Arama

Oryantiring Nedir? Oryantiring

Güncelleme: 3 Temmuz 2013 Gösterim: 80.494 Cevap: 3
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
22 Ekim 2006       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Oryantiring nedir?
Oryantiring genel kuralları nelerdir?
Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org


Oryantiring (Koşarak Yürüyerek Hedef Bulma) hertürlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita ve pusula yardımı ile en kısa zamanda ziyaret etmeye çalıştığı bir doğa sporudur. Kısaca bedensel ve zihinsel çalışmanın birlikte ifadesi olan Oryantiring; sadece düz bir koşu değil, aynı zamanda kontrol noktaları aranırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir oyundur. Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden Oryantiring ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile sporudur.

Oryantiringi benzerlerinden ayıran en önemli unsur koşarken takip edilecek bir liderin veya işaretlenmiş bir parkurun olmamasıdır. Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır. Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hemde içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı en kısa süre içinde vermeleri, bir başka ifade ile atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir. Oryantiringin bu özelliği yarışmacılar arasındaki fiziksel özellik farkını ortadan kaldırmakta, yarışmanın başında neredeyse tüm sporcuları eşit hale getirmektedir.

DOĞA SPORLARI
Günümüz dünyasında yoğun iş temposu, kalabalık ve çarpık kentleşme, çevre ve gürültü kirliliği insanları rekreasyon faaliyeti olarak doğa sporlarına yöneltmiştir. İnsanın; günlük yaşamın stresini şehir dışında doğayla başbaşa kalarak, hem bedenine hem zihnine spor yaptırarak atabileceği, yeni Insanlarla tanışarak onlarla birlikte doğayla Içiçe olmanin zevkini paylaşabileceği, hem kendisiyle, hem arkadaşlarıyla, hem de doğayla yarışabileceği ve bundan haz duyabileceği doğa sporlarına ilgi ülkemizde de artmaktadır.

ULUSLARARASI ORYANTİRİNG FEDERASYONU
Oryantiring`in tüm dünyada ne kadar yaygın olduğu Uluslararası Oryantiring Federasyonu’nun internet sitesinin yer aldığı http://www.Orienteering.org adresinde ve bu adreste bulunan uluslararası federasyona üye 61 ülkenin ulusal federasyonlarına ait adreslerdeki bilgilerden kolaylikla anlaşılabilir. Günümüzde Oryantiring yarışmaları Uluslararası Oryantiring Federasyonu tarafından belirlenen kurallara uygun olarak düzenlenmektedir.

ORYANTİRİNG TÜRLERİ
Uluslararası Oryantiring Federasyonu’nun organize ettiği a) Koşarak (Foot Orienteering), b) Kayakla (Ski Orienteering), c) dağ bisikletiyle (Mountain Bike Orienteering), d) elle kullanılan özürlü arabasıyla (Trail Orienteering) yapılan türleri bulunmaktadır. Ayrıca son yıllarda yazılı ve görsel basının ilgisini çekmek için kent içlerindeki parklarda yapılan türü de bulunmaktadır. Bu tanıtım yazısının aşağıdaki bölümlerinde Oryantiring, koşarak yapılan Oryantiring anlamında kullanılacaktır. Diğer Oryantiring türlerinin ülkemizde ortaya çıkacak taleplere göre zaman içinde gelişeceği tahmin edilmektedir.

ORYANTİRİNG YARIŞMASI NASIL OLUYOR?
Amaç yarışmaya başladıktan sonra hedef noktalarını belirlenen sırada dolaşarak en kısa zamanda varış noktasına ulaşmaktır. Oryantiring sporunda atletik kapasite önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Yarışmacı belirlenmiş, işaretlenmiş bir parkur olmadığı için arazide bir noktadan diğer noktaya tamamen kendi karar verdiği bir rotayı izleyerek gider. Bu sırada kısa zamanda doğru karar verebilmesi çok önemlidir. Özetle aklını, zihnini iyi kullanamayan bir sporcunun Oryantiring yarışmalarında başarılı olması mümkün değildir. Bu özelliği nedeniyle bizlerinde severek ve sık sık kullandığımız gibi Oryantiring “Koşarak Santranç Oynanan Spor” olarak da anılır.

ORYANTİRİNG HARİTASI
Yarışmalarda kullanılan Oryantiring Haritası özellikle Oryantiring sporunun ihtiyaçlarını karşılayan özel bir haritadır. Onu klasik coğrafi haritalardan ayıran hatta üstün kılan özellik; coğrafi haritaların içerdiği bilgileri kapsamasının yanında ayrıntıya inerek Oryantiringe özgü bilgileri içermesidir. Örneğin çitler, bitki örtüsü, özel nesneler, kaya grupları, yollar, enerji nakil hatları vb. kısacası arazide görülen her şey bu haritalarda gösterilmektedir. Bu haritalar Uluslararası Oryantiring Federasyonu’nun belirlediği standartlara göre tüm dünyada aynı renkler, kodlar, açıklamalar vb. özellikler kullanılarak hazırlanmaktadır. Haritalar yarışmayı düzenleyenler (kulüpler, federasyonlar) tarafından hazırlanarak yarışma öncesi katılımcılara verilmektedir.

ORYANTİRİNG PUSULASI
Oryantiring yarışmalarında kullanılan bir diğer malzeme Oryantiring Pusulası’dır. Haritayı yönüne koymamızı bir başka ifade ile gidilecek yönün belirlenmesinde kullanılan pusula ayakkabı ve giysilerin dışında yarışmacıların sahip olması gereken yegane malzemedir.

ORYANTİRİNG PARKURU
Koşarak yapılan standart bir Oryantiring parkuru; ÇIKIŞ (haritalarda üçgen işareti ile gösterilir), belirli sırada ziyaret edilmesi zorunlu HEDEF NOKTALARI (sayısı değişkendir, haritalarda daire işareti ile gösterilir, Hedef Noktasında 30x30x30 cm boyutlarında bezden yapılmış, beyaz turuncu renklerinde bayrak ve oraya gidildiğinin belirlenmesi için kontrol aygıtı bulunur, kontrol aygıtı elektronik olabileceği gibiherbiri kağıt üzerinde ayrı delikler açan, görünüşü bürolarda kullandığımız tel zımbalara benzeyen zımbalar şeklinde de olabilir) ve VARIŞ (haritalarda iç içe geçmiş iki daire ile gösterilir)’ tan oluşur.

ALTYAPI YATIRIMI OLMAYAN ÇEVRECİ BİR SPOR...
Buradan da anlaşılacağı gibi Oryantiring yapı, bina, stad, saha gerektirmeyen çevreci bir spordur. Binlerce kişinin katıldığı yarışlardan sonra ertesi gün aynı araziye gidirseniz ayak izlerinden başka hiçbir şey göremessiniz!

ORYANTİRİNG İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÖĞRETİLİYOR
Oryantiring batılı ülkelerde ilköğretim okullarında ders olarak okutulmaktadır. Neredeyse her okulun her mahallenin bir Oryantiring Kulübü ve takımı bulunmaktadır. Bir dersane, okul binası, okul bahçesi, küçük bir park alanı bile Oryantiring parkuru olabilmektedir. Harita, Pusula ve bunların birlikte kullanımı ile Yön Bulma bilgilerinin verildiği ve uygulamalarının yapıldığı bu dersin çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimini olumlu yönde etkilediği, karar verme mekanizmalarını geliştirdiği, kendilerine güven duygusunu ve kendisini ifade etme yeteneğini artırdığı tesbit edilmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 3 Temmuz 2013 09:38 Sebep: sayfa düzeni
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
22 Ekim 2006       Mesaj #2
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye'de Oryantiring

Sponsorlu Bağlantılar
Oryantiring Türkiye'de askerler, polisler, izciler, üniversitelerin spor bölümleri gibi kendi içlerine kapalı çevrelerde 1970'li yıllardan beri yapılmaktadır Oryantiring'in tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaygınlaşmasını, her yaştan, her cinsten ve her meslekten insanlar tarafindan yapılir hale gelmesini arzu eden bir grup sporsever ilk kez 5 Aralık 1999 tarihinde bir araya gelmiştir. Her iki haftada bir düzenli olarak yapılan etkinliklerin 74. cusu 27 Nisan 2003 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bu etkinliklerden her yıl dört tanesi ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış kupası olarak yarışma şeklinde organize edilmektedir. Etkinliklere katılan sayısı giderek artmaktadır. Çeşitli zamanlarda etkinliklere katılanların sayısı 3000 kişiyi aşmıştır. Yapılan etkinlik ve yarışmalar pekçok kez yazılı ve görsel basında yer almış, bu haberler Oryantiringin tanıtımında çok yararlı olmuştur. Bu faaliyetler ile ilgili olarak index adresinden bilgi alinabilir.
Oryantiringin tanıtılması için çaba sarfeden ve bu amaçla etkinlik düzenleyen bir başka grup sporsever de İstanbul’da Mayıs 2000'de bir araya gelmiştir. Istanbul Oryantiring Grubu her hafta faaliyet yapmaktadir. İstanbul’da yapılan etkinliklerin en önemlilerinden birisi sponsor firma Johnnie Walker tarafından tüm ülkede yoğun bir tanıtım kampanyası yapılan ve 120000 başvuru arasından seçilen 150 kişinin yarıştığı Kapalıçarşı Oryantiring yarışması olmuştur. İstanbul'da yapılan etkinlikler de yazılı ve görsel basında yoğun olarak yer almıştır. Bu faaliyetler ile ilgili olarak http://www.istanbulorienteering.org adresinden bilgi alinabilir.
ULUSLARARASI ORYANTİRİNG FEDERASYONU'NA ÜYE OLUNMASI...
Uluslararası Oryantiring Federasyonu`na Yapilan başvuru değerlendirilmiş ve 12-13 Ekim 2001’de Helsinki’de yapılan Yönetim Kurulu Toplantısı’nda başvuru kabul edilerek özel üyelik (associate member) onaylanmıştır. Böylelikle federasyona üye ülke sayısı 60’a yükselmiştir. (Daha sonraki katilimlarla bu sayi 62’ye yükselmiştir.)

TURKIYE'DE ORYANTIRING FEDERASYONU
Türkiye'de de Oryantiring Federasyonu kurulması için 05/05/2001 tarihinde yazı ile GSGM'ne başvurulmuştur. Yapılan çeşitli değerlendirmelerden sonra GSGM Merkez Danışma Kurulu'nun 22/03/2002 tarihli toplantısında Oryantiring sporu icin ayrı bir federasyon kurulması yerine Dağcılık federasyonu bünyesinde faaliyet gosterilmesi kararlaştırılmıştır. Federasyonun yaptığı çalısmalar web sitesinin diğer bölümlerı içinde ayrıntılı olarak yer almaktadır.



Kaynak=http://www.oryantiring.org

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
28 Mayıs 2009       Mesaj #3
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Oryantiring heyecanı Kütahya'da yaşanacak

Türkiye Oryantiring Federasyonunca düzenlenen "Oryantiring Türkiye Şampiyonası"nın 4'üncü kademe yarışmaları, 30-31 Mayıs tarihlerinde Kütahya'da yapılacak..

Alınan bilgiye göre, yaklaşık 750 sporcu ve idarecinin katılacağı yarışmalar için bir ay süren harita hazırlama çalışmaları sona erdi.

Kütahya'daki yarışmalarda alınacak puanlarla Oryantiring Milli Takımına seçilecek sporcuların belirleneceği, Balkan ve Dünya şampiyonalarına katılacak ekibin birinci etap hazırlığının da burada gerçekleştirileceği belirtildi.

Söz konusu yarışmaların, federasyonun Kütahya kent merkezinde düzenleyeceği ilk organizasyon olduğu bildirildi.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
2 Nisan 2011       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  Orienteering_symbol_framed.png
Gösterim: 3122
Boyut:  11.4 KB
Uluslararası Oryantiring sembolü

Oryantiring (yönbulma, orienteering, kısaca OL), harita yardımıyla yön bulmayı içeren, zamana karşı yapılan bir spor. Farklı arazi koşullarında yapılabilse de genellikle ormanlık arazide yapılması tercih edilmektedir. Çoğu ülkede federasyonlar halinde örgütlenmiştir ve belirli kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir.

Tarih


Oryantiring kelimesi, İngilizce orienteering kelimesi aracılığıyla, İsveççe orientering kelimesinden dilimize geçmiştir. Oryantiring, 11. yy.ın başında İskandinavya'da bir spor halini aldı. İlk resmi faaliyet 1918'de İsveç'te Albay Ernst Killander tarafından yapıldı. O tarihten sonra ilgi hızla arttı ve ülkedeki en yaygın sporlardan biri halini aldı. Uluslararası Oryantiring Federasyonu 1961 yılında kuruldu. Oryantiring günümüzde pek çok ülkeye yayılmış bir kitle sporudur. İsveç'teki O-ringen faaliyeti her yıl onbinlerce sporcuyu bir araya getirmektedir.

Türkiye'de oryantiring


Türkiye'de oryantiring, 1970'lerden beri silahlı kuvvetlere bağlı kurumlar ve diğer kamu kurumları bünyesinde yapılmaktadır. 1999'da İstanbul ve Ankara'da halka açık oryantiring grupları kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. Türkiye'de resmi örgütlenme çalışması 2001 yılında başlamış ve 2002 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dağcılık Federasyonu'na bağlı Oryantiring Asbaşkanlığı kurulmuştur. Asbaşkanlık 2004 yılında İzcilik Federasyonu'na bağlanmıştır. 2006 yılında bir Oryantiring Federasyonu kurulması kararı alınmış olup, 28 Mart 2006 tarihinde İzcilik Federasyonu'nundan ayrılan Oryantiring, 19 Haziran 2006 tarihinde kurulan Oryantiring Federasyonu'na bağlanmıştır. 2006 yılının son dönemlerinde özerliğini isteyen Federasyon, 2007 mart ayında birinci genel kurulunu yaparak özerk federasyon olmuştur
Türkiye'deki en önemli oryantiring faaliyeti, uluslararası katılıma sahne olan İstanbul 5 Gün yarışmalarıdır

Kurallar


Ad:  Hedef.jpg
Gösterim: 2425
Boyut:  1.5 KB
Hedef bayrağı

Oryantiringde sporcular kendilerine verilen yarışma bölgesinin haritasında belirtilmiş hedeflere (kontrol noktaları) sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın yanındaki zımbayı ellerindeki fişe (kontrol kartı) basarak kontrol noktasına ulaştıklarını kanıtlarlar. Bazı yarışmalarda zımba ve kontrol kartı yerine elektronik bir sistem de kullanılmaktadır. İki hedef arasında hangi yolu izleyeceğine yarışmacı kendi karar verir. Amaç hedefleri en kısa sürede tamamlamaktır. Tüm hedeflere ulaşamayanlar genellikle diskalifiye edilir. Yarışmacıların birbirini izlememesi için genellikle birkaç dakika arayla çıkış verilir. Yarışmacılar parkur boyunca karşılaşsalar dahi birbirlerini izlemeleri yasaktır.

Araçlar


Ad:  Opusula.jpg
Gösterim: 3067
Boyut:  62.0 KB
Oryantiring haritası ve parmak pusulası
  • Harita: Oryantiring haritası, topografik haritanın üzerine bitki örtüsü, kayalar, küçük çukur ve tümsekler, kuru dere ve sel yatakları, su kanalları, elektrik telleri, evler vb. unsurların işaretlenmesiyle oluşturulur. Ölçek genellikle 1:5.000 - 1:25.000 aralığında olur. Eşyükselti eğrileri, arazideki ayrıntıların görülmesine imkân verecek şekilde 5 ila 25 metre sıklığında çizilir. Harita, yarışmayı düzenleyenler tarafından hazırlanarak sporculara yarışma öncesinde verilir.
  • Kontrol kartı: Kontrol noktalarına gittiklerini kanıtlamaları için sporculara yarışma öncesinde verilir. Yarışmacılar kontrol noktalarındaki zımbaları bu karta basar.
  • Pusula: Haritanın doğru yorumlanması ve kerteriz alma amacıyla yaygın olarak kullanılmakla birlikte zorunlu değildir. Gerek tecrübeli gerekse acemi sprocuların sadece harita ile oryantiring yapması mümkündür. Oryantiring pusulaları haritayla birlikte kullanılabilmesi için şeffaf tabanlı yapılırlar. Parmak pusulası tek elde harita ile taşınabilmesi için parmağa takılabilen pusula tipidir.
  • Giyim: Kolay kuruyan sentetik kumaşlar tercih edilir. Kolların ve özellikle bacakların çalı ve dikenlerden korunması için uzun kollu tişört ve pantolon giyilir. Böylece doğada bulunan kene gibi zararlı böceklerin ısırmasına karşı da koruma sağlanır. Çalı ve dikenlerden daha iyi korunmak için tozluk da kullanılabilir.

Ad:  Opabuc.jpg
Gösterim: 2562
Boyut:  37.2 KB
Oryantiring ayakkabıları.
  • Ayakkabılar: Koşuya uygun ve zemini iyi tutan herhangi bir spor ayakkabısı kullanılabilir. Oryantiring için özel üretilen çivili ayakkabılar da bulunmaktadır.
Oryantiring türleri

Uluslararası Oryantiring Federasyonu'nun kabul ettiği dört oryantiring disiplini vardır:
  • Koşu En yaygın oryantiring branşıdır. Yürüyerek veya koşarak yapılabilir.
  • Dağ bisikleti: Kuralları koşu oryantiringine benzer. Mesafeler çoğu kez daha uzun, harita ölçeği daha büyüktür. Yarışmacılar haritalarını gidona tuttururlar.
  • Kayak: Kuzey disiplini kayağıyla yapılır.
  • Patika: Özellikle engellilere yönelik, hız unsurunun geri plana itilip harita okuma unsurunun vurgulandığı oryantiring branşıdır. Tekerlekli sandalye ile katılan bir sporcu ile koşabilen bir sporcu eşit koşullarda yarışabilir.
Bunlar dışında, yapıldığı araziye, kurallarına, zamana göre pek çok oryantiring türü vardır:

Ad:  450px-Orj_moa.jpg
Gösterim: 2771
Boyut:  65.0 KB
İstanbul 5 Gün yarışlarında bir oryantiringci, zor zemin koşullarında ilerliyor.
  • Skor oryantiringi: Amaç, belirlenen sürede azami sayıda hedef bulmaktır. Zaman dolduğunda takım ya da bireylerin bulduğu hedef sayısına göre puan değerlendirmesi yapılır.
  • Bayrak oryantiringi: Takımlar halinde yapılır. Her yarışmacı bulması gereken hedefe ulaştığında aynı takımdan başka bir sporcu sonraki hedefi bulmak için çıkar.
  • Gece oryantiringi: Karanlıkta, kafa lambası gibi bir aydınlatma aracı ile yapılır.
  • Park oryantiringi: Şehir içindeki park, kampüs vb. yeşil alanlarda yapılır. Şehir içi oryantiring yarışmaları İstanbul'daki Kapalıçarşı gibi labirentimsi mekânlarda da yapılabilmektedir. Bu tür yarışmalar oryantiring meraklılarına farklı bir deneyim sunduğu gibi, bu doğa sporunu şehir içine taşıyarak daha popüler hale getirmekte ve kitlelere tanıtmaktadır.
  • Macera yarışları: Oryantiring, macera yarışlarının önemli bir ögesidir. Bu anlamda macera yarışlarını oryantiring sporunun farklı şekillerde (bisiklet, kano, tırmanış vb.) ve çok daha zor fiziksel ve ruhsal şartlarda yapılanı olarak tanımlayabiliriz.
  • Dağ maratonu (dağ aşma yarışması): Oryantiringe göre daha geniş ve daha sarp arazide yapılan bir dayanıklılık sporudur. Bir günden uzun sürebilir. Yarışmacılar belirli kamp malzemelerini taşımak zorundadır.
Vikipedi

Benzer Konular

1 Aralık 2015 / Misafir Soru-Cevap
12 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap