uygurca: Tengri Tagh), (Çince: 天山 "Tian Shan") Orta Asya'da bulunan büyük dağ sistemlerinden birini oluşturan sıradağlardan iki kol alarak doğar. Kaynakları günümüz Kırgızistan'dan doğan Narin Nehri ile Kara Derya adlarıdaki nehirlerdir ve Fergana Vadisi'inde birleşerek Seyhun'u oluştururlar. Uzunluğu 2,212 km (1,380 mil) olan nehir Aral Gölüne dökülür.
Seyhun'un üzerine birkaç defa tarımsal alanların sulanması ve Enerji üretimi amacıyla Barajlar için inşaa edilmiştir; bunlardan en büyüğü olan Kairakkum (Kajrakkum veya Kayrakum) Barajıdır. Bu barajın hacmi 520 km² ve gövde hacmi 4,16 milyar m³'tür. Seyhun nehrinin kıyılarında yerel halk kara kavak, söğüt ve kamış yetiştirirler.
Kâşgarlı Mahmud haritasında da Seyhun alt havzasını açıkça Oğuz şehirleri bölgesi olarak işaret eder


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
taklım - avatarı
taklım
Ziyaretçi
27 Kasım 2012       Mesaj #2
taklım - avatarı
Ziyaretçi
seyhun C4B1rmaC49FC4B1

Seyhun; ya da Siri Derya Orta Asya‘nın önemli akarsularından birisidir. Uzunluğu 2.212 km olan Seyhun Irmağı Aral Gölü’ne dökülür. Seyhun Irmağı Ceyhun Irmağı ile birlikte Maveraünnehir Bölgesi‘ni oluşturur.
Sponsorlu Bağlantılar
Seyhun Irmağı Tanrı Dağları’ndan iki kol halinde kaynaklanır. Kırgızistan‘da bulunan kaynaklarına Narin Irmağı ve Kara Derya Irmağı’dır. Her iki ırmak Kırgızistan’daki Fergana Vadisi‘nde birleşerek Seyhun Irmağı‘nı oluşturur. Irmak Kırgızistan’dan sonra Özbekistan topraklarına girer. Özbekistan topraklarını suladıktan sonra Özbekistan’dan çıkarak Tacikistan topraklarına girer. Tacikistan topraklarından çıkarak yeniden Özbekistan topraklarına giren Seyhun Irmağı buradan Çıkarak Kazakistan topraklarına girer. Seyhun Irmağı’nın en uzun bölümü bu ülke sınırları içerisindedir. Seyhun Irmağı toplam 2.212 km ilerleyek Kazakistan’dan Aral Gölü‘ne dökülür.
Daha çok tarımsal sulamada kullanılan Seyhun Irmağı üzerinde elektrik üreten barajlar da vardır. Bu barajlardan en büyüğü Kayrakum Barajı’dır.
Seyhun Irmağı boyları tarih boyunca Türklerin yerleşim yerleri olmuştur. Seyhun Irmağı günümüzde 3 ayrı bağımsız Türk ülkesinin topraklarından akmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

26 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Coğrafya
9 Eylül 2012 / ThinkerBeLL Coğrafya
19 Haziran 2011 / Jumong Coğrafya
31 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Coğrafya
19 Haziran 2011 / Daisy-BT Coğrafya