Arama

Ragbi Nedir? Ragbi

Güncelleme: 10 Mayıs 2017 Gösterim: 22.604 Cevap: 2
estudiantes - avatarı
estudiantes
Ziyaretçi
13 Ekim 2007       Mesaj #1
estudiantes - avatarı
Ziyaretçi
Ragbi nedir?
Ragbi genel kuralları nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org

Ragbi
, iki takım arasında eliptik bir topun el ve ayaklarla kontrol edilerek sayı yapılması esasına dayalı olarak oynanan spor.

Tarihçe
1823’te İngiltere’de Rugby Kenti’nin aynı isimli okulunda doğan bir spordur. Okulda öğrenci olan William Webb Ellis’in futbol oynarken topu eline alıp sayı yapması ve diğer oyuncuların da bu oyun şeklini benimsemesiyle, ragbi oynanmaya başlar.
Kısa sürede popüler hala gelen ragbi artan kulüp sayısı nedeniyle Rugby Union adında bir birlik kurulur. 1879 yılına kadar ragbinin temel kuralları belirlenir; oyuncu sayısının 15 olması gibi.
Yine bu yıllarda Rugby Union’dan ayrılan bir grup Rugby Leauge adı altında farklı kurallarla ragbi oynatan bir birlik daha kurar. Dünyada ragbi halen bu iki ayrı birliğin meydana getirdiği kurallarla oynanmaktadır.
Önceleri İngiltere’de yayılan ragbi, sonrasında İngiliz sömürgeleri'nde yayılmıştır. İngiltere, Galler, İskoçya, İrlanda, Fiji, Samoa, Tonga, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Avustralya'da çok meşhur olan bu oyun diğer eski İngiliz sömürgeleri'nde ve dünyanın genelinde yaygın değildir. ABD'de ragbiye benzeyen ancak koruyucu kıyafetler ve kask ile oynanan ve farklı kurallara sahip Amerikan futbolu oldukça yaygındır.

Ragbinin Türkiye'ye gelişi
Ragbi de futbol gibi 19.yy. sonlarında Osmanlı Devleti’nde bulunan yabancı uyruklular tarafından oynanmaya başlanmıştır. O devirlerde Rugby ve Futbol ayırımı tam olmadığından takımlar “Rugby Football Club” ismini alıyorlardı. Bu tanımlama ragbi kulüpleri için hala geçerlidir.
Bundan yaklaşık bir asır sonra 1999 yılında, Marc Mercier, Dennis Ponds de Vier ve Chris Skirrow isimli üç yabancının, Türkiye’nin ilk ve tek gayri resmi Rugby Kulübü olan “Istanbul Ottomans RFC.” yi kurmasıyla ragbi Türkiye'de amatör düzeyde oynanmaya tekrar başlanmıştır.

300px Scrum rugby

Bir ragbi maçı esnasında scrum pozisyonunda oyuncular.
Son düzenleyen _Yağmur_; 2 Temmuz 2013 07:38
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Ağustos 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye

Rugby


Yumurtamsı bir topu, karşı kaleye sokmak ya da kaledeki yatay direğin üstünden aşırmak ve böylece sayı alma temeline dayanan oyun. 1820'lerde ilk kez İngiltere'de Rugby adlı bir okulda oynandığı için bu adla anılır. Kural olarak on beşer kişilik iki takım arasında kırkar dakikalık iki devre oynanır. Oyuna ayak vuruşuyla başlanır, ondan sonra topu elle tutmak, atmak, taşımak ya da ayak vuruşu serbesttir. Elle yalnızca geriye doğru pas verilebilir. Rugby, uzunluğu 95-100 m., genişliği 68,40 m. olan dikdörtgen biçiminde bir çim sahada oynanır.
Sponsorlu Bağlantılar

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 10 Mayıs 2017 10:49
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
10 Mayıs 2017       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

RAGBI

Ad:  Ragbi Nedir.jpg
Gösterim: 1873
Boyut:  30.2 KB

Futbola ve Amerikan futboluna ben­zeyen bir oyundur; yumurta biçiminde bir topla oynanır. Ragbinin İngiltere'deki Rugby Okulu'nda 1823'te oynanan bir futbol maçın­da bir öğrencinin, pas vermek ya da ayakla vurmak yerine, topu kapıp koşmaya başladı­ğında ortaya çıktığı kabul edilir. Topla koş­mak daha sonra oyunun kurallarından biri oldu.

Günümüzde Japonya, İtalya, Arjantin, Ro­manya ve Fiji Adaları'nın da içinde olduğu toplam 50 ülkede amatör ragbi oynanmak­tadır.

1893'te İngiltere'nin kuzeyindeki 22 kulüp Ragbi Futbolu Birliği'nden ayrılıp 1922'de Ragbi Futbolu Ligi adını alan Kuzey Ragbi Futbolu Birliği'ni kurdular. Ragbi 19. yüzyılın sonunda başta Fransa, Avustralya ve Yeni Zelanda olmak üzere başka ülkelere yayıldı.

Amatör Ragbi


15'er kişilik takımlar arasında oynanır. Topun yumurta biçiminde oluşu yuvarlak bir toptan daha kolay tutulup fırlatılmasını sağlar. Topa ayakla da vurmak serbesttir; ama top oval olduğu için beklenmedik bir yöne gidebilir.

Ragbi, uzunluğu 100 metreyi, genişliği de 69 metreyi aşmayan bir alanda oynanır. Ala­nın iki kısa kenarının ortasında H biçiminde kaleler yer alır. Kalenin açıklığı 5,6 metre, ortasındaki yatay direğin yüksekliği ise 3 metredir. Kale çizgisinin gerisinde kale içi denen bir bölge vardır. Topu karşı takımın kale içi bölgesine geçirerek yere değdiren oyuncu bir "deneme" yapmış olur. Bu, 4 sayı değerindedir.

Her denemeden sonra, sayı alan takım kaleye şut çekme hakkı kazanır. Vuruş oyun alanından ve topun kale içinde yere değdiği noktanın tam karşısından yapılır. Vuruşu yapan oyuncu, topu yatay kale direğinin üze­rinden geçirmeyi başarırsa denemeyi "gol"e çevirmiş demektir. Gol 6 sayı değerinde­dir. Her biri 3 sayı değerinde olan iki gol daha vardır. Biri alan golüdür. Oyun süresince herhangi bir anda topu kaleden geçiren bir oyuncu bir alan golü atmış olur. İkincisi penaltı golüdür. Takımlardan biri yanlış bir davranışta bulunursa hakem oyunu durdura­rak karşı tarafa bir penaltı vuruşu hakkı verir. Karşı takım vuruşu kaleye doğru yapabilir. Atış başarılı olursa bir penaltı golü atılmış olur.

Gollerin çoğu hava ya da yer vuruşuyla olur. Hava vuruşu top elden bırakılıp yere değdiği anda yapılan vuruştur. Yer vuruşu ise top yere konarak yapılır.

40'ar dakikalık iki devre halinde oynanan oyun, takımlardan birinin alanın ortasında yaptığı yer vuruşuyla başlar. Topu yakalayan oyuncu koşmaya başlar; pas verir ya da şut atarken karşı takım onu durdurabilir. Topla ilerleyen oyuncuyu durdurmanın tek yolu onu tutup düşürmektir. Düşürülen oyuncu elinde­ki top yere değdiğinde topu bırakmak zorun­dadır. Yoksa takımı aleyhine penaltı verilir. Topu elinde tutan oyuncudan başkasını tut­mak ya da engellemek yasaktır. Oyuncu karşı takımın kalesine doğru koşarken topu ancak kendi hizasında ya da arkasında bulunan bir arkadaşına atabilir.

Küçük hatalarda ve iki tarafın da topu ele geçiremediği durumlarda hakem oyunu dur­durup bir tür hava atışı yaptırır. Her iki takımın sekiz ileri oyuncusu (forvetler) karşı karşıya gelerek önde üçer, arkada beşer kişi olmak üzere ikişer sıralı bir "diziliş" oluştu­rurlar. Böylece ön sıralardaki oyuncuların arasında bir tünel oluşur. Diziliş yan adamı adı verilen oyuncu topu bu tünelin içine atar. Öndeki sıranın ortasında duran oyuncular topu ayaklarıyla çekip almaya çalışırlar. Bu sırada öteki oyuncular, rakiplerinin topu kap­malarını engellemek için itişir. Topu yakala­yan oyuncu diziliş yan adamına verir. Bu oyuncu ya topu kapıp koşmaya başlar ya da bir hücum başlatır.

Bir takım, sekiz forvet (dizilişi oluşturan­lar) ve yedi bekten oluşur. Forvetler topu kazanırsa bekler hücuma geçer. Topu kapan karşı tarafsa, bekler savunmaya geçip karşı takımı engellemeye çalışırlar. Top alanın yan çizgilerini aşarsa taça, yani oyun dışına çıkmış sayılır. Taç atışını, dışarı çıkmadan önce topa en son dokunan takımın rakibi kullanır. Oyunculardan biri topu taç çizgisinden dik açıyla 5 metre ileri gidecek biçimde oyun alanına atar. Topun taça çıktığı yerde "sıralanma" yapılır. Her takımdan en az ikişer forvet karşı karşıya dizilir ve havaya doğru atılan topu sıçrayarak yakalamaya çalı­şırlar. Topu kapan oyuncu ya orta sahaya doğru koşmaya başlar ya da bekleri harekete geçirmesi için topu diziliş yan adamına verir.

Kendi kale çizgisine uzaklığı 22 metreden fazla olan bir oyuncu topu ayakla taça gönde­rebilir. Taç atışı, topun taça gönderildiği noktanın tam karşısında yapılır.

Topu kapan takım saldırıya geçtiği zaman geçerli olan bir ofsayt kuralı vardır. Bu kurala göre, oyunculardan biri topu elinde tutan ya da topa dokunan son adam durumundaki bir takım arkadaşının önünde kalırsa ofsayt söz konusudur. Hücumdaki takımın oyuncuları, ofsayta düşmemek için topu tutan arkadaşla­rının arkasında dururlar.

Oyuncuların her yanlış hareketinde oyun durdurulmaz. Hakem, karşı tarafın yanlışı lehine çevirip çevirmediğine bakar. Örneğin oyunculardan biri kendisinden ileride bulu­nan bir takım arkadaşına pas verdiğinde karşı takım onu durdurursa, hakem oyunun devam etmesine izin verir. Bu duruma "avantaja bırakmak" denir.

Profesyonel Ragbi


Profesyonel ragbide beklere daha çok hareket alanı sağlamak amacıyla iki forvet çıkarılarak takımların oyuncu sayısı 13'e düşürülmüştür. İki ragbi türünde de oyun alanının ve topun ölçüleri aynıdır. Ayrıca oyuncuların yerleşim­leri ve hareketleri de çok farklı değildir.

Sayı kazanma amatör ragbidekinden farklı­dır. Bir deneme 4, denemeden sonra gelse de gelmese de serbest vuruşla atılan normal bir gol 2 sayıdır. Hava vuruşuyla atılan gol 1 sayı değerindedir. Denemenin ardından başarılı bir vuruşla gelen gol amatör ragbide olduğu gibi gol sayılmaz, 4 sayılık bir denemedir.
MsXLabs.org & Temel Britannica
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.