Arama

Hıristiyan Bayramları - Pentekost (Pantkot)

Güncelleme: 13 Nisan 2009 Gösterim: 6.254 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Pentekost
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Pentekost veya Pantkot (Antik Yunanca: "beşinci gün"), Hıristiyanlıktaki başlıca bayramlardan biri. Bazı kaynaklarda Pantekost veya Pantekot olarak da geçer. Paskalya bayramından 7 hafta sonra, 50. günde kutlanır. Bu günün, İsa'nın ölüp, dirilip, göğe yükselişinden sonra, Kutsal Ruh'un Havarilerin üzerine çöktüğü gün olduğuna inanılır. Hıristiyanlığın dünyaya karşı vazifelerinin başladığı gün olarak kabul edilir.
Hristiyanlığın ilk dönemlerinde Pentekost, Paskalya'dan sonraki 50 gün boyunca kutlanıyordu. Vaftizler bu dönemin başında ve sonunda gerçekleştiriliyordu. Zamanla kuzey Avrupa'da
Pentekost döneminin sonu, yani günümüzdeki Pentekost bayramı zamanı, vaftiz için daha çok tercih edilen bir zaman haline geldi. İlk kez İngiltere'de bu gün, vaftiz olanlar tarafında giyilen beyaz kıyafet nedeniyle Beyaz Pazar adıyla (İngilizce: White Sunday, zamanla Whitsunday ve Whitsun) kutlanmaya başladı. Bu isim halen Anglikan Kiliselerinde kullanılmaktadır.

Tarihçe
Pentekost'un Hıristiyanlıkta ilk kez ne zaman kutlanıldığı bilinmemekle birlikte bu bayramdan ilk kez bir Doğu Kilisesi eseri olan Epistola Apostolorum'da bahsedilir. Bu eser 2. yy'da kaleme alınmıştır.
Pentekost'un kökeni, Yahudi hasat bayramı olan, Şavuot olarak bilinen bayrama dayanır. Bu bayram, önceleri buğday hasatında ilk ürünler için kutlanan bir şükran günüydü. Daha sonraları rabbiler tarafından Musa'ya On Emir'in indiği günün anıldığı bir bayram olarak kutlanmaya başladı. Hristiyanlığa geçişinde ise geçmişte insanlığa meyveleri sunulmuş ve başarılı olmuş Yasa'nın İsa'nın takipçilerine yeniden sunuluşunun kutlandığı bir gün olarak kabul edildi
.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

21 Aralık 2016 / ispermecet Din/İlahiyat
21 Mayıs 2010 / eceren99 Cevaplanmış
16 Mart 2012 / THE EMİN Soru-Cevap
10 Temmuz 2012 / ThinkerBeLL Din/İlahiyat
10 Haziran 2010 / Misafir Soru-Cevap