Arama

Adriyatik Denizi

Güncelleme: 19 Ekim 2015 Gösterim: 12.321 Cevap: 3
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Şubat 2008       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Adriya Denizi
MsXLabs.org & Büyük L.
Sponsorlu Bağlantılar

Adriatic Sea map

Akdeniz’e bağlı deniz, İtalya ve Balkan yarımadaları arasında, dar (200 km) ve uzun (800 km) bir körfez halinde, Otranto boğazına (eni 70 km, derinliği 648 m) kadar uzanır. Adriya deni- zi’nin büyük bölümünü, Apenninler ile Dinar dağları arasındaki çöküntü bölgesinde oluşmuş bir kıta sahanlığı kaplar. Sözkonusu sıradağlann yükselen denizin altında kalmaları, Dalmaçya kıyılarının büyük ölçüde girintili-çıkıntılı olmasına yol açmıştır: derin ve güvenli koyları (Kotor' un ağızları) ile "kanarları çevreleyen ya- lıyarlarla kesilmiş antiklinal yapısındaki takımadalar ve burunlar. İtalya kıyısı, Gar- gano ile Apuglia’nın etekleri dışında, sel akışlı ırmakların getirdiği alüvyonlarla düz- leşmiştir: kıyı ovaları (özellikle, kıyı okları
nın ilerlemesi sonucunda lagünlerin dolma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı Po ovası) deltamsı ve bataklıktır.

Po ırmağının denizaltı deltası, Şibenik ile Pescara arasında uzanan dar bir çanak olan Ja- buka çukurluğuna (260 m) kadar, Adri- ya'nın kuzey kesiminin üçte birini kaplar; bu çukur, geniş bir kanal aracılığıyla güney-doğuya uzanır ve yer kaymaları nedeniyle çevresindeki yamaçların eğimi azalmış oval biçimli bir havzayla (-1 260 m) birleşir.

Adriya denizi'nin su rejimi büyük ölçüde kıtasal etkilere bağımlıdır. Güney yarısında suların ılık ve tuzlu (°/oo 35'ten çok) olmasına karşılık, Venedik körfezinin suları soğuk (kışın bora estiği zaman 5°C) ve çok daha az tuzludur (°/oo 18). iyon denizi’nden gelen sular, Gargano’dan Dubrovnik’e uzartan bir çizginin her iki yanında, saat ibresinin ters yönünde bir çifte akıntı oluşturur. Kuzey bölümdeki suların hareketini, seyş hareketleri (Dalmaç- ya kıyısı) ve gelgit (Venedik körfezinde 1 mlik genlik) karmaşıklaştırır. Sözkonusu kesimde oluşan çok yoğun sular, dipte güney bölümüne kadar akarak, Otranto boğazından dışarı çıkar. Adriya denizi XVIII. yy.’a kadar süren ticari önemini günümüzde yitirmiştir. Balıkçılık (Dalmaçya kıyılarında sardalya ve hamsi); sanayi (Venedik, Trieste, Bari) ve turizm limanları dışındaki limanlar yalnızca yerel hizmet verir. Denizde geniş çaplı petrol ara' u çalışmalarına girişilmiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 19 Ekim 2015 17:01
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
14 Eylül 2008       Mesaj #2
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Adriya Denizi
MsXLabs.org &Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  adriya denizi.jpg
Gösterim: 2320
Boyut:  39.9 KB

Adriya Denizi, Akdeniz'in bir kolu olan ve bu denizin en kuzey ucunu oluşturan Adriya Denizi, batısındaki İtalya ile doğusun­daki Arnavutluk ve Yugoslavya arasında ku­zeybatıya doğru uzanır. 800 km uzunluğunda ve 160 km genişliğindeki bu deniz, bir zaman­lar Kuzey İtalya'daki Lombardiya bölgesini kaplıyordu. Sonraları, ırmak ve buzulların Alpler'den ve Apenninler'den getirdiği top­raklarla bu yöre doldu. İtalya'daki Po Irmağı bugün bile taşıdığı topraklarla deltasını dol­durmaktadır.Adriya Denizi'nin batı kıyıları sığ ve kum­luk, doğusu ise boylu boyunca kayalıktır. Kayalıkların önünde çok sayıda ada vardır.
Denizin yatağı, mercan ve deniz kabuklarıyla dolu sanmtırak bir çamurdan oluşur. En derin yeri 1.324 metre olan Adriya Denizi'nin sıcaklığı, su yüzeyinde 10°-25°C, derinlerde ise 11°-14°C arasında değişir.

Po deltasının hemen kuzeyindeki adada tarihi Venedik kenti yer alır. Venedik'in Adriya ile "evli" olduğunu göstermek amacıy­la, 600 yıldır düzenlenen törenlerde altın bir nikâh yüzüğü denize atılır. Bugün Adriya kıyılarının en önemli limanı Trieste'dir. Hem İtalya'nın, hem de Yugoslavya'nın Ad­riya kıyılarında çok sayıda dinlence yeri var­dır.

Kaynak: MsXLabs.org &Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Nisan 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Adriya Denizi

Batıda İtalya Yarımadası ile doğuda Yugoslavya ve Arnavutluk arasında kalan, Akdeniz'in körfez şeklindeki kolu. Uzunluğu 800, ortalama genişliği 220 km., yüzölçümü 131.500 km2'dir. Çok parçalanmış doğu kıyıları, ardı ardına dizilen adaları ve koylarıyla, Dalmaçya tipi kıyı denilen, kendine özgü bir kıyı tipi meydana getirir.

Denize Kıyısı Olan Ülkeler

Batıda ve Kuzeyde;
  • 22px Flag of Italysvg İtalya
Doğuda;
  • 22px Flag of Sloveniasvg Slovenya
  • 22px Flag of Croatiasvg Hırvatistan
  • 22px Flag of Bosnia and Herzegovinasvg Bosna-Hersek
  • 22px Flag of Montenegrosvg Karadağ
Güneydoğuda;
  • 22px Flag of Albaniasvg Arnavutluk
  • 22px Flag of Greecesvg Yunanistan
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi, Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Mart 2012       Mesaj #4
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Adriyatik Denizi

Akdeniz'e bağlı deniz, İtalya ve Balkan yarımadaları arasında, dar (200 km) ve uzun (800 km) bir körfez halinde, Otranto boğazına (eni 70 km, derinliği 648 m) kadar uzanır. Adriya Denizi'nin büyük bölümünü, Apenninler ile Dinar dağları arasındaki çöküntü bölgesinde oluşmuş bir kıta sahanlığı kaplar. Sözkonusu sıradağların yükselen denizin altında kalmaları, Dalmaçya kıyılarının büyük ölçüde girintili-çıkıntılı olmasına yol açmıştır. Derin ve güvenli koyları (Kotor'un ağızları) ile kanalları çevreleyen yalıyarlarla kesilmiş antiklinal yapısındaki takımadalar ve burunlar, italya kıyısı, Gargano ile Apuglia'nın etekleri dışında, sel akışlı ırmakların getirdiği alüvyonlarla düzleşmiştir. Kıyı ovaları (özellikle, kıyı oklarının ilerlemesi sonucunda lagünlerin dolma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı Po ovası) deltamsı ve bataklıktır.

Po ırmağının denizaltı deltası, Şibenik ile Pescara arasında uzanan dar bir çanak olan Ja-buka çukurluğuna (260 m) kadar, Adri-ya'nın kuzey kesiminin üçte birini kaplar; bu çukur, geniş bir kanal aracılığıyla güney-doğuya uzanır ve yer kaymaları nedeniyle çevresindeki yamaçların eğimi azalmış oval biçimli bir havzayla (-1 260 m) birleşir. Adriya denizi'nin su rejimi büyük ölçüde kıtasal etkilere bağımlıdır. Güney yarısında suların ılık ve tuzlu (°ioo 35'ten çok) olmasına karşılık, Venedik körfezinin suları soğuk (kışın bora estiği zaman 5°C) ve çok daha az tuzludur (%o 18). İyon Denizi'nden akan sular, Gargano'dan Dulk'e uzanan bir çizginin her iki yanında, saat ibresinin ters yönünde bir çifte akıntı oluşturur. Kuzey bölümdeki suların hareketini, seyş hareketleri (Dalmaçya kıyısı) ve gelgit (Venedik körfezinde 1 m'lik genlik) karmaşıklaştırır. Sözkonusu kesime oluşan çok yoğun sular, dipte güney bölümüne kadar akarak, Otranto boğazından dışarı çıkar. Adriya denizi XVI11. yy.'a kadar süren ticari önemini günümüzde yitirmiştir. Balıkçılık (Dalmaçya kıyılarında sardalya ve hamsi); sanayi (Venedik, Trieste, Bari) ve turizm limanları dışındaki limanlar yalnızca yerel hizmet verir. Denizde geniş çaplı petrol arama çalışmalarına girişilmiştir.

***

1.
Büyük Larousse, Gelişim Yayınları, 1. Cilt

theMira

Benzer Konular

6 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Deniz Bilimleri
24 Haziran 2011 / Misafir Deniz Bilimleri
6 Haziran 2015 / Jumong Deniz Bilimleri
22 Ekim 2009 / Misafir Deniz Bilimleri
16 Mayıs 2011 / Jumong Deniz Bilimleri