Arama

Umman Denizi

Güncelleme: 22 Ekim 2009 Gösterim: 3.759 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Ekim 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Umman Denizi

Sponsorlu Bağlantılar


Hint Okyanusu'nun Arabistan yarımadası, İran yaylasının güney kıyıları, Hindistan arasında meydana getirdiği büyük körfez. Umman denizine İran körfezi, Hürmüz boğazı aracılığı ile açılır. Arabistan Yarımadası, İran, Pakistan ve Hindistan arasında yer alan, Hint Okyanusunun uzantısı olan bir deniz. Hürmüz Boğazı ile Basra Körfezinden, Sakotra Adası ile de Aden Körfezinden ayrılır. Güneyi tamâmiyle Hint Okyanusuna açıktır. Doğusunda Hindistan’ın Malabar kıyıları, batısında Umman Körfezi, kuzeyinde de İran ve Pakistan yer alır. Hint Okyanusunun Bengal Körfezi, Andaman Denizi, Güney Çin Denizi gibi üç yanında belirli tabiî sınırları bulunan bölümlerin en büyüğüdür. Yaklaşık 3.860.000 km2 yüzölçümü vardır.

Suptropikal iklim kuşağına dâhil olan Umman Denizi, denizciler için çok fırtınalı ve yağışlı bir bölge hâlindedir. Muson yağmurlarının meydana gelmesinde buranın çok önemli bir yeri vardır. Kuzeydoğu yönünde cereyan eden muson su akıntıları da oldukça kuvvetlidir. Yıllık yağış ortalaması 1500 mm civârındadır. Sıcaklık ise ocak-temmuz ayları arasında 20°C-35°C sınırlarında seyreder. Umman Denizine dökülen en büyük akarsu Pakistan’ın İndus Nehridir. Bölgedeki en mühim adalar ise, Umman’ın Masara, G.Yemen’in Kuria Muria ve Sakotra ile Hindistan’ın Lakkadiv adalarıdır. Ortalama derinliği 2734 m olan Umman Denizinde en derin nokta 4850 metredir. Derinlik birçok yerde 2900 metreyi geçer.

Umman Denizi ekonomik bakımdan çok önemli bir bölgedir. Basra Körfezine giden petrol yolu buradan geçer. Uskumru ve tonbalığı burada avlanan balıkların en önemlileridir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

6 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Deniz Bilimleri
30 Ağustos 2012 / Misafir Taslak Konular
8 Temmuz 2009 / 9C153RK Soru-Cevap
5 Ağustos 2011 / Misafir Taslak Konular
23 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular